December 31, 2014

Job Interview and the Aftermath






so today,  i went to port klang for a job interview and the job title was m&e coodinator. 

yes, this is not a typo

M&E COORDINATOR

THAT'S WHAT I WROTE!


boleh bayangkan tak orang yang dah 6 tahun  tinggalkan m&e macam mana?
basic mechanical spm sahaja yang aku ada. Diploma pulak aku ambik civil engineering.
Experience pun civil jugak. So bila aku dapat tahu pasal interview ni aku mestilah nervous!

The only things i know about this company were the address and telephone number.
So aku nekad nak cari balik ads tu! tapi dah tak jumpa. mungkin dia dah delete . 
sebab aku tak sempat nak buat research apa apa pasal company ni . Malam tadi aku nekad nak study balik basic m&e . Aku terus contact cousin aku si fadhilah tanya apa yang patut . It was a long phone call ! Eventhough dia dah terang banyak tapi satu apa pun tak lekat dalam kepala aku ni. NERVOUS BREAKDOWN!  aku sampai fikir kalau aku tak ada experience dalam m&e buat apa aku nak susahkan diri pergi interview kan?  Lama aku fikir.. termenung sorang sorang pandang langit sambil kira bintang.
selang seli kira bintang dengan buat keputusan . Nak tak nak?




tiba tiba ada satu suara dalam hati aku bisik suruh buka street view untuk tengok keadaan tempat kerja tu sebagai salah satu cara persiapan emosi untuk menghadapi interview esok paginya (harini) . Aku bukak dannnn seperti mana aku mention pada entry lepas. it's looks kinda horror. old building, macam yakin tak yakin je. Biar betul m&e coordinator ni? entah entah dia supply barangan elektrik je ni? pastu aku kena buat urusan dengan pembeli. Aku buat conclusion sendiri. Pandai pandai je aku kan? yelah bangunan lama, mesti kau akan expect bukan bukan punya. Namun ada suara lainnya yang suruh aku cuba je, jangan buat assumption yang bukan bukan.Niat dalam hati nak cari kerja baru nak tambah pengalaman je. 


so pagi tadi aku pun pergilah interview tu bertemankan dia. Dia cakap, alah takpe try je. Sanggup dia ambik cuti semata mata nak teman aku. ni sayang lebih ni. eh eh?


okay berbalik kepada interview tadi..

ada 3 candidate dan aku yang terakhir

1st candidate = 30 minutes 
2nd candidate = 1 hour
3rd candidate (me) = 10 minutes


tak tahu nak classify bad sign or a good sign . Minggu depan penentu segala galanya. Aku interview dengan the director and the owner itself. Company  ni bukan macam syarikat m&e yang lain. dia sejenis company yang buat turnkey. Berdasarkan first impression yang boss ni tunjukkan pada aku,dia memang berpengalaman. Dia bukan jenis boss yang cuma tahu arah itu ini. Dia tahu semua kerja. sebab turnkey punya company tak pakai subcon. Everything were set up by them.Daripada apa yang aku dengar company ni ambik banyak bumiputra bekerja.Dia senyum bila tengok gaji yang aku letak dekat resume. 

Dia kata sikit. sangat sikit. tugas aku banyak. Dia kata kalau aku berjaya dia mintak 1 bulan tempoh percubaan tanpa komitmen. Dia nak tengok performance macam mana. Kalau okay baru sign contract. 
and i aggreed with terms and conditions.




lepas tu dia terus bagi name card. Syarikat ni banyak benefit. kalau aku dapat aku takkan lepaskan peluang ni. cuma peluang tu taklah cerah mana. Mana tahu ada individu lagi layak dari aku kan?Lepas habis je interview aku terus pergi port lepak kami berdua. Mana lagi kalau bukan cc. Dia main game aku pulak terus bukak blog. Esok dah new year apa resolution anda? ada apa wish atau benda yang belum tercapai lagi tak? Tahun depan aku dah 24 . Dah sampai masa aku lebih fokus bina kerjaya. kan?


