December 31, 2014

Job Interview and the Aftermath






so today,  i went to port klang for a job interview and the job title was m&e coodinator. 

yes, this is not a typo

M&E COORDINATOR

THAT'S WHAT I WROTE!


boleh bayangkan tak orang yang dah 6 tahun  tinggalkan m&e macam mana?
basic mechanical spm sahaja yang aku ada. Diploma pulak aku ambik civil engineering.
Experience pun civil jugak. So bila aku dapat tahu pasal interview ni aku mestilah nervous!

The only things i know about this company were the address and telephone number.
So aku nekad nak cari balik ads tu! tapi dah tak jumpa. mungkin dia dah delete . 
sebab aku tak sempat nak buat research apa apa pasal company ni . Malam tadi aku nekad nak study balik basic m&e . Aku terus contact cousin aku si fadhilah tanya apa yang patut . It was a long phone call ! Eventhough dia dah terang banyak tapi satu apa pun tak lekat dalam kepala aku ni. NERVOUS BREAKDOWN!  aku sampai fikir kalau aku tak ada experience dalam m&e buat apa aku nak susahkan diri pergi interview kan?  Lama aku fikir.. termenung sorang sorang pandang langit sambil kira bintang.
selang seli kira bintang dengan buat keputusan . Nak tak nak?




tiba tiba ada satu suara dalam hati aku bisik suruh buka street view untuk tengok keadaan tempat kerja tu sebagai salah satu cara persiapan emosi untuk menghadapi interview esok paginya (harini) . Aku bukak dannnn seperti mana aku mention pada entry lepas. it's looks kinda horror. old building, macam yakin tak yakin je. Biar betul m&e coordinator ni? entah entah dia supply barangan elektrik je ni? pastu aku kena buat urusan dengan pembeli. Aku buat conclusion sendiri. Pandai pandai je aku kan? yelah bangunan lama, mesti kau akan expect bukan bukan punya. Namun ada suara lainnya yang suruh aku cuba je, jangan buat assumption yang bukan bukan.Niat dalam hati nak cari kerja baru nak tambah pengalaman je. 


so pagi tadi aku pun pergilah interview tu bertemankan dia. Dia cakap, alah takpe try je. Sanggup dia ambik cuti semata mata nak teman aku. ni sayang lebih ni. eh eh?


okay berbalik kepada interview tadi..

ada 3 candidate dan aku yang terakhir

1st candidate = 30 minutes 
2nd candidate = 1 hour
3rd candidate (me) = 10 minutes


tak tahu nak classify bad sign or a good sign . Minggu depan penentu segala galanya. Aku interview dengan the director and the owner itself. Company  ni bukan macam syarikat m&e yang lain. dia sejenis company yang buat turnkey. Berdasarkan first impression yang boss ni tunjukkan pada aku,dia memang berpengalaman. Dia bukan jenis boss yang cuma tahu arah itu ini. Dia tahu semua kerja. sebab turnkey punya company tak pakai subcon. Everything were set up by them.Daripada apa yang aku dengar company ni ambik banyak bumiputra bekerja.Dia senyum bila tengok gaji yang aku letak dekat resume. 

Dia kata sikit. sangat sikit. tugas aku banyak. Dia kata kalau aku berjaya dia mintak 1 bulan tempoh percubaan tanpa komitmen. Dia nak tengok performance macam mana. Kalau okay baru sign contract. 
and i aggreed with terms and conditions.




lepas tu dia terus bagi name card. Syarikat ni banyak benefit. kalau aku dapat aku takkan lepaskan peluang ni. cuma peluang tu taklah cerah mana. Mana tahu ada individu lagi layak dari aku kan?Lepas habis je interview aku terus pergi port lepak kami berdua. Mana lagi kalau bukan cc. Dia main game aku pulak terus bukak blog. Esok dah new year apa resolution anda? ada apa wish atau benda yang belum tercapai lagi tak? Tahun depan aku dah 24 . Dah sampai masa aku lebih fokus bina kerjaya. kan?


P/s : kalau aku tak dapat pun kerja ni aku redha sebabnya ada pengajaran lain aku dapat berdasarkan interview session harini. Never jump into a conclusion before you attend any job interview . Kalau aku ikut kata hati yang risau semalam dan tak pergi interview harini mesti aku menyesal. Lesson learned! Selamat tinggal 2014!!!! :D





Job interview and feeling nervous



Dear diary,

harini aku ada interview dekat port klang . And the job title is m&e coordinator .
I have no clue how the interview session will be. i mean seriously .. aku kerja for civil construction for 2 years and the only thing i know about m&e was a pretty basic. it's been 6 years ! dulu spm je ambik mecky ni. Apa apa pun aku harapkan yang terbaik jelah. Aku siap google street view the office and it's kind of horror. But let's not judge a book by it's cover shall we?



 lagipun ini interview kerja. Bukannya aku harus duduk situ seumur hidup. Marilah berdoa semoga aku dapat kerja itu dan tamatkan status jobless aku ni. Actually aku taklah penganggur lagi sebabnya .. aku belum jumpa pun HR nak bagitahu aku taknak sambung contract. Hope everything going well. Susah jugak sampai nak kena confront ni.  oh balik kepada interview session tadi. Semalam aku dapat email dari T*****. She asked me if i want to become their script writer for short films,ads,and drama. I HOPE SHE'S NOT A SCAMMER. lepas interview ni baru aku hantar resume kat T tu. Path aku bercabang kot.


takpe aku percaya Plan "DIA"


until the next entry 



December 30, 2014

Movie Review : Night At The Museum 3

How dashing this lancelot could be? 

