December 30, 2013

"We"(I) need a saviour -Dear Cousins

Dear Cousins........



The night is deafening
When the silence is listening
And I'm down on my knees
And I know that something is missing

Because the back of my mind
Is holding things I'm relying in
But I choose to ignore it
Because I'm always denying them

I'm a bit of a manic
When it's not as I plan it
'Cause I start losing my head
And then I get up in a panic

Remember when we were kids?
And always knew when to quit it?
Are we denying a crisis
Or are we scared of admitting it?

I don't want to know
I just wanna run to you
And break off the chains
And throw them away

I just wanna be so much
And shake off the dust
That turned me to rust
Sooner than later

I'll need a savior
I'll need a savior

It won't ever change
If you want it to stay the same
I really hate it but I know it's hard to choose
If you're chained
And when it's all you control
'Cause you've got nothing else to hold
You're getting tighter and tighter
It's getting harder to let it go
I don't want to know
I just wanna run to you
And break off the chains
And throw them away
I just wanna be so much
And shake off the dust
That turned me to rust
Sooner than later
I'll need a savior
I'll need a savior

Stand me up and maybe
I won't be so small
Free my hands and feet
And maybe I won't always fall, save me
Savior
I just wanna run to you
And break off the chains
And throw them away

I just wanna be so much
And shake off the dust
That turned me to rust
I just wanna run to you
And break off the chains
And throw them away
I just wanna be so much
And shake off the dust
That turned me to rust
Sooner than later
I'll need a savior
I'll need a savior




Bila rindu dengar lagu pun boleh menangis .
Rindu tu tak boleh nak ucap. Bila kita nak jadi macam dulu agak agak?


fadhilah,nabila, ika . Ingat tak masa zaman zaman mula mula nak up dulu? :')





Aku ingat. Korang ingat ? k bye .. sedih ni..







December 23, 2013

Dapat Cash out Nuffnang dan Dapat BE baru walaupun tak aktif?

sejujurnya...


dah setahun blog ni sepi. Kadang kadng update kadang tidak .Kalau update pun entry tak mesra SEO ,tak ping dekat innit )sebab tak reti guna interface baru) . Namun begitu Nuffnang yang baik hati ni tetap bagi rezeki kepada aku. Kalau nak cerita banyak mana tu memang la tak banyak tapi alhamdulillah adalah jugak daripada tak ada ye dak?


Okay cakap banyak pun tak guna. Siapa nak percaya janji janji palsu ni semua kan? 


Ni screen shot  nya





aku baru cashout 2 minggu lepas, percaya atau tidak dengan entry dua ketul je aku punya earning naik macam ni? now you believe me? sebelum ni kosong je tau.. bukti aku cash out? tengok bawah ni






Nampak kan status cheque tu masih unpaid ? maksudnya aku baru lagi cash out dan cheque aku belum diproses lagi. dan kalau korang perasan dekat penjuru atas sebelah kanan ada jumlah duit terkumpul sekarang. bandingkan lah dengan gambar kat atas sekali. sama kan? aku tahu mesti orang kata eh tak banyak pun bazir waktu jer. eh tak bazir waktu langsung tau. Tu tahap cikai cikai aku jarang update blog tau. Dulu mula mula buat nuffnang ni (masa baru gliterri) Kalau dapat 30 sen pun dah syukur siap guling guling atas lantai tanda suka bila dapat BE .Sampai roomate aku rasa nak hempuk aku dengan penyapu . Tapi yelah dasar manusia pemalas kan.. kalau aku teruskan rajin mesti banyak dah aku dapat dari nuffnang ni.Sekarang aku dah nekad nak rajin balik .hehe yela ekonomi tengah tak berapa nak cun sekarang, sambil picit picit jerawat tu update blog pun boleh . Kot kot aktiviti picit jerawat tu boleh membawa tuah dalam hidup korang ke... Mana tahu kan?Sambil picit sambil update blog. Silap haribulan muka licin berseri seri macam adira, earning Nuffnang pulak boleh lawan REDMUMMY ke kan.. Who knows? * buat muka riak sambil tiup rambut*




Jadi yang masih belum join tu bolehlah join sekarang . Benda free jangan risau klik je sini



P/S: kalau tak faham apa-apa tanya je , tak kena bayar. Saya baik orangnya .. eh? ;p




December 16, 2013

cara dapatkan perkhawinan ala puteri raja dengan belanja yang lebih murah *hot tips*

Assalamualaikum bakal pengantin.


Disini aku ingin memberikan tips beserta contoh DIY untuk persiapan persiapan majlis korang.
Yer aku mungkin belum khawin lagi tapi tips yang aku nak bagi ni memang tulus ikhlas dari hati nurani aku selepas aku join buat research sekali dengan member aku yang nak khawin dah tu.


CISKEK ! kata ikhlas dari tadi bebel je terbakor woii terbakorr

eh sabarlah jap nak start la ni.



TIPS #1 : Pelamin Sewa Vs Pelamin Buat Sendiri 


Aku syorkan kepada korang yang nak khawin tu, mohon pelamin buat sendiri . haaaaaa...Sebabnya.....
Sekarang Sewa  pelamin dah berapa? U tell me?  tak ada 3k Jangan harap dapat sewa dik .Melainkan korang jenis duit kepuk kepuk tak kisah duit habis it's okay i wont judge you .

Kenapa aku suruh buat pelamin sendiri ? sebab sekarang orang guna sofa sebagai pelamin kan? Bila korang beli sofa ianya akan menjimatkan kos korang di masa akan datang. Kalau sewa habis majlis kena pulang dah segala bunga ros , kerawang pusar-pusar tu, dengan sofa empuk tak ingat tu semua kena pulang awak. Baik awak beli je. Kat ikea sekarang kan ada promotion. Bukan ikea je mana kedai lah You name it .

ini  baru rm1199 harga promosi dekat ikea. Mesti korang rasa ala tak sama macam kat tempat pameran pengantin tu. Ala tak ada duit la nak beli " Tolonglah wake up ... HELLLLO...... tu semua permainan minda korang jelah. beli ini dan korang dapat duduk dengan selesa di majlis korang dan poket korang jugak selesa lepas korang khawin. Kalau nak sangat sama dengan pameran pengantin korang  beli je la bunga ros hidup banyak-banyak decorate sendiri! Jangan malas kalau sayang poket aihh peninglah dengan u guys ni! *tetiba emo*


okay aku bagi contoh design pelamin dari rins suzana
korang amati betul betul rekaan nampak mewah rins ni :)