P/s : kalau aku tak dapat pun kerja ni aku redha sebabnya ada pengajaran lain aku dapat berdasarkan interview session harini. Never jump into a conclusion before you attend any job interview . Kalau aku ikut kata hati yang risau semalam dan tak pergi interview harini mesti aku menyesal. Lesson learned! Selamat tinggal 2014!!!! :D





Job interview and feeling nervous



Dear diary,

harini aku ada interview dekat port klang . And the job title is m&e coordinator .
I have no clue how the interview session will be. i mean seriously .. aku kerja for civil construction for 2 years and the only thing i know about m&e was a pretty basic. it's been 6 years ! dulu spm je ambik mecky ni. Apa apa pun aku harapkan yang terbaik jelah. Aku siap google street view the office and it's kind of horror. But let's not judge a book by it's cover shall we?



 lagipun ini interview kerja. Bukannya aku harus duduk situ seumur hidup. Marilah berdoa semoga aku dapat kerja itu dan tamatkan status jobless aku ni. Actually aku taklah penganggur lagi sebabnya .. aku belum jumpa pun HR nak bagitahu aku taknak sambung contract. Hope everything going well. Susah jugak sampai nak kena confront ni.  oh balik kepada interview session tadi. Semalam aku dapat email dari T*****. She asked me if i want to become their script writer for short films,ads,and drama. I HOPE SHE'S NOT A SCAMMER. lepas interview ni baru aku hantar resume kat T tu. Path aku bercabang kot.


takpe aku percaya Plan "DIA"


until the next entry 



December 30, 2014

Movie Review : Night At The Museum 3

How dashing this lancelot could be? 

Sinopsis

Permulaan plot adalah scene dimana Muzium tempat larry bekerja mengadakan 
pertunjukan khas (yang disangka menggunakan special effect namun hal sebenarnya ialah menggunakan patung patung hidup itu sendiri). Persembahan itu adalah  untuk celebrity dan orang kenamaan. 
sebelum persembahan bermula, larry disapa patung hidup bernama ahkmenrah (patung egyptian lama) . Ahkmenrah menunjukkan kepada larry hakisan yang terdapat pada tabletnya. Namun larry optmis, dia berjanji untuk mengatasi masalah itu selepas pertunjukkan itu berlangsung. Permulaan pertunjukkan berjaya memukau penonton namun ianya tidak bertahan lama apabila semua patung hidup tersebut bertindak ganas . kesannya, pengurus muzium tersebut telah dipecat. Larry yang kesal atas peristiwa itu cuba menyelidiki apa yang telah berlaku.Dia akhirnya mengetahui bahawa segala yang berlaku berpunca dari tablet itu.

Larry menemui ahkmenrah untuk mengetahui rahsia tablet tersebut namun, ahkmenrah tidak mengetahui sejarah tablet itu kerana ianya adalah pemberian bapanya. Hanya bapa ahkmenrah mengetahui rahsia tablet tersebut. Larry nekad untuk membawa ahkmenrah berjumpa dengan bapanya yang berada di british muzium yang terletak di londok, uk. Dengan  pertolongan bekas pengurusnya, dia berjaya membawa ahkmenrah ke london.Namun banyak rintangan yang perlu di tempuhi beliau antaranya berdepan dengan penjaga muzium wanita. Hasil kerjasama larry dan anaknya nick, beliau berjaya menyeludup masuk ke muzium itu. 
Disana dia menempuhi cabaran yang lain pula, kerana menyeludup tablet di waktu malam ke dalam muzium akan menghidupkan semua patung yang berada disitu. Sebelum sampai ke "egypt" mereka terpaksa menempuhi pelbagai cabaran termasuk kehilangan 2 orang kerdil ketika dikejar artifak dinasour hidup, diserang semangat ular misteri dan dikhianati "sir lancelot" yang pada mulanya kelihatan berpihak pada mereka.Tablet semakin terhakis, tanpa tablet seluruh kehidupan patung bernyawa itu akan berhenti jika kuasa tablet itu tidak dipulihkan dengan cahaya bulan terang
. Lancelot yang nekad ingin mendapatkan tablet itu mengancam untuk membunuh nick (anak larry) jika tablet itu tidak diberikan kepadanya. Larry cuba memujuk lancelot namun tidak berhasil.Lancelot kemudiannya melarikan tablet dengan bersama kudanya.  Dapatkan  larry mendapatkan kembali tablet tersebut ? 
apakah yang akan terjadi pada ahkmenrah jika tablet itu tidak berjaya dicas semula? Mampukah mereka pulang sebelum matahari terbit?