Sinopsis

Permulaan plot adalah scene dimana Muzium tempat larry bekerja mengadakan 
pertunjukan khas (yang disangka menggunakan special effect namun hal sebenarnya ialah menggunakan patung patung hidup itu sendiri). Persembahan itu adalah  untuk celebrity dan orang kenamaan. 
sebelum persembahan bermula, larry disapa patung hidup bernama ahkmenrah (patung egyptian lama) . Ahkmenrah menunjukkan kepada larry hakisan yang terdapat pada tabletnya. Namun larry optmis, dia berjanji untuk mengatasi masalah itu selepas pertunjukkan itu berlangsung. Permulaan pertunjukkan berjaya memukau penonton namun ianya tidak bertahan lama apabila semua patung hidup tersebut bertindak ganas . kesannya, pengurus muzium tersebut telah dipecat. Larry yang kesal atas peristiwa itu cuba menyelidiki apa yang telah berlaku.Dia akhirnya mengetahui bahawa segala yang berlaku berpunca dari tablet itu.

Larry menemui ahkmenrah untuk mengetahui rahsia tablet tersebut namun, ahkmenrah tidak mengetahui sejarah tablet itu kerana ianya adalah pemberian bapanya. Hanya bapa ahkmenrah mengetahui rahsia tablet tersebut. Larry nekad untuk membawa ahkmenrah berjumpa dengan bapanya yang berada di british muzium yang terletak di londok, uk. Dengan  pertolongan bekas pengurusnya, dia berjaya membawa ahkmenrah ke london.Namun banyak rintangan yang perlu di tempuhi beliau antaranya berdepan dengan penjaga muzium wanita. Hasil kerjasama larry dan anaknya nick, beliau berjaya menyeludup masuk ke muzium itu. 
Disana dia menempuhi cabaran yang lain pula, kerana menyeludup tablet di waktu malam ke dalam muzium akan menghidupkan semua patung yang berada disitu. Sebelum sampai ke "egypt" mereka terpaksa menempuhi pelbagai cabaran termasuk kehilangan 2 orang kerdil ketika dikejar artifak dinasour hidup, diserang semangat ular misteri dan dikhianati "sir lancelot" yang pada mulanya kelihatan berpihak pada mereka.Tablet semakin terhakis, tanpa tablet seluruh kehidupan patung bernyawa itu akan berhenti jika kuasa tablet itu tidak dipulihkan dengan cahaya bulan terang
. Lancelot yang nekad ingin mendapatkan tablet itu mengancam untuk membunuh nick (anak larry) jika tablet itu tidak diberikan kepadanya. Larry cuba memujuk lancelot namun tidak berhasil.Lancelot kemudiannya melarikan tablet dengan bersama kudanya.  Dapatkan  larry mendapatkan kembali tablet tersebut ? 
apakah yang akan terjadi pada ahkmenrah jika tablet itu tidak berjaya dicas semula? Mampukah mereka pulang sebelum matahari terbit?


saksikan  sendiri


Movie rated : 4 1/2 star ( there's room for improvement)
Genre : comedy and fantasy

sesuai tak untuk kanak kanak? = sangat sangat sesuai! tak ada aksi lucah atau ganas ekstrem

pendapat peribadi : filem ni sesuai untuk tontonan umum,best tapi ia perlukan lebih action, perlu lebih panjang. Totally worth it! 


watak favourite? = the cavemen  and guard perempuan tu. 

scene tak banyak untuk 2 watak ni but they nailed it!

sangat sangat kelakar. There's reasons why i'm not revealing so much about this movie.
There's a lot more to tell but i believe  you need to watch those part without knowing how the scene goes before you watch it yourself in the cinema. kan?







December 27, 2014

Jalan jalan the curve di hari christmas






hai .
2 hari lepas aku telah kantoi dengan mama bangun lewat . Mama call dalam pukul 7.00 pagi.


"mama : kakak dah bangun? mama teringin nak makan lontong klang . mama dah otw ni "

maka terkinja kinjalah perempuan sewel disini mandi. lepas mandi cepat cepat aku tonyoh bedak cover apa yang patut. Yelah aku ni dah nak meningkat usia . Eyebag bawah mata kena cover nanti orang ingat aku baru lepas kena tumbuk pulak. Ngam ngam aku siap mama sampai. Otak aku ligat pusing cari akal nak ajak diorang jalan jalan kejap menghilangkan boring. kepada sesiapa yang tak berpeluang mengenali aku di dunia nyata , ketahuilah bahawa mall dan aku berpisah tiada. tak kiralah poket tebal atau nipis aku memang suka cuci mata dekat sana. Part of my weekly routine . kalau boleh nak jadikan daily routine, tapi apakan daya masa mencemburi kita. ;p 


dalam kes ini bukan masa sahaja mencemburi kita, poket juga mencemburi kita  . sigh =-='


jujurlah, aku ni bukan sport person. Tak rajin jogging. setahun sekali pun payah. Pergi ke gym pun seumur hidup tak sampai 10 kali. Dulu je masa nak kurus rajin. sekarang tak payah. cakap. sepanjang aku dah kerja ni adalah sekali dua aku pergi jogging. gym kat sini tak pernah cuba lagi. So, aktiviti beriadah di mall ini part of my exercise ... i supposed " HAHAHA 


mama cakap mama datang sini nak beli kain langsir kat nagoya. ohh okay .. eleh dalam hati aku sajalah tu.. 
nak tinjau balik kawasan penuh memori. mama abah dulu pernah duduk shah alam, tak ingat berapa tahun duduk sana. agak lama jugaklah. so ada 1 tempat yang wajib diorang pergi kalau nak jumpa aku, atau bila bila diorang free diorang akan pergi situ. Lontong klang. tempat tu sekarang taklah berapa bersih. bangunan nampak buruk, majlis perbandaran tak reti nak jaga agaknya. Tapi tokey kedai tu alhamdulillah pembersih . Abah dah kedai lama tokey kedai tu. aku suka makan nasi lemak dia. sedap .. memang A! 

okay enough with nasi lemak. lepas makan aku cakap dekat mama, lepas pergi nagoya kita pergi the curve nak? ada sale best gila. kebetulan mama pun tengah cari kasut kerja dia. So mama pun iakan walaupun abah tak berapa setuju. Aku tahu dia tak suka jam hehe. tapi bila wife dah kata yes, husband mana mampu membantah u olzz? Nampak yak betapa dominan dan berpengaruhnya mama aku dalam bab ni?


terrer kan?