Tak apa berbelanja lebih sikit , kalau beli lepas khawin semua ni korang punya . Tiru je design design dari wedding planner apa salahnya demi kebahagiaan poket korang jugak kan? Bak kata pepatah orang putih "killing two birds with one stone"

TIPS#2 : Guestbook / Candy Booth


Aku tak tahu siapa start trend ni tapi aku akuilah yer perempuan ni mudah terpengaruh dengan benda benda comel disekeliling mereka tapi ada yang melampau lampau . Sikit sikit dah ler akak tapi kalau nak jugak aku bagi suggestion korang DIY je . Macam mana?


tengok gambar gambar kat bawah



gambar sumber google. Nampak class kan?  irine nadia pun ada beli untuk majlis baby dia tau. Benda nampak classy macam ni tak semestinya mahal :)



baby fiska medina nampak comel. Simple yet classy ni barang TYPO la ni 
credit : irine





Ni pulak  gambar Maria elena punya wedding credit to blog honeykoyuki (fatin liyana adik ipar maria)
Fatin cakap bunga bunga bunga yang nampak cantik gila ni dia beli kat kedai india jual bunga sembahyang tu je. Sekarang korang percaya tak cakap aku betapa sebenarnya untuk mendapatkan hasil terbaik tak semestinya memerlukan sesuatu yang mahal :)



TIPS #3 : Photographer

Aku perhatikan trend sekarang memang pesen habis duit belaka, tapi tak apa kalau korang berduit . Macam aku cakap tadi .. i won't judge you. Tapi problemnya yang duit tak ada tapi sanggup berhabis habisan demi  gambar yang cantik. My dear.. It's okay kalau nak gambar cantik. Zaman sekarang ni photoshop ada, macam macam ada. Kalau rasa memang nak sangat-sangat pakai photographer yang boleh snap cantik tapi nak budget low sikit aku cadangkan korang cari student art and design yang reti tangkap gambar for sure ( mostly pandai siap ada advance skill editing lagi). Sebab ada aku jumpa masih belajar tawarkan service macam ni. Hasil dia? Perghhh macam professional ! 
ececece promote lebih ;D







okay itu je la 3 tips  yang aku rasa sedikit sebanyak mampu membantu mengurangkan belanja khawin korang tak usah la berlebih lebihan sangat . Benda untuk sehari kenapa nak merana seumur hidup gara gara duit tak cukup dikemudian hari kan? :)



P/S: khawin cepat, jemput aku! :D











December 15, 2013

Salji Turun Di Mesir , adakah ia petanda kiamat?

Mesir Turun Salji?


Ini pertama kali aku dengar tentang turunnya salji di mesir tapi itu semua tak mustahil dengan kekuasaan Allah . Bumi kita sentiasa berputar dan di mesir(di cairo to be exact) turunnya salji setelah  112 tahun . Jadi tak mustahil satu hari nanti mungkin salji turun di Malaysia.. Siapa tahu kan?Boleh la we olzz gumpal bola salji di depan rumah sambil bergambar dengan baju sejuk,sweater tebal gila bapak.. Ahhh bestnya adalah harapan aku nak jet jet hipster nanti. Jadi mereka yang gemar jet jet korea tu tak payah risau dah nak beli baju tak ikut climate negara sendiri . ihik ihik *gelak mintak penampar*


Ronan seekor unta padang pasir yang begitu asyik lepak dalam salji  ketika ditemu bual berkata : cool gak ! alhamdulillah turun gak salji kat sini gua dah bosan main pasir tau u olzz gua nak main salji dulu babai *sambil tersenyum beliau menghabiskan bicara sambil melirik kepada salji salji yang turun dengan havoc nya*


Penerangan sains mengenai pembentukan salji: 
Salji terbentuk apabila udara menjadi sejuk dan membentuk kristal ais, dan kristal ais ini menjadi semakin mengecil kerana haba dan apabila kristal ais ni bergabung ia membentuk salji :)

dimanakah kedudukan ataupun bahagian mesir yang turun salji ketika ini?

ini adalah peta dunia tengok kedudukan Malaysia



Dan atas ni close up sebahagian peta mesir dan cairo dan kawasan berhampirannya dituruni salji sekarang... termasuklah israel dan palestin.




Semoga salji yang turun memberi rahmat dan bukan bencana. Haih aku dah start berangan bila la malaysia nak turun salji ni... Eh tapi opah aku pernah cerita zaman tuk nenek atau moyang dia dulu tanah melayu (nama asal malaysia) pernah turun salji  . Mungkinkah tahun depan salji turun? 

Wallahualam ...




P/S: Till The Next Entry ...


December 11, 2013

Tutorial mencari kerja yang sesuai dengan bidang dipelajari

Hai  Assalamualaikum! :)



Sebagai bekas penganggur , aku rasa aku layak untuk membuat tutorial ini kerana aku mempunyai banyak pengalaman menghadiri interview dan mencari kerja . Jadi sesiapa yang  rasa  was was dan nak tutup blog ni .. nanti dulu sebab aku memang nak bagi tips kat korang dan tips ni korang takkan dapat kat tempat lain.
Jadi aku akan guna ayat mudah mudah je bagi korang faham . Deal?



1) Resume
Pertama sekali sebelum  meminta sebarang pekerjaan sila "mantopkan" dulu resume korang tu.
Pastikan resume korang mempunyai  maklumat diri korang (alamat rumah, no telefon, email , latar belakang pendidikan (paling penting) ,gaji dipohon.( Kenapa? Itu aku akan cerita nanti) dannnnnnn gambar terbaru korang bersaiz passport yang  ada background biru kat belakang tu jangan korang letak gambar duckface korang plak kang sakit jantung plak bakal boss korang siapa susah?



2)Cari kerja kosong di laman internet 
Okay ini aku rasa korang semua sedia maklumlah yang tak tahu tu baca list kat bawah ni ;

  • Mudah.my (HOT)
  • JobstreetMalaysia
  • Majalah.com
  • Blog Jawatan Kosong 
  • 1 Stop Malaysia Vacancy (New)

Okay ini adalah cara-cara memilih kerja mengikut bidang masing masing dan mungkin aku tak dapat list semua sekali jawatan dalam ni , aku akan pilih bidang bidang yang agak popular  dan mempunyai pasaran luas tapi bergaji sikit.Kenapa? Kejap lagi korang akan tahu.




