August 21, 2014

Bagaimana jadikan hobi sebagai kerjaya ? ikuti kaedahnya dan bussines part time saya


Bila bercakap topik ni  mesti kadang kadang kita terbayang . betapa seronoknya kalau dapat jadi boss. Tak payah apply cuti ,  tak perlu nak pening kepala pasal gaji tak cukup. Sebab kita kan boss? hehek. *gelak kepit*

tapi segala angan angan adalah sia sia kalau kita tak pernah terfikir untuk merealisasikan impian tersebut. Selari dengan pergerakan arus modern dan gelombang inflasi ( kenaikan harga barang) menyebabkan kita ni mencari cari peluang lain untuk buat duit poket. Ada yang memilih MLM, ada yang memilih berniaga kecil kecilan. ADA JUGA YANG TERPENGARUH DENGAN SCAMMER.
dan dengan rendah diri dan tersipu sipu malu, saya Una Mn, mengakui pernah juga terlibat dengan scammer ini sebagai pelabur konon konon aktif. Mula mula tu okay lepastu lesap. Dan selepas itu saya serik dan mula memikirkan cara untuk memperbaiki kehidupan dengan rezeki yang lebih diberkati. Dengan itu sekarang saya mempunyai dua career yang saya patut imbangi. Site engineer dan part time business. Inilah usaha yang Berjaya saya lakukan setakat ini selepas bertahun tahun merancang berniaga tapi kemain liat nak mulakan langkah pertama. Dan minggu lepas saya dah mulakan langkah pertama saya . nanti saya cerita produk apa saya jual.

tuntasnya, saya memang jenis manusia kalau dah bercerita kadang kadang lupa point utama yang patut saya tekankan. ececey macam gaya penceramah pulak dah.


okay berbalik pada point utama. Bila kita hidup dengan menjalankan perniagaan atau membuat sesuatu yang kita sukai / menjadikan hobi kita sebagai punca pendapatan  kita.. maka sekaligus kita tak akan rasa seperti kita bekerja.dan ianya buat kita lebih gembira . Ala macam korang tengok cerita mat salleh tu, ketuk ketuk besi buruk pun boleh hidup. Dan dizaman sekarang,di Malaysia khususnya bukan senang nak menjadikan perkara sebegitu menjadi realiti.
Perlu usaha yang tanpa kenal erti lelah, kena ada semangat yang tinggi dan putus asa. sebenarnya ada cara, cuma belum terkenal meluas lagi.

Aku ambik contoh ni ya ..

budak budak belajar marketing.

1) boleh cari duit jual ebook macam mana nak Berjaya dalam perniagaan walaupun diorang tu tak pernahnya berniaga besar, tapi tu lah.. sometimes, your words is money too.

2)boleh buat business apa apa dan inshaallah kalau dia gunakan teknik marketing waktu dia belajar dulu tu, produk dia jual boleh laku.The Key is confident,again... words is money too!


budak budak yang suka online, pandai apps itu ini, terrer gila bapak bab coding ni semua.

1) boleh berniaga dengan orang yang berniaga. haaaa Nampak deep kan?
aku tak boleh cerita kat sini  sebab akan effect banyak pihak kalau korang nak tahu comment email korang nanti aku cerita kat orang dalam email. This is your golden chance . Macam ticket korang untuk senang. Kalau tak kaya pun, senang tu boleh dapat :D

2)kalau pandai buat games atau apps iphone boleh jual kat apple. Setakat ni aku cuma kenal seorang game developer , budak melayu baru berumur 18 tahun. Habib al attas nama dia. Memang tabik spring kat budak tu. aku pakai iphone aku pun terkial kial nak update apps dan game.. dia boleh cipta game. gempak tak gempak?



hobi melawak, suka bercerita, kalau sehari tak menaip rasa nak demam

1)kategori ni pun boleh buat duit. silap haribulan lagi mahal daripada kerja makan gaji ni. Bakat yang ada ni gunakan sebaik baiknya. caranya, macam page page dekat facebook korang Nampak tu. hari hari diorang bercerita. habis sampai kisah kiki stering lock la, mamat kejam kat kucing tu la, semua cerita kejap je korang tahu. korang ingat diorang cerita cerita tu kosong je ke tak ada duit? silaplah.. entah entah pendapatan sebulan cukup nak bayar duit muka kereta Honda atau golf gti. jangan main-main.

