February 20, 2014

cerita indah awal februari ;)

 
 
gambar di atas di ambil ketika aku dalam perjalanan nak merisik,meminang dan pertunangan abang sepupu aku amir. Tahniah banyak banyak kat ko amir walaupun dah berminggu minggu dah ko jadi tunang orang, baru hari ini aku dapat tulis blog ni . Biasalah orang berangan nak kurus macam J.LO , hari hari kuak lentang atas katil sampai terlupa kat blog nan satu ini hikhik.
 
 
30 Januari 2014
 
aku balik ke rumah petang tu maklumlah cuti tahun baru cina, kebetulan mak aku nak buat kenduri sedikit pada sabtu  1/2/2014 .
 
 
31 Januari 2014 
tak ada apa sangat aku cuma tolong tolong apa yang patut maklumlah nak kenduri punya pasal .
 
 
1 Februari 2014
hari kenduri tu maklong aku (selaku pembuat hantaran abang sepupu aku) bawak semua hantaran, kitorang apa lagi lepas makan makan, semua excited tak memasal. aku excited sebab dapat lepas rindu kat keluarga aku, cousin cousin aku. diorang ni la teman gossip aku. tapi kitorang tak gossip pasal artis eah.. masing masing gossip pasal kehidupan sendiri je. Mengumpat tu adalah sikit sikit.. mengumpat bos haha!
 
 
HARI KEJADIAN 2 FEBRUARI 2014
okay ini lawak, aku tak tahulah korang biasa ke tak, tapi abang sepupu aku ni sebenarnya dah pergi meminang sendiri girlfriend dia tu dengan berjumpa bapak girlfriend dia . Cakap punya cakap  agaknya bapak girlfriend dia tu macam suka nak buat amir sebagai menantu dia terus bapak girlfriend dia call bapak amir (pakngah aku). Apalagi.. terkejut la pakngah aku ni. tapi ekhem mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi, mana? ermm ya mungkin kuah boleh tumpah atas lantai, tapi kebanyakan kuah tumpah ke nasi la kan. sebab apa? sebab pakngah aku pun dulu meminang makngah aku sendiri. Adoiiii! tu yang kelakor tu. Pastu pakngah aku call mak aku mengadu la pasal anak teruna dia meminang anak dara orang macam tu, 
 
macam ni lah agaknya conversation diorang
 
pakngah : pening aku, anak aku pergi pinang sendiri gf dia. malu aku .... tak menyabor (loghat perak)
 
mama aku : tak usah di marah ri oi, mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi
 
pakngah : kiwak betul, ade kenakan aku pulak...(dengan nada hiba dan kesal sikit, terkesan sikit pakngah aku menghabiskan bicara)
 
 
 Untuk pengetahuan korang, abang sepupu aku ni agak pemalu sikit, dulu kecik kecik tak malu la, aku dengan dia kamcing dulu, teman panjat pokok pelam, jadi tarzan sama sama, tapi tu dulu lah entah bila dia bertukar jadi macho (konon) dan pemalu aku pun tak perasan. Aku rasa sejak dia baligh kot haha!
lepas tu kitorang datang meminang sekali bertunang ni dah macam rombongan khawin pun ada, 7 buah kereta pergi. orang sebelah sana pun sambut kami dengan khemah, siap ada makan tengahari, cendol, minum petang . Gila ko tak suka?
lepas tu sebab special request kan, habis semua kaum lelaki pakai baju melayu belaka, perempuan berbaju kurung. Tak ke boleh confused tu? hikhik eh nikah je la terus senang! aku tak sabar nak makan nasi minyak ni ;D
 
 
oh ya oleh sebab aku , fadhilah(adik amir) dengan ika merancang nak hang out sama sama pada isnin, so aku dengan sesuka hatinya ponteng kerja pada isnin. selesai je majlis abang sepupu aku, aku terus ikut mak long aku balik tanjung malim (rumah ika). Ni memang port favourite kami sepupu sepapat sebab rumah ika sejuk, area tanjung malim atas bukit, suasana dia memang nyaman, kalau disuruh pilih antara kl dengan tanjung malim, aku pilih tanjung malim lagi. KL Bosan, jammed, boleh sakit otak aku. Setakat nak jalan jalan ke sana ape adehal naik ktm je sudah ;)
 