Water Fountain . Lovely! 


cantik kan view the curve masa ni? eventhough aku tak sambut, tak salah kalau kita minat decoration dia kan? hehe





Ni aiman adik bongsu aku . tahun depan dia form 1 dah. ahhh sedihnya bila dia dah besar. nanti aku nak sakat siapa tak tahulah. sejak kecik dia memang rapat dengan aku walaupun aku selalu buli dia muehehehe





Seiring sejalan di depan. abah tak suka tempat crowded sebenarnya, tapi aku , mama dengan aiman suka. Hahaha berkorban sikitlah abah ekekeke ;p


mama tengah pilih kasut kerja dia. ini adalah last outlet kami masuk
aku tak sangka mama aku punya tahap cerewet kalah aku.Dia cakap dia nak yang selesa.
yang memuaskan hati dia adalah scholl. Tak apalah mama asalkan mama bahagia :)

Proses cari kasut dalam lot metrojaya. 


Part of my family. siblings lain tak ikut. ammar dekat matrik, aqilah kerja sementara tunggu result stpm, fauzi tengah cuti sem dia kat rumah lepak dengan member . so kami berempat jelah keluar. yang dari rumah diorang bertiga.
hehe mama sanggup pick aku kat rumah sewa sebab dia tahu aku memang kaki jalan. cakap je nak jalan kat mana. The curve?the mines? pyramid?
paradigm? you name it. Aku gerenti takkan tolak punya. 


Basically kami tak shopping apa sangat pun adalah sikit sikit. Aiman dapat pineng powerbank. Kalau dekat rumah orang jual seratus lebih, dekat the curve dapatlah dalam rm80 . Original kata seller tu. 
Keluar dari the curve pukul 3 lebih . Jalan jem tak ingat dunia .Biasalah jalan  bawah  bridge tu ada traffic light. sejam jugaklah dekat situ.Ingatkan balik tu nak ajak mama singgah butik sbu kejap,tapi esoknya abah mama kerja. Demi taknak kasi diorang penat. Terpaksa redha jelah balik awal. Hehehe.

lepas ni aku plan nak ajak diorang naik train je keluar, gi midvalley ke , ts ke, the mines ke. Senang. Taklah jammed. Fyi kami jarang sangat sangat keluar pergi mall macam ni sekali . abah kalau nak pergi pun waktu orang kerja. means bukan hari cuti umum atau hari ahad. Dia akan ajak mama off , then waktu tu baru keluar. Bila waktu macam tu semestinya aku tak dapat follow sebab kerja. hehe .kiranya hari krismas tu aku ambik kesempatan dalam kesempitan la .



Itu jugak mungkin kali terakhir kami berjumpa untuk tahun ni. jadilah buat penutup tahun 2014. 
awal tahun  2015 aku plan nak balik berehat sekejap sebabnya aku dah jobless. Aku malas nak plan secara terperinci sebab plan selalunya tak menjadi . Hahaha 






P/S: DOAKAN AKU YANG JOBLESS NI SUPAYA MUDAH DAPAT KERJA, TAK NAK TANAM ANGGUR LAMA LAMA WOI! :"D





December 26, 2014

Kisah hidup seorang penganggur

hai korang..

lama rasanya tak update perkembangan diri sendiri.

aku disini baik baik sahaja cuma sekarang tengah count down sebelum status bertukar...
kalau khawin yang korang fikir itu adalah salah sama sekali! Status disini adalah status pekerjaan.
Setelah hampir 2 tahun berkhidmat dengan syarikat ehem ehem sdn bhd. (Nama dirahsiakan)
aku akhirnya membuat keputusan untuk tidak lagi sign contract dengan syarikat tersebut atas sebab sebab tertentu. so sekarang aku tengah gigih mencari kerja baru. Rasa macam baru semalam je aku masuk kerja dekat company ni . Banyak kenangan pahit manis sepanjang bekerja disini. Terima kasih diucapkan kepada mereka mereka yang sentiasa bersama dengan aku waktu susah senang. Tak perlu mention kot, anda tahu siapa diri anda .

amboi nampak scripted sangat ayat !

 sebenarnya  banyak sangat running thought dalam kepala ni.
eh betul ke tak lama lagi aku jadi penganggur ni? oh my god! oh my god ! oh my god!
matilah i macam mana nak bayar itu ini?takkan nak mintak duit mama abah lagi?????!!!


Jawapannya tidak. inshaallah, aku percaya pada takdir ALLAH.


project ni pun sepatutnya dah habis bulan APRIL lepas tapi sebab ada extension of time so drag sampai hujung tahun. Aku rasa macam nak bertukar bidang, cuma hati tu rasa takut, nervous tak kena tempat.

NAK APPLY KERJA JE PUN!! YANG KAU NAK NERVOUS NERVOUS SANGAT NI APAHAL?? BUKAN ADA ANAK RAJA NAK MASUK MEMINANG KAU PUN!


BUKANNYA INTERVIEWER TU PSIKO KAU LEBIH LEBIH. PALING TERUK PUN DIA PSIKO BAB GAJI JE MACAMLAH TAK BIASA!





itulah jeritan bergema dalam sanubari aku sekarang ni. Berdebar debar bukan main lagi.
rasa nak je baca surah al insyirah kasi slow balik rentak jantung ni.


aku ada survey market kerja  sejak dua menjak ni. dan market kerja untuk bidang aku belum memberangsangkan. dengan taraf hidup sekarang aku memang tak boleh nak ambik job tu melainkan  rumah mak aku sebelah dengan office tu atau berdekatan dengan  kawasan kerja dipohon. Kos hidup sekarang..

korang pun tahu macam mana kan?


so bulan 1 ni bermulalah kisah hidup seorang penganggur . wish me luck korang.

banyak benda aku nak cerita sebenarnya tapi lain kali jelah aku sambung.