2)caranya buat website sendiri bubuh la roticanai(dot)com ke apa apa la korang suka. contoh Manusia Berjaya sebagai blogger kat Malaysia ni redmummy,justkhai pemilik oh media tu ben ashaari, yuyu zulaikha, fatin liyana dan banyak lagi tak larat aku nak cerita. kategori manusia pemalas macam aku ni susah sikit nak buat duit dengan berblogging. mana taknya dah la isi tu kelaut. Graphic lagi tak payah cerita . Hareeee.


dah cukuplah dulu contoh contoh itu kalau korang nak Tanya lelebih komen jer la nanti aku reply. (bajet bajet ada pembaca la konon kononya ni)

oh berbalik pada bussines tadi sebenarnya aku sekarang adalah salah seorang stokis sah bagi negeri Selangor untuk produk FLORAL MASK ni.

jadi kalau korang nak cuba boleh order dengan aku kliksini

Produk ni ramai dah guna termasuklah blogger blogger popular yang aku senaraikan kat atas tadi.
malas cakap banyak banyak meh layan gambar



 
 
 
 korang jangan risau produk ni berkesan inshaallah. Aku sendiri pengguna setia sejak tahun lepas. Dah pernah aku featured pun dalam blog aku ni.


harga floral mask (50ml)? >>> rm 39.90 sahaja  <<< free postage
tahan 2 bulan

kalau korang rasa mahal rm39.90 tu, cuba korang fikirkan sekejap.
kalau korang jenis selalu guna mask kat Watson yang harga rm6 sekeping tu cuba kira jap sebulan kos berapa. katalah seminggu pakai 2 kali .

rm6 x2 = rm 12 seminggu = rm 48 sebulan. Haaaa Nampak?
kalau floral masl 50ml plak boleh tahan 2 bulan. macam mana ya?
macam mana boleh tahan 2 bulan ya? mesti korang tertanya Tanya.

pakai seminggu 2 kali sahaja. boleh tahan 2 bulan. percayalah kat cheq ni.. sebab cheq ni sebelum jual cheq dah test dulu hampir setahun macam tu la kaedahnya..  ;D

1) 100% produk keluaran bumiputra (dijamin halal dan suci)
2) Lulus KKM (selamat untuk semua jenis kulit)
3) Jimat Banyak, produk jenis cecair ikut suka nak sapu tebal ke sapu nipis.
4) Boleh menanggalkan whitehead/blackhead dan minyak minyak di muka.

bertindak sekarang!
=================================================
Floral Mask beli 1 rm39.90 Free Pos Laju = Jimat Rm 6
Floral Mask beli 2 rm70 Free Pos Laju = Jimat Rm 15.80

setiap unit floral mask ada free gift. makin banyak beli makin banyak free gift.
==================================================


khusus untuk orang yang tinggal area Klang,shah alam, COD AVAILABLE.
kalau korang salah seorang pembaca blog ni . inshaallah discount diberi. bukan janji tapi pasti. (DISCOUNT COD only) ;)


P/S: No pain no gain, nak kulit cantik kena keluar modal sikit :)

August 7, 2014

My new Obsession : kenapa perempuan gila nak cantik?, senarai produk yang bagus dan tak bagus.

assalamualaikum..

hai korang! lama tak menulis kat blog ni. rasa janggal pula. Hmm diam tak diam puasa pun dah habis.. raya pun dah berlalu. Seiring peningkatan usia. Fine line pun dah appear di bawah lingkaran mata! Eyebag pun semakin gelap... mungkin sebab collagen dalam badan dah berkurang. Kepada sesiapa yang suka tidur lewat tu hentikanlah.. sebab eyebag ni dia nak muncul bukan sekelip mata..Dia muncul bertahun tahun lepas tu. Aku syak ni sebab waktu aku study dulu selalu tidur lambatlah ni sebab tu jadi macam tu. Jeragat pun kemain lagi  muncul tanpa segan silu. Muka macam dah dimamah usia. Dengan saiz badan umpama beruang kutub yang memburukkan lagi keadaan. Bila pergi mana mana...
mesti orang panggil kak,makcik walhal umur baru cecah 23 tahun. Terhina bukan?  yang panggil kak dengan makcik tu pulak rambut dah tumbuh uban .. eeee bagaimanalah tak pilu rasa hati ini? menggigil je tangan menahan rasa...

amboi ayat novel sangat ... macam drama swasta pulak.



Ni gambar terbaru gua. Masa lepak taman petang tadi. Inilah rupa sebenar tuan blog selama ini.
Ya  manusia penuh ketulan daging dan lemak ini adalah saya. Selalu tangkap gambar close up terus muka kan? sekarang gua reveal muka sebenar gua. T_T
Macam zombie kan muka tanpa make up ni? Tapi takpelah zombie zombie pun ini adalah tubuh yang dipinjamkan olehNYA kepada aku. Aku je tak pandai jaga *teriak kuat kuat* T_T
aku ni bukanlah apa .. naklah jugak merasa jadi gegadis ayu. Hati pun tak adalah nak berniat  yang tak elok.. Nak cantik cantik pun bukan nak mengorat jejaka idaman.. cantik untuk diri sendiri. Bila scroll gambar gambar kat instagram " eh lawanya dia ni, dia makan produk apa? nak nak pulak bila terscroll gambar fathia. Automatik menjejes air mata dan air liur. "awat segak sangat tak tau" cemburunyaaaa. Tapi sampai bila nak cemburu cemburu je kat orang ? tak teringin ke nak memperbaiki diri sendiri? detik hati aku.
 
oleh sebab sejak dua menjak ni ramai asyik tegur, " eh kau taknak kurus ke?"
eh muka dulu licin sekarang banyak jeragat la.. tak takut ke? Teguran teguran tu membuatkan aku trauma nak berjumpa makhluk makhluk kat bumi ni. Tapi aku sedar, kita kat atas dunia ni kenalah ambil sisi positif dari setiap teguran jika teguran tu kearah kebaikan.





