Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2013

Birthday shoutout! :)

this is just a quick  or short entry whatever you call it for my coursemate (back in the college) irfan iman.
HAPPY BIRTHDAY IRFAN! :) dikesempatan ini ... aku nak mintak maaf kalau aku ada salah ke apa ke kat kau,kau la kawan dari Sabah yang paling sporting aku penah jumpa. Even aku Nampak macam tak friendly ke dengan kau tapi itu tidak bermakna aku tak sayang kau sebagai seorang kawan, mungkin aku ni selalu blur, lembap dan tak berapa pandai bergaul ( mengaku)  tapi  kemunculan kau dalam kelas tu buat  kelas tu bertambah meriah dengan gelagat kau yang kadang-kadang buat orang sakit jiwa, but it's okay I like it.


HAPPY 22nd  Birthday

-kalau ada rezeki jumpa lagi
-moga kau tak lupa kitorang di semenanjung
- kekal gembira dan ceria
- ayat mainstream macam biasa... kalau khawin jemput la :)






p/s: kepada readers blog (kalau ada readers) cuba dengar lagu kat video atas, tu la irfan, lagu tu aku yang request mintak dia nyanyi :)

hari gembira , so called movie review for GI joe dan Olympus has fallen :)

this is just a short update  tentang aktiviti aku harini .  Harini kitorang celebrate birthday aku  27 march lepas. yup agak lewat sikit sebab dia busy kerja . Jadi kami putuskan pergi keluar dekat  tempat aku je. Alhamdulillah  , puas aku tengok wayang harini  .ceritanya ?  OLYMPUS HAS FALLEN  dan GI JOE





serius aku cakap  kedua dua cerita ni macam ada kaitan tau?  aku tak sempat tengok tadi samaada producer dia sama atau tak tapi aku anggap diorang ni sekutu la kot.  Antara yang aku perasan diorang ada mention pasal DMZ, SECRET SERVICES , NORTH KOREA, NUCLEAR , PAKISTAN .

aku bukan nak paranoid tapi yerlah macam ada sesetengah pihak cakap ,  filem barat biasalah ada agenda . they pretend to be hero all the time.  filem bagi aku ibarat cermin.  Apa yang diorang ni filemkan sedikit sebanyak dapat mempengaruhi minda penonton.  Diorang nak bagi 1 dunia tengok filem diorang   mestilah diorang tunjukkan yang baik-baik pasal diorang. kalau ada apa pun yang jahat mesti sikit je . aku tak bera…

genap 22 tahun

2 hari lepas , genaplah umur aku 22 tahun . dengan tak semena-mena aku telah berubah tanpa perancangan. aku ni pelik sikit orangnya . aku seorang yang random .
kadang-kadang aku musykil dengan diri sendiri. aku ni minat  apa sebenarnya?
tapi oleh sebab diri aku  sejak azali macam tu aku malas nak memaksa sangat . Kalau aku fikir  teruk teruk pun  aku bukan dapat jawapan ye tak? .  Jadi pada umur 22 tahun ni aku tak celebrate macam selalu. Dulu kek 2,3 kilo sekarang tak lagi. inilah sambutan hari lahir yang sangat simple . Tak ada surprise tak ada apa hukhukhuk  boyfriend pulak kerja  jauh bertambah-tambah la penyiksaan aku. OH TUHANNNN !!! T-T
apa aku nak buat dengan 7 hari panggilan percuma tu? apaaaa???

dah tak payah nak pilu sangat ... =-='
pada hari itu aku telah membeli beberapa potong kek dan menghadiahkan diri sendiri  komik  lawak kampus jild  8 . Simple tak ? simple tak nyah????
simple khonnn.. bukan macam korang harijadi je macam nak buat kenduri.. boo!!  (padahal aku jeles …

berkinja berkinja ibarat tiada hari esok dan virus kpop yang menular .

sabtu lepas aku , yana dan atuk pergi ke tanjung malim untuk menyambut  kepulangan paklong dan maklong kami dari mekah .diorang pergi umrah. opah aku? dia dah 2 minggu kat sana jaga jannah. Jadi bila sampai je sana aku cuma ingat dua benda, makanan dan tidur. tapi tuntas , manusia seperti aku mana boleh menolak pelawaan cousin aku ni. aku baru je sampai dia dah ajak aku turun bawah pergi kedai (rumah cousin aku ialah berupa rumah teres dua tingkat di atas bukit)




