Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Job Interview and the Aftermath

so today,  i went to port klang for a job interview and the job title was m&e coodinator. 

yes, this is not a typo

M&E COORDINATOR

THAT'S WHAT I WROTE!


boleh bayangkan tak orang yang dah 6 tahun  tinggalkan m&e macam mana?
basic mechanical spm sahaja yang aku ada. Diploma pulak aku ambik civil engineering.
Experience pun civil jugak. So bila aku dapat tahu pasal interview ni aku mestilah nervous!

The only things i know about this company were the address and telephone number.
So aku nekad nak cari balik ads tu! tapi dah tak jumpa. mungkin dia dah delete . 
sebab aku tak sempat nak buat research apa apa pasal company ni . Malam tadi aku nekad nak study balik basic m&e . Aku terus contact cousin aku si fadhilah tanya apa yang patut . It was a long phone call ! Eventhough dia dah terang banyak tapi satu apa pun tak lekat dalam kepala aku ni. NERVOUS BREAKDOWN!  aku sampai fikir kalau aku tak ada experience dalam m&e buat apa aku nak susahkan diri pergi interview kan?  Lama…

Job interview and feeling nervous

Dear diary,

harini aku ada interview dekat port klang . And the job title is m&e coordinator .
I have no clue how the interview session will be. i mean seriously .. aku kerja for civil construction for 2 years and the only thing i know about m&e was a pretty basic. it's been 6 years ! dulu spm je ambik mecky ni. Apa apa pun aku harapkan yang terbaik jelah. Aku siap google street view the office and it's kind of horror. But let's not judge a book by it's cover shall we?



 lagipun ini interview kerja. Bukannya aku harus duduk situ seumur hidup. Marilah berdoa semoga aku dapat kerja itu dan tamatkan status jobless aku ni. Actually aku taklah penganggur lagi sebabnya .. aku belum jumpa pun HR nak bagitahu aku taknak sambung contract. Hope everything going well. Susah jugak sampai nak kena confront ni.  oh balik kepada interview session tadi. Semalam aku dapat email dari T*****. She asked me if i want to become their script writer for short films,ads,and drama. I HOPE S…

Movie Review : Night At The Museum 3

Sinopsis
Permulaan plot adalah scene dimana Muzium tempat larry bekerja mengadakan  pertunjukan khas (yang disangka menggunakan special effect namun hal sebenarnya ialah menggunakan patung patung hidup itu sendiri). Persembahan itu adalah  untuk celebrity dan orang kenamaan.  sebelum persembahan bermula, larry disapa patung hidup bernama ahkmenrah (patung egyptian lama) . Ahkmenrah menunjukkan kepada larry hakisan yang terdapat pada tabletnya. Namun larry optmis, dia berjanji untuk mengatasi masalah itu selepas pertunjukkan itu berlangsung. Permulaan pertunjukkan berjaya memukau penonton namun ianya tidak bertahan lama apabila semua patung hidup tersebut bertindak ganas . kesannya, pengurus muzium tersebut telah dipecat. Larry yang kesal atas peristiwa itu cuba menyelidiki apa yang telah berlaku.Dia akhirnya mengetahui bahawa segala yang berlaku berpunca dari tablet itu.
Larry menemui ahkmenrah untuk mengetahui rahsia tablet tersebut namun, ahkmenrah tidak mengetahui sejarah tablet itu ke…

Jalan jalan the curve di hari christmas

hai . 2 hari lepas aku telah kantoi dengan mama bangun lewat . Mama call dalam pukul 7.00 pagi.

"mama : kakak dah bangun? mama teringin nak makan lontong klang . mama dah otw ni "
maka terkinja kinjalah perempuan sewel disini mandi. lepas mandi cepat cepat aku tonyoh bedak cover apa yang patut. Yelah aku ni dah nak meningkat usia . Eyebag bawah mata kena cover nanti orang ingat aku baru lepas kena tumbuk pulak. Ngam ngam aku siap mama sampai. Otak aku ligat pusing cari akal nak ajak diorang jalan jalan kejap menghilangkan boring. kepada sesiapa yang tak berpeluang mengenali aku di dunia nyata , ketahuilah bahawa mall dan aku berpisah tiada. tak kiralah poket tebal atau nipis aku memang suka cuci mata dekat sana. Part of my weekly routine . kalau boleh nak jadikan daily routine, tapi apakan daya masa mencemburi kita. ;p 

dalam kes ini bukan masa sahaja mencemburi kita, poket juga mencemburi kita  . sigh =-='

jujurlah, aku ni bukan sport person. Tak rajin jogging. setahun sekal…

Kisah hidup seorang penganggur

hai korang..

lama rasanya tak update perkembangan diri sendiri.

