Skip to main content

mari improve english kita? :)


ini adalah azam baru saya, tak semestinya azam baru di tahun baru sahaja,
hari-hari pun boleh ada azam baru.

sebagai anak melayu sejati saya amatlah jarang berbahasa inggeris di rumah .
jadi penguasaan bahasa inggeris pun kurang penuh dengan  kesalahan grammar.
kesalahan grammar sewaktu kita bercakap masih boleh 'dimaafkan'
but when it comes to writing, you must be a little bit careful.
haaa tengok tu dah warm up  dah tu . *eceh entah betul ke tidak dia cakap tu*
BIAR SALAH TAK APA ASAL KITA CUBA

so selain menonton video seperti diatas,menonton filem-filem inggeris ,membaca, antara perkara lain yang kita perlu buat sebenarnya ialah praktis .

tak lain tak bukan ialah bercakap , bercakaplah dengan kawan-kawan yang sama-sama macam kita nak belajar jugak, ataupun kita boleh berkawan dengan orang luar negara.



macam mana caranya?

createlah account twitter anda sekarang, itulah antara medium yang una nampak boleh bantu kita berinteraksi dengan orang luar.
pedulikanlah orang nak ejek kita ke apa, yang penting kita ada keberanian nak improve diri sendiri .

selain dari bertwitter korang mungkin juga boleh :

1) buat vlog , mula2 kita cakap bahasa melayu campur english sikit
lama-lama dah boleh buat fully english.

2)tulis blog dalam bahasa inggeris,pilih topik dan bantu otak kita berfikir dengan lebih cepat dalam bahasa inggeris

3)tulis diary dalam bahasa inggeris
semua orang tahu diary adalah tempat meluahkan perasaan,bantu diri kita supaya tak kekok dengan bahasa inggeris


una tahu ada segelintir orang malu takut kena ejek dengan kawan-kawan,
takut dikatakan lupa diri .. bla bla bla.

just let them say whatever they want .

dont be too paranoid.

cuba kita tengok bangsa lain, cina dan india mereka bercakap bahasa melayu ada kesalahan kan?  tapi the main point yang mereka cuba cakapkan kita faham ?
itu sudah kira bagus.

jangan ingat orang yang fluent bahasa inggeris tak pernah buat langsung kesalahan grammar.
actually mereka bermula macam kita jugak.


so i'm nur izzati husna encouraged you to speak better english

p/s: eceh macam iklan OME kan? :P




6 comments

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…