Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

"We"(I) need a saviour -Dear Cousins

Dear Cousins........


The night is deafening
When the silence is listening
And I'm down on my knees
And I know that something is missing
Because the back of my mind
Is holding things I'm relying in
But I choose to ignore it
Because I'm always denying them
I'm a bit of a manic
When it's not as I plan it
'Cause I start losing my head
And then I get up in a panic
Remember when we were kids?
And always knew when to quit it?
Are we denying a crisis
Or are we scared of admitting it?
I don't want to know I just wanna run to you
And break off the chains
And throw them away

I just wanna be so much
And shake off the dust
That turned me to rust Sooner than later
I'll need a savior
I'll need a savior
It won't ever change
If you want it to stay the same
I really hate it but I know it's hard to choose
If you're chained And when it's all you control
'Cause you've got nothing else to hold
You're getting tighter and tighter
It's getting harder to let it go
I don't w…

Dapat Cash out Nuffnang dan Dapat BE baru walaupun tak aktif?

sejujurnya...


dah setahun blog ni sepi. Kadang kadng update kadang tidak .Kalau update pun entry tak mesra SEO ,tak ping dekat innit )sebab tak reti guna interface baru) . Namun begitu Nuffnang yang baik hati ni tetap bagi rezeki kepada aku. Kalau nak cerita banyak mana tu memang la tak banyak tapi alhamdulillah adalah jugak daripada tak ada ye dak?


Okay cakap banyak pun tak guna. Siapa nak percaya janji janji palsu ni semua kan? 


Ni screen shot  nya





aku baru cashout 2 minggu lepas, percaya atau tidak dengan entry dua ketul je aku punya earning naik macam ni? now you believe me? sebelum ni kosong je tau.. bukti aku cash out? tengok bawah ni






Nampak kan status cheque tu masih unpaid ? maksudnya aku baru lagi cash out dan cheque aku belum diproses lagi. dan kalau korang perasan dekat penjuru atas sebelah kanan ada jumlah duit terkumpul sekarang. bandingkan lah dengan gambar kat atas sekali. sama kan? aku tahu mesti orang kata eh tak banyak pun bazir waktu jer. eh tak bazir waktu langsung tau.…

cara dapatkan perkhawinan ala puteri raja dengan belanja yang lebih murah *hot tips*

Assalamualaikum bakal pengantin.


Disini aku ingin memberikan tips beserta contoh DIY untuk persiapan persiapan majlis korang. Yer aku mungkin belum khawin lagi tapi tips yang aku nak bagi ni memang tulus ikhlas dari hati nurani aku selepas aku join buat research sekali dengan member aku yang nak khawin dah tu.

CISKEK ! kata ikhlas dari tadi bebel je terbakor woii terbakorr
eh sabarlah jap nak start la ni.


TIPS #1 : Pelamin Sewa Vs Pelamin Buat Sendiri 

Aku syorkan kepada korang yang nak khawin tu, mohon pelamin buat sendiri . haaaaaa...Sebabnya..... Sekarang Sewa  pelamin dah berapa? U tell me?  tak ada 3k Jangan harap dapat sewa dik .Melainkan korang jenis duit kepuk kepuk tak kisah duit habis it's okay i wont judge you .
Kenapa aku suruh buat pelamin sendiri ? sebab sekarang orang guna sofa sebagai pelamin kan? Bila korang beli sofa ianya akan menjimatkan kos korang di masa akan datang. Kalau sewa habis majlis kena pulang dah segala bunga ros , kerawang pusar-pusar tu, dengan sofa empuk…

Salji Turun Di Mesir , adakah ia petanda kiamat?

Mesir Turun Salji?


Ini pertama kali aku dengar tentang turunnya salji di mesir tapi itu semua tak mustahil dengan kekuasaan Allah . Bumi kita sentiasa berputar dan di mesir(di cairo to be exact) turunnya salji setelah  112 tahun . Jadi tak mustahil satu hari nanti mungkin salji turun di Malaysia.. Siapa tahu kan?Boleh la we olzz gumpal bola salji di depan rumah sambil bergambar dengan baju sejuk,sweater tebal gila bapak.. Ahhh bestnya adalah harapan aku nak jet jet hipster nanti. Jadi mereka yang gemar jet jet korea tu tak payah risau dah nak beli baju tak ikut climate negara sendiri . ihik ihik *gelak mintak penampar*




Penerangan sains mengenai pembentukan salji: 
Salji terbentuk apabila udara menjadi sejuk dan membentuk kristal ais, dan kristal ais ini menjadi semakin mengecil kerana haba dan apabila kristal ais ni bergabung ia membentuk salji :)

dimanakah kedudukan ataupun bahagian mesir yang turun salji ketika ini?