till the next entry









December 21, 2014

Movie Review : The Hobbit And The battle of the Five Army


Sinopsis

the hobbit and the battle of the five army merupakan sambungan dan pelengkap siri the hobbit.
Seperti semua orang tahu the hobbit mempunyai banyak cast members dimana agak mustahil untuk aku ingat semua. Pada part 1 ceritanya lebih simple, melibatkan bilbo baggins , the dwarf (kelompok atau sekumpulan orang kerdil yang berasal dari erebor diketuai thorin dan disertai oleh seorang ahli sihir bernama gandalf).
Dward mempunyai rancangan untuk menakluk semula erebor yang ditawan seekor naga bernama smaug. 
dalam part 2 mereka telah berjaya membuka pintu masuk erebor , dan permulaan awal part 3 adalah babak babak dimana the smaug telah ke laketown dan menyembur api ke seluruh pelusuk kota itu.Ramai yang terkorban .The smaug akhirnya dibunuh bart (yang dulunya berketurunan raja dari dale) dengan panah hitam.

bard and legolas. Both were dashing in the movie.. i just cant even! :"D

setelah kematian smaug, bart dan penduduk laketown datang ke erobor untuk menuntut janji daripada thorin.
Thorin menjanjikan emas pada seluruh penduduk laketown jika mereka sudi menolong the dwarf untuk masuk ke erebor. Thorin yang dirasuk semangat naga yang taksubkan emas dan menjadi tamak. Dia mengerahkan dward lainnya termasuk bilbo mencari arkenstone.arkenstone kemudiannya ditemui oleh bilbo namun tidak diserahkannya pada thorin kerana ketamakan thorin .

di scene lain gandalf yang di tangkap oleh orcs telah di selamatkan oleh saruman, lady of galadriel dan satu lagi watak yang aku tak ingat namanya ( elf).Gandalf mengambil keputusan untuk ke erobor untuk memberitahu thorin bahawa orc dan bala tenteranya akan datang menyerang mereka. Sementara thorin dengan kedegilannya yang menolak perjanjian damai dengan raja elf dan bart , Tauriel dan  legolas pula menemui kubu lama orcs yang bertempat di gundabad



keadaan semakin meruncing, seluruh erebor dan dale ditumpahi darah. Adakah thorin masih dengan sikap tamaknya? mampukan bilbo menyelamatkan rakan-rakanya dari dibunuh orcs?
siapakah yang akhirnya memiliki arkenstone? Mampukah legolas mencuri hati tauriel?


kena tengok sendiri. Actually banyak aku tak ulas. Cerita ni boleh diperbaiki sebenarnya. 
anyway cerita ni tetap woww!

1 of the epic movies i watched in 2014.

well done peter jackson.

Legolas and tauriel. They should be together in real life.
T_T







November 23, 2014

Movie Review : Big Hero 6






Sinopsis 

Big hero 6  Mengisahkan tentang seorang remaja genius berusia 14 tahun bernama Hiro . Dia gemar menghabiskan masa menyertai perlawanan robot untuk mengisi masa lapang. Ini kerana dia tidak perlu ke sekolah lagi setelah graduate ketika berumur 13 tahun.Dia merupakan anak yatim piatu dan tinggal bersama makcik dan abangnya setelah kematian ibu bapa mereka ketika dia berumur 3 tahun. Cerita bermula dengan scene Hiro menyertai sebuah perlawanan robot yang secara undang undangnya haram untuk disertai bagi remaja bawah umur kerana ianya melibatkan pertaruhan wang . Dia yang berjaya menumpaskan juara bertahan itu kemudiannya dicekup pihak berkuasa namun kemudian dia dibebaskan dengan ikat jamin oleh makciknya.
Hiro mempunyai seorang abang bernama tadashi yang belajar di sebuah universiti . Tadashi mahu Hiro mengikuti jejak langkahnya untuk belajar di universiti tersebut . Namun Hiro menolak. Dia merasakan dia tak perlu ke universiti lagi kerana dia tidak mahu mempelajari perkara yang telah dia ketahui. Tadashi mencari helah untuk menarik minat Hiro , maka dia mengajak hiro ke kampusnya dan menunjukkannya  makmal sains universiti tersebut. Dia tidak menyangka makmal sains yang disangka hanya untuk golongan nerd itu rupanya sebuah makmal penciptaan robot yang sangat "cool" . Hiro diperkenalkan dengan rakan rakan abangnya dan rekaan mereka. Kemudian Abangnya "memperkenalkan" Baymax sebuah 
robot nurse yang direka khas olehnya untuk merawat Hiro. Hiro yang begitu teruja setelah melawat makmal tersebut kemudian membatalkan hasratnya untuk menyertai perlawanan robot. Dia benar benar ingin diterima masuk ke universiti tersebut. Dia berusaha setiap hari untuk menghasilkan sesuatu yang hebat. Dan akhirnya dia berjaya mencipta mikrobot dan dia  membentangkan hasil kerjanya di atas pentas ketika hari terbuka universiti .
Hasil kerjanya di kagumi krei, seorang saintis yang ingin membeli ciptaannya namun di halang professor kepada tadashi. Setelah menerima surat tawaran masuk ke universiti tersebut hiro dan tadashi segera pulang untuk meraikan kejayaan hiro. sewaktu melangkah keluar kebakaran telah berlaku dan tadashi meluru masuk ke dalam untuk menyelamatkan professornya. Perbuatannya itu akhirnya meragut nyawanya sendiri.
Hiro yang terlalu sedih kerana kehilangan abangnya tidak mahu keluar dari biliknya selama berminggu minggu. Pada suatu hari ketika termenung dibilik dia tak sengaja mencederakan kakinya dan mengaduh kesakitan. Ketika itu muncullah Baymax robot besar yang rupa rupanya telah dibawa pulang oleh tadashi 
sebelum kejadian kebakaran itu. Baymax kemudiannya menjadi kesayangan dan sahabat Hiro ketika dia merindui abangnya. Satu kejadian aneh berlaku apabila dia menemui  sebahagian partikel mikrobot yang diciptanya dahulu yang disangkanya telah musnah dimamah api.Partikel tersebut membawa Hiro dan Baymax kesebuah gudang lama. Disana dia menemui kesemua mikrobotnya dan sebahagian besar lain yang telah dicipta oleh seseorang yang tak dikenali yang memakai topeng. Hiro dan baymax menghadapi ancaman besar setelah diketahui kehadiran mereka ke gudang itu. Apakah yang berlaku kepada mereka ketika itu?
Bagaimanakah dia ingin mendapatkan kembali mikrobotnya? Apakah niat sebenar si pencuri mikrobot tersebut?


