Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2012

ini adalah raya saya :)

syawal dah seminggu tuan blog ni baru reti nak update, baru mengenal erti blogwalking di pagi syawal.

ah sudahlah..

 so harini una nak  compilekan  segala kejadian-kejadian syawal macam jurnal la kononnya. memang agak tak penting buat masyarakat sejagat, tapi agak penting buat pengarang, mana tahu esok lusa tiba2 hilang ingatan ke , eh ade jugak memori secebis dua yang tertinggal kat blogni.


malam raya malam raya 2012 bertarikh 18 august amatlah tak syok, seekor makhluk berbin/bintikan kan razali sorang pun tak balik,maka malam raya tinggal haku, opah dan atuk. aku pun ambik insiatif main mercun bola stok mercun adik aku yang kena rampas dengan abah tahun lepas, tapi sebab dah masuk angin, haku tak jadi main. tengok jerlah jiran-jiran main. hampagas.. :( aku duduk dalam kereta merah atuk which is kereta tu dah atuk tak guna sejak dapat kereta baru. aku  ingat nak bawak jalan2 , tapi atuk larang atuk kata bahaya. maka aku masuk dalam rumah dengan keadaan hampa. raya pertama pagi-pagi raya a…

magiknya ramadhan?

sila pasang lagu diatas untuk effek ramadhan menusuk kalbu
ramadhan dah nak habis, ada yang sedih sebab bulan puasa ni dah nak habis ada yang suka sebab dah nak raya *kena mengaku yang una ada sikit suka sebab nak raya * tapi sebenarnya terasa bulan puasa ni banyak bagusnya
una bukan nak cerita dari segi pahala yang kita dapat di ramadhan ramai dah cerita una nak share benda yang lain sikit antaranya perasaan takut pada hantu syaitan akan berkubur pada bulan puasa korang mesti penah rasa kan , tiba-tiba malam rasa takut hantu pastu
fikir alah ni bulan puasa mana ada hantu. kan kan?
tapi bila 1 syawal je automatik rasa takut tu datang balik. mentaliti orang melayu memang macam gitu .
tak semua tapi kebanyakan  maaf bukan nak menyindir bangsa sendiri ini kira macam nak cerita mentaliti orang kita la.
satu lagi boleh kurangkan aktiviti perbomohan. mesti korang pelik kan zaman macam gini ade ke lagi orang percaya bomoh bomoh ni?
LIKE SERIOUSLY?

waktu bulan puasa kuranglah aktiviti bomoh-bomoh ni kalau dia b…

testing testing 1,2,3,4,5,6,7,8

Okay ini adalah testing update blog via blackberry sebab mungkin esok lusa una dah nak balik ke kampung nak tolong opah dengan atuk kemas rumah.so biasalah kalau bawak balik laptop pun, tak boleh guna, broadband celcom ke , maxis ke digi ke tak kan berfungsi. Percuma aja.. Eceh cakap bahasa indonesia pulak. So bb ni penyelamat la kot nanti kalau tiba-tiba rasa rindu nak meninggal kat blog ni boleh jugaklah buat pengubat rindu tak adalah rasa sunyi gituu. So nanti sepanjang raya, kalau nak una lawat korang komen la entry una yer? Sebab kalau korang hit shoutbox una memang tak boleh nak visit balik. Tapi itu nanti, memandangkan esok una ada hal penting esok una masih dirumah, so nanti bila una cakap una dah balik kampung janganlah dogil bonar hit hit shoutbox, nanti una tak balas mula hentak kaki secara comel. Hehehe kalau comel tak apa kalau tak comel? Hehe kidding .

blog review ( dua yang saya suka baca)

okay ini beberapa blogger yang una suka baca entry mereka. yang baru-baru kenal tapi dah memberi kesan postive gituww kalau baca entry diorang boleh tergelak-gelak sampai subuh.
melaghakan kan eh itu satu pujian tau :) so jom tengok?



haaa tengok apa yang special pasal siti khadijah ni? nampak tak lesung pipit dia? tergoda tak? tergoda tak? haha una memang tak leh cakap tergoda sebab una perempuan. awas lelaki jangan tatap lama-lama nanti cair :P

haa blogger yang second ni una minat sebab dia punya entry dalam english dan ade komik.tak caya korang trylah terjah blog dia. english dia mudah difahami dan komik dia sangat kelakar. terjah tau dilla doodle


mari kita amalkan sikap saling ziarah menziarahi. eceh :)

mari improve english kita? :)

ini adalah azam baru saya, tak semestinya azam baru di tahun baru sahaja, hari-hari pun boleh ada azam baru.
sebagai anak melayu sejati saya amatlah jarang berbahasa inggeris di rumah . jadi penguasaan bahasa inggeris pun kurang penuh dengan  kesalahan grammar. kesalahan grammar sewaktu kita bercakap masih boleh 'dimaafkan' but when it comes to writing, you must be a little bit careful. haaa tengok tu dah warm up  dah tu . *eceh entah betul ke tidak dia cakap tu* BIAR SALAH TAK APA ASAL KITA CUBA
so selain menonton video seperti diatas,menonton filem-filem inggeris ,membaca, antara perkara lain yang kita perlu buat sebenarnya ialah praktis .
tak lain tak bukan ialah bercakap , bercakaplah dengan kawan-kawan yang sama-sama macam kita nak belajar jugak, ataupun kita boleh berkawan dengan orang luar negara.


