December 23, 2012

memori percutian yang takkan dilupakan. cemas dan ngeri.

Rasa- rasa dah lama blog ku ni menyepi. blog je sepi tuannya tak sepi tau. *menipu padal sepi je*.


by the way tak kisahlah aku sepi ke tak , itu korang boleh abaikan dulu sebab aku ada cerita yang aku rasa menarik untuk diceritakan.  well taklah menarik ini semua pengalaman hidup aku je . okay 15 hb haritu aku pergi bercuti, well aku tak anggap macam percutian sangat pun sebab pergi tidur satu malam je but then okay, bila ianya luar kawasan, dan tak menumpang tidur di rumah saudara, dan tujuan utama kesana adalah untuk berseronok maka ianya telah termaktub sebagai satu percutian . LOL   (sebelum kita ke kisah ngeri, korang hadap gambar-gambar bawah ni dulu)

percutian ni special , satu keluarga ada ,  jangan tanya aku kat mana sebab aku yang ambik gambar


night safari ;)


                             aiman di bukit merah lakeown resort




percutian kali ni ada kejadian ngeri berlaku. serius ni ngeri dia bukan tahap kena kacau dengan bangla ke apa. ini serius punya weh. kalau setakat terpijak kaca tu , level ngeri dia celah kuku je. actually benda yang ngeri tu ialah aku dan adik aku hampir mati lemas.  well ejeklah =-=' ejek.
 lempang kang *muka serius*

aku pandai berenang tau bukan tak pandai , cuma benda tu jadi dalam keadaan yang terlalu cepat. untuk pengetahuan korang semua 16 hb tu sebelum balik , kitorang pergi ke bukit merah untuk mandi manda , memandangkan area sana kawasan lembap selalu hujan tak ada benda pun yang dapat kami buat sangat. nak pergi zoo malam tadinya kami dah pergi dah night safari .

masa kejadian berlaku


aku :  ilah jom pergi  tengah.
ilah : ala kak  dalam la , aku tak pandai berenang.
aku  : kau naik la pelampung....

Aqilah bersetuju ikut aku. mula-mula kami di tempat 1.5 m je so taklah dalam sangat. tiba-tiba ombak dipasang (kolam tu berombak ye)  daripada 1.5m adik aku hanyut ke 1.8 m . ahhh sudah! mampos.. aku pun cuba sedaya upaya tarik dia. aku boleh berenang cuma dia berat , umur 17 pulak tu . so nak tarik dia tu  agak payah. aku dah cuak dahhhh ... plan aku nak tarik pelampung dia tu .

aku: ila hulur pelampung dekat aku, kayuh la sikit.
ilah : (muka nak nangis) kakak tolonglahhh..


dia hulur tangan aku tarik. dia jatuh dan lemas dia berpaut pada bahu aku. cuba korang bayangkan macam mana aku nak berenang kalau dia paut bahu  aku dari belakang? dia dahlah berat. aku pun berat. maka kedua-duanya lemas nasib ada pakcik tolong tarik adik aku dan aku dapat berenang semula. sejak kejadian tu . aku jadi takut nak ajak dia lagi. dengan aku sendiri trauma air.Pengalaman mengajar aku menjadi manusia yang lebih berhati-hati.
sebabnya nyawa kita cuma satu, nyawa tak dijual di kedai runcit.
Alhamdulillah aku hidup dan bernyawa sampai sekarang. kalau aku mati masa tu entahlah. Dosa dah lah banyak, mati kat tempat bersuka ria pulak tu .Malu dekat Tuhan. kalau boleh biarlah meninggal kat masjid ke apa .






p/s: lepas ni kalau mandi manda lagi daku rela mandi kolam kanak-kanak. INSAF wei! ;')






December 12, 2012

mandi manda wetworld di cuti sekolah dan cuti si penganggur

masa kita di dunia ni kalau boleh dikira-kira tak banyak mana pun tolak berak,kencing tidur,makan, lagi-lagi diusia muda ni haa tolak waktu belajar . nak pulak yang jenis belajar jauh-jauh tu . macam aku setelah habis belajar aku masih lagi menganggur dan mendaftar sesi menternak lemak sepanjang cuti ni. dan bila musim cuti sekolah biasanya adik2 aku je excited tapi kali ni aku turut excited sebabnya  itu petanda kami akan pergi bercuti. plan asalnya kami nak pergi bercuti pada15 haribulan tapi entah macam mana 2 hari lepas mama dengn abah aku ada rancangan tambahan ajak  pergi mandi manda dulu kat wetworld shah alam. dengan hati teruja aku pun pergi. sampai-sampai sana aku baru teringat yang wetworld ni kecik. 