saksikan  sendiri


Movie rated : 4 1/2 star ( there's room for improvement)
Genre : comedy and fantasy

sesuai tak untuk kanak kanak? = sangat sangat sesuai! tak ada aksi lucah atau ganas ekstrem

pendapat peribadi : filem ni sesuai untuk tontonan umum,best tapi ia perlukan lebih action, perlu lebih panjang. Totally worth it! 


watak favourite? = the cavemen  and guard perempuan tu. 

scene tak banyak untuk 2 watak ni but they nailed it!

sangat sangat kelakar. There's reasons why i'm not revealing so much about this movie.
There's a lot more to tell but i believe  you need to watch those part without knowing how the scene goes before you watch it yourself in the cinema. kan?







December 27, 2014

Jalan jalan the curve di hari christmas






hai .
2 hari lepas aku telah kantoi dengan mama bangun lewat . Mama call dalam pukul 7.00 pagi.


"mama : kakak dah bangun? mama teringin nak makan lontong klang . mama dah otw ni "

maka terkinja kinjalah perempuan sewel disini mandi. lepas mandi cepat cepat aku tonyoh bedak cover apa yang patut. Yelah aku ni dah nak meningkat usia . Eyebag bawah mata kena cover nanti orang ingat aku baru lepas kena tumbuk pulak. Ngam ngam aku siap mama sampai. Otak aku ligat pusing cari akal nak ajak diorang jalan jalan kejap menghilangkan boring. kepada sesiapa yang tak berpeluang mengenali aku di dunia nyata , ketahuilah bahawa mall dan aku berpisah tiada. tak kiralah poket tebal atau nipis aku memang suka cuci mata dekat sana. Part of my weekly routine . kalau boleh nak jadikan daily routine, tapi apakan daya masa mencemburi kita. ;p 


dalam kes ini bukan masa sahaja mencemburi kita, poket juga mencemburi kita  . sigh =-='


jujurlah, aku ni bukan sport person. Tak rajin jogging. setahun sekali pun payah. Pergi ke gym pun seumur hidup tak sampai 10 kali. Dulu je masa nak kurus rajin. sekarang tak payah. cakap. sepanjang aku dah kerja ni adalah sekali dua aku pergi jogging. gym kat sini tak pernah cuba lagi. So, aktiviti beriadah di mall ini part of my exercise ... i supposed " HAHAHA 


mama cakap mama datang sini nak beli kain langsir kat nagoya. ohh okay .. eleh dalam hati aku sajalah tu.. 
nak tinjau balik kawasan penuh memori. mama abah dulu pernah duduk shah alam, tak ingat berapa tahun duduk sana. agak lama jugaklah. so ada 1 tempat yang wajib diorang pergi kalau nak jumpa aku, atau bila bila diorang free diorang akan pergi situ. Lontong klang. tempat tu sekarang taklah berapa bersih. bangunan nampak buruk, majlis perbandaran tak reti nak jaga agaknya. Tapi tokey kedai tu alhamdulillah pembersih . Abah dah kedai lama tokey kedai tu. aku suka makan nasi lemak dia. sedap .. memang A! 

okay enough with nasi lemak. lepas makan aku cakap dekat mama, lepas pergi nagoya kita pergi the curve nak? ada sale best gila. kebetulan mama pun tengah cari kasut kerja dia. So mama pun iakan walaupun abah tak berapa setuju. Aku tahu dia tak suka jam hehe. tapi bila wife dah kata yes, husband mana mampu membantah u olzz? Nampak yak betapa dominan dan berpengaruhnya mama aku dalam bab ni?


terrer kan?