macam mana caranya?
createlah account twitter anda sekarang, itulah antara medium yang una nampak boleh bantu kita berinteraksi dengan orang luar. pedulikanlah orang nak ejek kita ke a…

who's your favourite video, baby yang cute :D

sweet gila nama budak kecik ni madie dan ayahnya soal siasat siapakah favourite parents si anak . comel kan? saya nak baby yang bijak macam ni suatu hari nanti :)









tutorial : combine 3 sidebar widget dalam satu box (tabler widget)

korang sukakan kekemasan?nak jimat space? korang memang patut cuba benda ni sebab ianya akan memperkemaskan blog korang. una share tutorial ni sebab una rasa mesti ramai tercari-cari cara macam mana nak kemaskan blog , kata pun dah nak raya dah takkan rumah je kemas, blog pun nak jugak kan? *angkat kening*.
-okay stop mukadimah jom kita start?-


nampak yang dah dikotakkan dengan warna merah tu? okay macam tu lah rupanya tabler widget tu
<style type="text/css">
.tabber {
 padding: 0px !important;
 border: 0 solid #bbb !important;
}
.tabber h2 {
 float: left;
 margin: 0 1px 0 0;
 font-size: 12px;
 padding: 3px 5px;
 border: 1px solid #bbb;
 margin-bottom: -1px; /*--Pull tab down 1px--*/
 overflow: hidden;
 position: relative;
 background: #e0e0e0;
 cursor:pointer;
}
html .tabber h2.active {
 background: #fff;
 border-bottom: 1px solid #fff; /*--"Connect" active tab to its content--*/
}
.tabber .widget-content {
 border: 1px solid #bbb;
 padding: 10px;
 background: #ff…

fenomena okultasi musytari, dapat tengok?

jika korang seorang blogger tegar , rajin blogwalking , dan suka ambil tahu pasal alam mesti korang tahu berita yang mengatakan berlakunya proses okultasi musytari . una tak tahu setakat mana kesahihan berita ini dari apa yang una baca dari blog klxpress dan katanya telah disahkan oleh ANGKASA(agensi angkasa negara). proses tu berlangsung pagi tadi  ahad  2.20 pagi sehingga 3.20 pagi waktu malaysia dan kejadiannya boleh dilihat menggunakan mata kasar. una sebenarnya teringin nak menyaksikan proses tu berlaku tapi una ingat peristiwa tu  berlaku malam ni .


apa itu okultasi? proses dimana bulan melindungi musytari selama satu jam dan fenomena ini kali terakhir berlaku pada 23 Februari 2009. *una tak dapat tengok jugak*
ada juga ura-ura mengatakan yang berlaku hujan meteor , tapi oleh sebab una tak nampak dan tiada bukti maka mungkin tiada hujan meteor yang berlaku.
sebenarnya memang minat una dari kecik lagi lebih menjurus kepada sains.sampai setiap hari tengok bintang nak cari buruj kononnya …

TEDDYUNA AND BUNNY kepada UNA MN

finally there's no teddyuna and bunny perasaan ketika menukar nama blog ni memang sangat-sangat kuat sangat sangat sedih. owner blog ni menangis sewaktu menukar nama blog ini  terasa blog ni bernyawa ke sampai  kena sedih macamni?
perancangan awalnya memang nak tukar URLnya sekali tapi dah sayang sangat pada blog ni. tak sanggup nak tukar. maka  una ambik insiatif



tukar kepada UNA MN
teddyuna and bunny =====> UNA MN
UNA ialah una , MN nama ayah una : Mohd Nasir
jadi selamat datang ke alam kedewasaan wahai blog sayang *mungkin tak berapa nak dewasa*
tapi okaylah dari tak dewasa langsung
kepada followers baru dan lama readers baru dan lama *ada ke?*
siapa-siapa yang pandai lukis guna photoshop do contact me A.S.A.P mungkin korang boleh menyumbang kepada perubahan baru pada blog una ni.


p/s: yerr una tahu ade pikachu.. una nak matang la ni..



blog ni nak dimake over, awak-awak tolonglah bagi pendapat! :)

hai assalamualaikum semua, tak jawab dosa kalau jawab sayangggg piak piak *penampar* ceh ko tiru trademark anuar hadi ye? :D
korang harus tahu yang penulis blog ini sedang mengalami krisis identiti. seperti mana berlaku pada makhluk-makhluk bumi yang lain. nampaknya una juga mengalami perkara yang serupa. actually baru-baru una tergerak hati nak search blog una sendiri di google
bila dia keluar je una rasa macamm :O


ini ke rupanya tajuk blog aku bila dia keluar kat google? *gigit jari* apesal macam budak-budak??!! *gigit jari lagi*
pernah cuba nak jadikan blog ni matang selaras dengan usia una tapi at the end dia tetap jadi seperti blog kanak-kanak jugak. sekarang blog una sedang kosong tiada header sebabnya una malas nak buat header , asal buat je dah macam website tadika.