A) Bidang Engineering

Industri ini pada pandangan aku mempunyai pasaran tenat .Dan kebanyakan kekosongan yang bergaji rm2500 ke atas memerlukan degree dan jika tidak mempunyai degree memerlukan pengalaman 2 hingga 3 tahun.Dan gaji lebih dari rm4000 hingga rm6000 haruslah mempunyai pengalaman  lebih dari itu.

Okay jadi sekarang korang dah sedia nak tahu macam mana caranya nak dapat kerja yang mempunyai gaji yang berpatutan lebih lebih lagi jika korang hanya mempunyai diploma sahaja dalam bidang ini?

1)Apply kerja di syarikat pembinaan Gred G7/Contractor Class A yang buat Earthwork  (macam aku buat sekarang) sebab ianya sesuai untuk korang yang nak belajar dari bawah. Kerja dia mungkin teruk sikit sabtu tak cuti tapi selepas bertahun tahun ilmu korang dapat tu boleh melonjakkan tangga gaji korang. Gaji diberi pun not bad starting rm1800  untuk fresh graduate yang ada diploma. Tak percaya? Try! :)

2)Jika korang kategori fresh graduate tapi macam malas nak kerja lagi nak sambung short course lepas tu baru nak kerja.. Dan berduit tak tahu nak buat apa... Sila join course untuk jadi Safety Officer  . Course ni  cost dia rm4000 dan selama 6 bulan sahaja. Lepas tamat course ni korang apply kerja sebagai site safety supervisor dan stay selama 3 tahun. Kenapa 3 tahun? Sebabnya lepas 3 tahun korang akan  dapat green book dan green book tu nanti mengubah status korang kepada safety officer. Bidang ni tak ramai orang ambik jadi bila korang join tentunya korang akan menjadi rebutan para kontraktor . Sebab? Tanpa safety officer kontraktor takkan dapat tender, takkan dapat projek  dan itu menjadikan gaji para Safety officer agak mahal.  Gaji 4k 6K tu memang dah boleh dapat  :)


3)Cara nak cari syarikat kontraktor gred G7 tak lain tak bukan ialah bukak page CIDB
Sila rajinkan diri godek bahagian construction search tu, macam macam jenis company korang boleh jumpa okay ! :)


b)Bidang perubatan
Untuk yang ambik untuk jadi doktor aku rasa tak ada masalah tapi bagi yang ambik kursus nurse ada sedikit masalah. Kenapa? Sebab gaji ditawarkan terlalu sedikit sedangkan kerjanya agak penat. Ada aku jumpa rm900 je dia bagi . Hmmm jadi untuk menyelesaikan masalah ini aku nasihatkan sementara tunggu tawaran kerja dari kerajaan kerja dulu dengan klinik berdekatan rumah untuk menjimatkan kos sewa rumah, makan dan lain lain. Kumpul pengalaman kerja selama setahun dahulu dan  try minta pada hospital swasta seperti Assunta . Jika tak ada juga tawaran korang masih boleh meminta kerja bidang lain, seperti bank (aku akan cerita kat entry lain caranya walaupun bidang tak ada kaitan)

1) Jika minat pada bidang perubatan masih menebal try sambung belajar untuk jadi doktor gigi habis belajar bukak klinik gigi dan masalah kerjaya anda selesai 
2) Jika kurang kemampuan dan masih ingin bekerja bidang berkaitan perubatan sila cuba minta kerja di pusat rawatan alternatif . Gaji  ditawarkan juga jauh lebih tinggi dari klinik klinik swasta :)



3)Bidang Seni lukis dan seni reka/art and design
Bidang ini jarang mempunyai iklan iklan untuk pengambilan kerja dan merunsingkan para graduan. Jangan  risau! Masih ada company yang boleh menawarkan kerja untuk kamu  antaranya.

  • NUFFNANG (HOT!!!)
  • MAXIS
  • CELCOM
  • DIGI 
  • SYARIKAT PRINTING (KAD KHAWIN,BUSSINES CARD)
  • MAGAZINE ( Rajin beli majalah dan try contact mereka)




Jadi aku rasa itu sajalah info yang aku dapat beri aku harap sedikit sebanyak dapatlah bantu korang. Oh ya bidang engineering tu sengaja bagi tips lebih sebab aku dalam bidang itu . Selamat memohon kerja
Terima kasih sudi baca.




"Kejayaan cuma datang pada yang berusaha"

Gambar ikhsan google

December 9, 2013

Bukan macam dulu :)






Bertemu kita di blog kudus ini lagi
dengan ini aku nak berkongsi rasa syukur aku kepadaNya yang buka jalan depan mata aku. Apa -apa jadi lepas ni adalah kerana kelemahan aku sendiri. DIA dah bukak jalan seluas luasnya buat aku alhamdulillah for everything Ya Allah .


Oleh sebab benda ni belum pasti aku rasa aku taknak reveal dulu , akan tetapi aku akan cash out nuffnang aku malam nanti jadi selepas ini mungkin blog ni takkan sama macam dulu . tapi kenangan dalam ni aku akan simpan sampai ke mati . Aku tak mungkin delete post post lama aku dengan kawan-kawan di sana sebab itu jelah kenangan yang aku ada sekarang. Aku di uji agak hebat selepas aku tamat diploma tak lama dulu , sebagai seorang manusia yang cetek akalnya, nipis imannya adakalanya aku mempersoalkan  segalanya pada DIA . Tapi tuntas . aku yang buta, aku yang dangkal . Pengalaman dan masa yag berjalan benar benar mematangkan manusia seperti aku.



Aku pun akan cuba menjadi sedikit perahsia sebab bukan semua benda kita perlu cerita , baru aku faham kata kata orang . Entahlah walau jiwa meronta ronta nak bercerita (dasar makcik kepoci) tapi aku rasa biarlah benda ni aku simpan sahaja


tak macam dulu


bukan macam selalu :)


























November 22, 2013

cerita perempuan gila tetapi "comel" serta manusia berlagak bos

perempuan dan mengumpat adalah satu perkara yang tak dapat dipisahkan.
Kini aku amat memahami perasaan kak tijah (bukan nama sebenar) dan kak tipah (juga bukan nama sebenar) bila mereka sering mengumpat golongan atasan di pejabat mereka


nota : kak tijah dan kak tipah tidak wujud di pejabat aku bekerja tapi mereka sering dilihat di drama drama swasta mengenai situasi di pejabat . Kini aku dan aktiviti mengumpat tidak dapat dipisahkan lagi..


