Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2015

Review: The Best Korean Cuisine In Kuala Lumpur

Assalamualaikum, selamat malam warga dunia! seperti korang tahu aku ni bukanlah penggemar kpop, korean food semua tu. Namun begitu sebagai universal food lover aku pun mesti terasa nak try korean food ni. oleh sebab cousin cousin aku semua memang penggemar kpop and suka makanan korea haruslah aku terjebak sekali. 

ahad lepas, satu rumah aku demam termasuk aku sekali.  aku ni seorang manusia yang memang kecik kecik duduk kampung kalau demam mestilah teringin bubur nasi, ikan bilis goreng rangup dengan kicap. Tapi sepupu aku yang kaki korea ni teringin nak makan bibimbap la sup rumpai laut la. 
beginilah conversation sebelum pergi tu
bella : jat ... aku teringin nak sup rumpai laut dengan kimchi. sedapnyaaa  aku : haa? menatang benda tu weh? bella : makanan korea la... aku : hahaha pelik pelik la ko ni bella. makan je la bubur nasi weh. bella : tapi aku nak sup....
lepastu aku pun bersiap siap la, dah orang offer nak belanja kan.  sampai sana kau . haaa ambik! memang aku rasa macam kat seoul terus..

Tutorial online shopping di Zalora (Entry Bergambar)

Assalamualaikum, selamat tengahari korang dan salam maulidur rasul. Hari ni ahkak nak "Payung" sikit tutorial pembelian dari zalora. Meskipun kaki shopping sekalian dah biasa beli dari zalora namun janganlah anda begitu angkuh . bagilah daku chance nak buat entry ni untuk rujukan mereka mereka yang nak beli tapi tak yakin. nak beli tapi takut atau tak reti. 
okay cut the crap, mari terus kepada tutorial shall we?






first step, sila pergi ke laman web zalora dan daftar akaun korang. free je sign up silap silap boleh dapat discount voucher lagi. sekarang  kan tengah YES(year end sale) so sure banyak barang barang murah gila korang boleh dapat. kalau dah sign up proceed kepada login. 


dah sign up? dah log in. sila jangan lupa ya letak alamat korang. better letak alamat rumah yang berpenghuni la. jangan la pulak korang duduk universiti, parents pergi travel ko letak alamat rumah . lepastu kau nak expect barang kau sampai cepat. =-=' sila lah logik sikit. lepastu alamat tu biar jela…

3 PUMA SHOES FASHION LOOKS

hello, assalamualaikum selamat pagi warga dunia eceh macam satu dunia pulak baca blog kau una. pagi ni aku nak buat review sikit satu jenama kasut kesayangan ramai. apa lagi kalau bukan PUMA?

Puma ini dia sejenis kasut yang ada banyak varieties tau guys. berbagai bentuk yang boleh fit lifestyle kita. Kalau korang dah bosan nak pakai high heels,flat shoes atau sandal korang kena try puma ni sebabnya korang bukan je boleh nampak stylish tapi korang membahagiakan tapak kaki korang! comfort is the key guys! tak guna jugak kalau beli kasut harga beribu ribu tapi end up dalam kotak je betul tak betul tak?Haaaa... so apa apa pun cari yang selesa. Oh ya lupa nak bagi tahu sekarang zalora ada menawarkan harga special tau so sila click link ini Puma shoes collection (click la click la mesti tak menyesal) 

sebenarnya ada banyak cara korang boleh mix and match pemakaian kasut puma ni dengan outfit korang. antaranya dekat bawah ni. 
without a further a do. let get's started! 

1.Casual



 okay girls, i…

Music and me : kenali siapa insomniacks

hello happy cracky people!  sebelum aku nak introduce korang kepada ahli group insomniacks ni , apa kata korang bukak video dekat atas ni dulu. 

okay dah  dengar cover diorang?  i know what you guys think.cool gila kan? susah nak jumpa orang boleh cover lagu blink182 ni dengan jayanya dan sesedap ini. and kalau korang perasan diorang ada tambah lirik sendiri dekat belakang.


aku dapat tahu pasal diorang ni start diorang buat cover dengan johanis sani. siapa tak kenal jo?angkat tangan? okaylah  siapa yang layan vine dekat sini dan familiar dengan viner acidgaf?
yelah acidgaf tu jo lah.

semua orang tahu jo ni suara dia sedap. come on... walaupun dia ni ramai haters sebab keseksian dia tapi please put aside those negativity. as a music lover, i appreciate her talent and selalu la jugak aku pergi layan cover dia dekat youtube. so start dari situ aku discover this group.



insomniacks dianggotai oleh
syed amir iqbal,danial,iskandar dan gavin

FOOD REVIEW : 4 FINGERS MIDVALLEY YANG MENGGIURKAN

assalamualaikum , hai! lama dah kan aku tak buat food review? sebabnya aku biasa makan benda benda sama je. semalam aku teringin pulak nak try satu kedai baru ni. so aku ajaklah member member aku pergi. siapa lagi kalau bukan mikey dengan weng yan. mula mula tu aku ingat macam mahal sangat tapi bila aku phamplet dia lahai! standart je harga dia. so why not?