JADI ABANG,KAKAK,ADIK, PAKWE PAKWE HENSEM PAKCIK, MAKCIK, JIRAN SEBELAH RUMAH, JIRAN DAN SELURUH WARGA DUNIA
TOLONGLAH suggest nama yang mungkin matang sikit , untuk blog ni. memang ada rasa sayang pada nama teddyuna and bunny  …

Tutorial tingkatkan trafik secara mendadak guna tools free tak perlu install semudah ABC

assalamualaikum, okay apa yang una nak tulis harini mengenai tutorial trafik seperti biasa una akan terangkan satu persatu tanpa menggunakan ayat skema supaya korang senang faham.
asiafans.net una pun masih fresh lagi baru join harini nampak tak betapa tak sabarnya una nak ajak korang ni join?
1.bukak tab cari asiafans.net  atau korang boleh klik iklan dia kat bawah header ni
2. tekan button register seperti dalam gambar ni
3.isi form yang dah disediakan seperti di bawah
lepas register korang bukak e-mail kalau ada e-mail masuk dari asiafans.net korang verify untuk pengesahan
ok so korang dah sah menjadi pengguna asiafans.net lepas tu apa korang perlu buat? dapatkan coin dengan membuat task2 yang diberikan seperti dibawah. hah? task? haaaa korang tak payah nak pening sangatlah, sebut task je badan dah lembik relaks. bahasa mudahnya tugas. ala tugasnya senang je kot .. tak percaya? una tahu bila korang nampak je perkataan beli, korang terus tak minat

TAK PERLU BELI!
  DIULANGI TAK PERLU BELI!
te…

jalan buntu. boleh kongsi pendapat tak?

sejak aku habis belajar haritu , aku masih terumbang ambing dengan hala tuju hidup yang pasti tak pasti.
keadaan memang menyukarkan aku untuk buat pilihan. aku tak tahulah mungkin DIA dah beri petunjuk atau aku yang buta tak nampak petunjuk yang DIA bagi tu?
tekad aku nak tolong mama abah, mungkin pada zahirnya aku bukan anak yang baik buat mereka, selalu berselisih pendapat. kadangkala aku rasa aku betul tapi bagi mereka aku salah, dan begitu pula sebaliknya.
begini situasinya , aku berumur 21 tahun, mama seorang nurse, dan abah seorang polis biasa. mama dengan abah mendesak aku masuk degree full time study , tapi aku fikirkan adik-adik aku lagi 4 dibawah. ini bukan cerita drama sedih petang -petang. ini kisah aku sendiri. kami tidaklah senang , dan tidaklah juga susah. cuma korang sendiri tahu nak hidup sekarang ini seperti apa?


aku cuma berfikir aku mahu kerja dan kemudian study part time degree. tujuan aku cuma nak ringankan beban keluarga. mungkin bagi sesetengah orang usia aku setampu…

samsung s3 dari celcom? hoii gila ke ape ohsemmm kot...

sebagai penggemar gadget una akui yang sekarang ini smartphone sudah tumbuh dengan riangnya umpama lollipop di musim bunga


tak ada kena mengena? eh pedulilah ini entry saya.


alkisahnya sejak munculnya pelbagai semak phone ni, maka bergusti la para-para pembeli, sesungguhnya ramai betul yang minat smartphone ini ye?



mestilah siapa pula mahu ketinggalan dalam era masa kini yang serba canggih ni kiah? siapa???


pokoknya kita mesti bijak memilih smart phone mengikut keperluan kita. eh lupa , mengikut tebal poket jugak.



Memperkenalkan!!!!


design for human. inspired by nature.
samsung s3!!!!




siapa tak nak application dia yang sungguh ohseeemm tu?


semua pun tahu samsung sekarang sangat style tahap cipan sungguh pandai menggoda u ollz haha una sila behave!


siapa-siapa guna samsung pun tahu yang samsung sekarang tampil dengan pin lock screen yang perlu diingat. bukan no tapi jeng jeng jeng!!!




amacam tergoda tak leman?




ada game serba comel contohnya


1)cut the rope 2)temple run dannnnn banyak lagi.....

yang pa…