aku disini baik baik sahaja cuma sekarang tengah count down sebelum status bertukar...
kalau khawin yang korang fikir itu adalah salah sama sekali! Status disini adalah status pekerjaan.
Setelah hampir 2 tahun berkhidmat dengan syarikat ehem ehem sdn bhd. (Nama dirahsiakan)
aku akhirnya membuat keputusan untuk tidak lagi sign contract dengan syarikat tersebut atas sebab sebab tertentu. so sekarang aku tengah gigih mencari kerja baru. Rasa macam baru semalam je aku masuk kerja dekat company ni . Banyak kenangan pahit manis sepanjang bekerja disini. Terima kasih diucapkan kepada mereka mereka yang sentiasa bersama dengan aku waktu susah senang. Tak perlu mention kot, anda tahu siapa diri anda .

amboi nampak scripted sangat ayat !

 sebenarnya  banyak sangat running thought dalam kepala ni.
eh betul ke tak lama lagi aku jadi penganggur ni? oh my god! oh my god ! oh my god!
matilah i macam mana nak bayar itu ini?takkan nak min…

Movie Review : The Hobbit And The battle of the Five Army

Sinopsis
the hobbit and the battle of the five army merupakan sambungan dan pelengkap siri the hobbit. Seperti semua orang tahu the hobbit mempunyai banyak cast members dimana agak mustahil untuk aku ingat semua. Pada part 1 ceritanya lebih simple, melibatkan bilbo baggins , the dwarf (kelompok atau sekumpulan orang kerdil yang berasal dari erebor diketuai thorin dan disertai oleh seorang ahli sihir bernama gandalf). Dward mempunyai rancangan untuk menakluk semula erebor yang ditawan seekor naga bernama smaug.  dalam part 2 mereka telah berjaya membuka pintu masuk erebor , dan permulaan awal part 3 adalah babak babak dimana the smaug telah ke laketown dan menyembur api ke seluruh pelusuk kota itu.Ramai yang terkorban .The smaug akhirnya dibunuh bart (yang dulunya berketurunan raja dari dale) dengan panah hitam.

setelah kematian smaug, bart dan penduduk laketown datang ke erobor untuk menuntut janji daripada thorin. Thorin menjanjikan emas pada seluruh penduduk laketown jika mereka sudi meno…

Movie Review : Big Hero 6

Sinopsis 
Big hero 6  Mengisahkan tentang seorang remaja genius berusia 14 tahun bernama Hiro . Dia gemar menghabiskan masa menyertai perlawanan robot untuk mengisi masa lapang. Ini kerana dia tidak perlu ke sekolah lagi setelah graduate ketika berumur 13 tahun.Dia merupakan anak yatim piatu dan tinggal bersama makcik dan abangnya setelah kematian ibu bapa mereka ketika dia berumur 3 tahun. Cerita bermula dengan scene Hiro menyertai sebuah perlawanan robot yang secara undang undangnya haram untuk disertai bagi remaja bawah umur kerana ianya melibatkan pertaruhan wang . Dia yang berjaya menumpaskan juara bertahan itu kemudiannya dicekup pihak berkuasa namun kemudian dia dibebaskan dengan ikat jamin oleh makciknya. Hiro mempunyai seorang abang bernama tadashi yang belajar di sebuah universiti . Tadashi mahu Hiro mengikuti jejak langkahnya untuk belajar di universiti tersebut . Namun Hiro menolak. Dia merasakan dia tak perlu ke universiti lagi kerana dia tidak mahu mempelajari perkara yang…

Travel Diary : Short getaway in Langkawi with Family

Hai assalamualaikum..


Bulan ni merupakan bulan paling busy bagi aku, macam macam benda berlaku. Boleh dikatakan hidup aku agak sibuk sejak 2 menjak ni. Sekarang alhamdulillah kembali stabil. 2 minggu lepas aku sibuk meeting, siapkan report , konflik dengan manusia garang itu. takpe itu kita dah settlekan . kemudian, aku kena menghadiri majlis persandingan abang sepupu aku pulak. sentiasa bergegas ke sana ke mari. kemudian  minggu lepas pulak aku sibuk nak bercuti. Kemain lagi buat checklist nak beli apa . Padahal bukan jauh pun. pergi langkawi je .( tak jauh la sangat .. padahal naik kereta nak sampai ke kuala perlis tu pun dah makan 6 jam T_T)

Biasalah nak buat macam mana aku punya annual leave pun dah habis. Banyak sangat cuti raya haritu, kemudian awal tahun dah habiskan 4 hari cuti sebab nak tolong maklong masa cousin aku ila khawin. kami tak naik flight sebab nak singgah ambik adik lelaki aku kat matrik arau, perlis , so dengan redha kami pun tahan pening dalam kereta. Adik aku hab…

Tahniah Amir and Get Well Soon Pakngah!

