January 31, 2011

fara fauzini adalah kembar fara fauzana! erk =-='

hey dearie peeps!
una tak tahu nak update hape
una tengah bengong bingung
rase macam segalanya2 una dah cerita kat blog ni
ouh ya mungkin tak semua
ada sikit2 lah una tak cerita due to privacy content

sebenarnya una nak tanya sikit kat korang
una ni ada tak peluang nak jadi dj radio lepas diploma?
kat hot fm
wajib ke lulusan mascom?
ke suka2 jer janji ade bakat boleh interview?

hye saya fara fauzini .kembar fara fauzana.. eh betullah itu sy.. ok tipu je =-='

una nak slimkan badan untuk itu
una tak kejar glamour
i go for money
i need money to start my bussines
and for sure kot2 boleh jadi model part time ke
tapi itupun kalau badan tu kurus la ye
una una...
berangan2 je keje kaw
DUSH3!
whatever i prove it!
kata una dengan penuh semangat :P
iklan komersial ke..


una sebenarnya bercinta2 bercita2 
nak buat kosmetik sendiri
make up semualah
sebab bidang tu memang tengah meningkat naik sekarang kan?
una nak berjaya macam arwah sosilawati
tapi una tak nak kene bunuh =-='
ok2 contoh macam datuk ct nurhaliza la
nak buat produk sendiri
free from alcohol
dan produk yang selamat and halal

membawa konsep ringan,ringkas, tapi cantik
(ok jangan sesiapa curi konsep ni.. kalau nak bayar royalti)

una tak suke make up yang tebal
so mungkin juga produk tu nanti
inspired from etude house
tapi identiti sendiri

sesiapa yang tahu macam mane jalannya untuk una start bussines
boleh email una ye?
una nak kertas perancangan
kita kena rancang dari awal kan?
una nak  tahu first step kena buat ape.
macam mana nak berhubung dengan kilang kosmetik
una tahu semua tu perlukan pelaburan
that's why una nak rancang
dari usia una sekarang


sesiapa yang tahu please email me at:kikyvanilla@gmail.com


una taknak kerja makan gaji
una nak berniaga
asyik chinese jer berniaga
bila melayu nak maju kan?
apsal eah semenjak 2 menjak ni
blog una ni macam ahli politik hah?
ceramah je kau nyah..
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
ape kaitan fara fauzini?
gambar sekadar hiasan
dia memang fara fauzana
bhahaha





p/s: manfaatkan masa semaksima mungkin ;)

January 25, 2011

tips make up untuk mereka berkulit gelap

hye everyone!
ok seperti tajuk di atas
cik teddyuna nak kongsi tips2
make up untuk mereka yang berkulit gelap
sebab ade seorang dua kawan una tanya
macam mana nak make up
so una yang tak berapa nak ada ilmunya
mampu kongsi sikit2 la ye
siapa kata orang berkulit gelap tak boleh bergaya?
cheryl samad berkulit gelap/hitam manis
tapi tetap cantik
jadi jom kita lihat tips2 untuk kulit seperti ini

1)foundation: pilih foundation yang berasaskan air,water based foundation dan warna yang paling mendekati warna asal kulit (natural beige).ini kerana foundation jenis ini meresap kedalam kulit dan membuatkan kulit nampak sekata dan lebih natural.


2)Bedak: Kulit gelap selalunya kelihatan berminyak kerana pantulan pada kulit tersebut,jadi untuk melindungi kesan kulit berminyak sapukan sedikit bedak bayi ke atas kulit muka secara sekata dan nipis setelah memakai foundation(jangan tempek terlalu banyak jika mahu make up kelihatan soft dan semula jadi). kemudian sapukan secara sekata bedak flawless supaya dapat menutup kesan bedak bayi tadi. kulit muka akan kelihatan fresh dan natural.

3)eyeshadow:elakkan memakai warna yang terang(striking) cubalah warna seperti grey,brown,silver,bronze,gold,

4)maskara:jangan lupa memakai maskara supaya mata tidak kelihatan layu.

5)eyeliner: eyeliner adelah salah satu alat make up yang terpenting.gunakan colour yang sesuai supaya mata anda lebih menyerlah.

6)fake eyelash: untuk memberikan kesan mata yang menawan pemakaian fake eyelash sangat penting,jangan terlalu tebal pula,pilih yang sesuai dengan bentuk mata anda .jika bulu mata anda semula jadi lebat sperti rozita che wan tak perlulah memakainya.

7)contact lens:ok sekali lagi dingatkan,mata itu sangat penting.jika anda inginkan kelainan bolehlah memakai contact lens dimata.barbie eye lens  bersaiz 16 mm digalakkan.

