Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

memori percutian yang takkan dilupakan. cemas dan ngeri.

Rasa- rasa dah lama blog ku ni menyepi. blog je sepi tuannya tak sepi tau. *menipu padal sepi je*.


by the way tak kisahlah aku sepi ke tak , itu korang boleh abaikan dulu sebab aku ada cerita yang aku rasa menarik untuk diceritakan.  well taklah menarik ini semua pengalaman hidup aku je . okay 15 hb haritu aku pergi bercuti, well aku tak anggap macam percutian sangat pun sebab pergi tidur satu malam je but then okay, bila ianya luar kawasan, dan tak menumpang tidur di rumah saudara, dan tujuan utama kesana adalah untuk berseronok maka ianya telah termaktub sebagai satu percutian . LOL   (sebelum kita ke kisah ngeri, korang hadap gambar-gambar bawah ni dulu)





                             aiman di bukit merah lakeown resort




percutian kali ni ada kejadian ngeri berlaku. serius ni ngeri dia bukan tahap kena kacau dengan bangla ke apa. ini serius punya weh. kalau setakat terpijak kaca tu , level ngeri dia celah kuku je. actually benda yang ngeri tu ialah aku dan adik aku hampir mati lemas.…

mandi manda wetworld di cuti sekolah dan cuti si penganggur

masa kita di dunia ni kalau boleh dikira-kira tak banyak mana pun tolak berak,kencing tidur,makan, lagi-lagi diusia muda ni haa tolak waktu belajar . nak pulak yang jenis belajar jauh-jauh tu . macam aku setelah habis belajar aku masih lagi menganggur dan mendaftar sesi menternak lemak sepanjang cuti ni. dan bila musim cuti sekolah biasanya adik2 aku je excited tapi kali ni aku turut excited sebabnya  itu petanda kami akan pergi bercuti. plan asalnya kami nak pergi bercuti pada15 haribulan tapi entah macam mana 2 hari lepas mama dengn abah aku ada rancangan tambahan ajak  pergi mandi manda dulu kat wetworld shah alam. dengan hati teruja aku pun pergi. sampai-sampai sana aku baru teringat yang wetworld ni kecik. 

maka aku redhalah mandi di kolam cetek. kita mesti manfaatkan masa yang ada ye tak? maka semalam yang jadi bahan atau mangsa ialah aiman. sebab dia je masih budak-budak. aku dengan aqilah dan ammar membuli dia secara berkumpulan sebab adik aku yang sorang tu takut air. dasar k…

instagram fever

arus kemodenan teknologi di malaysia sungguh membimbangkan daku.
kerana daku sekarang ini (baru dua hari) telah addict kepada instagram. Daku sungguh envy level 9 bila melihat gambar gojes di facebook teman daku. lantas daku dengan gelojoh membuat satu account instagram semalam. itupun hasil menyelinap masuk milik mama daku untuk meminjam galaxy tab beliau. tanpa tab itu daku pasti loser dimata kalian  kerana daku tak ada instagram .LOL.



dah kenapa aku ni berdaku-daku? adakah aku mengidam pelempang kuasa kuda?


DRUMROLL SIKIT...

tadaaaaaaaaa...



url dekat instagram tu aku letak url blog bahasa inggeris aku aku sengaja tak letak url blog ni.  dalam tempoh 2 hari aku baru ada 11 follower . untunglah orang nak follow ye dak? . ni siapa-siapa nak follow sila la follow yer? you follow mine, i follow yours gituuuuu ;p .



lepas ni nampaknya mungkin aku akan membeli sebijik hp baru atas dasar gila instagram yang kian menular.meskipun muka aku tak segojes fatin liyana tapi peduli hapeee janji boleh ba…

tutorial/review cara pembelian online tudungpeople

assalamualaikum...


ini bukan macam tutorial sebenarnya ini lebih kepada review. tapi aku saja-saja letak tajuk tutorial sebab aku anggap ni macam tutorial kepada mereka yang belum kenal online shop ni. aku rasa haritu aku dah tulis pasal TUDUNGPEOPLE ni . jadi sesiapa yang memang baca blog aku ni mungkin tahulah kot. nak nak pulak online shop ni memang dah famous sebab kualiti tudung-tudung dia yang gorgeous kata ko siap masuk entry jameela lagi uolzz ;P.