maka aku redhalah mandi di kolam cetek. kita mesti manfaatkan masa yang ada ye tak? maka semalam yang jadi bahan atau mangsa ialah aiman. sebab dia je masih budak-budak. aku dengan aqilah dan ammar membuli dia secara berkumpulan sebab adik aku yang sorang tu takut air. dasar kambing!

dan masa kat sana ada satu kejadian yang lucu pun ada seram pun ada. siapa-siapa yang pernah pergi sana mesti tahu dekat situ ada sediakan photographer . boleh ambik gambar masa kita berenang masa mandi. gambar bawah air pun boleh.untuk pengetahuan korang photog nya bangla. orang lain satu dua keping je . tiba tang aku kena buat gaya macam agogo la, sekejap macam model wetworld la, bawah air tu smapai 5 ,6 kali. naik semput i tau nyah. lepas tu mata pulak tak reti kawal .tertumpu pada sesuatu . lepas je aku nampak dia macam tu aku telah berlari secara jitu. mujur aku dapat kawal marah kalau tak dah lebam muka bangla tu. kang ade pulak keluar facebook gambar aku menumbuk photog tu. =-=' .


lepas tu aku berazam dalam hati aku taknak pergi lagi wetworld. sungguh jilaka. tapi walau bagaimanapun aku tetap menikmati view dari situ terutamanya yang ni..





okay lepas tu kami bersiap-siap lalu ke masjid shah alam untuk solat zuhur. boleh pulak aku sesat masa nak keluar masjid tu. buat malu betul sampai kena gelak dengan mama aku. mama kata ni baru masjid negeri kalau kat oversea nanti entah macam manalah kau kakak.  keji bukan? dah lah depan masjid kena gelak tu. mazmumah bettei.


kemudian kami pergi makan dekat restoran mana tah . aku makan gulai ketam,tempoyak dengan gulai nenas. memang umpphh wa cakap lu. gambar pun tak sempat snap sebab sedap sangat makan.
(gambar ni aku dah terblurkan sejurus masuk instagram semalam .
ni aku yang belakang tu si aiman )

tak sampai dua jam kan otw nak balik rumah kami singgah makan lagi . sebab nak cover malam, sebab malam mama penat dah tentu tak masa kmi pekena roti canai dengan abccc perghh wallahhh.


masa ni kami kat kedai mamak sebab aqilah (adik aku) teringin nak makan roti tisu. last last aiman pun nak jugak padahal sebelum tu baru je dia bedal roti canai. meskipun aku besar aku tak penah makan macam tu sekali. =-='  . sampai orang meja sebelah kitorang asyik pandang-pandang je. terasa malu jugak mesti kena label keluarga kuat makan.  damn .






p/s: post-post ni pun aku dah rasa lapar... nyum!
 




December 6, 2012

instagram fever

arus kemodenan teknologi di malaysia sungguh membimbangkan daku.
kerana daku sekarang ini (baru dua hari) telah addict kepada instagram. Daku sungguh envy level 9 bila melihat gambar gojes di facebook teman daku. lantas daku dengan gelojoh membuat satu account instagram semalam. itupun hasil menyelinap masuk milik mama daku untuk meminjam galaxy tab beliau. tanpa tab itu daku pasti loser dimata kalian  kerana daku tak ada instagram .LOL.



dah kenapa aku ni berdaku-daku? adakah aku mengidam pelempang kuasa kuda?