8)Blusher:untuk mereka yang mempunyai kulit yang tersangat gelap:Pilih warna deep rose, apricot, coral & deep orange.

untuk kulit yang sedang2 gelap/ hitam manis:boleh gunakan warna rose pink untuk siang hari dan bronze ,plum and wine untuk malam hari.


9)Lipstik:elakkan warna2 yang pucat(nude colour) sebaiknya cubalah warna seperti warna apricot, blackberry, caramel, serta red

warna2 lain yang mungkin sesuai ialah: copper,coral,bronze,wine,burgundy, chestnut ataupun maroon.


10)highlighter:fungsinya untuk memberi kesan kulit cerah gunakan sekitar mata,hidung,sekitar tulang pipi dan sekeliling bibir.



additional tips berdasarkan balancing rules

jika anda rasakan bibir anda cantik dan mahu fokus diberikan kepada bibir,
lebih baik warna eyeshadow lebih redup dari warna bibir.(maksudnya warna bibir lebih menyerlah dari warna eyeshadow)elakkan memakai kedua-duanya dalam warna yang striking.anda akan kelihatan seperti badut.


berkulit gelap bukanlah alasan untuk anda terlalu merendah diri ,chill XD


p/s: kecantikan itu milik setiap insan






January 24, 2011

pengalaman best sepanjang hayat .. !!(versi gedik-jahat)

ok sebenarnya una di tag oleh seorang kawan blogger cik ira
suruh ceritakanlah serba sedikit tentang pengalaman best
una akan ceritakan sikit dengan versi yang berbeza


masa kecik-kecik dulu
zaman kanak-kanak adalah zaman paling indah bagi una.. hari-hari adalah pengalaman paling best
dari kecik una ni jenis tak reti duduk diam.jadi korang paham-pahamlah ape budak kecik selalu buat kalau tengok tv.pasti dia akan ... PRAKTIKkannya di luar.

1)1 hari lepas una tengok satu cerita yang menunjukkan seorang perempuan tengah membasuh rambutnya di salon.nampak comel je banyak buih kan?una pun start lah
bancuh klorok+ubat gigi+sabun basuh+syampu+sabun mandi= larutan berbuih yang comel..
lepas tu una pun aim subject.. una nampak opah una tengah tidur dengan rambutnya yang panjang..
una pun  memulakan tugas una yang sememangnya ibarat mendajalkan kepala opah una  sendiri.
sila bayangkan la ape jadi kat rambut tu kalau kene bancuhan yang ....=-='
opah una pun terbangun..
dan kejar una keliling rumah..itulah pengalaman yang best bagi una.lari-lari keliling rumah sebab kena kejar dengan opah macam satu hobby.. hahaha

2) masa kecik-kecik una suka bela kucing.biasalah kecik-kecik duduk dengan opah kan..
 tak ade hobi lain la
selain bela kucing.masa tu nak jumpa mama susah sikit la..
una kat perak mama dengan abah kat shah alam.
so kadang-kadang mama balik.. mama bawakkan frieskies untuk kucing una.
una pun simpan dalam satu bekas.
 1 hari abang  sepupu una balik kampung.una main lah dengan dia.
masa tu opah tengah tidur.tiba-tiba dia lapar.
teringin nak makan biskut . dia panggil una ijat.. hehe name manja waktu dulu :)

abang sepupu: ijat .. mana biskut?
una:dalam bekas pink kat dapur
abang sepupu: biskut ape ni? tak pernah tengok pun...*dia jerit dari dapur*
una: makan jela .. mane aku tahu...

tiba2 una rasa haus .. una pegi la dapur,tengok dia tengah makan ''biskut''.una tahan gelak.

una:amir sedap ke biskut tu? *sambil tergelak-gelak*
amir : tahlah.. aku rasa lemau semacam.. pastu masin-masin sikit
una: memanglah masin tu kan friskies..

dekat situ jugak dia muntah.. kurang asam kan? bila ingat balik terfikir ape la dia rasa sebab makan frieskies?
masa una sampai tu dah separuh tupperware dah dia makan..


opah cakap una nakal dalam diam .muka nampak baik.. tapi masyaallah nakalnye... tuhan je yang tahu



banyak lagi sebenarnya pengalaman best /nakal tahap devil una
tapi cukuplah sampai situ je una cerita.karang lepas ni ade yang muntah plak
hehe


p/s: dulu-dulu una nakal sekarang mane ade nakal dah.. tak nakal dah.. (muka baik) haha

January 18, 2011

i love it.. i love it!!!

makanan dah banyak dah kumpul
macam2 kek ade
cuma tak bestnya baru level 7
hmmm

ni yang letih ni

kenapa la tak main dari dulu lagi

gila dari pagi tak breakfsat semata2 game ni

kan best kalau semangat study macam ni =-='
i love frontierville so much!