 
3 Februari 2014
Plan asal nak pergi bertiga je, tapi jannah nak ikut so bawak dia sekali, kami naik ktm je sampai rasa kami turun ingat nak ajak shafiqah pergi, so kami pergi rumah mak andak dulu pekena makan baik punya, pastu fendi nak ikut, so dari plan asal 3 orang jadi 6 orang. Apa korang expect kalau 6 orang cousin kepala gila camni duduk satu coach? Memang rasa train tu ana yang punya. Berborak macam kat rumah sendiri tu tak menahan tu. orang keliling dah pelik dah ape benda budak budak ni. Hai tengah menaip ni tiba tiba rasa rindu pulak detik tu. rewind please :')
kitorang jalan jalan kat mid, plan asal nak tengok Robocop tapi ramai ko manusia kat situ, so kami pergi jalan jalan kat dalam daiso, teman cousin cousin shopping, dan pergi tempat tester make up lepastu pakai, sebab masa keluar aku tak pakai make up. Gile tak perangai? ;p
 
lepas tapau segala benda yang nak ditapau, beli apa yang nak dibeli kami pun balik dengan perasan gembira campur sedih. kejapnya rasa. Esok tu pulak.. aku ponteng lagi. lepak lepak rumah maklong lama sikit, borak borak dengan maklong dalam pukul 4 pukul 5 macam tu kitorang bertiga bergerak balik ke tempat masing masing. pun naik ktm jugak. nasib baik 1 hala. ini kira pengalaman manis gak lah bagi aku. ceh manis ke? hehe ye la sebelum balik sempat singgah kl sentral makan kat food court , shopping pashmina dan juga beli chatime. Haih indahnyaaa.........
fadhilah turun kat dato harun  aku dengan ika je stesen sama . so sampai sana, aku hantar ika balik baru aku balik rumah . Terima kasih korang sebab mewarnai hari hari aku yang plain ni. ada rezeki kita gathering lagi. ! ;D

February 17, 2014

Breaking News : Gunung berapi di kelut kembali aktif dan meletus!






JAKARTA: Selepas kejadian Gunung Sinabung meletus baru-baru ini, satu lagi gunung berapi di Indonesia meletus dan memuntahkan laharnya malam tadi.

Sekurang-kurangnya dua disahkan terbunuh. Kejadian juga memaksa ribuan penduduk yang berada di sekitar gunung berapi terbabit dipindahkan ke tempat selamat.

Menurut jurucakap agensi kecemasan nasional republik itu, Sutopo Purwo Nugroho, sehingga malam tadi, dianggarkan lebih 200 ribu penduduk dari 36 perkampungan sekitarnya telah diarahkan berpindah.

Gunung Kelud yang terletak di wilayah Kediri di Jawa Timur mula meletus pada pukul 10.50 malam (waktu Indonesia Barat). Kejadian itu disahkan oleh Ketua Pelaksana Bidang Pengamanan dan Penyelidikan Gunung Api, Kediri, Indonesia, Gede Suartika.

“Bunyi letusan letupannya sangat dahsyat,” katanya seperti dipetik pihak media.

Ketua Pusat Data Informasi dan Humas Badan Nasional Penanggulangan Bencana (BNPB) Dr. Sutopo Purwo Nugroho memberitahu hujan abu, pasir dan kerikil dijangka meliputi kawasan barat daya Gunung Kelud seluas 15 kilometer radius.

