Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2015

Cyber Bullying,bantah GST dan Sedekah Pahala

aku tak pernah faham kenapa perlu ada sikap sikap "suka membuli" dalam kalangan malaysia ni.
benda ni dah lama, dari kes budak budak video yang dimalukan teruk sampai  kes terbaru melibatkan peserta dewi remaja. pernah tak terfikir tentang emosi dia? apa yang dia buat sampai perlu dimalukan begitu sekali?  tak memahami GST bukan satu DOSA besar . kita kena terima hakikat bahawa ada sesetengah daripada kita sibuk kadang kadang tak ada masa pun untuk diri sendiri. ada je yang jenis tak tengok berita. wujud golongan sebegini. well at least, dia tak membahayakan atau menganiayai orang lain . Malaysian should stop giving attention to unnecessary thing. Banyak benda lain yang korang boleh buat, boleh contribute to the nation and of course yourself. contohnya membaiki diri, cari cara nak hapuskan gst contohnya dengan buat bantahan di bantahgst.com
kan lagi elok? Banyak sangat ke pahala awak tu yang awak nak "sedekah" pada dia?



kalau dulu aktiviti umpat mengumpat ni kat kampu…

My Bawal Project Review

sabtu lepas seperti mana aku bagitahu di entry lepas aku ada urusan di shah alam iaitu di sacc sebelah setia city mall. pada sabtu dan ahad ada booth booth di buka disana, macam macam ada jual antaranya makanan, pakaian, aksesori, tudung pelbagai jenama,t shirt lelaki even tempat memanah pun ada. aku melewati satu booth iaitu booth tudung , setelah di ajak oleh dia aku berenti la kat situ. terbalik kan? patutnya perempuan yang berhenti, ni dia yang berhenti. dia nak sangat tengok aku pakai bawal macam mia ahmad tu.orang nak belanja, kita ambik jelah! :D. bawal satin jenis kain berkilat tu.ini bawal tersebut , kualiti memang tip top tak tipu. aku tak ada nak puji  saja saja ya. kalau tak elok aku tak review. lagipun aku bukan blogger famous , entry ini BUKAN entry berbayar. jadi jangan risau :D








Jalan jalan dan Hujung Minggu Penuh Semangat

Hari sabtu dan ahad lepas aku telah menghabiskan masa menatap setia city mall kesayangan hati. Aku memang spesis clingy , kalau dah suka satu tempat tu ku akan datang situ tanpa jemu, Mungkin atas faktor kebersihan mall dan kejuruteraan tandas bak kata kata amran fans, yang menarik aku untuk datang ke situ. iolzz tak suka spesis tandas klcc, pavilliion dengan sunway pyramid. Rasa macam azab gila guna tandas macam tu. sebenarnya aku datang sana atas ebab aku nak menonton age of ultron dan ada seminar pada ahad 26 april 2015 iaitu semalam dekat sacc sebelah dengan setia city mall tu. 




seminar yang aku pergi tu adalah anjuran richworks , mentor dia seperti semua tahu ialah dr azizan sendiri dan ada guest artis iaitu afdlin shauki,.sebelum ni aku banyak kali dengar yang dr azizan bagus tapi tak pernah tergerak hatitu nak pergi, satu hari aku nampak dekat facebook ada orang like page dia. eh eh dia ada buat seminar dekat 8 lokasi! aku pun pergi website dia dan tengok tarikh dah berapa jumla…

Movie Review : Marvel Avengers (Age Of Ultron)

pada permulaan plot cerita iron man dan team avengers yang lain telah menyerang sebuah tempat dimana cokmar loki disimpan. disana mereka telah berjumpa dengan 2 beradik kembar lelaki dan perempuan yang mempunyai kebolehan istimewa. quick silver dan wanda  maximoff. quicksilver mampu bergerak pantas sepantas cahaya dan wanda mampu menyihir dan memukau mangsanya dengan memberi bayangan kepada mereka. Dalam pertempuran itu  walaubagaimana pun berjaya dimenangi team avengers. tony stark kemudiannya  membawa cokmar di makmal untuk dikaji.  tanpa pengetahuan team yang lain, tony meminta bantuan dr banner (hulk) untuk membuat penelitian lanjut ke atas cokmar milik loki. Mereka telah mereka "ultron". pada malam party untuk menjayakan kemenangan mereka, ultron telah muncul hingga menggemparkan party malam itu. ultron mahu melenyapkan seluruh manusia di muka bumi. beliau telah bekerjasama dengan sikembar untuk mebalas dendam kepada tony. serangan demi serangan berlaku di tempat awam. d…

my life as an art enthusiast

aku adalah peminat seni unvisersal. aku amat menghargai benda benda yang " indah" benda yang mampu "usik' hati aku tanpa mengira negara . tak kisah la dari negara mana. aku tak kisah apa bentuk seni tu mungkin sekarang aku lebih kepada movie ,drama and lagu.