January 16, 2011

just some tips(ladies let's rocking!)

una tengok sekarang
makin ramai suka berfesyen
cantik2 semua


 ada yang ok ada yang ko

ya.. una pun bukan pandai sangat
just nak share some tips

1)be simple (simple is better please not too heavy)
2)jangan make up macam orang gila sedangkan u all nak pergi kedai runcit jer =-='
3)kalau yang pakai dress tu.. avoid shiny dress kalau u all keluar waktu siang
reason? korang bukan nak pergi night club and make up korang tu tak berguna ..sebab dress tu dah tarik attraction from your face
4)yang pakai shawl it's ok.. korang dah cun kalau nak letak aksesori boleh je.. tapi jangan sampai sepuluh aksesori kat kepala .. nanti orang ingat korang kedai aksesori .
5)yang berkulit putih please pakai blusher peach avoid warna merah.. nanti korang nampak macam badut.
4)yang berbadan kurus please avoid pakai baju yang terlalu striking warna dia.korang akan nampak pelik.
5)fake eyelash.. kalau nak pakai boleh.. tapi jangan berdouble triple fake eyelash tu. seriously korang nampak macam hantu nanti
6)kalau korang nak kurus,pakai baju banyak lapis(semasa si rumah) bila korang rasa panas,bdan berpeluh.. dan lemak akan dibakar sedikit demi sedikit dan psikologinya.. bila korang tengok korang nampak gemuk.. selera korang akan menurun.

7) ladies yang suka pakai tali pinggang.. it's ok.. tapi yang jenis suka pakai tali pinggang dengan baju singkat .tolong and tolongla.. itu tak cantik. ikut kesesuaian anda


till next entry

p/s: simple is better




January 10, 2011

craving for choc!!!!!!!!!

cake ouh cake
gila la memang craving gila kat kek coklat
nak buat dari haritu lagi
mama tak bagi sebabnya tengah demam
demam +benda manis= lambat baik
ye ke?
yerla tekak korang tu baik lagi ..
hmm harini dah pulih
so memang nak sesangat makan cake
i dont care
even ader carbs and sugar
tak kira!
nak jugak!!!!
and rasanya nak beli oreo jugak
mesti sedap
T-T

oreo+nutella+chochlate cake+ hot chochlate= gemuk

argh... idc idc! nak jugak tkwapj(tak kira walau ape pun jadi)!

nak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!













p/s: dont ever try hide it honey.. korang pun nak beli gak lepas ni kan?

bahaya contact lens palsu!

semalam lepas AJL
saja2 bukak facebook biz
then ade orang nak beli lens
so dia nak minta discount
una kata okay boleyh je bagi diskaun
pastu dia tanya
kalau i beli 15 pair
berapa diskaun u boleh bagi?
i said
ok i kene buat calculation dulu
then


tiba2 dia cakap kalau u bagi rm15 per pair i terus bank in

what? rm15 per pair?
how could i sell with that price honey..

i pun tak dapat dari supplier harga semurah tu

look.. if u  rasa nak damagekan u punya mata sila la cari yang palsu ok?

orang sekarang semua nak beli murah je
if baju okaylah u nak cari yang murah2 kat on9 shop
tapi lens my dear
u sanggup tanggung risiko kerosakan mata semata2 harga yang murah
sorry even i pun takkan jual if i dapat lens tu dengan harga yang terlalu murah


 
cz i takut i tak dapat jamin mata you yang rosak if apa2 jadi

mungkin orang ini beli kat una untuk kaut keuntungan so dia boleh jual dengan kawan2 dia 
dengan harga yang tinggi



kadang2 pelik bila ada orang sanggup beli lens yang di jual di pasar malam
korang tak takut ke akan risikonya?
 
macam mana nak beli contact lens?
first check degree mata(power), dapatkan  nasihat doktor jika doktor kata yes! awak memerlukan kaca mata awak boleh pakai.
contact lens kalau nak beli secara online boleh, tapi selidik dulu okay?kalau harga di jual terlalu murah janganlah beli bahaya, kualitinya mungkin kurang bagus.
nak lebih bagus belilah di kedai cermin mata .
in case apa apa jadi senang

 

p/s:jangan kedekut dengan diri sendiri


Being promoted, New life and Next Step?

Dear Diary, dua tiga menjak ni aku serabut sikit dengan kerja. sejak aku di naikkan ke satu position baru hidup aku lebih me...