Skip to main content

tips for speaking test muet with example and extra issues (HOT)

memandangkan sekarang ni musim test muet. yelah menurut mpm  atau nama panjangnya majlis peperiksaan malaysia. calon calon muet bagi bulan mac .


tarikh ujian muet adalah seperti berikut..

20 sehingga 28 februari untuk test speaking
3 mac untuk test writing,listening and so for..

so seperti diberitahu di entry -entry lepas una akan menjalani speaking test pada  20 februari di  kolej shahputra kuantan . walaupun una bukan study kat situ tapi kena pergi jugak . dah nasib badan.

yer sabar ye kawan2 mukadimah panjang sangat .
maka ini adalah contoh2  tajuk yang pernah masuk untuk speaking test muet.


1. HIV/AIDS

2. Travel in our country is better than outside.

3. Flu and health- it's precaution, 5W, 1H.

4. ICT and Technology- advantages and disadvantages

5. Nowadays people like to stay overnight, discuss

6. school teachers or tuition teachers/tutors, our child are more dependant to whom?

7. children trafficking

8. new type of drugs- abuse

9. STD

10. 1Malaysia.

11. part time job by students

12. academic and non academic performance, which one is important?

13. education level is important or experience is better to get a job?

14. private universities in Malaysia is overcrowded? discuss

15. organic plants versus farmed plants

16. stress in children nowadays become a big trouble as parents force their child to study to get excellent result.

17. social problems in Malaysia. (baby discarded in trash, smoking etc)

18. Illegal workers/foreign worker in Malaysia are keep increasing in Malaysia. Discuss

19.Environmental Issues In Malaysia

20. Nuclear energy issues, debate, world conferences brings ___ yes/no any conclusion?. pro and contra


una tak ambik kelas , una study sendiri oleh kerana diri ini terlampau malas . maka sekarang redha jelah.. oh ya una ada satu tips hangat meletup de vazz bak hang..



task A

greeting
1)good morning to everyone
2)a very good morning i wish to all examiners and candidates

repeat situation
1)today we're talking about..
2)the situation i have been given is..
3)according to the situation..
4)Based on the situation given..

state the point given
1)my point is_____ so to elobrate i would like to discuss 3 reasons
2)there are 3 reasons to support my point..


to explain and give example
1)firstly i think that....this is because.. moreover.. for example 
2)secondly another reason is.... in addition.. for instance...
3)finally... in my opinion...furthermore... the good example is..

conclusion
1)in conclusion this is the best point because..
2)to conclude , i still agree that..
3) in a nutshell i feel that..
4)in short my idea is the best because..



TASK B

agree
1) i agree with you.
2)that's a great idea!
3)i like your suggestion
4)indeed!
5)i concur with your point of view.

disagree
1)i'm sorry but i disagree
2)i'm afraid i have to disagree with your idea
3)i beg to differ
4)that's not a good suggestion


interrupting
1)excuse me, may i interrupt please?
2)i'd like to add something please?
3)may i say something?
4)could you please hear me out?
5)pardon me but could i add something please?


questioning
1)so what do you think candidate x?
2)how about your point of view ?
3)candidate  x would you like to give us your opinion?
4)why don't we consider other point?
5) i dont understand can you please repeat?


concluding
1)in conclusion , all of us agree that..
2)to conclude , most of us agree that..
3)in a nutshell some of us agree that..while some of us prefer..
4) as time is running out,it seems that all of us can't agree which options is the best because each point has many advantages and disadvantages..


extra tips

1)jangan terlalu monopoli,bagi kawan kita habiskan ayat baru interrupt.
2)be spontaneous,jangan hafal sangat ayat2 kat atas ni kalau susah nak sebut ayat2 simple pun tak apa janji tak tersekat2.
3) jangan biarkan ahli group kita seorang pun terdiam,kita boleh jadi penyelamat extra marks ada =)

credit to audrey  
brought to you by soshesay.blogspot.com =) 


p/s: doakan una untuk test muet isnin pagi ni.






































14 comments

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…