jadi untuk pengetahuan korang pihak tudungpeople dan upgrade bussines tudung dia ni dari pada facebook kepada website baru http://shop.tudungpeople.com dari product lama sampai produk baru ada dalam ni guna sistem ipay88 boleh terus bayar guna maybank2u. mudah kan?
tapi sebelum tu korang kenalah buat akaun dulu.. macam ni ..




okay bila dah isi click pada continue korang boleh shopping. tapi kalau nak shopping online pastikan ada maybank2u account  tau . kalau tak ada silakan la buat. aku galakkan guna maybank2u sebabnya aku pakai maybank…

( congrates malaysia )from malaysian to indonesian .

sebelum kita terus ke point utama aku nak ucap tahniah atas kemenangan harimau malaya 2-0 ke atas  indonesia  sebagai manusia yang tak berapa minat bola, agak luar dari kebiasaan jika kita yang tak minat bola boleh tengok bola dari mula sampai akhir. tapi bila melibatkan  game malaysia vs indonesia aku terpanggil untuk tengok  lantaran terbaca tohmahan tohamahan yang dikeluarkan negara jiran. mereka marah dengan kita kerana dituduh cuba curi budaya. kerajaan punya hal dua negara bermusuh . jika ada rakyat indonesia terbaca post ni aku harap sangat mereka faham yang claim budaya bukan seluruh rakyat malaysia.


kerana ;


 budaya itu bukan sesuatu yang boleh dicuri kerana sifat  budaya itu diamalkan bukan disimpan , bukan atas nama budaya milik siapa tapi atas dasar siapa yang mengamalkannya. kami punya budaya kami sendiri, kami tak mencuri budaya sesiapa .


disini budaya yang kami amalkan budaya dari nenek moyang kami , budaya dari kecil . hidup dengan lapisan kaum. berlaku asimilasi budaya …

kalah dan menang patut bersama

ammar : aku nak malaysia menang malam ni kak.
aku : apa-apalah woi aku lapar . pergilah masak.


ini antara dialog aku dengan adik aku yang nombor 4 tadi. aku mintak jangan dijudge  sikap aku yang malas masak tu sebab last-last aku jugak yang kena masak  tadi =-=' .





jadi setelah masak burger cheese kegemaran diorang kami kumpul depan tv makan sama-sama . adik aku dah kalut cari siaran bola. dengan terpaksa aku pun kena tonton sekali. untuk pengetahuan korang aku tak minat bola sebab aku rasa aku rabun walaupun tak pakai cermin mata. aku jadi pening tengok orang kejar-kejar bola yang satu. teringin aku jadi bola dekat manchester united tu. terasa teruja jugak kalau dikejar mamat hensem sekalian alam kan. kannnn.dari pengalaman aku tengok bola 2 tahun kebelakangan ni sebab dah bosan dah tak ada apa nak buat , aku rasa kagum juga tengok team malaysia main dengan penuh semangat 2 tahun lepas. teruja jugak dengar lagu lagu bola yang gemuruh tu. sungguh aku teruja daripada dulu tak suka lan…

pengalaman interview dan tanpa kerja? (entry panjang dari biasa)

tarikh penulisan mungkin 21 tapi kejadian ini berlaku pada 20 november :) rasa dah lama jugak aku jadi penganggur ni, jangan tanya aku kenapa aku tak kerja . jangan tanya .  haha ayat nak cliche kenapa entah ko ni . okay sebenarnya dah lama aku terfikir-fikir. makin difikir semakin gila ayat boleh tahan banglanya  juga. ramai tertanya-tanya aku tak bosan  ke duduk rumah? hari-hari menghadap muka parents , muka adik-adik, menghadap tilam dan bantal( yang sebenarnya)  , menghadap twitter yang saban hari mendengar bebelan aku tanpa jemu . mungkin sepatutnya soalan berbaur kebosanan tu korang patut tanya kat parents aku, tak bosan ke diorang menengok anak perempuan sulung diorang melepak dirumah je , hari-hari menghabiskan keju je * dia ni minat keju, jadi menghabiskan beras amatlah tak relevan* dirumah tanpa berkerja. aku yakin korang mesti tertanya-tanya dalam hati sebenarnya aku ni orang mana? ceruk dunia mana aku duduk sampai dah tak ada kerja langsung untuk aku? . yaaaa mesti korang t…

teguran untuk pengarah filem malaysia.