Nak tahu ? kenalah tengok sendiri. Karang cerita lebih lebih
tak syok plak.


Movie rate : 5 Star
Plot Cerita : Sangat sangat bagus tak puas tengok
Genre : Kelakar 90% sedih 10%


Highly suggested 


Baymax si robot nurse yang comel bersama Hiro si genius cilik

Makcik Hiro yang sangat kelakar. Serious.. makcik dia kelakar ;)



Bagi korang yang tak suka beratur ketika line terlalu panjang bolehlah dowload application GSC di smartphone masing masing .





November 15, 2014

Travel Diary : Short getaway in Langkawi with Family

Hai assalamualaikum..


Bulan ni merupakan bulan paling busy bagi aku, macam macam benda berlaku. Boleh dikatakan hidup aku agak sibuk sejak 2 menjak ni. Sekarang alhamdulillah kembali stabil. 2 minggu lepas aku sibuk meeting, siapkan report , konflik dengan manusia garang itu. takpe itu kita dah settlekan . kemudian, aku kena menghadiri majlis persandingan abang sepupu aku pulak. sentiasa bergegas ke sana ke mari. kemudian  minggu lepas pulak aku sibuk nak bercuti. Kemain lagi buat checklist nak beli apa . Padahal bukan jauh pun. pergi langkawi je .( tak jauh la sangat .. padahal naik kereta nak sampai ke kuala perlis tu pun dah makan 6 jam T_T)


Biasalah nak buat macam mana aku punya annual leave pun dah habis. Banyak sangat cuti raya haritu, kemudian awal tahun dah habiskan 4 hari cuti sebab nak tolong maklong masa cousin aku ila khawin. kami tak naik flight sebab nak singgah ambik adik lelaki aku kat matrik arau, perlis , so dengan redha kami pun tahan pening dalam kereta. Adik aku habis exam muet dia terus kami bergerak ke jeti kuala perlis. sampai disana beli tiket feri jugak. Sampai sana dalam pukul 3 lebih dapat tiket feri pukul 4 lebih. Aku pun call lah resort yang aku panggil hotel tu (aku memang pelik) 
nak kasi tahu aku sampai lambat sikit. sebab aku yang booking hotel tu. hehehe kalau nak ikutkan ayah aku nak tinggal kat resort kawan dia. tapi aku taknak, aku kan diva (diva ke? ). taklah sebenarnya ... aku  dah tertarik dekat satu resort ni. sebab tu aku tekad nak bercuti dekat situ jugak! :)
Resort apa?resort apa lagi kalau bukan debaron resort  yang terletak di kuah.





 Dari jeti kuah tu 5 minit je kalau naik kereta. Kalau korang nak datang sini sekadar nak makan angin, naik bot pulau ke pulau, tak ada rasa nak shopping sangat. Tak perlu nak sewa kereta pun. tak berbaloi. Lebih baik naik je teksi dekat sana. Murah pun murah. kami selalu naik avanza . rm15 je  sekali hantar untuk ke mana mana. kalau sewa kereta dah rm90 sehari. tak berbaloi kan? minyak lagi nak isi. Kami tak pergi naik kereta kabel pun sebabnya musim ribut macam ni, Aku dengan mama aku takut nak naik masa musim hujan dan petir tu . Kami paranoid kami sedar. T_T . island hopping pun tak dapat sebab ombak yang agak ganas di musim ini agak menyeramkan ye tuan tuan dan puan puan. maka aktiviti kami disini tak lain tak bukan.... swimming, shopping, tidur dan makan! hahaha


Newleyweds  nak honeymoon pun boleh datang sini. tak payah la pergi tempat mahal mahal tak praktikal.  Datang sini je okay?

Second Pool . ini untuk dewasa sahaja. 


First Pool Untuk kanak kanak + dewasa 

part swimming aku paling suka. Masih terasa seperti di dalam kolam. dah la pemandangan heaven gila. kolam renang tepi pantai. Harga hotel pulak taklah mahal mana. Staff semua mesra  pelanggan! what not to like? Kolam pun ada 2 . satu kolam untuk dewasa sahaja.. satu lagi  kolam campur untuk dewasa dan kanak kanak. ada 1 tali untuk  seperate kolam campur ni. so budak budak pendek, kanak kanak riang di larang melepasi tali tersebut. Bahagian kolam kanak kanak ada 2 gelongsor air(kalau dalam gambar ni tak nampak gelongsor sebab gelongsor dia belah kanan sikit), so budak budak boleh feeling macam mandi kat taman tema air. Nice kan?


aku tak ingat kat mana, masa ni kami semua jalan kaki ambik angin.Ni adik 
aku ammar selfie dengan phone aku. suka benor dia dengan front camera 
aku. Ye, aku pun suka itu pasallah aku gigih beli phone ni ;D


ini pintu laluan nak keluar

Ini plak laluan luar sebelum nak sampai ke kolam renang . Tempat ni bagus, pemandangannya hijau je tenang je rasa hati.
Oksigen pun bersepah sana sini. eh...






Makan dekat sini best, bayangkan tengah hi tea sorang sorang mat saleh mata biru tegur kau, hi beautiful..
may i join you? Tidakkah anda perasan lawa secara tiba tiba? tidakkah ? HAHAHA!

haritu masa aku pergi  kapal kapal havoc dekat sini. kemain banyak. Amboi  ramai betul macam tahu tahu je aku ada kat sini? perasan! hahaha! 