DRUMROLL SIKIT...

tadaaaaaaaaa...



url dekat instagram tu aku letak url blog bahasa inggeris aku aku sengaja tak letak url blog ni.  dalam tempoh 2 hari aku baru ada 11 follower . untunglah orang nak follow ye dak? . ni siapa-siapa nak follow sila la follow yer? you follow mine, i follow yours gituuuuu ;p .



lepas ni nampaknya mungkin aku akan membeli sebijik hp baru atas dasar gila instagram yang kian menular.meskipun muka aku tak segojes fatin liyana tapi peduli hapeee janji boleh bajet model . kalau bukan model baju , model kedai makanan pun tak apa . ;P

selain instagram aku ada satu application yang berguna untuk korang sebab apps u boleh betulkan grammar dan spelling english korang. nanti aku buat satu blog post pasal application tu okay?


till then.


tinggal dulu, follow la instagram aku. ini paksaan secara keji . k bye



December 3, 2012

tutorial/review cara pembelian online tudungpeople

assalamualaikum...


ini bukan macam tutorial sebenarnya ini lebih kepada review. tapi aku saja-saja letak tajuk tutorial sebab aku anggap ni macam tutorial kepada mereka yang belum kenal online shop ni. aku rasa haritu aku dah tulis pasal TUDUNGPEOPLE ni . jadi sesiapa yang memang baca blog aku ni mungkin tahulah kot. nak nak pulak online shop ni memang dah famous sebab kualiti tudung-tudung dia yang gorgeous kata ko siap masuk entry jameela lagi uolzz ;P.


jadi untuk pengetahuan korang pihak tudungpeople dan upgrade bussines tudung dia ni dari pada facebook kepada website baru http://shop.tudungpeople.com dari product lama sampai produk baru ada dalam ni guna sistem ipay88 boleh terus bayar guna maybank2u. mudah kan?
tapi sebelum tu korang kenalah buat akaun dulu.. macam ni ..


*isi semua maklumat pasal diri korang
*isi alamat tetap tau pastikan alamat betul kalau salah hantar korang juga yang rugi :P



okay bila dah isi click pada continue korang boleh shopping. tapi kalau nak shopping online pastikan ada maybank2u account  tau . kalau tak ada silakan la buat. aku galakkan guna maybank2u sebabnya aku pakai maybank2u dan pendapat aku maybank2u friendly user . tapi bagi yang tak ada tak apa boleh guna bank transfer. bagi pengguna maybank2u sila click ipay88
macam gambar bawah ni :)



step 1 : login account nanti nampak website macam gambar atas ni
Step 2: pilih koleksi mana untuk di shopping.
yay aku tahu korang ternganga sebab modelnya cantik. FYI si baju kuning ni nama dia fazrina.
dialah owner Tudung People ni :). cantik dan bijak.
student senibina ni jangan main-main . ya aku tak tipu dia student lagi.

 okay aku melalut lagi . maafkan saya ;P

untuk mendapatkan koleksi macam gambar bawah ini, korang pergi pada ruangan Tp premiums dan click pada koleksi SAMIYAA

setelah keluar gambar gambar gojes ni korang pilih je la mana satu korang nak beli.yang mana korang berkenan , gerakkan cursor kepada gambar nanti akan keluar add to chart . berkenan? sila click lah add to chart .

cara nak bayar pulak?

okay kalau korang perasan di bahagian atas website ada shopping chart kan? shopping chart mengandungi list tudung yang korang nak beli . kalau dah taknak beli yang lain. click check out :) nanti dia akan keluar macam gambar bawah ni :)

                                      
korang perasan kan ada 3 kotak yang bertanda modify?okay  itu option yang Tudungpeople sediakan jika alamat  penerima berbeza dengan alamat tetap korang. so pandai-pandailah adjust  :) . macam aku cakap tadi  siapa-siapa nak bayar guna maybank2u  click pada ipay88  yang nak pakai bank transfer sila guna bank transfer. kemudian selesai! :)






p/s: mari menjadi cantik dan gojes sambil menutup aurat. bye! :)

December 2, 2012

( congrates malaysia )from malaysian to indonesian .

sebelum kita terus ke point utama aku nak ucap tahniah atas kemenangan harimau malaya 2-0 ke atas  indonesia
 
 
 
 
 
 sebagai manusia yang tak berapa minat bola, agak luar dari kebiasaan jika kita yang tak minat bola boleh tengok bola dari mula sampai akhir. tapi bila melibatkan  game malaysia vs indonesia aku terpanggil untuk tengok  lantaran terbaca tohmahan tohamahan yang dikeluarkan negara jiran. mereka marah dengan kita kerana dituduh cuba curi budaya. kerajaan punya hal dua negara bermusuh . jika ada rakyat indonesia terbaca post ni aku harap sangat mereka faham yang claim budaya bukan seluruh rakyat malaysia.