untuk cerita melayu ada beberapa cerita yang boleh buat aku menangis sampai habis bantal bantal basah. tapi ianya bukan ombak rindu. aku suka tengok cerita p ramlee and cerita zaman zaman mr os dulu. cerita zaman sekarang susahlah nak hook ada la 2,3 aku suka tapi tak terkesan di hati pun. sorry :)

aku rasa malaysia ni ada season demam drama dia. untuk drama sepanyol kegemaran aku ada banyak la gak sampai ada yang aku tak ingat tajuk pun.

antaranya ialah
no es comolo pintan rosalinda betty yo soy la fea



antara drama sepanyol ni adalah 2 lagu aku minat. satu cerita dia aku tak ingat langsung. tapi aku ingat lagu dia. bila dengar hati ko rasa macam kena panah bertalu talu. tak tahu kenapa nak feeling broken sorang sorang…

How to take a picture in a flat lay?

i am new in photography. being an active instagram user and having a bussines online requires me to enhance my photography skills.flat lay is one of my new fav photography position. i could say that i am a master of making someone looks pretty on screen. I could learn their best angle in a few minutes but in a flat lay i am a total noob. 



To shoot a best picture in a flat lay , you need to have at least one piece of white hard card board so you can throw out your best clothes and accessories on it. with a little adjustment here and there, you will have multiple of good pictures to be posted on social media. now, how awesome is that?

be sure to have a good lighting. if you are running your own bussines like me , you might needed your own studio lamp . it might cost you 638GBP or rm3k++ .as for me i didn't have one .. yet.but i am considering to get one of those in future. in a mean time , i use my decent flash from iphone5s to replace the studio lamp. 



P/S : Follow my instagram @unamn

Movie Review : Fast Furious 7

pada permulaan cerita menampilkan penampilan seorang lelaki bernama shaw yang penuh dengan dendam ke atas hubbs , toretto dan sahabatnya keluar dari hospital setelah melawat adiknya.Hobss telah diserang di pejabatnya  lalu menyebabkan dia terlantar di  hospital .di scene lainnya, ketika brian ,mia dan toretto  diluar rumah , rumah mereka telah dibom sejurus selepas toretto menerima panggilan misteri. dia rupanya telah diburu oleh abang kepada owen shaw yang telah ditumpas oleh mereka tak lama dahulu. Deckered shaw merupakan individu "kebal" dan cerdik setiap langkah toretto diketahuinya. ketika shaw memburu torettto, dia di bantu satu kumpulan diketahui mr nobody.mr nobody kemudiannya meminta bantuan dari toretto untuk menyelamatkan ramsey seorang pencipta aplikasi bernama god eyes dari diculik. sebagai tukaran mereka akan membantu toretto dan sahabatnya untuk memburu shaw. Halangan demi halangan mereka tempuhi demi mendapatkan god eyes. dari azerbaijan ke dubai dan serata d…

Fast and furious 7, TGIF kinda weekend

semalam aku ada urusan and kebetulan dekat je dengan shah alam .alang alang keluar tu dia ajak aku tengok cerita fast and furious 7 . Oleh sebab phone aku dah sedia ada application gsc , aku la yang tolong belikan tiket. actually kitorang beli tiket ni awal lagi sejak aku tahu ada urusan tu aku dah siap siap beli tiket(dia bayar aku tolong beli je).nasib baik semalam sempat haha. sebab selalunya perancangan aku ke laut. Hehehe. sampai sana dalam pukul 10.30 yelah bukan jauh sangat pun shah alam tu dengan rumah aku. settle urusan tu dalam pukul 11. terus kami jalan jalan dalam tu. memang tempat tu ibarat rumah kedua aku pun. masa aku tinggal kat sana boleh kata tiap tiap minggu pergi situ. kadang kadang waktu kerja pun lunch dekat situ.



 So after movie session selesai(fast and furious 7 was awesome) kami pun pergilah cari tempat makan. secara jujurnya sepanjang hidup aku aku tak pernah makan tgi. really. tak tahu nak kata aku takut ke apa? aku fikir tgi tu mahal sesangat sampai 2,3 ratu…

nak tips berniaga online sampai berjaya dan kisah jutawan muda umur 23 tahun

seperti korang sedia maklum aku dah beberapa tahun berkecimpung dalam perniagaan online. walaupun kadang kadang busy tapi memang boleh kata sentiasa ada. selama ni aku buat pun tak all out. sebab dulu aku busy kerja.benda tu sekadar part time je. sekarang dah duduk rumah ni itulah sumber rezeki aku. alhamdulillah. biarpun tak menentu (sebab tak all out dasar pemalas), tapi boleh kata duit mesti ada ada. betullah " 9/10 sumber rezeki di dunia ni memang berpunca dari berniaga" even kita kerja bawah orang pun bos kita tu berniaga. Sejak tahun 2010  aku terlibat dalam bidang bussines ni. mula mula bussines lens. memang laku tahap goreng pisang panas. tapi yelah, benda tu kan macam illegal. eventhough kualiti lens aku jual okay. bukan standart rm5 yang jual pasar malam tu. ada satu kes yang terjadi dekat malaysia ni menyebabkan ramai online seller bungkus. termasuklah aku sekali. Hahaha. tahun  lepas aku involve jual floral mask. terus terang floral mask memang laku. Dian , found…