PRICE 
untuk seorang makan complete set rm20.90 . satu set ada 6 pieces ayam. 6 okay! ada fries, ada air. ala kira macam ko makan kfc gak la. cuma rasa dia berbeza. jauh beza dari mcd,kfc,texas semua tu.

rasa dia memang win! kau tengok jela gambar kat bawah ni k?

oh dia pun ada set jimat untuk 3 orang . rm54.70 je untuk 3 set . mengandungi 18 pcs ayam perisa dia kami campur campur. sos dia punya nama memang aku tak ingatlah . dah nama pun baru sekali makan kan?






TASTE 
rasa 4 fingers ni of course la sedap. apa yang unik dia kat sini rasa fries dia. dia ada dua perisa samaada kimchi atau seaweeed. bagi manusia yang tak suka kimchi atau seawee…

Jangan Buruk Sangka pada tuhan, unselfish love dan cara hidup lebih gembira! :)

aku kan bila nak move on dari sesuatu. aku suka delete gambar gambar berkaitan dengan past life tersebut. menyesal? memang adalah jugak rasa menyesal tu. tapi tak banyak , sikit je la.



tapi fikir fikir balik, buat apa aku nak simpan benda benda yang menyakitkan hati sendiri?
lebih baik buang. dengan cara tu aku lagi gembira, dapat hidup normal semula .



kalau aku tengah moral down ke, semangat tak kuat ke. aku akan bukak youtube cari video michelle phan. michelle phan ni meskipun bukan islam, tapi kan dia punya positif side tu kau boleh contohi.


dia tak pernah buruk sangka pada tuhan. tak kisahlah walaupun dia christian tapi kan dia memang memandang positif pada semua perkara.



kalau benda buruk jadi pun dia masih boleh senyum,boleh yakinkan diri dia sendiri yang itu bermaksud ada something lebih baik menanti dia nanti. benda ni yang ramai MANUSIA kat dunia ni fail nak buat.

aku sebagai muslim malu jugak dengan dia. solat tapi untuk menjadi setenang dia boleh kata kalau score mustahil tu 100%…

if you have a dead wish, please don't drag everyone with you

harini aku tak berapa sihat. semua berpunca daripada seorang lelaki yang sembur asap rokok dekat bus stand pagi tadi. macam nilah. aku sebenarnya tak kisah dan tak ambik peduli jika sesiapa nak merokok. it is their choice. tapi..... spesis bangang macam pagi tadi tu aku tak boleh tahan



aku dah duduk jauh jauh tau. tak tahu apa masalah mamat gila tu datang dekat sembur asap rokok dekat muka aku. sharing is caring hanya boleh dipakai jika kau nak kasi info bermanfaat ke apa. 

ini kasi asap. kepala hotak kaulah. ingat aku hadap sangat bau nafas rokok kau tu?


akibatnya pagi tadi aku terkejar kejar ke farmasi beli ventolin evohaler. 


aku dari kecik ada masalah paru paru. benda ni aku tak suka nak cerita. sebab penyakit aku bukan serious sangat. dulu ye la serious. tapi harini punya hal boleh buat jadi serious balik

6 kali weh. 6 kali aku sedut pump tu harini.


aku tak suka bergantung pada benda ni , tapi harini tahap terdesak dia tuhan jelah tahu.


sekarang dah okay sikit.


moga lepas ni tak adalah s…

Midvalley Education Fair, APEL MBA dan aku yang tengah keliru!

tadikan lepas habis kerja aku pergi midvalley exhibition centre sebab ada education fair.mula mula tu niat saja je nak jalan jalan. tiba tiba tergerak hati aku apa salahnya usha cost untuk bachelor sekali? beberapa tahun lepas  aku dah dapat tawaran utm space utuk sambung study tapi disebabkan aku tak dapat pergi daftar dekat utm skudai, impian aku terkubur macam tu jela.
aku ni anak first wei. macam macam kena fikir. nak nak sekarang ni kan. alhamdulillah hasil pengorbanan aku mengutamakan adik adik sekarang ni adik aku 3 orang tengah sambung degree. 
ini semua permintaan mama aku. 


kau sebagai anak mesti rasa nak happykan orang yang kau sayang betul tak?  and this is the only way.
oleh sebab aku dengan mama tak berapa rapat so ini jelah kot cara nak happykan hati dia.
selalu jugak dia call tanya ,"kakak bila nak sambung study?" ." kakak tak teringin nak sambung lagi ke? mama support"


aku bukan apa duit ni memang boleh cari, tapi mampu ke mama aku ni nak support 4 orang…

job hunting lagi. kembali ke construction ke aku lepas ni?