Tapi aku lebih kepada luahan perasaan sebenarnya , ada jelah aku tak puas hati kan. Yelah kena marah selalu gila kau tak stress? Alhamdulillah aku tak menangis macam dulu, gelabah sikit sikit tu ada. 


Begini ceritanya....

pukul 8:30 pagi 
sally sampai dari site membawa segala information ke office , macam biasa dia akan bagi la "bahagian" aku dan pipah . Oleh sebab tugas aku memang tengah banyak minggu ni sebab format report dah di tukar so aku letak tepi dulu. Tiba tiba farid call ajak minum kedai mamak tepi jalan besar sekali tu nak pass shop drawing pada kami so dengan tergesa gesa aku , pipah dan sally pergi ke kedai mamak tu. Aku tertinggal phone sebab aku tengah charge phone tu so aku fikir tak apalah sebab segala information yang aku patut pass kepada botak (bukan nama sebenar) aku belum terima lagi dari mr liew . FYI botak ni adalah salah seorang project manager kami yang TERAMATLAH  cerewet, mengada-ngada, baran tak bertempat . 
Aku dengan  pipah dan seluruh warga kerja site di kawasan itu teramatlah benci pada dia.
Ngam kami sampai je kedai mamak tu , dia call pipah marah marah sebab aku tak angkat call dia. "adui ... ape lagi dia nak ni? " muka aku memang tegang habis la tadi. Orang baru nak ambik mood kerja baru pukul 8 lebih kot . oh tolonglah jangan hancurkan mood kerja aku...... 
" dia nak kau take over kerja yang dia suruh sally buat tu .. dia kata kau kena settlekan"  ujar pipah dengan dahi berkerut . Sally sabarkan aku, dia suruh aku buat tak reti je. So aku pun bertenang.


Lepas farid sampai kami minum-minum sekejap dan masing masing balik office. 


pukul 10 pagi
Botak sampai dengan muka toya dia. ya  toya tuan tuan dan puan puan , Seperti tak ada apa apa berlaku. Aku dalam hati memang angin. Tadi cari aku sangat... ni dah depan mata tak ada pulak kau nak cakap apa-apa?Pipah kata dia nak aku cari apa status breaker semalam kat area mana dia kerja. Siapa guna bla bla bla. Okay.. mencari tu bukan susah, aku boleh call je tanya supervisor kat site tapi kenapa perlu last minute dan anggap aku boleh pergi investigate dalam sekelip mata. HAPE DIA INGAT AKU NI CHARLIES ANGEL?dahla semalam suka suka nak suruh aku jaga site dekat labu . 

DIA INGAT AKU TAK ADA KERJA LAIN?????

Pukul 11 dan ke atas 

aku dan pipah bertungkus lumus buat kerja masing masing. pipah ajar aku buat calculation . Alhamdulillah aku dapat belajar sikit dan itu satu  perkara yang aku syukuri hari ini. Kerana aku baru sempat nak belajar benda tu selama ni mr neo yang buat . So aku pun baru nak gembira dan nak hantar segala detail temasuk calculation tadi kat second floor (bilik mr neo yang dikongsi bersama botak dan mr ho) Bila aku sampai atas mr neo suruh aku hold dulu .Tak lama kemudian aku dengar dia kena marah dengan mr neo . Dengan sepantas kilat aku turun ke bawah . aku pandang pipah , pipah pandang aku. Muka masing masing dah cuak. 
"weh una kau siapkan kerja kau cepat, aku call sally.. kita kena keluar makan cepat ni" pipah dah start cuak sebab kat atas bunyi meja diterbalikkan. 
"Ah sudah korang wrestling ke kat atas tu?"aku ni pun dah masa masa macam tu masih sempat mengomel pipah buat muka geram. "Weh cepatlah weh.....!"
aku pun try secepat mungkin siapkan kerja yang itu dan secara tiba tiba si botak turun tanya satu soalan dekat kami. "Ciskek muka  nak cari gaduh dah kenapa dia ni?" tapi aku berani cakap dalam hati je la.. " You orang ada apahal? ada masalah?" Aku macam terheran sekejap dia ni bela jin ke? takkan umpat dalam hati pun dengar ? " Aku tak pandang muka dia .. ah tak kuasa! 
pipah cakap " tak ada Mr C*** ni you check dulu arr.. Lepas si gila tu naik atas aku dengan pipah dengan jayanya keluar makan awal . TAKUT PUNYA PASAL! 



dan oleh sebab kami keluar makan awal dan segela keserabutan dan masa yang kami curi kami dengan jayanya balik pukul 7 harini  2 jam stayback pun belum cukup nak siapkan report untuk meeting minggu depan. Aku cuma mampu berdoa je lah semoga kerja kerja aku tu cepat siap yelah esok nak kena compile dah , nak bagi Clerk of work sign dan verified segala kerja yang berjalan dekat site tu . Clerk of work pulak jenis banyak songeh gatal pun boleh tahan, itu yang stress terlebih lebih tu . 


Sebenarnya banyak benda aku belajar sejak aku kerja dekat sini . ada yang baik ada yang memang tak tahu nak cakap macam mana. Hehehe aku tak boleh nak tulis semua kat sini sebab banyak P&C . Cuma aku nasihatkan kepada mereka mereka yang belum bekerja dan ada hati nak kerja kat site. Be well prepared dari segi mental dan fizikal sudah tentu. Tapi mental adalah perkara utama sebab kadang kadang bukan kerja yang buat kita stress tapi perangai manusia. Dan jangan terlalu ambil serius untuk semua perkara, take time untuk relaks  dan balik kerja tulis dalam blog macam aku . Hahaha! kalau tak tulis pun try luahkan segala perasaan benda sepak terajang kat tempat kerja ni jangan terlalu diingat  lepaskan je semua. Dan bersedia untuk  esoknya punya makian pula.



aku teringat satu pepatah mat mat motor punya lingo

"hidup memang palat , tapi hari esok masih ada"