Water Fountain . Lovely! 


cantik kan view the curve masa ni? eventhough aku tak sambut, tak salah kalau kita minat decoration dia kan? hehe





Ni aiman adik bongsu aku . tahun depan dia form 1 dah. ahhh sedihnya bila dia dah besar. nanti aku nak sakat siapa tak tahulah. sejak kecik dia memang rapat dengan aku walaupun aku selalu buli dia muehehehe





Seiring sejalan di depan. abah tak suka tempat crowded sebenarnya, tapi aku , mama dengan aiman suka. Hahaha berkorban sikitlah abah ekekeke ;p


mama tengah pilih kasut kerja dia. ini adalah last outlet kami masuk
aku tak sangka mama aku punya tahap cerewet kalah aku.Dia cakap dia nak yang selesa.
yang memuaskan hati dia adalah scholl. Tak apalah mama asalkan mama bahagia :)

Proses cari kasut dalam lot metrojaya. 


Part of my family. siblings lain tak ikut. ammar dekat matrik, aqilah kerja sementara tunggu result stpm, fauzi tengah cuti sem dia kat rumah lepak dengan member . so kami berempat jelah keluar. yang dari rumah diorang bertiga.
hehe mama sanggup pick aku kat rumah sewa sebab dia tahu aku memang kaki jalan. cakap je nak jalan kat mana. The curve?the mines? pyramid?
paradigm? you name it. Aku gerenti takkan tolak punya. 


Basically kami tak shopping apa sangat pun adalah sikit sikit. Aiman dapat pineng powerbank. Kalau dekat rumah orang jual seratus lebih, dekat the curve dapatlah dalam rm80 . Original kata seller tu. 
Keluar dari the curve pukul 3 lebih . Jalan jem tak ingat dunia .Biasalah jalan  bawah  bridge tu ada traffic light. sejam jugaklah dekat situ.Ingatkan balik tu nak ajak mama singgah butik sbu kejap,tapi esoknya abah mama kerja. Demi taknak kasi diorang penat. Terpaksa redha jelah balik awal. Hehehe.

lepas ni aku plan nak ajak diorang naik train je keluar, gi midvalley ke , ts ke, the mines ke. Senang. Taklah jammed. Fyi kami jarang sangat sangat keluar pergi mall macam ni sekali . abah kalau nak pergi pun waktu orang kerja. means bukan hari cuti umum atau hari ahad. Dia akan ajak mama off , then waktu tu baru keluar. Bila waktu macam tu semestinya aku tak dapat follow sebab kerja. hehe .kiranya hari krismas tu aku ambik kesempatan dalam kesempitan la .



Itu jugak mungkin kali terakhir kami berjumpa untuk tahun ni. jadilah buat penutup tahun 2014. 
awal tahun  2015 aku plan nak balik berehat sekejap sebabnya aku dah jobless. Aku malas nak plan secara terperinci sebab plan selalunya tak menjadi . Hahaha 






P/S: DOAKAN AKU YANG JOBLESS NI SUPAYA MUDAH DAPAT KERJA, TAK NAK TANAM ANGGUR LAMA LAMA WOI! :"D





December 26, 2014

Kisah hidup seorang penganggur

hai korang..

lama rasanya tak update perkembangan diri sendiri.

aku disini baik baik sahaja cuma sekarang tengah count down sebelum status bertukar...
kalau khawin yang korang fikir itu adalah salah sama sekali! Status disini adalah status pekerjaan.
Setelah hampir 2 tahun berkhidmat dengan syarikat ehem ehem sdn bhd. (Nama dirahsiakan)
aku akhirnya membuat keputusan untuk tidak lagi sign contract dengan syarikat tersebut atas sebab sebab tertentu. so sekarang aku tengah gigih mencari kerja baru. Rasa macam baru semalam je aku masuk kerja dekat company ni . Banyak kenangan pahit manis sepanjang bekerja disini. Terima kasih diucapkan kepada mereka mereka yang sentiasa bersama dengan aku waktu susah senang. Tak perlu mention kot, anda tahu siapa diri anda .

amboi nampak scripted sangat ayat !

 sebenarnya  banyak sangat running thought dalam kepala ni.
eh betul ke tak lama lagi aku jadi penganggur ni? oh my god! oh my god ! oh my god!
matilah i macam mana nak bayar itu ini?takkan nak mintak duit mama abah lagi?????!!!