kerana ;


 budaya itu bukan sesuatu yang boleh dicuri kerana sifat  budaya itu diamalkan bukan disimpan , bukan atas nama budaya milik siapa tapi atas dasar siapa yang mengamalkannya. kami punya budaya kami sendiri, kami tak mencuri budaya sesiapa .


disini budaya yang kami amalkan budaya dari nenek moyang kami , budaya dari kecil . hidup dengan lapisan kaum. berlaku asimilasi budaya dari puluhan tahun dahulu. sejak malaysia merdeka dan asimilasi terus berlaku .


kenapa perlu bergaduh kalau boleh berdamai?
kenapa perlu bermusuh jika sepakat bisa dicapai?




aku tak faham . aku harap sukan dan "budaya" yang kononnya dicuri ini tak menjadikan masyarakat di negara jiran dan negara ini masyarakat prematif .



let's unite la weh . (tadi ayat skema sekarang dah tukar ayat)


zaman sekarang musuh kita cuma 1 . dan aku harap korang sedar tu. kalau ada pun negara yang di benci . benci la israel  . benci jiran tetangga ni ibarat benci orang yang akan bantu kita waktu susah. anggap lah jiran negara ni macam jiran rumah sebelah. aman ke nak duduk dalam kawasan benci membenci jiran?


dan kepada muslim (sorry kepada non muslim)
satu hari nanti dunia akan kiamat.
masa tu dah tak penting budaya tu budaya siapa
sebab dalam kubur tak tanya.
dia cuma tanya "marobbuka?" (siapa tuhan kamu)
ma imamuka? (siapa imam kamu)

dan seterusnya ...

back to to real bussines.
sokong menyokong bola dah selesai.



yang belum isyak tu bawak2 la isyak .



p/s: good night and thank you & congratulation harimau malaya .muahh! love u malaysia.








November 28, 2012

kalah dan menang patut bersama



ammar : aku nak malaysia menang malam ni kak.
aku : apa-apalah woi aku lapar . pergilah masak.


ini antara dialog aku dengan adik aku yang nombor 4 tadi. aku mintak jangan dijudge  sikap aku yang malas masak tu sebab last-last aku jugak yang kena masak  tadi =-=' .





jadi setelah masak burger cheese kegemaran diorang kami kumpul depan tv makan sama-sama . adik aku dah kalut cari siaran bola. dengan terpaksa aku pun kena tonton sekali. untuk pengetahuan korang aku tak minat bola sebab aku rasa aku rabun walaupun tak pakai cermin mata. aku jadi pening tengok orang kejar-kejar bola yang satu. teringin aku jadi bola dekat manchester united tu. terasa teruja jugak kalau dikejar mamat hensem sekalian alam kan. kannnn.dari pengalaman aku tengok bola 2 tahun kebelakangan ni sebab dah bosan dah tak ada apa nak buat , aku rasa kagum juga tengok team malaysia main dengan penuh semangat 2 tahun lepas. teruja jugak dengar lagu lagu bola yang gemuruh tu. sungguh aku teruja daripada dulu tak suka langsung sekarang boleh la layan sikit-sikit . yang aku kurang berkenan ialah supporters malaysia ada yang bila menang menjulang bila kalah mencampak . sikap macam tu aku tak berapa suka. ape orang panggil? "lalang" . eh tapi aku bukan suka suka nak label lalang cuma pendapat aku kalau player kurang semangat bagilah semangat jangan jatuhkan semangat .keji caci maki yang bukan-bukan effect kalah dengan singapore ahad lepas la tu :3 .and kepada wartawan atau journalist please... stop gossiping player okay? . mereka bukan artis .cukup-cukuplah tu jaga hal tepi kain orang .
 



malaysia cantik  dan semoga perangai rakyat malaysia pun sama-sama cantik :)
 