Menurut laporan Kompas.com, jarak pandang Gunung Kelud hanyalah 5km dari wilayah Wates, 40 kilometer dari kawah dan pada masa yang sama, Kota Kediri turut dilanda hujan lebat.

Beliau turut menasihatkan penduduk setempat agar berpindah keluar sejauh 10 kilometer radius dari kawasan tersebut dan tidak panik ketika berpindah ke penempatan sementara yang telah disediakan.

Gunung Kelud sebelum ini diletakkan sebagai gunung berapi aktif yang merbahaya dan amaran ia akan meletus telahpun dikeluarkan sejak Khamis lalu.

Gunung setinggi 1,731 meter itu telah meragut 15 ribu nyawa sejak 1500. Letusan pada tahun 1568 telah meragut 10 ribu nyawa.

Ia adalah satu daripada 130 gunung berapi yang masih aktif di Indonesia dimana ia terletak dalam lingkaran gunung berapi sekitar Lautan Pasifik.

Letusan Gunung Sinabung di Sumatera Barat awal bulan ini telah meragut 16 nyawa.



"sumber berita :astro awani"


kesiannya... semoga dilindungi dan segala usaha menyelamat berjalan lancar .Eh kat Malaysia ni ada gunung berapi tak?


oh ya dimana kedudukan gunung kelut @ Mount Kelut ni?




 
P/S: Eelakkan buat rumah dekat dengan gunung berapi samaada aktif atau tidak untuk mengelakkan kejadian seperti ini berlaku.

February 16, 2014

REVIEW : KAMI HISTERIA

minggu lepas seperti biasa aku akan luangkan satu hari biasanya ahad untuk menonton wayang di GSC setia city mall. perancangan awal aku nak tengok ROBOCOP tapi full pulak so aku  pilih cerita melayu cerita kami histeria.



hottest ghost ever existed . Gila kau kalau hantu macam ni punya cantik, tak lakulah manusia manusia macam iolss ni ;D
 
 
barisan pelakon , dari kiri , umi omar,mila airin,sara ali,Diana Danielle dan nad zainal.
 
pelakon lain yang turut terlibat dalam filem ini ialah afdlin shauki, fazura , dan juga izzue islam :)
 
 
 
Rating : 4 star, 1 star hilang sebab filem ni punya duration pendek sangat! tak puas tengok!

aku suggest korang tengok cerita ni dulu sebelum menilai, apa yang aku boleh cakap aku memang sangat sangat suka dengan cerita ni sebab barisan pelakon yang pandai bawak watak masing masing dan jalan cerita yang sangat sangat menarik! So tahniah RED FILM!
 
 
synopsis : mengisahkan sekumpulan pelajar university yang mempunyai band sendiri dan berhasrat untuk berdikari. Mereka telah berpindah ke sebuah apartment yang agak usang tanpa mengetahui bahawa apartment tersebut berhantu. Pada suatu malam ketika merekod lagu baru mereka, ada suara hilaian mengikut rentak lagu mereka. Selepas beberapa hari ketika suntingan, rakan mereka menyedari ada suara mengilai yang mengikut rentak lagu mereka, namun lagu itu tetap diupload ke youtube dan menjadi hit . Ini membuatkan mereka bersemangat untuk membuat lagu baru namun lagu baru itu tidak setanding lagu berhantu tersebut. Lalu mereka pergi ke hutan mencari ciklang dan memeterai janji. Apakah janji tersebut? apakah yang terjadi selepas janji itu dimetrai?
 
korang tengoklah sendiri.... ;)
 
 
 
 
 

February 14, 2014

Mask terbaik dari ladang ;D

sejak dua menjak ni... naluari kewanitaan tu agak tinggi sikit. Mula beli mask berkepuk kepuk. Bawak "segerombolan" duit bersama ke mall carilah mask yang mana agak agak dapat memudarkan keliling hitam bawah mata, kulit kusam dan juga segala cela di wajah. Tapi tak pernah ada mask yang berjaya memuaskan hati sanubari aku yang berlagak "queen" ni ekekeke.