Jawapannya tidak. inshaallah, aku percaya pada takdir ALLAH.


project ni pun sepatutnya dah habis bulan APRIL lepas tapi sebab ada extension of time so drag sampai hujung tahun. Aku rasa macam nak bertukar bidang, cuma hati tu rasa takut, nervous tak kena tempat.

NAK APPLY KERJA JE PUN!! YANG KAU NAK NERVOUS NERVOUS SANGAT NI APAHAL?? BUKAN ADA ANAK RAJA NAK MASUK MEMINANG KAU PUN!


BUKANNYA INTERVIEWER TU PSIKO KAU LEBIH LEBIH. PALING TERUK PUN DIA PSIKO BAB GAJI JE MACAMLAH TAK BIASA!





itulah jeritan bergema dalam sanubari aku sekarang ni. Berdebar debar bukan main lagi.
rasa nak je baca surah al insyirah kasi slow balik rentak jantung ni.


aku ada survey market kerja  sejak dua menjak ni. dan market kerja untuk bidang aku belum memberangsangkan. dengan taraf hidup sekarang aku memang tak boleh nak ambik job tu melainkan  rumah mak aku sebelah dengan office tu atau berdekatan dengan  kawasan kerja dipohon. Kos hidup sekarang..

korang pun tahu macam mana kan?


so bulan 1 ni bermulalah kisah hidup seorang penganggur . wish me luck korang.

banyak benda aku nak cerita sebenarnya tapi lain kali jelah aku sambung.



till the next entry









December 21, 2014

Movie Review : The Hobbit And The battle of the Five Army


Sinopsis

the hobbit and the battle of the five army merupakan sambungan dan pelengkap siri the hobbit.
Seperti semua orang tahu the hobbit mempunyai banyak cast members dimana agak mustahil untuk aku ingat semua. Pada part 1 ceritanya lebih simple, melibatkan bilbo baggins , the dwarf (kelompok atau sekumpulan orang kerdil yang berasal dari erebor diketuai thorin dan disertai oleh seorang ahli sihir bernama gandalf).
Dward mempunyai rancangan untuk menakluk semula erebor yang ditawan seekor naga bernama smaug. 
dalam part 2 mereka telah berjaya membuka pintu masuk erebor , dan permulaan awal part 3 adalah babak babak dimana the smaug telah ke laketown dan menyembur api ke seluruh pelusuk kota itu.Ramai yang terkorban .The smaug akhirnya dibunuh bart (yang dulunya berketurunan raja dari dale) dengan panah hitam.

bard and legolas. Both were dashing in the movie.. i just cant even! :"D

setelah kematian smaug, bart dan penduduk laketown datang ke erobor untuk menuntut janji daripada thorin.
Thorin menjanjikan emas pada seluruh penduduk laketown jika mereka sudi menolong the dwarf untuk masuk ke erebor. Thorin yang dirasuk semangat naga yang taksubkan emas dan menjadi tamak. Dia mengerahkan dward lainnya termasuk bilbo mencari arkenstone.arkenstone kemudiannya ditemui oleh bilbo namun tidak diserahkannya pada thorin kerana ketamakan thorin .

di scene lain gandalf yang di tangkap oleh orcs telah di selamatkan oleh saruman, lady of galadriel dan satu lagi watak yang aku tak ingat namanya ( elf).Gandalf mengambil keputusan untuk ke erobor untuk memberitahu thorin bahawa orc dan bala tenteranya akan datang menyerang mereka. Sementara thorin dengan kedegilannya yang menolak perjanjian damai dengan raja elf dan bart , Tauriel dan  legolas pula menemui kubu lama orcs yang bertempat di gundabad



keadaan semakin meruncing, seluruh erebor dan dale ditumpahi darah. Adakah thorin masih dengan sikap tamaknya? mampukan bilbo menyelamatkan rakan-rakanya dari dibunuh orcs?
siapakah yang akhirnya memiliki arkenstone? Mampukah legolas mencuri hati tauriel?


kena tengok sendiri. Actually banyak aku tak ulas. Cerita ni boleh diperbaiki sebenarnya. 
anyway cerita ni tetap woww!

1 of the epic movies i watched in 2014.

well done peter jackson.

Legolas and tauriel. They should be together in real life.
T_T