 
 
kepada harimau malaya congratulation atas kemenangan melawan laos 4-1 tadi. semoga terus fokus untuk next game. and kepada malaysian people kalau lepas ni malaysia kalah atau menang ingatlah  menang atau kalah itu adat permainan. takkan sentiasa menang je kan? take it easy . janganlah stress sangat sampai tumbuk dinding ke nak potong kemaluan ke nak lari bogel depan pavillion ke no no no...jangan buat deal macam tu next time. it is just a game. ya aku tahu game macam ni mampu menaikkan malaysia di mata dunia but for me lebih baik malaysia naik di mata dunia dengan adab dan sopan , dengan cendekiawan, dengan tatasusila, dengan teknologi dan paling penting dengan agamanya. aku ingin tengok malaysia yang macam tu. kalah kita akur menang kita sorak .stop jadi lalang and be nice :)








 
 
p/s: till the next entry




November 21, 2012

pengalaman interview dan tanpa kerja? (entry panjang dari biasa)

 
tarikh penulisan mungkin 21 tapi kejadian ini berlaku pada 20 november :)
 
 
rasa dah lama jugak aku jadi penganggur ni, jangan tanya aku kenapa aku tak kerja . jangan tanya .  haha ayat nak cliche kenapa entah ko ni .
okay sebenarnya dah lama aku terfikir-fikir. makin difikir semakin gila
ayat boleh tahan banglanya  juga. ramai tertanya-tanya aku tak bosan  ke duduk rumah? hari-hari menghadap muka parents , muka adik-adik, menghadap tilam dan bantal( yang sebenarnya)  , menghadap twitter yang saban hari mendengar bebelan aku tanpa jemu . mungkin sepatutnya soalan berbaur kebosanan tu korang patut tanya kat parents aku, tak bosan ke diorang menengok anak perempuan sulung diorang melepak dirumah je , hari-hari menghabiskan keju je * dia ni minat keju, jadi menghabiskan beras amatlah tak relevan* dirumah tanpa berkerja. aku yakin korang mesti tertanya-tanya dalam hati sebenarnya aku ni orang mana? ceruk dunia mana aku duduk sampai dah tak ada kerja langsung untuk aku? . yaaaa mesti korang tertanya-tanya kan? kan?
*bunyi cengkerik*
okay walaupun korang tak tertanya-tanya aku dengan sendirinya menganggap korang tertanya-tanya. biarlah aku nak syok sendiri pun . biasanya blogger memang syok sendiri . hewhew* gelak terencat*
 
deannn sampai hati u gelakkan i :(
 
actually aku bukan orang KL  ,  korang tak payah tanyalah aku orang mana. aku saja nak biar korang main teka teki  mana tahu tiba-tiba aku boleh pop quiz ke give away  ke, siapa boleh meneka dengan betul aku kasi hadiah :)
Oleh sebab aku bukan orang KL maka bila aku dapat mana-mana interview atau offer kerja dekat sana aku terpaksa memilih. aku taknak pisang berbuah dua kali. walaupun dalam kes aku ni, pisang dah berbuah lebih 10 kali, tapi sebab semangat aku yang jitu *kononnya* tadi ataupun semalam aku dah hadirkan diri ke interview di sebuah company yang aku taknak sebut dekat sini. pandai-pandailah teka. ceh teka lagi? seriously?
 
ah diam , suka hati aku la , entry aku.
 
jawatan dia project co ordinator.
 
mula-mula aku tengok specific tugasnya aku rasa macam aku boleh buat tapi
bila dah diinterview,dah di briefing aku terus jadi macam kambing tertelan tong gas. tapi jangan tanya dulu aku dapat ke tak. sebab dia ada saringan. interview peringkat ke 2, minggu depan . kalau aku ni dapat impresskan dia maka minggu depan aku akan jadi calon shorlisted. jika tak  ready la nyanyi lagu akademi fantasi , tarik-tarik beg. aku memang tak well prepared. dia bagitahu pasal interview tu hari isnin which means 19 tu pun dah malam uolzz dan interview suruh datang 20 pukul 3 petang . mungkin dia ingat rumah aku dekat. mungkin dia tak baca alamat rumah . mungkin geografi dia tak dapat A masa pmr. LOL una jahat! oleh sebab aku tak well prepared maka aku terpaksa terus terang aku tak sempat baca habis profile company diorang, dan aku cakap aku tak faham tugasnya sebenarnya apa supaya memudahkan aku di masa akan datang. lecturer aku dulu pun paham dah dengan sikap aku ni, tak faham tanya .bukan sekali. ada sampai yang bosan dah layan aku. eh kejap aku nak cerita pasal interview ke pasal zaman study aku ni?
 