Tutorial mencari kerja yang sesuai dengan bidang dipelajari

Hai  Assalamualaikum! :)



Sebagai bekas penganggur , aku rasa aku layak untuk membuat tutorial ini kerana aku mempunyai banyak pengalaman menghadiri interview dan mencari kerja . Jadi sesiapa yang  rasa  was was dan nak tutup blog ni .. nanti dulu sebab aku memang nak bagi tips kat korang dan tips ni korang takkan dapat kat tempat lain.
Jadi aku akan guna ayat mudah mudah je bagi korang faham . Deal?



1) Resume
Pertama sekali sebelum  meminta sebarang pekerjaan sila "mantopkan" dulu resume korang tu.
Pastikan resume korang mempunyai  maklumat diri korang (alamat rumah, no telefon, email , latar belakang pendidikan (paling penting) ,gaji dipohon.( Kenapa? Itu aku akan cerita nanti) dannnnnnn gambar terbaru korang bersaiz passport yang  ada background biru kat belakang tu jangan korang letak gambar duckface korang plak kang sakit jantung plak bakal boss korang siapa susah?



2)Cari kerja kosong di laman internet 
Okay ini aku rasa korang semua sedia maklumlah yang tak tahu tu baca l…

Bukan macam dulu :)

Bertemu kita di blog kudus ini lagi
dengan ini aku nak berkongsi rasa syukur aku kepadaNya yang buka jalan depan mata aku. Apa -apa jadi lepas ni adalah kerana kelemahan aku sendiri. DIA dah bukak jalan seluas luasnya buat aku alhamdulillah for everything Ya Allah .


Oleh sebab benda ni belum pasti aku rasa aku taknak reveal dulu , akan tetapi aku akan cash out nuffnang aku malam nanti jadi selepas ini mungkin blog ni takkan sama macam dulu . tapi kenangan dalam ni aku akan simpan sampai ke mati . Aku tak mungkin delete post post lama aku dengan kawan-kawan di sana sebab itu jelah kenangan yang aku ada sekarang. Aku di uji agak hebat selepas aku tamat diploma tak lama dulu , sebagai seorang manusia yang cetek akalnya, nipis imannya adakalanya aku mempersoalkan  segalanya pada DIA . Tapi tuntas . aku yang buta, aku yang dangkal . Pengalaman dan masa yag berjalan benar benar mematangkan manusia seperti aku.



Aku pun akan cuba menjadi sedikit perahsia sebab bukan semua benda kita perlu ce…

cerita perempuan gila tetapi "comel" serta manusia berlagak bos

perempuan dan mengumpat adalah satu perkara yang tak dapat dipisahkan. Kini aku amat memahami perasaan kak tijah (bukan nama sebenar) dan kak tipah (juga bukan nama sebenar) bila mereka sering mengumpat golongan atasan di pejabat mereka

nota : kak tijah dan kak tipah tidak wujud di pejabat aku bekerja tapi mereka sering dilihat di drama drama swasta mengenai situasi di pejabat . Kini aku dan aktiviti mengumpat tidak dapat dipisahkan lagi..

Tapi aku lebih kepada luahan perasaan sebenarnya , ada jelah aku tak puas hati kan. Yelah kena marah selalu gila kau tak stress? Alhamdulillah aku tak menangis macam dulu, gelabah sikit sikit tu ada. 

