click please?

April 25, 2018

una most demotivated post?




i gave up.

please note that this is might the most demotivated post ever written by me or one of the post that i deliver my heavy feeling.

period.


tak tak.  by writing period doesn't mean i tengah period. tolong jangan bendul sangat kay.
hari ni adalah salah satu hari dimana aku termenung panjang memikirkan am i seriously gonna let this work demotivated me everyday? or how can i make my job less stressfull? how can i make my day brighter than the other day?


if you ask me i don't know. if you ask me to change my mindset , i assure you this is not at all about mindset . this is all about a job that require my full energy and mind to work on it's full potential. on one side it is a good thing, but on the other side when you think about it in a long term, that would cost you a lot more than you can ever imagine. 

i mean .. hey this body were given to you by god. to be taken care of. actually i tak suka nak reveal kerja i apa. since i like it that way now. no matter how active you are on social media, always always alwaysss...keep something that could put you in danger private. i mean your house,job, full name if possible. basically any private data of yourself. 

i don't really like my job now. i have to travel often. back and forth around klang valley. some might think my work is quite fun. honey, only if you know. i try my best untuk lapangkan dada. lagipun bukan kerja semata mata yang memeningkan kepala. tetapi the people.working hours aku memang flexible tapi tu la sometime flexible can cause you to work long hours too. 


konsep dia macam ni.

kau siap kerja kau awal. kau boleh balik awal
kalau kerja kau banyak nak mampos.

sila stay back ,

kami tak peduli awak mahu mampos ke apa
yang penting kerja siap.




yaaa..  this is the concept okay guys.

i hope you get the clue... or i hope you don't :'D

tak payah tahulah aku kerja apa. kadang kadang rasa nak masuk bidang construction balik tapi risau pulak.risau dah lupa. hahaha inshallah ada rezeki aku masuk balik bidang tu. tengok gaji jugak. kalau gaji sikit taknak. bukan sengaja nak demand gaji tapi tulah dunia sekarang memerlukan duit. XD

aku sebenarnya memang nekad nak quit. 
nak bussiness macam dulu. tapi tu la semangat tu kena kuat sikit. bila usia dah 27 tahun ni memang la stamina tak banyak. dulu waktu student. kelas pagi balik petang ,
petang tu balik terus keluar pergi gym , balik gym pergi lepak cc main game (zaman jahiliah), lepas cc balik hostel terus update blog. ya tuan tuan dan puan puan itulah kehidupan una dalam 8 tahun lepas. zaman zaman muda masa masih bercinta dengan ex. sekarang semua tinggal kenangan la. aku pun dah bahagia dengan hidup aku sekarang.


actually aku rindu jugak waktu zaman belajar. rindu stamina aku waktu dulu.
serious rajin siot aku (puji diri sendiri).

aku dulu sangat sangat rajin jaga diri. aku dulu selalu pergi saloon weh. rambut selagi tak lurus taknak keluar. siap ada fringe ala ala kpop. bongok kan. XD
Rambut merah , pastu pakai bulu mata hahaha  XD.



hahaha what a good day.

k lah aku pun dah tak sabar nak berubah balik macam dulu dulu.
lebih produktif. sebab ini adalah salah satu azam tahun baru aku.


till then

may god bless

xoxo 

Una Mn








April 13, 2018

Being promoted, New life and Next Step?





Dear Diary,


dua tiga menjak ni aku serabut sikit dengan kerja. sejak aku di naikkan ke satu position baru hidup aku lebih mencabar dari hari hari biasa. kalau sebelum ni aku masih boleh mimpi kupu kupu atau rama rama sekarang mimpi aku ala ala berilmiah sikit. for example kalau siang tu aku banyak buat calculation malam tu ko jaga.. aku siap mimpi tekan calculator tau. tak pasti aku kira. kadang kadang sebelum tidur waktu phone call dengan si dia pun aku sampai mamai pasal kerja aku. Nampak tak sekarang bahawa aku ni workaholic orangya? perasan XD 


oleh sebab kesibukan kitorang, masa kitorang spend bersama dah tak macam dulu. ada waktu terluang, kami akan keluar spend time bersama. uruskan apa yang patut. meskipun lambat lagi tapi aku boleh dah rasa lega sebab benda besar besar aku dah settlekan awal awal. 


ni list benda yang aku dah settlekan.

2) kad khawin 
3) pelamin
4) m.u.a 
5)wardrobe
6)langsir
7)bedding & comforter
8)kursus khawin



and benda yang aku dan dia tak settlekan lagi ialah rumah kami. sebab kami asyik kena transfer ke sana ke mari susah jugak aku nak agak sebenarnya nak duduk dekat mana. maybe kitorang akan duduk sekitar damansara sahaja bagi memudahkan urusan kami.zaman sekarang ni kena pandai cari rumah yang sesuai dengan kemampuan kan. esok esok mana tahu kalau nak beli rumah. dah senang tak ada membazir sangat. bak kata pepatah berakit rakit kehulu, berenang renang ke tepian, bersakit sakit dahulu bersenang lenang kemudian.
gitchewww.

omg sis berpantun!

kahkahkah XD A SAMAD SAID mesti  terharu. di zaman budak budak wechat berleluasa ni, di kala orang ramai sibuk berpanama, sis sibuk berpantun. 


dan setelah sekian lama sis lenjan kereta orang , akhirnya sis berhajat beli kereta sendiri. maybe sis beli kereta murah murah tetapi comel je kot. sis ingat nak beli myvi atau iriz. tengoklah nanti kay.actually kereta impian sis bmw . tapi yelah orang kata, nak beli sesuatu tu kena tengok isi poket sendiri. wang ataupun angin. duit tak ada pakai la yang mampu kay. meskipun gaji sis sekarang dah mampu beli honda city namun bila sis fikir balik, kereta ni tujuan dia membawa kita dari point A ke Point B. jadi tak payah beli mahal mahal sangat kot. kalau sis dah ada rumah sendiri baru sis fikir nak pakai kereta mahal. korang semua kena pandai fikir mana terbaik untuk masa depan korang. kereta ni liabiliti, rumah pulak aset. daripada beli kereta mahal, try beli aset dulu. lepastu kau nak pakai kereta lamborghini ke, ferrari ke, pagani zonda ke lantak kau.


yela sampai bila nak pakai harta parents. sis nak juga beli hasil titik peluh sendiri. hewhew.


okay annoying kan sebut sis sis setiap perenggan, mesti korang rasa nak tempeleng aku kan?


aku pun nasihatkan bakal suami aku supaya tak meminjam apa apa loan. inshallah susah senang sama sama. bukan apa, kalau semua benda nak di loankan risau esok beranak pun kau nak loan. jahanam oiiii...


ni sis nak pesan ni, khawin awal tak salah adik adik, pastikan diri tu rajin cari duit . bukan kerja mengangkang je kat rumah harap mak bapak suap lepastu duk tazkirah kata nikah muda ni bagus, paksa orang lain nikah muda sekali. 


tanggungjawab kena ada,kalau kerja pun malas tak payah la mimpi nak khawin awal kay?


khawin ni bukan pasal fikir nafsu kau je tanggungjawab tu penting. pada bakal isteri, suami, keluarga. diri sendiri. bakal anak. haaaa mampu ke?

haaa kan terbebel pulak. XD


kay kay sis nak kena tidur ni. esok sis banyak benda kena buat. 



adioss XD