sorry i digress


eh tapi aku bersyukur tau sebab dapat peluang interview ni , walaupun resultnya nanti mengecewakan at least aku dapat pengalaman interview yang baru. baru kali ketiga :P .
yang pertama di cheras bulan 5 dulu ke bulan 6 tak ingat , company construction jugak. tapi itu sebagai QS. lepas beberapa hari , aku dapat panggilan suruh masuk bekerja. salah aku tak check map.salah aku tak mintak waktu nak cari bilik sewa. atas faktor tempat tinggal , aku terpaksa dengan tebal muka menolak mula-mula dah confirm dah tempat tinggal tapi ada masalah lain. aku redha:( . aku rasa aku ada cerita pengalaman aku tu kat korang dah )
yang kedua pulak, aku dapat jadi site engineer dekat bukit raja dalam bulan julai. aku sangat happy masa tu. aku masuk kerja untuk beberapa hari dan berhenti sebab tak ada transport,dan safety (pasal safety tu aku dah pernah cerita jugak)  poor me. poor them... majikan aku memang baik masa tu. aku akan ingat mereka sampai bila-bila. tak lupa jugak kawan sekolej aku afifah yang cadangkan aku ikut interview tu. dan bila aku dah berhenti position aku di ganti kawan sekolej aku jugak, aku panggil ustaz. mungkin rezeki aku bukan disitu :)


inilah dua manusia yang sudi teman tadi .
yang ketiga yang tadi tulah. nak aku cerita ke keadaan interviewnya macam mana? mula-mula aku diberi kertas profil suruh isi. yang menarik tu kan korang tahu tak ada sesetengah company ni dia bagi soalan yang tak ada kena mengena langsung dengan bidang tu tau. tapi aku faham soalan tu mesti ada tujuan, nak selidik peribadi pemohon tu macam mana, dan juga nak hilangkan sedikit gemuruh sebab soalan dia kelakar. bagi aku kelakar. but then bila tukang interview tu datang aku gugup semula, tapi aku control la jugak . dia kata "tell me about yourself"
 dia cakap je macam tu aku cerita la pasal aku, mujur aku tak hilang fokus .kalau aku hilang fokus ada jugak aku ceramah kat dia suruh prayforgaza -..-
mujur aku tak lupa diri.. mujur tu.




ini aku masa nak gi interview tadi, sungguh tak korporat . sorrylah i tak ada baju office wear ni.
tak ada saiz .


then comes the awkward conversation bila dia tanya apa yang aku tahu pasal company dia, pasal tugas aku kalau diberi jawatan tu. macam aku cakap dekat perenggan atas tadi. aku terus terang je aku tak berapa nak faham. yang aku tahu dia punya projek banyak buat untuk syabas.
dia kata kat aku, tugas ni nanti kena pergi site dekat pj dan dekat kl. segala projek yang diberikan kepada project coordinator atau project manager perlu di buat anggaran masa mula, masa tamat, kena jumpa client deal harga, kena letak anggaran kos semuanya perlu dibuat  oleh diri sendiri (kalau aku dapat). akan selalu sorang-sorang. akan berjemur tengah panas. secara tiba tiba aku rasa aku tak layak je . ni bukan nak rendahkan diri sendiri tapi yerlah aku kan tak ada pengalaman kerja . well memang ada kerja site tapi berapa hari je. itupun site engineer bukan satu projek aku yang urus. katanya nanti akan ada staf bawahan.
jadi bila selesai interview, aku telah ingatkan diri sendiri, sila cermin diri sendiri lain kali sebelum apply. walaupun kelayakan dari segi certificatenya aku layak tapi dari segi ilmiah dan persediannya aku zero. jadi sila menangis sekarang T-T
memang iklannya tulis diploma civil , tapi bidang kerja macam nak budak degree hoi. sila menangis sekali lagi T-T
 
 
 
 
 