Tapi aku ada pepatah baru untuk korang 

well tak adalah macam pepatah sangat


"kenapa perlu sedih jika boleh gembira?"
kenapa perlu tertekan hanya kerana kerja
hidup cuma sekali, habis waktu kerja pergi joli


jap bukan joli mabuk mabuk tau

joli cara saya : makan tidur selamanya



sekian ,

salam penuh keterujaan

Una Mn









October 5, 2013

Keinginan melempang dengan kelajuan cahaya. Anak dato versus Cucu Datok siapa lagi terer?

semalam masa aku on the way balik dari kerja, aku dengan bahagia telah memandu pulang ke rumah. Dan ada satu kejadian berlaku yang membuatkan aku rasa trauma, marah , geram  dan sevagainya , Opss lupa pula nak cerita.. kawasan tempat kerja sekarang dah tak macam dulu, kalau dulu aku duduk dekat site cabin .. sekarang project manager kami sewa satu rumah lot tepi dekat setia impian 3 dan dijadikan office . Kawasan dia agak tenang dan mendamaikan , memang dreamhouse aku,ada 24hours guard , kawasan hijau sekeliling, jogging track dan tasik . Memang green habis laa.. GO GREEN! *tetiba* 


ok aku dah melalut.. sebenarnya bukan pasal tu aku nak cerita, yang aku nak cerita ialah pasal kejadian itulah. Oleh sebab kawasan laluan balik dan pergi ke tempat kerja aku kawasan perumahan terancang, maka kawasan situ memang tak sesibuk jalan besar. jadi petang semalam ketika angin bersepoi sepoi bahasa, aku lihat dari kejauhan ada 2 buah kereta meluncur laju ibarat tiada hari esok mahupun lusa. Kedua dua buah kereta tu lagaknya macam jalan tu jalan abah dia . Tapi aku buat tak tahu saja sebab jalan tu bukan jalan aku, dan mereka dari arah bertentangan . Kereta pertama ialan bmw dan belakangnya mercedes . Dan secara tiba tiba kereta bmw itu membuat pusingan U dengan lajunya.
Aku yang gabra dan trauma (sebab sebulan yang lepas aku accident)  cuba mengelak. Dan aku berjaya! Aku kira aku sudah boleh lega.. ternyata aku silap sebab kereta mercedes di belakang kereta bmw itu tadi turut membuat pusingan U tanpa rasa bersalah mahupun teragak agak. Sipi sipi lagi aku nak kena langgar kat situ. Hati dah panas .. 




emosi dah tak tentu hala dah time tu lebih kurang camni la muka aku time tu? Apa korang ingat aku ni ayam ke korang nak langgar ikut suka hati korang?!!!!
(Sila baca dengar intonasi marah)


aku toleh ke kereta terbabit , muka dah bukan merah merah delima dah, ni muka merah merah bola api. 
Oh lelaki, pakai shades muka berlagak habis. Aku potong dia sebab dia memang dah saja nak makan jalan aku ni, memang nak kasi accident la ni.. pastu dia hon aku .. Ya tuhan.. Allah je tahu perasaan aku masa tu ."ape masalah ko ni syaiton?!! kalau kereta ko calar aku taknak bayar lah!!! * aku menjerit tanda bengang*. 

Memang kalau boleh aku nak paksa kedua dua makhluk  yang"spoiled" tu turun dari kereta lalu melempang mereka berdua dengan kelajuan cahaya. Aku pun hon dia balik , ni kira memang berani mati la nak cari gaduh. Dahlah aku sorang, aku pun lupa kemungkinan diorang ni anak orang kaya, dan mungkin juga ada bodyguard bersepah area setia alam . Aku toleh aku nampak lelaki tu bukak shades dia.. Muka memang sombong gila. Eh ko mintak penampar ke apa? aku tengah panas ni.." Mulut aku time tu  nauzubillah, sumpah seranah tu memang takyah cakap. Biasalah iman pun sinipis kulit bawang... Dia tengok aku taknak mengalah   dia hon lagi dan asak lagi aku supaya aku kedepan... 

Eh dia buat lagi.. "Dasar jenglot!" kataku lagi.. Aku sumpah kau jadi mandul la S**L #$@%$%


kemudian aku sedar aku tengah buat benda bodoh masa tu, kalau dia dah bodoh kenapa aku nak ikut sekali? Aku pun dah penat nak gaduh, walau hati tengah panas, aku kena fikir gak minyak dah naik sekarang, kalau aku degil camtu gak aku sendiri yang susah.....

So aku pun potong kereta BMW yang mula mula cari pasal dengan aku tadi. . Aku hon hon banyak kali , dia taknak pandang. nampak rambut ! lah perempuan! . Ni mesti kes bf gf gaduh ni. Apesal korang gaduh mesti babitkan aku dan nyawa aku? Mengapaaa??? jerit aku dalam hati.


eh pasal bf gf tu aku memandai je, tapi yelah rasa macam yer, dah buat apa pulak lelaki tu nak kejar sangat perempuan tu kalau tak ada hal kan? . 

Kesimpulannya disini, jika anda tak sayang nyawa anda, orang lain sayang nyawa diorang. So please stoplah bawak kereta laju laju tu. Laju laju nak kemana ? Nak ke kubur?



P/S: Aku tak tahu kenapa orang suka sangat nak langgar aku, kat muka aku ni ada cop  "SILA LANGGAR SAYA"  ke ? =-=' 

P/S LAGI : lama dah aku tak update kan..sorry yer busy nanti aku blogwalking :)

August 18, 2013

kaitan antara aku dengan dora the explorer .

masa cepat berlalu . rasa macam baru semalam aku pack baju nak balik kampung. tapi biasalah apa yang kita rasa seronok tu la buat kita rasa masa cepat berlalu. takkan mengada ngada sangat universe ni nak pedajal kita kasi cepat putaran bumi kan?


hai sekarang aku dah balik rumah sewa. memang rasa tak puas sangat sangat . macam macam kenangan tahun 2013  yang tak sama macam tahun lepas. dulu masa aku kecik kecik , aku seronok nak beraya sebab nak duit raya jer. tapi sekarang aku dah berubah. (you dont say?? )



aku rindu suasana nak berkumpul , gelak gelak macam pontianak tu serius rindu sangat. walaupun amir kata nak tolak aku keluar dari kereta masa kat lereng bukit sebab aku gemuk (dia bergurau)
walaupun hassan tak habis habis sakat aku pasal berat badan aku . namun aku tetap happy, sebab perangai syaitonnirajim diorang ni lah yang bagi aku gelak. boring la pulak kalau jumpa cousin tiba tiba tanya pasal kerja, atau pasal soalan matematik tambahan spm apa yang aku tak dapat jawab masa spm 2008 haritu.