2014 has been the toughest year of our family and most likely the happiest too.
Dugaan dan kegembiraan adalah sama banyak . Mula mula aku nak ucapkan tahniah kepada newleyweds 
Amir my lovely brother(cousin) and his wife kak lynn yang cantik jelita (ni puji ni harap harap dapat duit raya tahun depan ekekeke :D) . Sorry tak dapat hadir. sepatutnya aku hadir semalam tapi ada halangan pulak. takpelah tak perlu aku ceritakan panjang lebar dekat sini. dah jenuh 2 hari dah aku buat dosa memberi carutan tanpa henti kepada beliau di dalam hati. Beliau adalah Project Manager kami. 
Dia adalah punca kenapa aku tak dapat hadir semalam. okay enough with the makian. tak elok maki maki ni una. kata sempena maal hijrah nak berubah ? macam mana nak jadi perempuan melayu terakhir macam ni?





okay , melalut.

begini ceritanya ..

tahun ni dah dua sepupu aku bertukar status, seorang sepupu perempuan yang dah khawin awal mac haritu dan seorang lagi sepupu lelaki yang baru bertukar status semalam. Dua dua sepupu ni…

Movie Review : Annabelle

Annabelle mengisahkan tentang sebuah patung berhantu yang mengganggu kehidupan pemiliknya. 
Pada mulanya patung tersebut hanyalah patung biasa, namun setelah satu tragedi yang berlaku yang menyebabkan patung tersebut berhantu. Mia, seorang ibu muda yang sedang mengandungkan anak pertamanya sering diganggu sewaktu tinggal bersendirian di rumah kerana suaminya , John berkerja sebagai doktor sering sibuk dan bekerja pada waktu malam. Gangguan demi gangguan, berlaku sehinggalah Mia bersalin, dan mereka berdua membuat keputusan untuk membuang patung tersebut dan berpindah ke rumah lain. Di rumah baru sewaktu membuka kotak terakhir mia terlihat patung tersebut ada di dalam kotak itu dan berhasrat untukmenyimpannya kerana ianya adalah pemberian suaminya. Tanpa mengetahui risiko yang diambil, dia meletakkan di bilik bayinya leah. Kejadian yang lebih dasyat dan mencemaskan semakin kerap berlaku, patung tersebut inginkan nyawa. apakah kesudahannya? Saksikanlah sendiri. Tak best tau kalau cerita …

Aku yang pelik.

hai.. assalamualaikum..

pernah rasa tak tiba tiba rasa serabut gila kusut sangat sangat. Padahal tak ada apa benda sangat pun nak tensionkan? Pernah? macam ni lah.. aku ni memang tak faham kenapa perempuan perlu melalui masa masa begini. Macam pagi tadi.. aku stress tau.. secara tiba tiba otak rasa tertekan. Kadang kadang aku rasa aku ni makhluk asing . Kau pahal nak stress stress tiba tiba. Kau ingat stress tu best ke?itulah jeritan yang tak mampu ku luah pada diri sendiri.



itulah aku kadang kadang rasa nak je tanya mama aku. mama aku ada bau bau bacang dengan albert enstein ke. Kenapa otak aku ni aktif sangat berfikir. Pernah jugaklah aku menangis sedu sedan dekat bilik aku semata semata sebab minyak naik harga 20 sen. Kejadian minyak naik harga tu boleh aku kaitkan dengan masa depan aku tau. Suka hati je aku ramal macam tu. Patutnya aku fikirlah macam mana nak tambahkan pendapatan  ye tak?. And satu lagi aku ni jenis clingy and insecure. Sebab yelah.. selalu sangat jumpa makhluk makh…

new presentative yang garang macam singa

Hai , assalamualaikum.

Harini hari paling sibuk dan merisaukan hati aku.  We have here our new sime darby representative.  bad news is.. Dia seorang perempuan. Korang tahu je la perempuan punya cerewet macam mana. Dia semak semuaaaaaa . Dia go through every pages . Dah la pagi tadi kena reject dengan
Resident engineer. So terpaksa buat pembetulan. Dan pembetulan tu pulak buat the reports looks like roti kirai. Just now she's commenting about our RFI which is fine ,  that was a minor mistake. Tapi dia punya dah macam singa lapar. Tak dapat nak bayang macam mana kalau dia marah pasal our progress and claim plak.

Masa cepatlah berlalu tak sabar nak balik ni,


P/s : selamat menyambut hari raya aidiladha korang!

Lunch Treat Di Nandos Setia City Mall

Hai Assalamualaikum,
Harini kali pertama aku merasai hidangan yang terdapat di Nando's. Walaupun Selalu  sangat lalu tapi tak pernah  terdetik di hati nak cuba makan. Harini kebetulan berkesempatan merasai sendiri. Sedap ke nando's ni? Alang alang Project Manager aku baik hati nak belanja kami. So aku pilih Nando's. Tanpa membuang masa , jom layan layan gamabr sambil layan gambar aku akan ceritalah serba sikit pasal Nando's ni .