August 14, 2012

mari improve english kita? :)


ini adalah azam baru saya, tak semestinya azam baru di tahun baru sahaja,
hari-hari pun boleh ada azam baru.

sebagai anak melayu sejati saya amatlah jarang berbahasa inggeris di rumah .
jadi penguasaan bahasa inggeris pun kurang penuh dengan  kesalahan grammar.
kesalahan grammar sewaktu kita bercakap masih boleh 'dimaafkan'
but when it comes to writing, you must be a little bit careful.
haaa tengok tu dah warm up  dah tu . *eceh entah betul ke tidak dia cakap tu*
BIAR SALAH TAK APA ASAL KITA CUBA

so selain menonton video seperti diatas,menonton filem-filem inggeris ,membaca, antara perkara lain yang kita perlu buat sebenarnya ialah praktis .

tak lain tak bukan ialah bercakap , bercakaplah dengan kawan-kawan yang sama-sama macam kita nak belajar jugak, ataupun kita boleh berkawan dengan orang luar negara.



macam mana caranya?

createlah account twitter anda sekarang, itulah antara medium yang una nampak boleh bantu kita berinteraksi dengan orang luar.
pedulikanlah orang nak ejek kita ke apa, yang penting kita ada keberanian nak improve diri sendiri .

selain dari bertwitter korang mungkin juga boleh :

1) buat vlog , mula2 kita cakap bahasa melayu campur english sikit
lama-lama dah boleh buat fully english.

2)tulis blog dalam bahasa inggeris,pilih topik dan bantu otak kita berfikir dengan lebih cepat dalam bahasa inggeris

3)tulis diary dalam bahasa inggeris
semua orang tahu diary adalah tempat meluahkan perasaan,bantu diri kita supaya tak kekok dengan bahasa inggeris


una tahu ada segelintir orang malu takut kena ejek dengan kawan-kawan,
takut dikatakan lupa diri .. bla bla bla.

just let them say whatever they want .

dont be too paranoid.

cuba kita tengok bangsa lain, cina dan india mereka bercakap bahasa melayu ada kesalahan kan?  tapi the main point yang mereka cuba cakapkan kita faham ?
itu sudah kira bagus.

jangan ingat orang yang fluent bahasa inggeris tak pernah buat langsung kesalahan grammar.
actually mereka bermula macam kita jugak.


so i'm nur izzati husna encouraged you to speak better english

p/s: eceh macam iklan OME kan? :P




Post a Comment