boring la kannn.. jadi semua topik kami sembang nak nonsense je. well cucu haji razali memang macam tu. kalau tak nonsense tak sah. lagi lagi tahun depan cousin kami yang paling sulung (ila) dah nak khawin. lagilah rasa macam tacing tacing gitu. dulu kecik kecik main berhingus,tiba tiba kau nak khawin dah ila..( nangis sambil tekup muka kat bantal)

tak sesuai la aku nak sedih patutnya aku gembira. she's 27 already memang patut pun dah khawin. aku?
aku rasa macam umur 30 pun belum tentu khawin lagi.. duit tak cukup,aku rasa tak boleh beri komitmen and etc .


kadang kadang aku overthinking. kadang kadang apa kita expect atau plan akan jadi lain. contohnya aku.kisah hidup aku tak macam dora the explorer. korang mesti dah boleh expect ending dia. walau 10 ribu kali korang bagi arahan salah , menjerit jerit depan tv  nak kasi dia sesat, dia tetap ikut storyboard yang artist  dia sediakan  kan?



everytimes aku sangka A selalu end up jadi c . unexpected everytime. siapa sangka orang yang suka mengatur hidup nak masuk mrsm,A level seterusnya ke UK untuk jadi saintis (ni cita cita aku zaman sekolah rendah tau)akhirnya aku ke path engineering yang aku tak penah fikir pun. selalunya aku brainstorm nak reka apa bila aku baca majalah tunas sains je. end up habis study setakat diploma, and bakal sambung degree part time jer.


tak kiralah macam mana pun hidup korang start, dan berombak tsunami, korang mesti kuat nak bangun balik. dulu adalah 2,3 coretan mengarut aku penah post kat sini. life conflict :)



dan sekarang ni pun aku tengah konflik gak ni, tapi minor problem je. opss pasal title aku yang mengarut tu. well aku dan dora tak ada kaitan sekian.

August 16, 2013

Persediaan untuk pelajar lepasan SPM untuk melanjutkan pelajaran *HOT TIPS*

hai adik adik!
ceh adik adik sangat. well adiklah sebab aku tulis ni untuk budak lepasan SPM.
aku pun dah 22 tahun :)




Persediaan selepas spm

yang pertama sekali habis je exam spm tolonglah jangan ingat merdeka je, rajin rajin lah buat research tentang kos  yang adik bakal ambik untuk diploma jika adik nak sambung pelajaran di peringkat yang lebih tinggi. Jangan jadi macam ah-kak dah 3 sem kat kolej baru nak bersedia. mazmumah sangat  u olzz.



tapi tu dulu bila ah-kak  habis je diploma tengok pointer all sem rasa macam kuciwa sangat. I know I can do better than that. okay ape motif ah-kak citer pasal pointer ni ? dan adik-adik pun tolong jangan Tanya pointer ah-kak berapa haha. But for the last 3 semester I can proudly say that i'm improved a lot.


bagi yang tak tahu sistem pointer ni acaner, yang kosong macam ah-kak zaman dulu dulu meh ah-kak nak cerita.



sistem pointer all sem ni dia kumpul pointer adik adik dari semester satu sampailah semester 6 . jumlah purata berdasarkan kredit adik adik ni, akan ditambah tolak darab bahagi (ah-kak dah lupa formula dia macam mana). Kalau adik dapat dekan cerah masa depan adik adik ni. lagi lagi kalau yang kolej swasta ambik MARA , first class student tak payah bayar loan . untungkan ?


okay enough part pointer yang tetiba melalut pasal MARA apesal tak tau..

first thing first

1) pilih course/kursus yang ada "market"

bukan market jual ikan tu, yer leman. market di sini bermaksud pasaran kerjanya luas. that means bila adik pilih bidang tu, adik tahu yang keluar nanti kalau tak dapat sambung degree pun adik boleh mintak kerja dengan kelulusan adik tu. Market sentiasa berubah, dia tak macam market kat tempat tinggal adik, 10 tahun pun masih nampak pak usin jual ikan kat situ kan.

*maap ler akak suka melalut kalau ah-kak tulis straight kang korang boring, dah la boring tak paham pulak tu.. hehehe *




okay second step 
 
2) pilih course/kursus yang korang minat, kalau dah minat kursus memasak , suka memasak jangan lah ambik kursus medical pulak, kang tak pasal pasal nak bedah pesakit  terbayang nak siang ikan , dah mati pulak pesakit kau... haa macam gitu.



third

3) pastikan result spm korang sepadan dengan kursus yang korang nak mintak, kalau belum spm lagi tu, cepat cepat ambik buku study . Ah-kak ni bukan manusia tipikal yang selalu bagi nasihat suruh study dapat straight A , cuma kena realistik la sikit dik :)




extra tips

1) cari kerja part time sementara menunggu masuk study
kalau adik dari keluarga sederhana, susah , yang bukan jenis dari keluarga petik jari je dapat, carilah kerja part time sementara tunggu result, and sampai masuk belajar semula sebabnya bila start diploma, adik akan gunakan banyak duit. memanglah mak ayah adik adik dah sediakan semua, cuma kalau boleh sediakan duit emergency . Trust me , you'll need that . ah-kak dah melaluinya :)

2) beli kelengkapan belajar
 adik akan guna banyak kertas untuk menulis,laptop , pen dan kelengkapan lain yang berkenaan. macam ah-kak dulu, ah-kak kena beli board LK(lukisan kejuruteraan) sebab akak ambik civil engineering. So prepare ni semua ok?