Begini ceritanya....
pukul 8:30 pagi  sally sampai dari site membawa segala information ke office , macam biasa dia akan bagi la "bahagian" aku dan pipah . Oleh sebab tugas aku memang tengah banyak minggu ni sebab format report dah di tukar so aku letak tepi dulu. Tiba tiba farid call ajak minum kedai mamak tepi jalan besar sekali tu nak pass shop …

Keinginan melempang dengan kelajuan cahaya. Anak dato versus Cucu Datok siapa lagi terer?

semalam masa aku on the way balik dari kerja, aku dengan bahagia telah memandu pulang ke rumah. Dan ada satu kejadian berlaku yang membuatkan aku rasa trauma, marah , geram  dan sevagainya , Opss lupa pula nak cerita.. kawasan tempat kerja sekarang dah tak macam dulu, kalau dulu aku duduk dekat site cabin .. sekarang project manager kami sewa satu rumah lot tepi dekat setia impian 3 dan dijadikan office . Kawasan dia agak tenang dan mendamaikan , memang dreamhouse aku,ada 24hours guard , kawasan hijau sekeliling, jogging track dan tasik . Memang green habis laa.. GO GREEN! *tetiba* 

ok aku dah melalut.. sebenarnya bukan pasal tu aku nak cerita, yang aku nak cerita ialah pasal kejadian itulah. Oleh sebab kawasan laluan balik dan pergi ke tempat kerja aku kawasan perumahan terancang, maka kawasan situ memang tak sesibuk jalan besar. jadi petang semalam ketika angin bersepoi sepoi bahasa, aku lihat dari kejauhan ada 2 buah kereta meluncur laju ibarat tiada hari esok mahupun lusa. Kedua d…

kaitan antara aku dengan dora the explorer .

masa cepat berlalu . rasa macam baru semalam aku pack baju nak balik kampung. tapi biasalah apa yang kita rasa seronok tu la buat kita rasa masa cepat berlalu. takkan mengada ngada sangat universe ni nak pedajal kita kasi cepat putaran bumi kan?


hai sekarang aku dah balik rumah sewa. memang rasa tak puas sangat sangat . macam macam kenangan tahun 2013  yang tak sama macam tahun lepas. dulu masa aku kecik kecik , aku seronok nak beraya sebab nak duit raya jer. tapi sekarang aku dah berubah. (you dont say?? )



aku rindu suasana nak berkumpul , gelak gelak macam pontianak tu serius rindu sangat. walaupun amir kata nak tolak aku keluar dari kereta masa kat lereng bukit sebab aku gemuk (dia bergurau)
walaupun hassan tak habis habis sakat aku pasal berat badan aku . namun aku tetap happy, sebab perangai syaitonnirajim diorang ni lah yang bagi aku gelak. boring la pulak kalau jumpa cousin tiba tiba tanya pasal kerja, atau pasal soalan matematik tambahan spm apa yang aku tak dapat jawab masa s…

Persediaan untuk pelajar lepasan SPM untuk melanjutkan pelajaran *HOT TIPS*

hai adik adik!
ceh adik adik sangat. well adiklah sebab aku tulis ni untuk budak lepasan SPM.
aku pun dah 22 tahun :)




Persediaan selepas spm

yang pertama sekali habis je exam spm tolonglah jangan ingat merdeka je, rajin rajin lah buat research tentang kos  yang adik bakal ambik untuk diploma jika adik nak sambung pelajaran di peringkat yang lebih tinggi. Jangan jadi macam ah-kak dah 3 sem kat kolej baru nak bersedia. mazmumah sangat  u olzz.



tapi tu dulu bila ah-kak  habis je diploma tengok pointer all sem rasa macam kuciwa sangat. I know I can do better than that. okay ape motif ah-kak citer pasal pointer ni ? dan adik-adik pun tolong jangan Tanya pointer ah-kak berapa haha. But for the last 3 semester I can proudly say that i'm improved a lot.


bagi yang tak tahu sistem pointer ni acaner, yang kosong macam ah-kak zaman dulu dulu meh ah-kak nak cerita.



sistem pointer all sem ni dia kumpul pointer adik adik dari semester satu sampailah semester 6 . jumlah purata berdasarkan kredit adik a…

sinopsis raya 2013 saya

hai..
aku baru balik dari kampung, setelah seminggu aku kat sana. raya 2013 ni adalah raya yang sangat sangat menggembirakan hati aku, dan aku percaya hati cousin cousin aku jugak. buat pertama kali (setelah bertahun tahun) amir join kami beraya. tahun ni special sikit, amir drive dari rumah dia pick aku kat kampung untuk beraya di tanjung malim (rumah maklong) dan rasa (rumah mak andak).

amir tu siapa?