sehinggalah aku ternampak seorang seller kat Fb ni jual benda ini...





bila tengok testimmoni ramai sangat guna aku pun terdetik hati tu nak beli
best gila kau ...... lepas pakai muka rasa berangin je . Habis tanggal segala kekotorang dan minyak minyak muka. Muka aku ni jenis tak ada sebum banyak so dia tak ada banyak keluar yang putih putih tu. Tapi pori pori rasa lebih lega... tahu tak rasa dia macam mana? macam baru lepas pakai mask 24k . macam tu la rasa dia. Oh ya muka aku aku taknak letak sebab aku ni jenis tangan tak berbedung , so bila sapu asyik taklah rata rata.  so ni antara blogger dan selebriti yang guna floral mask ni.






mana nak beli ? pergi ke fb seller ni. service terbaik, cepat tangkas dan dijamin original! ;)




February 13, 2014

kisah manusia berat , sedih jugak kena kutuk ni...

Hai assalamualaikum....


sejak dua menjak ni aku terfikir nak kuruskan badan . Dan banyak kali dah pesan kat diri sendiri suruh control makan tak jugak dapat nak control. Lemak ni memang degil la , sedegil tuan punya badan. Sebenarnya sedih juga kena kutuk selalu.
Lama lama lali dah cuma, terasa hati tu tetap ada. dikatakan gajah la, badak air la,peti ais la, guna beras la mesin basuh la.


Apa hina sangat ke orang gemuk?



tapi bila aku fikir balik, takpelah aku malas nak layan orang macam ni.Biarlah dia nak kutuk aku pun.. Aku memang ada niat nak kurus tapi slow slow. Aku tak paksa la siapa siapa hulur duit bagi aku makan, dan setahu aku aku makan tak banyak pun. Cuma badan aku susah turun sebab aku kerja office, memang 24 jam depan pc. Balik kerja dah penat dah lapar.Lepas makan kadang kadang tu terus lelap tu yang gemuk tu.

aku selalu di pandang rendah.
takpe aku kena sabar ALLAH tu sentiasa ada, untuk orang orang macam aku.
kalau korang ada masalah sama macam aku, jangan mengalah, kalau nak turunkan berat badan biar untuk sihat bukan sebab penampilan semata mata.

bagi aku senang.. siapa yang ikhlas berkawan dengan aku, sampai bila bila aku takkan lupa.
bila kita dalam condition macam ni la kita dapat tengok siapa kawan siapa lawan  :)

oh ya.. aku ada try produk oppasnow tu , boleh tahan la panas dia .. tapi agak mahal la. kalau beli mustajab boleh dapat dua. Mustajab ni satu je aku tak suka .. dia punya panas unbearable. T-T terbakar woii... ! felinna pun sama. tapi dua dua produk ni memang berkesan cuma kulit korang tahan ke tak tahan la. kulit aku nipis, jadi kepanasan dia aku memang tak dapat nak tahan. Mungkin sebab lemak terlalu banyak tu jadi panas gila bapak tu ekekekeke..

aku agak la...



mulai harini aku janji ...... nak  sungguh sungguh...
yaaaa semoga cekal! ;')


February 9, 2014

setelah sekian lama mendiamkan diri.. mempersembahkan....... edisi make up and me!

hi lovelies.


sejak dua menjak ni, aku agak aktif membeli make up make up setelah hampir beberapa tahun tak berapa nak aktif. Minat pun dah berubah kalau sebelum ini aku asyik pakai make up heavy tak kira siang dan malam tapi sekarang tidak lagi. Ohh ya dalam 2 tahun kebelakangan ini adalah tempoh rehat dimana aku jarang bermake up dan boleh kata tak ada make up heavy. Segala pallete pallete lama aku dah tinggalkan di kuantan . Habis je study, aku punya malas nak packing aku tinggalkan mereka begitu sahaja.



hehehe.

jujurnya pallete pallete tu dah nak habis sebab tu aku buang and dulu aku pakai maybelinne.
Maybelline ni kualiti shimmering eyeshadow dia agak bagus walaupun murah tau! :)

okay let's talk about the present


sekarang ni aku mempunyai minat mendalam pada make up line seperti mac , sephora,etude house(ni pengaruh ailyl rozanna),benefit dan juga nyx.