aku tak berniat nak menyinggung hati dan perasaan sesiapa  dan tujuan aku menulis entry ini adalah untuk memberi teguran walaupun tidak diminta sebab aku rasa sebagai seorang manusia aku boleh memberi teguran .ini tentang industri perfileman yang aku rasa agak dekat dengan masyarakat sebab rata-rata orang malaysia suka pergi tengok wayang sebab aku sendiri pun memang kaki wayang.


aku tak nak sentuh hal agama kat sini sebab aku rasa aku sendiri jahil cuma apa yang aku nak sentuh soal moral sedikit saja. well aku rasa korang pun perasan semenjak dua menjak ni filem-filem di malaysia asyik-asyik pasal rempit,gangsterisme. aku tahu niat pengarah hanya untuk memberi kesedaran kepada golongan-golongan rempit  dan seangkatan dengannya , tapi apa yang aku nampak kesannya ialah pada budak-budak , remaja yang meningkat dewasa. aku tak tahu apa yang membuatkan film maker, penulis skrip berfikir yang filem-filem macam tu boleh memberi pengajaran. dari kaca mata penonton apa yang aku nampak ianya …

kembali pulih *entry gembiralah sangat*

aasalamualaikum. ingat tak beberapa hari yang lepas aku cakap laptop aku rosak? kalian ingat ? ingat ?okay kalau ingat bagus tandanya korang ni membaca blog ni ahad lepas, sebab kalau dah bukan pembaca tanya la trillion kali pun , nak ingat ape  kan? hehehe. okay setelah menangis satu malam suntuk *ini tipu* abah tergerak hati nak baiki laptop aku, sebab dia takut aku ambik laptop kesayangan dia yang bentuk kayu yang memang aku minat tu. jadi untuk mengelakkan laptop dia jadi mangsa rakus anak pertama dia yang memang kalau tak ada laptop boleh sawan, dia telah memutuskan untuk membaiki laptop aku . *bunga api*  pagi isnin tu , subuh-subuh hening lagi abah nak kejut sembahyang subuh macam biasalah lepas sembahyang subuh biasanya aku baring balik . *ceh baring balik konon cakaplah kau tidur balik una oiii* . plastik tapi pagi tu aku tak dapat baring semula lantaran terkenangkan laptop kesayangan, yang patah berderai hancur, kalau korang tengok pun mesti korang kata dah dah lah tu bawak bawak…

ALLAH lebih sayangkan dia....

yang hidup pasti akan mati, tak kira usia bila ajal menjemput mati itu pasti. sudah termetri janji antara kita denganNYA. pagi semalam aku dikejutkan dengan berita opah saudara aku opah lang dimasukkan ke ward ICU . aku telefon mama di tempat kerja, abah tak berapa sihat, jadi kami putuskan nak pergi melawat esoknya iaitu hariini akan tetapi tuhan lebih sayangkan dia, pukul 8.15 malam mohaini binti muhammad telah kembali ke rahmatullah. mama seakan terkilan, aku pun kerana tak dapat berjumpa saat sebelum dia meninggal. walaupun dia cuma opah saudara aku tapi pertalian kami agak rapat kerana dia adik kepada opah aku. tadi aku tengok opah sayu, tapi dia cuba kawal airmatanya, dia taknak arwah seksa , aku pun cuba menahan air mata dan aku saksikan dari saat arwah di bacakan yassin,dimandikan, dikafankan dan juga di kebumikan.alhamdulilah arwah dimandikan oleh semua anak-anaknya biarpun mereka sedih dan tak dapat mengawal air mata, tapi tiada yang teresak-esak tadi, cuma air mata yang men…

kegembiraan yang direntap, sedih bertandang (entry penuh kepiluan)

baru sahaja dapat kegembiraan, tiba-tiba kegembiraan tu bagai direntap-rentap, di carikcarik. remuk hati melihat laptop tak mahu on.

mula-mula hati kemain berbunga riang, berbunga dan riang kerana tudung teal english yang ditempah dari tudung people telah pun sampai . sebenarnya parcel dah sampai hari khamis lagi, tapi masa sampai tu aku kat kampung nak sambut raya haji kata ko .





dan setelah kesedihan yang terjadi aku jadi tak ada mood  sangat -sangat. down betul semangat. sebab selama 3 tahun aku bersama laptop kesayangan, akhirnya ianya tumpas jua. hati mana tak sedih? jiwa mana tak pilu? aku sengsara sungguh :( . jiwa melara, merana rasa nak menjerit . aku mintak jugak kat mama tapi dia kata adik banyak pakai duit kakak, kalau kau nak beli baru pakai duit sendiri.  