Worth every penny you spend . Tahukah anda hotel 5 bintang tak semestinya mempunyai view yang cantik begini? Aku  amat berpuas hati dengan pemandangan yang disajikan disini. Ni kalau seminggu aku tinggal sini mahu banyak jugak sajak dan syair tercipta. Kalah sasterawan negara nanti. Mesti beliau terpegun melihat karya-karya agung aku . *berangan lagi*


k k, i digress ni nak sambung cerita tempat menarik plak.



tempat nak beli coklat? jalan kaki je sampai dah. Hotel aku duduk ni bukan hotel 5 bintang tau.. dalam 3 , 4 bintang je . Tapi itu pun dah cukup.  katil selesa, selimut gebu, bilik ada flat tv siap ada astro, ada security box, fridge, kettle, free 3 in 1 powder drink (nescafe, milo, and etc)


Hari pertama sampai, dapat mandi sekejap je sebabnya pool close pukul 7, kami sampai 6 setengah. Malam tu hujan agak lebat, kami makan dekat luar, dan terjumpa sebuah kedai yang  amat syurga di mata kami. Kedai COKLAT! dalam tu bukan setakat coklat je, kuali, periuk, pinggan mangkuk, beg tarik. semua dijual murah. Rasa tak percaya pun ada. Coklat berbagai jenama dari jenama familiar sampai jenama yang kau tak pernah dengar .. you name it! semua ada.  Tengah syok syok tengok periuk dan kuali, tetiba member office whatsapp nak coklat . Maka operasi membeli coklat pun bermula. aku tengok mama abah dan adik adik masing masing teruja dah. Yelah, segalanya murah kot! aku pun tak faham kenapa di langkawi segalanya murah! Rasa taknak balik terus! :') 

waktu kejadian. Muka terpaksa je masing masing, Adik adik dipaksa bergambar sedangkan mereka sedang
excited mengisi coklat di troli masing masing. 



ini keesokan harinya...kami makan di kenny rogers sebab waktu itu aku nampak ayamnya agak menyelerakan. Punah diet aku



Ingat  aku kata segalanya murah? bila aku kata segalanya murah i really mean it. That's why abah dan aiman adik bongsu aku berjaya membeli phone baru di langkawi. Adik bongsu aku tertarik dengan satu smartphone samsung yang aku lupa jenis apa, Sebab samsung ada terlalu banyak keluaran kan. Abah pulak, tertarik dengan oppo. Mula mula dia nak belikan untuk aiman je , tiba tiba dia sekali sangkut nak beli jugak. diorang beli dekat langkawi parade. Kemudian dari langkawi parade kami pergi jetty point sambung shopping. Hari kedua tu aktiviti kami shopping semata mata. Bukan sekadar coklat, baju baju sekali diorang shopping. Balik shopping semua orang penat dan mengambil keputusan untuk tidur saja petang tu.Tapi oleh kerana aku
bosan yang amat sangat tak boleh tidur, adik aku si aqilah pun dah nyenyak tidur , aku pun ajak aiman turun bawah mandi kolam lagi. Hahaha! 

aku pulak sebagai kakak yang prihatin, mengajar adik aku berenang. ceh prihatin ke? ;p . 





Senja di tepi pantai yang berada betul betul di depan hotel.



kami disana 3 hari 2 malam je. Balik rumah hari isnin hari selasa mama ajak kami pergi shopping lagi kemudian sekali hantar aku balik . Sekarang aku masih dalam mood cuti.


Inshaallah tahun depan kalau ada rezeki, holiday aku pulak belanja. nak kemana?


 mungkin ke sini?








siapa tahu? ada rezeki lebih inshaallah :)











October 26, 2014

Tahniah Amir and Get Well Soon Pakngah!

2014 has been the toughest year of our family and most likely the happiest too.
Dugaan dan kegembiraan adalah sama banyak . Mula mula aku nak ucapkan tahniah kepada newleyweds 
Amir my lovely brother(cousin) and his wife kak lynn yang cantik jelita (ni puji ni harap harap dapat duit raya tahun depan ekekeke :D) . Sorry tak dapat hadir. sepatutnya aku hadir semalam tapi ada halangan pulak. takpelah tak perlu aku ceritakan panjang lebar dekat sini. dah jenuh 2 hari dah aku buat dosa memberi carutan tanpa henti kepada beliau di dalam hati. Beliau adalah Project Manager kami. 
Dia adalah punca kenapa aku tak dapat hadir semalam. okay enough with the makian. tak elok maki maki ni una. kata sempena maal hijrah nak berubah ? macam mana nak jadi perempuan melayu terakhir macam ni?





okay , melalut.

begini ceritanya ..

tahun ni dah dua sepupu aku bertukar status, seorang sepupu perempuan yang dah khawin awal mac haritu dan seorang lagi sepupu lelaki yang baru bertukar status semalam. Dua dua sepupu ni aku sangat rapat waktu kecik kecik dulu. diorang la kawan kawan aku pun aku mana ada kawan lain *nangis dalam gua*
Ada sesetengah orang tak berapa rapat dengan sepupu kan? tapi family kami tak sepupu adalah manusia yang paling rapat dengan kami. ikatan kami ni sangat sangat kuat . dah macam unbreakable vow dah. ala unbreakable vow yang snape dengan mak draco malfoy buat dalam cerita harry potter tu. ekekeke melampau sangat pun. taklah actually memang kami rapat.Mungkin sebab mak ayah kami semua dah rapat jadi kami pun turut sama rapat. Aku rasa aku pernah cerita dalam entry entry sebelum ni kot, amir ni adalah satu satunya abang sepupu aku. aku anggap macam abang kandung dah. Rahsia dia masa kecik kecik dulu ada dalam poket tau! jadi bila tak datang semalam mestilah aku sedih. Jujur la aku nangis. nangis gembira tu ada nangis sedih tak dapat join sepupu yang lain pun ada gak.Dalam gembira semalam ada jugak sedihnya. 
Pakngah dan makngah  aku iaitu ayah amir (anak atuk aku merangkap abang kepada mama aku) dan mak amir tak dapat menyaksikan anak pertama mereka bertukar status. sedih kan ? sebab pakngah sakit kena admitted dekat ward so makngah kena jaga dia . dia sedar cuma belum boleh dibenarkan keluar lagi.So menurut cerita atuk aku yang pergi waktu amir akad nikah semalam, ada salah seorang sepupu aku call la makngah dengan pakngah nak bagitahu bahawa sekejap lagi amir dah nak akad nikah dah. Atuk aku cakap makngah dengan pakngah menangis. bila aku dengar cerita tu aku pun nangis.cengeng kan aku?  korang jangan tak tahu disebalik muka pembunuh bersiri aku ni, ada hati yang lembut selembut kapas ececey. Apa apa pun tahniah kepada amir dan kak lynn.  Dan kalau ada makcik pakcik yang terbaca entry ni, mohon jangan nak tanya soalan . kau bila lagi? hahahaha! aku tak mau khawin lagi oiii! 