Thailand Dance Craze

Hari tu adalah tersebar meluas video video perempuan thai menari dengan music yang agak catchy ..
bukan 1 2 video tapi banyak. jadi naluri ingin tahu tu aku pun start digging.. tapi lama lama aku give up sebab thai weh sesetengah video dia tulis dalam bahasa dia. Tapi semalam tanda tanya aku tu berakhir sebab cousin aku ni salah seorang peminat thai drama.. kira memang dia follow la . rupanya punca budak  budak thai menari sampai jadi viral tu adalah daripada cerita ini. Baru keluar hgujung tahun lepas. No wonder la! :D . Jalan cerita dia cute je . nak tengok? meh tengok video di bawah




ini adalah international trailer dia. siap ada sarikata bahasa inggeris.
tengok trailer je dah lawak belum lagi tengok cerita dia. aku rasa macam nak pergi download je cerita ni. :D




Yang ini pulak part tarian diorang yang jadi viral sekarang. Anyway actor and actress dia cute kan? jatuh bergolek golek iman. cair tahap lilin dalam oven :P

Watak Utama
Ice – Preechaya Pongthananikorn as Pleng
Sunny Suwanmethanont…

Shopping Online dan Support Local!

Sejak 2 menjak ni aku punya keinginan nak shopping tu terlalu tinggi kalau sebelum ni aku nak shopping pun aku buat buat tak nampak je instashop instashop buat promo. saja je aku pejam mata ataupun scroll laju laju. Tapi sejak aku jadi personal shopper untuk atuk dengan opah beli barang dari goshop aku jadi macam tak keruan la kan. Aish aku ni asyik belikan barang untuk orang je .. untuk aku sendiri tak ada ke? daripada bisikan bisikan syaiton tu la aku dengan jayanya shopping minggu ni. Cuma satulah aku nak puji kat diri sendiri ni. Aku pandai manage duit aku. kalau kat tangan aku ada 3k aku beli barang 3 ratus je. haa nampak berhemah tak aku berhemah kan? =-=' ( pujilah aku please)


so aku tak adalah shopping banyak mana pun ada 2 helai baju 1 helai tudung je. kadang kadang orang rasa macam eh eh ko ni poyo la beli sikit je itupun nak tunjuk nak berlagak la tu. pot pet pot pet mulut si minah senget mata juling memfitnah diri ini sebagai insan yang lemah tetapi cool aku selalu igno…

tips mix and match, bergaya tetapi jimat! (harus baca)

how to maximize our collection without buying unnecessary closet?


topik harini adalah untuk membantu mereka yang suka shopping dalam tight budget . Penampilan kita kenalah sentiasa dijaga untuk mendapatkan first impression yang baik. Baju yang mahal bukanlah satu kemestian. melainkan korang memang anak orang kaya, duit tak tahu nak guna untuk apa then tak perlu baca entry ni. hahaha . aku terdiri dalam golongan kelas pertengahan dan baru je berjinak jinak mengumpul koleksi baju yang cantik tapi jimat.

antara tips untuk memaksimakan penggunaan sesetiap baju adalah 

1) invest on a good jacket/cardigan 

cardigan dan jacket antara spesis baju yang tak lapuk dihujan tak lekang dek panas. tak kiralah long cardi ke, jacket kulit, jeans, mahupun cotton jaket adalah sejenis pakaian yang kita boleh pakai  dengan cara mix and match .
macam macam gaya, dan cara. sekarang pun banyak dah jual jaket macam ni senang je nak cari.



2)blouse polos (tidak bercorak dan kosong)
blouse jenis polos ni kalau boleh ca…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…

bakat paparazzi terpendam

aku rasa kalau nak buatkan list memang ramai manusia yang aku admire di dunia ini. bukan sebab cantik je tapi sebab diorang punya personaliti. so manusia yang aku admire kali ini ialah hanie hidayah. ini bukan girls crush anggap je macam fan girl .  hanie hidayah ni mungkin tak ramai yang kenal tapi bagi sesiapa yang layan mad market mesti kenal punya si cantik ni. sepanjang aku tengok mad market ni tak pernah terfikir nak stalk dia ke apa, cuma bila season 3 dah habis barulah aku beria beria nak cari siapa sebenarnya hanie hidayah ni. Oh rupanya dia ialah seorang fashion blogger dan model sambilan! kalau tengok  dia aku mati mati ingat dia sebaya EL. tapi cuba teka umur dia berapa? she is actually 27 this year! 3 tahun lebih tua dari aku. macam tak percaya. Muka mudanyaa!!! and dia ni dah khawin dah pun. Lagilah macam terkejut macam tu, rasa nak je jumpa si hanie ni mintak petua awet muda. Hahaha ;D




mana aku dapat information ni? aku tanya sendiri ke apa? nope. aku search la. google k…