demi memperbaiki diri sendiri aku pun belilah satu produk ni. Dengar cerita bagus juga. Kcolly sweet 17 collagen. Hasil review artis artis, kawan kawan blogger. Aku pun ambik inisiatif cuba produk ni. Harini baru hari ke 3 aku consume produk ni. Jadi sepanjang 3 hari ni tak ada lagi perubahan dari segi warna kulit , sebab masih baru lagi kan? . Tetapi dari segi kesihatan aku kagum, kcolly ni buat kita rasa haus dan consume banyak air putih. Bila minum banyak air , automatik kita rasa cepat kenyang. Dan yang paling aku suka ialah urine aku biasanya berwarna agak kuning (sebab selalu minum air bergas, minuman manis) kini berwarna putih. Itu adalah satu perubahan yang sangat positif bagi aku.Lagipun bila consume kcolly ni kita tak boleh minum minuman bergas, dan bercaffein lagi. Harap harap aku istiqamah dan konsisten dengan produk ni. Jadi lepas ni boleh lah aku kurangkan dan kalau boleh berhenti terus minum minuman berkarbonat ni.

Oh untuk  mengurangkan berat badan ni pula, kalau boleh aku dah taknak consume mana mana produk lagi. Sebabnya, aku dah serik . Dulu macam macam produk aku ambik tapi kebanyakan produk ganggu period aku. Dan salah satu produk tu disahkan beracun . Mujur aku cuma consume satu botol. Produk apa? apa lagi kalau bukan "figure up". Cousin aku makan sampai masuk hospital. Kesian kat dia. Masa aku makan bukan main lagi pening kepala aku ni. Tengok nasi langsung tak lalu makan. Semua makanan aku tak selera. Aku tak tahu apa kandungan dia. Risau pula aku nak try lagi. Oh cuma ada satu produk bagus keluaran dr rodzmey. Dulu waktu study aku ada makan. Jusmate 5. Produk ni betul betul bagus, Sebulan aku turun 5 ke 10 kg . Tapi lepas tu aku berhenti makan padahal ada 1 kotak lagi tak habis. sebab apa? sebab aku sayang nak makan ubat tu sebab aku dah stop jogging masa habis belajar.Duduk rumah tidur jer. Bila start semangat nak jogging balik, nak makan ubat tu tengok tengok dah expired date. Nak buat macam mana? silap sendiri. Hehehe .sekarang ni bila nak beli ubat tu lagi rasa sayang pulak duit. Sebab ubat tu mahal. RM200 sekotak. 3 kotak = rm600. Dulu tak sayang duit sebab duit parents. Sejak bekerja ni baru tahu betapa susahnya cari duit. Tu yang tak sanggup nak beli lagi hehehe. Apa apa pun kalau jusmate5 tu masih ada lagi, korang belilah kalau nak. Mesti tak menyesal. It's works great on me . Kalau nak minum , minum sebelum jogging. Sure rasa bertenaga.


ini bukan entry berbayar yer, ini testimoni ikhlas dan telus dari aku.

oh berbalik kepada k colly.

Berapa harga kcolly ni?

Market price = rm169
tapi korang boleh jumpa yang murah di instagram. Aku beli kat kedai jamu jer. Pastikan original. Bagi korang yang memiliki smartphone, sila download apps scanner life , dan scan barcode sebelum beli di kedai. Kalau tak dapat scan jangan beli. Untuk mengetahui samaada kcolly tu original atau tidak. Dia ada barcode kat  jar dan expired date bahagian bawah botol . Tulisannya jenis timbul timbul. Ingat ya jangan mudah terpengaruh dengan kcolly yang terlalu murah. Setakat ni ada yang jual rm98,rm100,rm110,rm130. I got mine for rm110.


Dekat mana nak beli kcolly ni?
trusted seller di instagram = fannalatiff (fathia pelakon tu punya sister)
atau toko toko jamu, kedai kedai ubat yang berdekatan cari je, ikut je kaedah yang aku bagitahu tadi.


Pantang larang semasa makan collagen ni
1) Jangan minum air kelapa. Ini tak ditulis di jar kcolly namun aku ambil insiatif untuk tambah tip ni supaya korang tak minum air kelapa. Seperti korang tahu, function kelapa ni untuk penawar kepada demam, keracunan makanan dan juga ubat ubatan. Bila korang minum/makan kelapa ni, automatik kesan ubat ubat tu jugak hilang. You get me? . So avoid kelapa.

2) Jangan minum minuman bercaffein. Ikut sahaja arahan ini dan jangan banyak Tanya haha. Sebabnya aku tak tahu . Kena Tanya pembuatnya.

Macam mana nak dapat kesan effektif?
Sila minum banyak air sekurang kurangnya 3 litre . Kalau tak mampu 3 litre seeloknya 2 litre lebih. Ibarat korang minum 2 botol besar air mineral tu. Kira jadilah tu.





una most demotivated post?

i gave up. please note that this is might the most demotivated post ever written by me or one of the post that i deliver my heavy fee...