Alhamdulillah i'm happy for both of you :D



gambar ni pecah pecah tapi aku tetap nak letak jugak eventhough aku tak ada dalam gambar. hehehe. tak pe minggu depan iollss datang k? mih mih mih! :D


my beloved pakngah. Get well soon pakngah! kami doakan pakngah cepat sihat ye ye ye?
dalam gambar ni mungkin hassan tengah tunjuk video atau gambar akad nikah amir.



khabarnya maklong paklong pun tengah tak berapa sihat.semoga semuanya dikurniakan kesihatan yang berpanjangan.

The greatest gift of all is my family..


" No matter where YOU go"
I won't be very far 
cause in my head i'll be right there
where you are 
Love has no distance baby love
Love has no distance baby , NO
not when it comes to YOU and me :) 



P/s : We will remain strong! :)


October 12, 2014

Movie Review : Annabelle





Annabelle mengisahkan tentang sebuah patung berhantu yang mengganggu kehidupan pemiliknya. 
Pada mulanya patung tersebut hanyalah patung biasa, namun setelah satu tragedi yang berlaku yang menyebabkan patung tersebut berhantu. Mia, seorang ibu muda yang sedang mengandungkan anak pertamanya sering diganggu sewaktu tinggal bersendirian di rumah kerana suaminya , John berkerja sebagai doktor sering sibuk dan bekerja pada waktu malam. Gangguan demi gangguan, berlaku sehinggalah Mia bersalin, dan mereka berdua membuat keputusan untuk membuang patung tersebut dan berpindah ke rumah lain. Di rumah baru sewaktu membuka kotak terakhir mia terlihat patung tersebut ada di dalam kotak itu dan berhasrat untukmenyimpannya kerana ianya adalah pemberian suaminya. Tanpa mengetahui risiko yang diambil, dia meletakkan di bilik bayinya leah. Kejadian yang lebih dasyat dan mencemaskan semakin kerap berlaku, patung tersebut inginkan nyawa. apakah kesudahannya? Saksikanlah sendiri. Tak best tau kalau cerita banyak banyak. hehe


Movie rated : 9 1/2
Yay or Nay ?  YAY!!!!!!

Berdasarkan kisah benar .




Kanan adalah patung anabelle yang sebenar. Kata pun dari kisah benar kan? cuma tak tahu berapa peratus kebenaran tu. :)


CERITA INI SANGAT SANGAT SERAM DINASIHATKAN MEREKA YANG MEMPUNYAI PENYAKIT LEMAH JANTUNG,DARAH TINGGI TIDAK MENONTON FILEM INI.









October 7, 2014

Aku yang pelik.


hai.. assalamualaikum..

pernah rasa tak tiba tiba rasa serabut gila kusut sangat sangat. Padahal tak ada apa benda sangat pun nak tensionkan? Pernah? macam ni lah.. aku ni memang tak faham kenapa perempuan perlu melalui masa masa begini. Macam pagi tadi.. aku stress tau.. secara tiba tiba otak rasa tertekan. Kadang kadang aku rasa aku ni makhluk asing . Kau pahal nak stress stress tiba tiba. Kau ingat stress tu best ke?itulah jeritan yang tak mampu ku luah pada diri sendiri.



itulah aku kadang kadang rasa nak je tanya mama aku. mama aku ada bau bau bacang dengan albert enstein ke. Kenapa otak aku ni aktif sangat berfikir. Pernah jugaklah aku menangis sedu sedan dekat bilik aku semata semata sebab minyak naik harga 20 sen. Kejadian minyak naik harga tu boleh aku kaitkan dengan masa depan aku tau. Suka hati je aku ramal macam tu. Patutnya aku fikirlah macam mana nak tambahkan pendapatan  ye tak?. And satu lagi aku ni jenis clingy and insecure. Sebab yelah.. selalu sangat jumpa makhluk makhluk yang pandang rendah kat aku. Confident level aku ni kalau nak compare macam tangki minyak.. kiranya confident level aku paras E tau.  Susah kan?



Selalu jugak aku stalk makhluk makhluk lain buat kerja rileks je. Aku ni entah kenapa insecurities tahap melampau lampau. Kadang kadang aku rasa semua orang benci aku, kutuk aku. 


T_T


SEBAB TU LAH AKU MENULIS KAT BLOG NI.



dalam ramai ramai aku ni mungkin antara yang pelik korang akan jumpa. Aku ni jenis ikut gerak hati.
ni nak citer aku ni unik sangat la kan.. padahal takla unik sangat pun.

pelik je lebih


aku punya perangai ni kadang kadang suka sangat manjakan diri sendiri. Pelik? memang .. sesetengah orang kedekut nak beli apa apa untuk diri sendiri kan? kalau aku .. aku tak.  pastu pesen suka berdialog dengan diri sendiri..



contoh  : jalan jalan tiba tiba nampak make up yang dah lama idam nak beli atau blouse yang cantik, atau tudung yang warna gojes gila. Tiba tiba je aku akan berdialog dengan diri sendiri macam ni .

"eh lawanya shawl ni ... nak tak? "sambil peluk shawl kemas kemas*. 

mestilah nak... " aku jawab balik soalan yang aku tanya tadi. 