amir tu satu satunya abang sepupu yang aku ada. bonding kami antara sepupu ni dulu terlalu rapat. macam adik dengan abang dan kesemua kami sememangnya rapat termasuklah aku dengan yang lain.  tapi semenjak amir membesar dan meningkat dewasa dia ni ada penyakit "malu melampau" sampai payah sangat nak jumpa dia .tapi sejak dua menjak ni rajin la jugak dia tegur menegur kami , dan tak sangka dia sanggup melayan kerenah adik sepupu dia termasuk adik dia sendiri yang entah apa apa ni haha.
okay  enough part amir .


part yang aku paling suka bila kami beraya sama-sama ke rumah maklong di…

Pengalaman memalukan namun kelakar.

Hai .


haritu  aku ada pergi sunway pyramid tower. iftar dengan officemate(bos belanja) .
kitorang boleh bawak family or partner masing masing. Oleh sebab family aku jauh, maka aku ajak partner aku yang kecik tu. Sampai sampai sana. aku Nampak mr chye tengah duduk bersembang dengan miss long. Aku dah Nampak makanan, hati pun dah excited, perut apetah lagi ? yerlah dari tadi  bergendang macam nak sambut tahun baru cina.Terus aku meluru masuk macam jais nak tangkap pasangan khalwat.tiba tiba ada orang tahan aku. cik .. cik... sini cik.. Tegur seorang pelayan , malu aku... dia pakai seluar pun sopan tapi aku yang pakai baju kurung berperangai macam  naga tak diberi
susu=-='






err yer saya? aku pun melangkah malu malu, mulalah buat gaya macam perempuan melayu terakhir, partner aku boleh pulak dia gelakkan aku. hei geram betul. aku sepak kaki dia secara ayu. dia diam . pelayan tu tersenyum tahan gelak , dia kata cik dari mana?

dahi aku berkerut .. aku yang tengah lapar tak dapat hadam soalan…

keep calm and ambik kesempatan .

hai. 



harini skop kerja dah bertambah. kalau dulu 5kg sekarang dah jadi 10 kg . begitulah ceritanya. moga aku kuat untuk terus bertahan dekat company ni.


okay just cut the crap.

i got no choices , nak taknak kena redah jugak. mana ada kerja yang senang. cuma aku kena belajar manage  stress la , kalau aku tak belajar manage stress aku mungkin boleh gila. oleh yang demikian aku sangat respect dengan mr neo selaku  senior project manager. sebab  apa? sebab dia punya otak aku tak tahu macam mana, handle 4,5 project satu masa without PA and even programmer. How brilliant is that ?kalau aku ada kuasa yakni kuasa sailormoon atau ultraman , aku akan mengfire bos kami mr lai jika dia tak bagi bonus kepada mr neo tahun ni . He deserved that much.


well part jadi ultraman tu yang tak tahan. mana datang imiginasi kanak kanak aku dalam masa masa macam ni? damn. -..-'

okay. sekarang ni aku nak kasi korang paham bahawa orang bawahan macam aku ni memainkan peranan penting dalam site ni. walaupun nampak …

My favourite brand :)

sebagai perempuan sejati, hobi utama aku haruslah shopping .. ya shopping dan  perempuan ibarat isi dan kuku . Lagi lagi sejak bekerja ni, tapi kebanyakan yang aku beli ialah tudung  sebab dulu aku free hair so aku tak ada banyak tudung. dan bila bercakap soal tudung biasanya girls mesti ada dia punya favourite brand. AND MY FAVOURITE IS TUDUNGPEOPLE! :)


Aku kenal tudungpeople ni sejak dia first launch lagi tapi aku tak berani nak beli sebab dia tak ada physical store. Aku ni jenis cerewet dan aku tak suka beli benda yang sama macam orang lain, dalam erti kata lain aku suka mencari kelainan la. Bila aku dah  usha lagi sikit , tengok ramai beli , lepastu ada design yang aku betul betul suka. memang cantik aku pun decide untuk beli.  okay design apa yang aku suka ? aku suka yang ini.




ainaa tasnem in Arrayna collection 


aku nampak terus aku nak order tapi malangnya nak habis.so aku beli yang lain.sejak aku beli tu , aku asyik beli dan beli ! ;) . kalau aku nampak je dia cakap malam ni keluar …