Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2012

aku nak balas jasa mereka ,tuhan jangan ambil mereka please :'(

setelah menyepi selama 2 minggu ,akhirnya una kembali ke laman blog ini.  sebenarnya kan sepanjang 2 minggu ni una balik kampung. kat kampung tak ada coverage mujur ade blackberry boleh jugak on9 nak update blog  tak lepas la kalau setakat on9 facebookk lepasla..  banyak benda berlaku. tuntasnya banyak sangat . sekarang dah rasa kekok balik rumah sendiri,rasa nak balik kampung balik tidur dalam kelambu dengan opah atuk. MANJA? ya saya manja. seronok sangat duduk kat kampung, kalau ikutkan hati tu taknak balik sini tapi sebab 30 ,31,1, ade kelas memandu terpaksa balik. tengok wajah tua opah atuk rasa sayu. entah bila dapat habiskan masa macam tu lagi dengan opah atuk. aku dah dewasa . bak kata orang kedah dah besaq . :( naluri sungguh rasa pilu nak berpisah dengan kampung halaman  dan opah atuk.

sekarang masa untuk aku berbakti pada mereka. moga ALLAH bagi rezeki tak putus2 buat opah dan atuk. dan aku sebagai cucunya harap dapat kerja secepat mungkin, boleh hulurkan duit sikit terbalas juga jas…

terpaku melihat barang-barang vintage kemain cun! *mata bersinar*

wanita dan perhiasan ibarat aur dan tebing, isi dan kuku, una dan makanan ekhem. tak kisah la apa-apapun ayat yang ditunjukkan untuk memberitahu bahawa betapa berkait rapatnya wanita dan perhiasan. sehingga ada wanita yang menanam hobi kumpul barang kemas, kalau di kira-kira nilainya kadang2 boleh buat duit muka beli banglo . masyaallah betapa pelahapnya wanita itu ye  *bukan saya,saya tergolong dalam kalangan wanita comel dan polos, saya tak suka barang kemas ni.* ceh penipu ! -..- dengan ekonomi masyarakat yang agak terbeban sekarang ini, mana mungkin wanita zaman ini dapat berjoli sakan , lagi-lagi yang jadi suri rumah tangga sepenuh masa, takkan sampai hati nak belasah duit suami cukup-cukup kan?. okay kita ada penyelesaiannya!  
ANDA KENAL DENGAN BARANG-BARANG VINTAGE? ye saya tahu vintage ni dah lebih setahun bertapak di Malaysia. dah jadi famous amos dah kat ni.  dah ramai yang berpeleseran dengan memakai barang-barang vintage, walaupun pada mulanya tengok agak janggal nak pakai tap…

kenangan mencuit hati , menggeletek jantung dan limpa ;P

okay harini adalah hari pertama una memegang stereng dalam erti kata sebenar dan lainnnya ialah memandu.  susah jugak kalau tak tokmaninah dalam berkata-kata . senang ceritalah  hari ini hari pertama saya belajar memandu  dan saya amat gembira sekali. *sambil bertepuk amai-amai dengan jiran tetangga* so di pagi-pagi hari dengan semangat preve *sepatutnya waja tapi tak best asyik2 waja sekarang zaman preve kan? * 




una bersiap-siap dengan ala kadarnya pun . siap punya siap abah pun hantar la una ke tempat ambil lesen. kat tempat ambik lesen tersebut pulak ade orang bawak una ke tempat sebenar latihan kereta. tiba-tiba una baru sedar una tak pakai kasut bertutup . mampos la jugak ye sedara sedari sekalian? tempat tu agak strict sikit. kalau dia kata pakai kasut bertutup maka bertutupla jua kiranya yang dikehendakinya. tak  kiralah pakai kasut vern ke,vincii ke, nose ke,jimmy choo ke, kalau udah dia hendak bertutup maka tiada siapa jua pun boleh membantah . *cewah2 melebih nampak?* TAPI mema…

hey, consideratelah sikit! ;) *you can make a difference*

hi  semua ! hari ini una nak kupas sikit topik ni, sebabnya amat penting kita mengingatkan satu sama lain. kadangkala kita bercakap tanpa memikirkan perasaan orang lain .  bak kata orang  tak mengamalkan  sikap cakap siang pandang2, cakap malam dengar2. sekarang kita ni tak boleh nak ikut sangat tajuk filem  jangan pandang belakang, atau jangan pandang belakang congkak ataupun filem jangan pandang-pandang. kalau boleh pandanglah sampai tertoleh2 360 darjah kepala tu, jangan miss 1 tempat pun mahu pun pasu bunga opah atau pasu bunga jiran . pandanglah... =-=' 
tuntasnya disini , tak semua orang boleh menerima pandangan kita,pendapat kita, cara kita, tak kiralah kita bergurau ke serius ke harus ada adab ye . walaupun kita bergurau dengan saudara mara, anak-anak, datuk nenek, jiran tetangga ataupun jiran lift, sahabat handai, semualahhh senang cerita. CONSIDERATE lah sikit perasaan mereka . sebagai contoh una akan ulas di bawah ini.
KEADAAN 1 : CITARASA
mat : leman duit gaji bulan nanti k…

jadi ini saya buat beberapa hari ini

hai korang! buat apa harini? dah makan? dah minum? sihat ke? amboi banyaknye soalan una ye bajet ahli pilihan raya lettew . okay sekarang ni bukan nak cakap politik ye temah. nak cakap pasal aktiviti semenjak 2,3 menjak berkecimpung dalam arena tanam anggur secara beramai-ramai dengan kawan-kawan sekalian.

TANAM ANGGUR = PENGANGGUR 
diingatkan disini bahawa penganggur/menganggur tiada kena mengena dengan anggur ataupun ladang-ladang. samaada ladang anggur pak seman atau ladang meon. -,-
dah dah cukup sampai sini mengarut pasal ladang, eh ku pang budak ni kang. ujar meon .




okay seperti yang semua maklong   maklum una kan tengah ambik lesen kereta ferrari kan kan. so una baru je habis jalani latihan ujian komputer. hah pelik ke? ujian komputer  pun ade latihan? biar benar... YA! ianya benar belaka . di Asia Driving Institute , mereka menyediakan tempat berlatih sampai lebam untuk mereka yang ingin mengambil ujian komputer . una dah menjalani latihan sebanyak 6 kali pada hari isnin. dah 5 ujian pe…