Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2013

"We"(I) need a saviour -Dear Cousins

Dear Cousins........


The night is deafening
When the silence is listening
And I'm down on my knees
And I know that something is missing
Because the back of my mind
Is holding things I'm relying in
But I choose to ignore it
Because I'm always denying them
I'm a bit of a manic
When it's not as I plan it
'Cause I start losing my head
And then I get up in a panic
Remember when we were kids?
And always knew when to quit it?
Are we denying a crisis
Or are we scared of admitting it?
I don't want to know I just wanna run to you
And break off the chains
And throw them away

I just wanna be so much
And shake off the dust
That turned me to rust Sooner than later
I'll need a savior
I'll need a savior
It won't ever change
If you want it to stay the same
I really hate it but I know it's hard to choose
If you're chained And when it's all you control
'Cause you've got nothing else to hold
You're getting tighter and tighter
It's getting harder to let it go
I don't w…

Dapat Cash out Nuffnang dan Dapat BE baru walaupun tak aktif?

sejujurnya...


dah setahun blog ni sepi. Kadang kadng update kadang tidak .Kalau update pun entry tak mesra SEO ,tak ping dekat innit )sebab tak reti guna interface baru) . Namun begitu Nuffnang yang baik hati ni tetap bagi rezeki kepada aku. Kalau nak cerita banyak mana tu memang la tak banyak tapi alhamdulillah adalah jugak daripada tak ada ye dak?


Okay cakap banyak pun tak guna. Siapa nak percaya janji janji palsu ni semua kan? 


Ni screen shot  nya





aku baru cashout 2 minggu lepas, percaya atau tidak dengan entry dua ketul je aku punya earning naik macam ni? now you believe me? sebelum ni kosong je tau.. bukti aku cash out? tengok bawah ni






Nampak kan status cheque tu masih unpaid ? maksudnya aku baru lagi cash out dan cheque aku belum diproses lagi. dan kalau korang perasan dekat penjuru atas sebelah kanan ada jumlah duit terkumpul sekarang. bandingkan lah dengan gambar kat atas sekali. sama kan? aku tahu mesti orang kata eh tak banyak pun bazir waktu jer. eh tak bazir waktu langsung tau.…

cara dapatkan perkhawinan ala puteri raja dengan belanja yang lebih murah *hot tips*

Assalamualaikum bakal pengantin.


Disini aku ingin memberikan tips beserta contoh DIY untuk persiapan persiapan majlis korang. Yer aku mungkin belum khawin lagi tapi tips yang aku nak bagi ni memang tulus ikhlas dari hati nurani aku selepas aku join buat research sekali dengan member aku yang nak khawin dah tu.

CISKEK ! kata ikhlas dari tadi bebel je terbakor woii terbakorr
eh sabarlah jap nak start la ni.


TIPS #1 : Pelamin Sewa Vs Pelamin Buat Sendiri 

Aku syorkan kepada korang yang nak khawin tu, mohon pelamin buat sendiri . haaaaaa...Sebabnya..... Sekarang Sewa  pelamin dah berapa? U tell me?  tak ada 3k Jangan harap dapat sewa dik .Melainkan korang jenis duit kepuk kepuk tak kisah duit habis it's okay i wont judge you .
Kenapa aku suruh buat pelamin sendiri ? sebab sekarang orang guna sofa sebagai pelamin kan? Bila korang beli sofa ianya akan menjimatkan kos korang di masa akan datang. Kalau sewa habis majlis kena pulang dah segala bunga ros , kerawang pusar-pusar tu, dengan sofa empuk…

Salji Turun Di Mesir , adakah ia petanda kiamat?

Mesir Turun Salji?


Ini pertama kali aku dengar tentang turunnya salji di mesir tapi itu semua tak mustahil dengan kekuasaan Allah . Bumi kita sentiasa berputar dan di mesir(di cairo to be exact) turunnya salji setelah  112 tahun . Jadi tak mustahil satu hari nanti mungkin salji turun di Malaysia.. Siapa tahu kan?Boleh la we olzz gumpal bola salji di depan rumah sambil bergambar dengan baju sejuk,sweater tebal gila bapak.. Ahhh bestnya adalah harapan aku nak jet jet hipster nanti. Jadi mereka yang gemar jet jet korea tu tak payah risau dah nak beli baju tak ikut climate negara sendiri . ihik ihik *gelak mintak penampar*




Penerangan sains mengenai pembentukan salji: 
Salji terbentuk apabila udara menjadi sejuk dan membentuk kristal ais, dan kristal ais ini menjadi semakin mengecil kerana haba dan apabila kristal ais ni bergabung ia membentuk salji :)

dimanakah kedudukan ataupun bahagian mesir yang turun salji ketika ini?


Tutorial mencari kerja yang sesuai dengan bidang dipelajari

Hai  Assalamualaikum! :)



Sebagai bekas penganggur , aku rasa aku layak untuk membuat tutorial ini kerana aku mempunyai banyak pengalaman menghadiri interview dan mencari kerja . Jadi sesiapa yang  rasa  was was dan nak tutup blog ni .. nanti dulu sebab aku memang nak bagi tips kat korang dan tips ni korang takkan dapat kat tempat lain.
Jadi aku akan guna ayat mudah mudah je bagi korang faham . Deal?



1) Resume
Pertama sekali sebelum  meminta sebarang pekerjaan sila "mantopkan" dulu resume korang tu.
Pastikan resume korang mempunyai  maklumat diri korang (alamat rumah, no telefon, email , latar belakang pendidikan (paling penting) ,gaji dipohon.( Kenapa? Itu aku akan cerita nanti) dannnnnnn gambar terbaru korang bersaiz passport yang  ada background biru kat belakang tu jangan korang letak gambar duckface korang plak kang sakit jantung plak bakal boss korang siapa susah?



2)Cari kerja kosong di laman internet 
Okay ini aku rasa korang semua sedia maklumlah yang tak tahu tu baca l…

Bukan macam dulu :)

Bertemu kita di blog kudus ini lagi
dengan ini aku nak berkongsi rasa syukur aku kepadaNya yang buka jalan depan mata aku. Apa -apa jadi lepas ni adalah kerana kelemahan aku sendiri. DIA dah bukak jalan seluas luasnya buat aku alhamdulillah for everything Ya Allah .


Oleh sebab benda ni belum pasti aku rasa aku taknak reveal dulu , akan tetapi aku akan cash out nuffnang aku malam nanti jadi selepas ini mungkin blog ni takkan sama macam dulu . tapi kenangan dalam ni aku akan simpan sampai ke mati . Aku tak mungkin delete post post lama aku dengan kawan-kawan di sana sebab itu jelah kenangan yang aku ada sekarang. Aku di uji agak hebat selepas aku tamat diploma tak lama dulu , sebagai seorang manusia yang cetek akalnya, nipis imannya adakalanya aku mempersoalkan  segalanya pada DIA . Tapi tuntas . aku yang buta, aku yang dangkal . Pengalaman dan masa yag berjalan benar benar mematangkan manusia seperti aku.



Aku pun akan cuba menjadi sedikit perahsia sebab bukan semua benda kita perlu ce…