hai korang
salam jumaat.
lagi beberapa hari je lagi aku akan meninggalkan outlet tersayang. sedih? adalah sikit.
aku rasa tempat ni banyak dah ubah aku. ubah aku jadi berani bercakap. kurangkan kadar awkward dalam diri aku ni. confident la senang cerita. banyaklah mematangkan aku. sebab responsibilty yang diberi tu kot. 



oh ya aku sekarang tengah keliru nak kembali ke cosntruction ke nak pergi bidang lain?
secara jujur pengalaman aku dengan construction boleh la. dekat 2 tahun jugak. nak kata expert tu taklah. tapi tahulah jugak sikit sikit tu.


aku tak minat construction sebenarnya . aku minat property, tapi nak masuk property susah sikit.
so pandai pandai la kan nak cari.


so here the list.


1)construction
2)sales and marketing
3)management


so 3 benda ni yang aku identify aku boleh buat. sales depend on product. aku sendiri kena yakin dengan produk tu baru boleh jual. kalau sendiri tak yakin macam mana ada orang lain nak yakin plak kan?




construction? aku kena brush up few skill, contohnya autocad,s…

perasaan misteri dan movie love,rosie

aku ni spesis manusia kaki movie tau aku jarang nak layan cerita cerita cinta ni.
tapi kalau ada yang best aku akan tengok..


tadi aku trylah tengok love, rosie.

memandangkan kisah hidup aku tengah sedih jugaklah sekarang ni. banyak jugaklah air mata aku keluar.


dia kira macam kalau orang tanya kenapa bengkak mata, boleh nak bohong cakap aku tengok movie..
padahal sebab terbawa perasaan sedih tu sekali..


hurmm things are getting complicated. aku sampai tak tahu nak luahkan macam mana. banyak sangat benda aku simpan dan aku pendam selama bertahun tahun ni.

aku syak kalau aku buat novel, boleh kalahkan karya novel siti rosmizah yang meletup letup tu.
tak cukup tisu korang nangis nanti.


hahaha melampau lampau metaforanya kau ni una.


aku doakan kau bahagia. aku tahu kau tengah kusut sekarang. aku pun sama. tapi bila aku tengok kau senyum tu aku lega dah la. macam mana pun hari hari aku doa supaya kita berkawan baik sampai bila bila. walaupun aku pemalu nak tegur kau dulu tu memang taklah. tapi kadan…

single and move on? susah kan?

benda aku nak cerita kali ni adalah benda realiti  benda melibatkan perasaan.


masa sekolah dulu "K" bukan nama sebenar suka pada kawan dia nama dia "j" bukan nama sebenar

K dengan j ni kawan baik tak adalah rapat sangat tapi bolehlah kawan baik. K ni seorang budak perempuan yang suka dress up perempuan , tapiiiiii perangai dia spesis kasar sikit. tak adalah kasar sangat spesis hard to get lah orang cakap badan tak kurus tak gemuk. sedang sedang je. tapi dia rasa diri dia gemuk sebab dalam ramai ramai kawan dia je yang besar.



pernah dengar pepatah tak perempuan dengan lelaki tak boleh berkawan rapat sangat nanti salah seorang jatuh cinta? tak pu dua dua sekali jatuh cinta

cerita dia macam ni. K simpan perasaan suka dekat J dia taknak cakap sebab dia takut J jauhkan diri daripada dia. sebab sayangkan persahabatan tu dia diam je.

sampailah masing masing lost contact, K jumpa orang lain dan couple dengan orang tu. 
baru baru ni K break up dengan boyfriend dia . perasaan dia …

dapur hotel, berangan dan finnick o dair

dear diary

harini satu hari aku rasa lesu penat gila . Penat sebab kena layan perangai manusia pentingkan diri
dan pening kepala sebab perut mengidam macam macam . aku mengidam nak steambot padahal baru je semalam makan steambot dekat seoul garden. ini sambil menaip ni aku menahan perasaan lapar dan teringin ni tau kalau ikutkan hati memang la aku nak sangat sangat makan steambot sekarang ni 

namun begitu aku sedar yang duit aku bukan banyak sangat sampai nak melantak steambot hari hari



susah betul, kesian bakal suami aku nanti ada isteri kuat makan
aku cadang dekat rumah sendiri nanti wajib ada dapur steambot and grill tu so nanti aku suruhlah suami aku pergi beli udang, ayam, bebanyak aku boleh buat sup ayam kalau malam malam malas nak masak kita makan steambot je.



haaa classs kan aku jah?


hahahaha jangan tak tahu selain daripada makan, berangan jugak adalah hobi aku

tapi kan apa salahnya berangan dari sekarang. aku pun teringin jugak nak bina keluarga sendiri walaupun perangai macam entah …