Ini antara yang aku beli baru baru maaflah tak boleh nak upload semua .

2 ni dah lama aku usha baru ada duit nak beli yerlah , masa jadi student dulu harap duit parents je takkan nak beli kan?
ni dah ada duit sendiri baru lah beli. Oh ya aku beli Mineral powder dengan fixing make up spray.
Sebenarnya aku datang Mac tadi  tu nak beli concealer dia tapi code yang aku nak dah habis, so daripada aku bazir masa aku baik aku beli je dua ni, produk pun bagus tak salah beli :)

sorry la  gambar ni berselerak sangat memang aku ni jenis tak berseni .. 
tapi kita ketepikan pasal seni tu  Pallete ni aku baru beli 2 hari lepas dari itu house,
Etude house sekarang tengah buat promotion beli 3 barang dapat 30% discount . Tapi pallete yang korang nampak tu tak termasuk 30% discount tau. sebabnya dia dah discounted item. harga asal rm80 lebih macam tu tapi sekarang jadi rm30 something . Bagus kan strategi marketing diorang?

tu yang berlubang poket aku bila masuk situ .Ah lantaklah janji puas hati.. oh ya etude house yang ohsem ni siap bagi banyak free sample tau, antaranya cc cream,cleanser,bb cream dan wiping tissue (kat gambar tertulis baking powder tu ha) hehe bukan baking powder nak masak yer jemah, ni wiping tissue untuk bersihkan make up.

Apa yang aku beli dari etude? 
antaranya ialah
1)make up pallete
2)Mascara
3)lash curler

dan satu lipliner jenama biasa je warna fushcia but the quality is very nice rm5 je doh ! and brown eyeliner dari elianto.


Setakat ni make up line yang aku paling suka ialah mac sebabnya dia punya kualiti. Bagi aku soal mahal jenama tu untuk menunjuk nunjuk tak penting. Yang penting ialah kualiti. Kalau mahal macam mana sekali pun kalau kualiti tak ada aku takkan beli  . Aku pernah je  jumpa make up mahal gila bapak sampai nak nangislah aku rasa tapi kualiti kureng lebih baik aku beli make up pasar malam daripada aku beli jenama tu. Jenama apa? Aku tak boleh bagitahu kat sini, kalau korang nak tahu email je la aku  karang tak pasal pasal kena saman pulak dah satu hal hikhik.


Opss cerita pasal make up ni aku nak selit selit sikit lah make up wishlist aku. Sekarang aku dah macam make up hunter dah, tapi insyaallah aku cuba control supaya tak berlebihan. Kang tak pasal pasal macam tepung gomak pulak ;p





ni ha antaranya.. sebenarnya banyak lagi .. tapi aku malas nak nak pergi google. 
aku suka make up yang buat aku nampak muda. orang suka cakap aku nampak tua mungkin sebab aku gemuk kot.


Weh tuaaaa ke weh ? tua ke macam ni?? T-T





ahhh sudahlahhhh aku tahu aku nampak pucat dalam gambar ni.
tapi takpe lepas pakai mask elianto ni aku harap aku tak pucat lagi jyeahhh yakin boleh! ;p






p/s: kualiti gambar berbeza beza sebab lighting tak cantik dan kamera juga beza beza :)





















FENTY BEAUTY BY RIHANNA REVIEW

           hi guys harini aku nak update sikit pasal satu make up brand yang tengah hot giler diperkatakan masyarakat umum. tak lain ...