Ni bukan monolog dalaman ke apa ye. tak eah

ni jenis bersuara yang orang boleh dengar. Kalau tiba tiba orang sebelah tengah pilih tudung lari aku tahulah pasal apa. Mungkin diorang pikir aku gila. HAHAHA,

pesen gerak hati plak bila semuanya secara tiba . contoh : harini korang tengok aku jalan kaki kan?
 tup tup esok aku dah bawak kereta sendiri. Tu contoh eah. 


buat masa ni aku belum buat kerja gila macam tu. yang paling gila pun aku buat shopping retail waktu aku patut berjimat. pernah la satu hari member aku ajak keluar aku cakap malaslah la keluar aku kena berjimat ni. duit tak ada. Tup tup petang tu aku upload gambar pergi shopping ber bag bag. T_T. sejak itu kami putus kawan *gurau*



itu memang satu tabiat buruk yang entah bila aku dapat buang. orang orang yang kenal aku semua cakap aku ni jenis unexpected gila. Maybe sebab jiwa muda aku yang jenis suka nak have fun kot.
Setakat ni alhamdulillah.. aku have fun dengan cara shopping, get away ke sana sini je tak pernah terlintas nak pergi club ke apa. Sebab aku masih tahu jaga batas batas yang ditetapkan . eceh.


opah aku ada cakap aku ni jenis dahi sontok (dahi tak berapa luas). kalau buat apa mesti tak fikir panjang. aku akui . aku ni jenis clumsy sikit. kalau korang belum pernah jumpa orang clumsy .. korang harus jumpa aku. ya.. WAJIB. biar korang reti erti CLUMSY. ekekeke.

amboi seronok nampak mengutuk diri sendiri. 


tak ini bukan kutuk ini fakta




dan sejak 2 menjak ni.. aku rasa gerak hati aku ni melampau lampau sangat, Mujur aku punya gerak hati tak mintak benda bukan bukan. contoh nak khawin dengan anak raja ke, model sehensem daler yusuf ke. Kalau tak jenuh jugaklah aku nak penuhi. aku on je tapi diorang la taknak. HAHAHA. 


hahaha dasar mata keranjang! ;D


dah dah cukup cukuplah aku nak merepek lama lama kat sini. 


hari pun dah petang aku kena balik


ni update pun curi curi waktu office hour..Biadap betul pekerja macam ni.. 



p/s: babai korang .. :*










October 2, 2014

new presentative yang garang macam singa

Hai , assalamualaikum.

Harini hari paling sibuk dan merisaukan hati aku. 
We have here our new sime darby representative. 
bad news is.. Dia seorang perempuan.
Korang tahu je la perempuan punya cerewet macam mana.
Dia semak semuaaaaaa . Dia go through every pages . Dah la pagi tadi kena reject dengan
Resident engineer. So terpaksa buat pembetulan. Dan pembetulan tu pulak buat the reports looks like roti kirai. Just now she's commenting about our RFI which is fine ,  that was a minor mistake. Tapi dia punya dah macam singa lapar. Tak dapat nak bayang macam mana kalau dia marah pasal our progress and claim plak.

Masa cepatlah berlalu tak sabar nak balik ni,


P/s : selamat menyambut hari raya aidiladha korang!

September 29, 2014

Lunch Treat Di Nandos Setia City Mall




Hai Assalamualaikum,

Harini kali pertama aku merasai hidangan yang terdapat di Nando's. Walaupun Selalu 
sangat lalu tapi tak pernah  terdetik di hati nak cuba makan. Harini kebetulan berkesempatan merasai sendiri. Sedap ke nando's ni? Alang alang Project Manager aku baik hati nak belanja kami. So aku pilih Nando's. Tanpa membuang masa , jom layan layan gamabr sambil layan gambar aku akan ceritalah serba sikit pasal Nando's ni .


Tudung biru tu officemate aku  . Dia engineer site kami yang muka tersengih tangkap gambar tu lah project manager kami. Yang bermisai kemas tu pulak Our Consultant. Apa yang kitorang buat sekarang ini adalah salah satu skop kerja jugak tau Iaitu entertaint our consultant and client. Tapi kali ni client tak ikut . so cuma ada kami ( the main contractor itself and our consultant)

ini adalah apa yang aku order untuk diri sendiri. 1/4 chicken extreme hot peri peri . Untuk side dishes aku pilih wedges and Coleslaw. Air pulak aku ambik grapefruit passion.Aku kasi dishes ni 5 star. Kenalah dengan jiwa aku
yang sangat sangat sukakan spicy food.


Environment bagus, sangat cantik dan bersih. Sesuai la untuk orang orang yang suka tempat yang tenang macam ni.
Again .. This environment is to die for. Ni kalau letak kepala 5 minit boleh terlelap tau. 
A close up view on my dishes. Semua sedap especially the coleslaw. lupa nak ambik gambar botol sos dia yang unique tu.
B
e extra cautious masa pilih sos dia. Kebanyakannya  memang sangat sangat pedas. Aku yang memang suka pedas pun boleh kata pedas. So hati hati okay.




Price ?

Boleh jadi agak mahal kalau kita bawak family. atau makan ramai ramai. Got tax here and there but worth the experience and taste. Kami kena rm200 for 5 person. Budget rm40 macam tu la. itupun sebab ada yang tambah nasi and desert .


RM18.90 (excluding tax for my meal)
RM8.90 ( excluding tax for my drink)

So untuk aku punya sahaja sudah rm 27.80 (exclude tax)

Tax taklah mahal sangat for per person. Kalau nak pergi 2 orang rm60 should be more than enough.


so lepas ni boleh la makan nando's lagi. Oh ya bagi movie buff yang sering ke gsc.sekarang kalau anda pergi ke kaunter popcorn dan membeli apa apa jenis combo, anda akan dapat satu voucher nando's .

Buy 2 free 1. so far aku belum guna lagi. lepas ni boleh lah guna



P/s: Like fanpage blog kalau sudi and tinggalkan komen anda :*


TILL NEXT ENTRY