Skip to main content

mari improve english kita? :)


ini adalah azam baru saya, tak semestinya azam baru di tahun baru sahaja,
hari-hari pun boleh ada azam baru.

sebagai anak melayu sejati saya amatlah jarang berbahasa inggeris di rumah .
jadi penguasaan bahasa inggeris pun kurang penuh dengan  kesalahan grammar.
kesalahan grammar sewaktu kita bercakap masih boleh 'dimaafkan'
but when it comes to writing, you must be a little bit careful.
haaa tengok tu dah warm up  dah tu . *eceh entah betul ke tidak dia cakap tu*
BIAR SALAH TAK APA ASAL KITA CUBA

so selain menonton video seperti diatas,menonton filem-filem inggeris ,membaca, antara perkara lain yang kita perlu buat sebenarnya ialah praktis .

tak lain tak bukan ialah bercakap , bercakaplah dengan kawan-kawan yang sama-sama macam kita nak belajar jugak, ataupun kita boleh berkawan dengan orang luar negara.



macam mana caranya?

createlah account twitter anda sekarang, itulah antara medium yang una nampak boleh bantu kita berinteraksi dengan orang luar.
pedulikanlah orang nak ejek kita ke apa, yang penting kita ada keberanian nak improve diri sendiri .

selain dari bertwitter korang mungkin juga boleh :

1) buat vlog , mula2 kita cakap bahasa melayu campur english sikit
lama-lama dah boleh buat fully english.

2)tulis blog dalam bahasa inggeris,pilih topik dan bantu otak kita berfikir dengan lebih cepat dalam bahasa inggeris

3)tulis diary dalam bahasa inggeris
semua orang tahu diary adalah tempat meluahkan perasaan,bantu diri kita supaya tak kekok dengan bahasa inggeris


una tahu ada segelintir orang malu takut kena ejek dengan kawan-kawan,
takut dikatakan lupa diri .. bla bla bla.

just let them say whatever they want .

dont be too paranoid.

cuba kita tengok bangsa lain, cina dan india mereka bercakap bahasa melayu ada kesalahan kan?  tapi the main point yang mereka cuba cakapkan kita faham ?
itu sudah kira bagus.

jangan ingat orang yang fluent bahasa inggeris tak pernah buat langsung kesalahan grammar.
actually mereka bermula macam kita jugak.


so i'm nur izzati husna encouraged you to speak better english

p/s: eceh macam iklan OME kan? :P




Comments

yoon da-hyun said…
hello :) im new here . follow you done , hit me back :) plez plez plezzz !
izzati husna said…
i'll.. u should at least leave your url, as i click your link, it doesnt link up to your blog account.
CintaKhadijah said…
Ck suka becakap english dengan kucing ck.. tapi tu la.. klo salah beliau xleh tegur..

hihi..:P
izzati husna said…
hehehe lawaklah ck ni :)
syAzAnA said…
grammar syaz teruk. tapi, main taram jeh. haha. thanks for the tips. :)
izzati husna said…
welcome.. kita share benda2 baik :)

Popular posts from this blog

Music and me : kenali siapa insomniacks

hello happy cracky people!  sebelum aku nak introduce korang kepada ahli group insomniacks ni , apa kata korang bukak video dekat atas ni dulu. 

okay dah  dengar cover diorang?  i know what you guys think.cool gila kan? susah nak jumpa orang boleh cover lagu blink182 ni dengan jayanya dan sesedap ini. and kalau korang perasan diorang ada tambah lirik sendiri dekat belakang.


aku dapat tahu pasal diorang ni start diorang buat cover dengan johanis sani. siapa tak kenal jo?angkat tangan? okaylah  siapa yang layan vine dekat sini dan familiar dengan viner acidgaf?
yelah acidgaf tu jo lah.

semua orang tahu jo ni suara dia sedap. come on... walaupun dia ni ramai haters sebab keseksian dia tapi please put aside those negativity. as a music lover, i appreciate her talent and selalu la jugak aku pergi layan cover dia dekat youtube. so start dari situ aku discover this group.



insomniacks dianggotai oleh
syed amir iqbal,danial,iskandar dan gavin

Tutorial Edit Video Guna Imovie

hai.
zaman instagram kini dah lebih advanced. Bila mana kita tengok ramai insta famous yang upload video mempunyai background music yang memikat hati. Rata rata golongan hipster sekarang mempunyai smartphone dan smartphone pilihan mereka samaada Samsung atau iphone.Kalau Guna Samsung mungkin tak ada  masalah nak edit video ada music tapi bagaimana jika menggunakan iphone?


semua orang tahu tahap kedekut iphone ni macam mana kan? Nak music free boleh je download. tapi tak boleh guna buat ringtone dengan mudah. Kalau pakai software iMovie nak edit video dan ada background music  Lagu kena beli kan?  kalau taknak beli  kena buat banyak kerja sikit. Step nak dapat music free for iphone yang boleh guna untuk segala apps ada disini. Click for tutorial.


Baca tutorial tu kemudian datang baca sini semula okay?

dah baca ? okay cool.

cara nak edit video ni mudah je. Mula mula..

1)  download  iMovie dan Squaready for video di apple store.




2) Masukkan video /photo yang nak diedit di iMovie



3)Kalau video k…

HANNAN MEDISPA HONEST REVIEW & GET WELL SOON MOM

hi everyone! today i'm gonna do a quick review on hannan medispa treatment. 100% genuine and this is not a sponsored post because i am not that famous, i don't really have a reader which makes my entry is just an honest review.
where is it located?  dekat twosquare pj state but in the map they stated that it is at damansara. but it is actually located  at two square.
so this is bella on her 3rd treatemnt. my cousin got a severe acne problem and pigmentation. and she is PANTANG JUMPA  kinda person. she cannot eat seafood and belacan. hopefully she gonna stop eating that for a while. since this treatment cost her a lot of money already.
so this is how the front desk of hannanmedispa looks like.

and this is the logo . looks good!


okay this is inside the treatment room. i really like every inch of this place. the decoration is very clean and air feel fresh as well. the staff were also very friendly and well trained.
bella took the 6 session of treatment which comes with a package. based on doc…