3)Beli baju yang sesuai
what? baju pun kena beli? haaa yer tak payah nak terkejut sangat.Zaman diploma dah tak ada uniform dah kan, so adik adik kenalah pakai baju mengikut tata tertibnya. Perempuan kalau nak selamat pakai je la baju kurung , dah tak payah pening dah. lelaki kena pakai kemeja, atau t shirt berkolar. so kalau adik yang baca ni lelaki sila silalah beli banyak banyak t shirt berkolar :)





p/s: sekian saja tips ah-kak harini ni.. hipster sangat sebut ah-kak kan? rasa nak tampar diri sendiri yang menaip . kbye ;p



August 14, 2013

sinopsis raya 2013 saya

hai..
aku baru balik dari kampung, setelah seminggu aku kat sana. raya 2013 ni adalah raya yang sangat sangat menggembirakan hati aku, dan aku percaya hati cousin cousin aku jugak. buat pertama kali (setelah bertahun tahun) amir join kami beraya. tahun ni special sikit, amir drive dari rumah dia pick aku kat kampung untuk beraya di tanjung malim (rumah maklong) dan rasa (rumah mak andak).

amir tu siapa?

amir tu satu satunya abang sepupu yang aku ada. bonding kami antara sepupu ni dulu terlalu rapat. macam adik dengan abang dan kesemua kami sememangnya rapat termasuklah aku dengan yang lain.  tapi semenjak amir membesar dan meningkat dewasa dia ni ada penyakit "malu melampau" sampai payah sangat nak jumpa dia .tapi sejak dua menjak ni rajin la jugak dia tegur menegur kami , dan tak sangka dia sanggup melayan kerenah adik sepupu dia termasuk adik dia sendiri yang entah apa apa ni haha.
okay  enough part amir .


part yang aku paling suka bila kami beraya sama-sama ke rumah maklong dimana di sana ada sepupu aku ila(27), ika(23),fariz(20),and jannah(15).
untuk pengetahuan korang, aku dengan sepupu-sepupu aku ni pergi sehelai sepinggang je .. sampai sana maklong ajak tidur, so kami dengan gembiranya setuju . lagi lagi aku, aku suka rumah atas bukit ni :)
oh yaaa .. lepas ke rumah maklong, kami minta diri ke rumah mak andak di rasa tapi malam karang tu kami balik la tidur sana. so ika and jannah join kami , nasib amir bawak avanza kalau bawak preve memanglah tak muat, yerlah saiz aku ni dahlah besar .  ila pergi kemudian, dengan fariz and Hassan (adik amir, Hassan terpaksa naik dengan ila sebab jannah nak ikut kitorang)


sampai je rumah mak andak kitorang di sambut rina (9tahun)  sepupu aku. settle salam salam dengan mak andak dengan pakandak kami duduk menyembang.  masa tu la sesi tangkap gambar bermula. yerlah bila masing masing dah besar, ada komitmen ni memang payah nak jumpa, so masa yang ada haruslah diisi dengan sebaik baiknya ;D.





lepas tu kami plan nak ke rumah acik(makcik aku ) di port klang tapi tak jadi sebab dah lewat sangat dan jalan pun dah jem, cancel pun dah halfway nak kesana so perut pun dah lapar, kami decide pergi mc Donald . sampai ke rawang ko cari mc donalds ;p.






balik tu, sampai rumah maklong mata aku belum mengantuk yang lain pun sama. Jannah ngan ika decide beli cerita kat astro first dengan astro best . aku tengok semua cerita macam tak best . akhirnya diorang beli je misteri bisikan Pontianak. tengok 5 minit pertama je, kami dah mencarut. kalau korang ada niat nak tengok tu tolonglah stop. misteri bisikan Pontianak (misteri pondan mati terbakar).scene hantu 2,3 je yang lain semua pasal pondan. haih sumpah seranah je la memenuhi living room maklong malam tu.


esoknya aku cirit birit semuanya sebab makan blackpepper banyak banyak.aku memang alah blackpepper tapi dah degil nak wat camno kan?. esoknya aku ber"mastautin" kat toilet rumah maklong selama beberapa jam. plan kami nak beraya rumah makusu di tapah terpaksa cancel. sementara tunggu reda sempat lah layan cerita sepukul dua. tengok cerita jangan pandang pandang sampai habis pastu kami balik. 



haii sampai sekarang aku happy tau. tiba tiba rindu kat korang semua.
tadi dapat good news,amir dapat offer kerja kat TNB . cousin aku si ila pun dah bertunang raya ke 4 haritu .  syukur Alhamdulillah.









p/s: tamat sudah sipnopsis raya 2013 saya :)



August 4, 2013

Pengalaman memalukan namun kelakar.

Hai .


haritu  aku ada pergi sunway pyramid tower. iftar dengan officemate(bos belanja) .
kitorang boleh bawak family or partner masing masing. Oleh sebab family aku jauh, maka aku ajak partner aku yang kecik tu. Sampai sampai sana. aku Nampak mr chye tengah duduk bersembang dengan miss long. Aku dah Nampak makanan, hati pun dah excited, perut apetah lagi ? yerlah dari tadi  bergendang macam nak sambut tahun baru cina.Terus aku meluru masuk macam jais nak tangkap pasangan khalwat.tiba tiba ada orang tahan aku. cik .. cik... sini cik.. Tegur seorang pelayan , malu aku... dia pakai seluar pun sopan tapi aku yang pakai baju kurung berperangai macam  naga tak diberi
susu=-='






err yer saya? aku pun melangkah malu malu, mulalah buat gaya macam perempuan melayu terakhir, partner aku boleh pulak dia gelakkan aku. hei geram betul. aku sepak kaki dia secara ayu. dia diam . pelayan tu tersenyum tahan gelak , dia kata cik dari mana?

dahi aku berkerut .. aku yang tengah lapar tak dapat hadam soalan spesis macam tu. aku ayu ayu macam tu takkan la dari pasar malam kot?

aku jawab : " saya dari rumahlah cik.."  sambil tu mata dok tengok orang belakang ambik udang besar , hai feveret aku tu." pelayan tu masih disitu, tak berpuas hati dengan jawapan aku mungkin. datang lagi sorang pelayan lelaki. hensem tinggi lampai.

" ya cik, ada apa saya boleh bantu? "


tak ada apa, saya cuma nak masuk dalam, kawan awak Tanya saya dari mana. mestilah saya dari rumah betul tak? jawabku dengan konfiden .adalah terselit angkuh disitu.