namun ku tetap menunggu samaada laptop sayang dapat dibaiki atau beli baru sahaja. :')



p/s: i miss my laptop, mama why don't you buy me a brand new laptop? :(

smartphone manakah yang harus jadi pilihan anda?

zaman sekarang semua orang terkejar-kejar nak pakai smartphone, bermacam orang bermacam tujuan, tapi ada  segelintir orang yang macam aku ni, memakainya untuk keperluan. jadi bila aku dah selidiki dan aku juga salah seorang pengguna  smartphone, aku rasa blackberry adalah salah satu smartphone yang sesuai untuk digunakan ramai.kenapa blackberry? okay meh sini aku nak jelaskan

cas internet yang murah berbanding smartphone lain. BIS atau nama panjangnya blackberry internet service, untuk celcom korang cuma perlu topap rm25 sebulan, dan maxis rm20 sebulan kalau smartphone lain mahal dah tu , ada rm75 ada rm90 . jadi nampak tak betapa murahnya  blackberry?. kenapa celcom mahal? dah aku taknak jawab korang tanya sendiri pemilik telco terbabit. tapi untuk celcom meh aku kasi penerangan panjang lebar sikit sebab aku pengguna BIS celcom :) . rm25 ni tak sia-sia sebab korang boleh dapat bonus kredit panggilan 3 peratus tiap-tiap bulan (aku selalu dapat)dannn korang dapat free  250 Mb broadband, …

short filem yang brilliant , mari tengok :)

bagi korang yang dah bosan tengok filem-filem hantu melayu yang semakin merepek kat wayang sekarang ni, aku suggest korang tengok video ni.  filemnya pendek tapi padat. idea dia brilliant . nothing much i can say.  so enjoy...

keyakinan diri yang hilang ?

assalamualaikum ini nak cerita dilemma wanita . ceh wanita sangat.  mula -mula sekali korang tengok dulu gambar aku  bawah ni. nampak tak pipi tu? nampak tak betapa tembamnya ia? okay sebenarnya bukan kat pipi je seluruh badan pun tapi takkan aku nak tunjuk kot seluruh badan? ambooiii melampau pulakkk sampai satu badan nak tunjuk? ;P . okay sebagai perempuan yang meningkat dewasa, bujang pulak tu, bersaiz comel besar jadi aku rasa rendah diri setiap kali disamping orang kecil molek, lagi-lagi kalau ada majlis sebab tu aku tak suka pergi majlis, aku rasa macam semua mata pandang aku semua tengah mengutuk. (pernah rasa tak macam ni?) kadang orang tak faham perasaan orang macam aku ni, badan je besar hati kecik tau  *lap hingus*  :/ tapi ape boleh buat kadang-kadang aku fikir semua ni salah aku jugak, sifat semulajadi manusialah memuji yang cantik, mengeji yang buruk ye tak? dan sebab itulah aku jarang ambil gambar , dan sebab itu jugaklah blog ni sepi tanpa gambar aku yang terbaru, ada sese…

convocation day : october 16

semalam merupakan hari yang terindah buat aku, dan  buat kami semua yang meraikan hari konvokesyen di UTM skudai . menyedari hakikat yang selepas ni mungkin kami sukar hendak berjumpa kami, cukup buat kami menghargai masa-masa yang ada. pipah rancangkan satu slot photoshoot untuk DDA( dda stand for civil engineering). aku tak dapat nak upload lagi gambar-gambar masa photoshoot, photographer belum sempat berikan pada pipah. tapi bila tak dapat nak letak gambar letak "memori" pun jadilah kan?


sukar aku nak bayangkan perasaan aku ketika itu, sebenarnya dalam gembira ada sedikit sedih sebabnya kami tak cukup. ya! "keluarga kami" masih ada di kuantan. irfan,onchair,paan, abe,ajiq,syuk,penang,charles,fifi,navy,topek,shawn dan lain-lain masih ada di kuantan. kami dah biasa ramai-ramai , dah biasa gelak sama-sama. paling terasa ketidakhadirannya ialah kerana mereka lah yang banyak bergila-gila. aku masih ingat kenangan di kuala terengganu, dan segala kenangan lain di kuanta…