So aku pun ikutkan jela , aku ingat nak buat apa rupanya nak beli lauk dia kata dia penat kemas rumah jadi, dia cuma masak nasi je. Tapi perut monster macam aku ni, mana reti nak bersabar. dah 2,3 lagu dia main dalam perut. aku singgahla beli air kotak coklat dutch lady (aku beli 2kotak) dua- dua aku minum dalam masa tak sampai lima minit. aku rasa kalau korang tengok aku mungkin korang konfius aku ni manusia ke jin ;')

dalam "kesibukan" minum tu tiba aku Nampak kereta 4wd meluncur perlahan-lahan di depan kami .&…

kaitan antara mimpi panggung wayang dan filem barat dan kaitan ketiga-tiganya!!! (fakta menarik)

hai , semua .. selamat  tengah malam.
sebenarnya tadi aku nak tidur , tapi tiba-tiba aku terinspirasi oleh sesuatu fakta yang aku excited nak share dengan semua orang . Fakta yang aku bakal ceritakan ni amatlah menarik dan aku yakin korang pun akan tertarik dengan fakta yang menarik ini.

sebelum korang tarik rambut aku, baik aku sambung bercerita .

ekhemm.

rata-rata rakyat malaysia suka tengok wayang dan salah seorangnya akulah. dulu , sebelum aku tahu fakta ni .. aku membabi buta saja tengok wayang tanpa mengetahui sebab aku tertarik sangat nak tengok wayang ni . tapi pada suatu hari , aku terbaca fakta di blog kawan sekolah aku inilah apa yang dia tulis



tak nampak? malas nak baca artikel penuh? ni fakta sebenarnya



akuringkaskan dalam bahasa melayu :

pada awal penubuhan panggung wayang , pencetus idea panggung wayang telah memikirkan cara untuk menghiburkan "kaki wayang" ini dalam bahasa mudahnya  nak bagi kaki wayang enjoy "movie" yang ditonton. dan hasil akhirnya mer…

suara rakyat iaitu saya lah berikutan isu di sabah.

serangan di lahad datu beralih ke semporna sejak 2 hari lepas. dan sejak beberapa hari lalu 8 anggota polis dan komando kita telah ditembak mati oleh pihak penceroboh.
aku rasa bosan tengok tv3 hari pasal perbalahan politik antara 2 parti . kadang-kadang aku rasa diorang ni tak matang. sempat lagi promosi diri sendiri supaya diundi, memburukkan satu sama lain. aku rasa kita patut abaikan dua orang tu. aku rela undi  parti bebas yang tak ada kena mengena dengan umno ke pkr ke. kalau macai macai atau pro pro baca ni ketahuilah , aku dah bosan.
hahahaha


BOSAN !
macam ni ke nak jadi pemimpin?
kalau negara kita pemimpin pun bergaduh berebut kuasa macam budak tadika  berebut gula-gula , tak mustahil sejarah lama berulang.



aku dah banyak kali dah bagi cadangan, kome degil. pertimbangkanlah cadangan aku. kadang -kadang kita ni baik sangat pun tak boleh. aku rasa kalau sultan sulu tu buat hal dengan singapore dah arwah lama dah, tak cakap banyak mati dah masing-masing.  Malaysia ni suka sangat nak…

konflik di sabah (entry sarcasm untuk sultan sulu)

aku rasa semua pun tengah hot kes konflik/ krisis di sabah . Pada mulanya aku fikir  ianya cuma tuntutan secara aman. aku fikir juga "mereka " cuma membuat tuntutan atas kertas.  tapi ialah dah namanya juga andaian manusia. jadi andaian aku kali ni meleset.


mereka cetuskan peperangan di sana. semalam aku jadi "terpinga-pinga" seketika. macam tak percaya je. betul ke ni? betul ke?


start aku tahu berita dua anggota komando dan polis mati tu pun dari twitter . tapi mula-mula rileks dulu takut berita palsu, dan bila tv3 sahkan berita tu tak semena-mena aku jadi marah, bengang dan memang aura membunuh tiba2 muncul .


korang tolong serius sikit okay, aku tak berjenaka sekarang ni.



so aku pun start tweet with hashtag #prayforLahadDatu  #prayforSabah. niat aku sama macam orang lain, walaupun kami disemenanjung, kami pun turut cemas , sedih, kecewa, marah dengan apa yang berlaku.  aku teringatkan pakcik aku di tenom , sabah. ye... aku tahu tenom tu jauh dari lahad datu, tapi …