"pelayan lelaki tu tersenyum, dia pun nak ketawa dengar jawapan aku tapi dia tahan, last last dia Tanya... maksud kawan saya encik datang ni atas tempahan nama apa, company atau perseorangan .."

aku dah malu, tapi aku cover malu aku cakap.. lain kali Tanya biar jelas.. saya dari ********* sdn bhd .


okay sepantas kilat aku dibenarkan masuk. masuk dalam aku ambil keputusan untuk terus  duduk sebab malu. citer ni aku tak citerkan kat sapa-sapa kat office kalau tak mesti kena bahan 3 hari 3 malam .







p/s 1: jangan over confident
p/s 2: jangan tunjukkan kelaparan anda .







July 3, 2013

keep calm and ambik kesempatan .

hai. 



harini skop kerja dah bertambah. kalau dulu 5kg sekarang dah jadi 10 kg . begitulah ceritanya.
moga aku kuat untuk terus bertahan dekat company ni.



okay just cut the crap.


i got no choices , nak taknak kena redah jugak. mana ada kerja yang senang. cuma aku kena belajar manage  stress la , kalau aku tak belajar manage stress aku mungkin boleh gila. oleh yang demikian aku sangat respect dengan mr neo selaku  senior project manager. sebab  apa? sebab dia punya otak aku tak tahu macam mana, handle 4,5 project satu masa without PA and even programmer. How brilliant is that ?kalau aku ada kuasa yakni kuasa sailormoon atau ultraman , aku akan mengfire bos kami mr lai jika dia tak bagi bonus kepada mr neo tahun ni . He deserved that much.



well part jadi ultraman tu yang tak tahan. mana datang imiginasi kanak kanak aku dalam masa masa macam ni? damn. -..-'


okay. sekarang ni aku nak kasi korang paham bahawa orang bawahan macam aku ni memainkan peranan penting dalam site ni. walaupun nampak macam ayam je kan. eleh diploma je pun nak jet jet penting. :3



siapa yang cakap macam tu serious aku rasa nak menangis...! 


kerana aku perempuan jadi tanggungjawab sebagai kerani juga terletak di bahu kami berdua yang perempuan ni. biasalah bos pandai nak jimat bajet -..-'. kan best kalau gaji tu campur 2,3 orang punya gaji barulah semangat sikit khonn? .




tapi tak mengapa , bagi korang yang ada diploma mengalami situasi macam aku ni, keep calm and ambik kesempatan.



yer! korang tak salah baca . keep calm dan ambik kesempatan , korang kaut la segala macam ilmu. yang luar bidang tugas korang pun kalau boleh ambik tahu jugak. contoh macam aku ,tugas aku kena buat documentation untuk site meeting je sebenarnya and jawab jawab sikit, tapi yelah macam aku cakap tadi aku kena buat banyak benda, so sikit sebanyak aku jadi macam clerk jugak, and also accountant (kira diesel sama ada tele tak. in out, balance, berapa short , kat mana short semua kena keep track), cum site supervisor (tulis RFI and Site diary every day!). and lepas ni mungkin aku kena jadi "QS" buat work progress and refer BQ . 




ini mungkin nampak gila, namun ini adalah benar. mood aku pun tak menentu sekarang. sebab selalu stress. kerja banyak tapi insyaallah kalau kita ikhlas bekerja benda tu jadi mudah. 


okay sekian saja tinggal dulu :)



ASSALAMUALAIKUM


June 30, 2013

My favourite brand :)



sebagai perempuan sejati, hobi utama aku haruslah shopping .. ya shopping dan  perempuan ibarat isi dan kuku . Lagi lagi sejak bekerja ni, tapi kebanyakan yang aku beli ialah tudung  sebab dulu aku free hair so aku tak ada banyak tudung. dan bila bercakap soal tudung biasanya girls mesti ada dia punya favourite brand.
AND MY FAVOURITE IS TUDUNGPEOPLE! :)



Aku kenal tudungpeople ni sejak dia first launch lagi tapi aku tak berani nak beli sebab dia tak ada physical store. Aku ni jenis cerewet dan aku tak suka beli benda yang sama macam orang lain, dalam erti kata lain aku suka mencari kelainan la. Bila aku dah  usha lagi sikit , tengok ramai beli , lepastu ada design yang aku betul betul suka. memang cantik aku pun decide untuk beli. 
okay design apa yang aku suka ? aku suka yang ini.





ainaa tasnem in Arrayna collection 



aku nampak terus aku nak order tapi malangnya nak habis.so aku beli yang lain.sejak aku beli tu , aku asyik beli dan beli ! ;) . kalau aku nampak je dia cakap malam ni keluar collection baru , cepat cepat aku tunggu depan laptop nak beli tau. sebab apa? kalau lambat gigit jarilah . tudungpeople memang cepat habis macam goreng pisang panas. masa tu dia belum buat website lagi . dia guna sistem  isi form. tapi serious aku cakap tudungpeople ni antara online store yang effisyen cekap dan tangkas. kalau korang duduk kat pj satu hari je dah sampai  :)


oh lupa  sebenarnya tujuan aku buat entry ialah untuk mengucapkan tahniah kepada pemilik tudungpeople  fazrena aziz sebab harini adalah hari pembukaan physical store tudungpeople yang pertama di setapak(menurut page tudungpeople). Congrates sis ! Fazrena ni my favourite bussines girl . Bila kita follow dia kita tahu susah payah dia nak naikkan nama tudungpeople and plus dia muda lagi, sambil study sempat buat bussines. dia tua setahun atau 2 tahun dari aku. 

kelebihan tudungpeople 

1) warnanya cantik 
2)design minimalist (tak crowded) 
3)Labuh dan panjang. shawl ni korang lilit 3 kali pun still labuh lagi :)
4) harga berpatutan 
5) selesa (dah selesa nak cakap apa? :) 
6) berkualiti. (tahan dan tak berbulu, benang tak terkeluar)



okay ni dia  fazrena aziz :)




     


Lepas ni tak payah order online , boleh pergi terus ke butik dia . kat mana ?




tak clear?

address : unit A-03-3A,Star Parc Point
(off  Jalan Genting Kelang)
Setapak ,


atau korang boleh layari laman web ni

http://shop.tudungpeople.com/



last but not least .

supportlah bila ada orang melayu muda macam ni buat bisnes jauhi hasad dengki . :) 



p/s: tengah berangan nak buat physical store jugak :) 

FENTY BEAUTY BY RIHANNA REVIEW

           hi guys harini aku nak update sikit pasal satu make up brand yang tengah hot giler diperkatakan masyarakat umum. tak lain ...