Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2015

what it's like to live in suburbs?

hello , assalamualaikum

so today i wanna talk about " what it's like to live in suburbs?
this is based on my experience . Yup guys, i live in suburbs. I know i never mentioned where my house is located , i might gave you hints before but not a specific location. So let it be my secret for the mean time.but it is somewhere in selangor ( not too far from kl and not too close. GUESS!)

i was born in the city and raised by my grandparents in perak until age 12 . and i live with my parents from age 13 until now . my parents moved to suburbs which makes me a " kampung girl" with a little city girl heart.


so what it's like to live in suburbs?
1) you get judged easily by so called city dwellers
after spm i chose private college for my diploma and  i need to attend 1 month college orientation.i dressed like a city girl and judged by a few city girl group when i told them where do i live. that was something i will never forget.

2) you don't have cool places to go there is no s…

RAYA ROADTRIP 2015 : CHENDERIANG,TAPAH MALAYSIA

hai assalamualaikum,
dah 4 hari tak mengadap blog kesayangan ni gara gara busy buat road trip sekitar perak. road trip tempat sama je tapi kali ni aku ambik peluang nak abadikan sebahagian memori dalam bentuk video. aku rasa lepas ni aku kena beli hard disk. tak cukup space nak letak semua "kenangan" dalam laptop ni





seperti aku cakap di entry lepas aku ada plan nak ke rumah maksu aku di chenderiang kan? masa aku tulis tu aku tak jangka aka pergi secepat itu. semua plan last minute. my cousin , fadhilah tetiba whatsapp ajak  ke sana pada khamis malam jumaat 23 july 2015

beginilah conversation berlaku
fadhilah : wei ijat, ko nak pergi rumah maksu tak? aku ambik ko kat rumah. aku : gila taknak! XD . bila weh ? bila? fadhilah : aku nak pergi sabtu tapi jumaat malam lepas maghrib aku sampai aku : okay cun! 

masa tu aku tak ingat bahawa haritu ialah hari khamis. yelah dah lama jadi penganggur berhormat, mana aku nak ingat haritu hari apa. 

esoknya...

24 JULY 2015
aku : aimannn! bangun sekola…

how i spent my raya 2015 ( entry bervideo)

hai, assalamualaikum

setelah raya ke 8 baru aku dapat update entry. raya tahun ni tak seperti tahun tahun lalu.banyak perkara berubah semenjak menginjak usia dewasa. perut sepupu aku yang memboyot buat  aku tersedar dari mimpi. gila! aku tak lama lagi jadi makcik ke?

oh my god! jahanam la beliau dapat makcik tak senonoh sebegini rupa.



raya pertama
alhamdulillah, pagi raya tu (setelah mendapat rehat yang cukup) badan aku yang seram sejuk pada malam raya dah berkurangan dah.pagi tu aku bangun baru aku teringat kuah kacang aku tak buat lagi! apa lagi kelam kabut la.  acik aku cakap takpayah buat sebab dah ada rendang, tapi untuk pengetahuan semua...aku tak suka rendang. jadi nak taknak aku kena gak buat kuah kacang.dikala sepupu  sepupu , makcik makcik dan mama aku sampai di kampung dari rumah masing masing , aku masih mereput dengan kain batik dan baju tshirt masam aku. tetap dengan kedegilan aku nak siapkan kuah kacang. atas pujukan maklong yang berjanji nak siapkan kuah kacang fav aku tu,…

Hot Tips : Cara beraya dengan bergaya

hai korang

selamat tengah malam. malam ni aku nak share tips, cara beraya dengan bergaya. tips ni sesuai diguna pakai bagi manusia yang ingat kekal stylo dan fresh sepanjang hari.pagi raya korang dan cantik dan wangi, bulu mata melentik macam penyapu. bibir dan berlipstik, dengan shading kim kardashian. baju pulak nah kau meleret leret macam nak pergi red carpet, yang lelaki dah hensem rambut dah siap gel kemas kemas,ketiak dah spray deodoran paling wangi tapi lepas sesi bergambar dan bermaafan maafan je , kena kemas dapurlah, layan tetamu berpeluh-peluh. bau sekor sekor dah macam bangla. pernah rasa?


membohong kalau tak pernah! hahaha


so tips yang bakal diberikan ini adalah antara yang terbaik. sejak kami sekeluarga mengamalkan tips ini.pagi raya kami lebih bermakna. so daripada aku terus menaip mukadimah yang panjang macam nak buat ucapan perpisahan ni, marilah kita terus ke point pertama!



1) hidang makanan sebelum mandi
ini adalah tips untuk wanita ye, sebab lelaki mostly kena mandi awa…

Tutorial Membeli barang dari Nile.com.my

hello para shoppaholic sekalian alam

aku tahu ada diantara korang yang dah mengenali website nile.com.my . sebab dah ramai pun blogger hebat seperti cikepal dan namee roslan yang dah buat review pasal website ni.Nile ni dia berkonsepkan online shopping sama je macam lazada,zalora cuma beza dia harga dia jauh lebih murah.setiap website ada kelebihan dia. cuma Nile ni menawarkan barangan mampu milik
sesuai dengan ekonomi rakyat malaysia.


macam macam barangan ada.

pakaian lelaki , pakaian perempuan , kasut tumit,flat,sneakers,jam tangan,even peralatan gym pun ada jual. ha? terkejut? tak percaya pergi lah tengok!







cara nak beli dekat nile.com.my

1) sign up macam biasa. pastikan guna email yang korang ingat password

2) lepas sign up isi dulu detail diri korang, alamat rumah penuh, no telefon.

3) pilih barang nak dibeli dengan cara click button add to chart

4) dah siap pilih?korang  click checkout now.


5)part bayaran ni quite tricky. so sila fahamkan betul betul kaedah aku cakap ni.

aku cadangkan ko…

cable charger anda selalu rosak? mari atasinya! :)

2 hari lepas cable charger aku start buat hal,masih boleh charge lagi aku risau sebab getah cable tu dah koyak takut jadi apa apa dekat phone kesayangan terpaksa beli cable baru. lepas beli cable baru terlintas dekat hati ni kalau rosak lagi susah ni. yela sekarang kan ekonomi gawat. aku kerja pun tak ada ni. mengharapkan bussiness part time yang tak menentu tu so tak boleh boros sangat. gunung kalau di tarah hari hari pun boleh rata. 

so aku nekad nak beli charger wrapper. aku dah tahu lama dah pasal benda ni cuma entah kenapa tak teringat nak beli. masa tu aku rasa benda ni tak penting kot. masa aku tengok charger wrapper ni berapa tahun lepas dekat ig mawar rashid dia jual. tapi aku rasa macam mahal je. so aku pun mulakan pencarian aku. ada yang jual rm20 ada yang jual rm14. sampailah aku jumpa satu instagram yang jual dengan harga murah dan aku rasa berbaloi.  



kalau korang punya cable panjang 1 metre korang beli 4 pcs je. dekat instagram ni jual 4 rm10.murah kan? rm16 termasuk post…