 
 
 
p/s:  thanks kepada yang terlibat teman aku ke sana. wahidah dan encik pipi i love you and pakcik md esa(ayah wahidah) tq bagi duit, sudi hantar sampai depan pejabat. una hargainya pakcik! XD
 
 


November 8, 2012

teguran untuk pengarah filem malaysia.

aku tak berniat nak menyinggung hati dan perasaan sesiapa  dan tujuan aku menulis entry ini adalah untuk memberi teguran walaupun tidak diminta sebab aku rasa sebagai seorang manusia aku boleh memberi teguran .ini tentang industri perfileman yang aku rasa agak dekat dengan masyarakat sebab rata-rata orang malaysia suka pergi tengok wayang sebab aku sendiri pun memang kaki wayang.



 
 
aku tak nak sentuh hal agama kat sini sebab aku rasa aku sendiri jahil cuma apa yang aku nak sentuh soal moral sedikit saja. well aku rasa korang pun perasan semenjak dua menjak ni filem-filem di malaysia asyik-asyik pasal rempit,gangsterisme. aku tahu niat pengarah hanya untuk memberi kesedaran kepada golongan-golongan rempit  dan seangkatan dengannya , tapi apa yang aku nampak kesannya ialah pada budak-budak , remaja yang meningkat dewasa.
aku tak tahu apa yang membuatkan film maker, penulis skrip berfikir yang filem-filem macam tu boleh memberi pengajaran. dari kaca mata penonton apa yang aku nampak ianya macam satu galakan, satu bentuk "ajaran" secara tak langsung yang membuatkan budak-budak, remaja dan dewasa meniru aksi-aksi atau perangai yang tak sepatutnya.walaupun tujuan filem itu untuk mendidik rakyat tapi semestinya lepas menonton filem, tak ada golongan "kurang baik" yang pergi ke masjid gara-gara terpukul dengan ending membawa kebaikan sedangkan banyak babak dalam filem berunsurkan pergaulan bebas, gangsterisme,peluk perempuan sana-sini. aku berani cakap tak ada yang terpukul dan tiba-tiba sebak dan keluar wayang je terus lari ke tangga masjid..sebab apa? sebab babak yang dikeluarkan dan ditonjolkan dalam filem banyak yang negatif dari yang positif
 i cannot brain this. 


ini yang sepatutnya diterapkan dalam filem, tapi bila kamu memilih untuk
memaparkan perkara yang tak baik.
cuba fikir macam mana audiens nak menjadian ianya sebagai contoh
walaupun endingnya sedih nak mati, endingnya hero filem jadi baik,
 hero filem pergi masjid atau bertaubat
at the end, audiens cuma meniru benda-benda tak elok dalam filem tu saja
 


 
well aku tak kata yang filem tu perlu banyak watak-watak  dalam masjid,watak ustaz tapi sekurang-kurangnya kita masih boleh buat scene yang menarik tanpa scene-scene yang over negatifnya . sebenarnya kita tak perlu nak keluarkan perkataan "sensored" untuk buat lawak, kita tak perlu nak gunakan contoh gangsterisme untuk berikan pengajaran. tak perlu nak ada babak rogol , babak peluk perempuan, babak over romantik macam laki bini, babak peluk-peuk macam taknak lepas. i dont see the point . filem patutnya lebih mendidik rakyat , no wonder ramai orang suka tengok filem inggeris even filem inggeris ada scene lucah , we just can cut that scene, filem mereka tetap menarik tanpa scene lucah tu sebab scene lucah bukan modal utama filem tersebut. let's go to the science fiction. hopefully tak ada pengarah nak butthurt dengan aku sebab ni. dan tak ada yang saman aku sebab aku memberi teguran yang ikhlas lagikan bertapis. let's change for good . jangan fikirkan untung saja, fikirkan masyarakat malaysia. aku teringin nak tengok pengarah kat malaysia ni buat satu filem yang berunsurkan science fiction dan ada terapkan sedikit unsur islamik. ada mana-mana pengarah yang sanggup ambik cabaran ni? :)
 
 
 
 
sekian - audiens yang memerhati -una.

November 2, 2012

kembali pulih *entry gembiralah sangat*

aasalamualaikum.
 
ingat tak beberapa hari yang lepas aku cakap laptop aku rosak? kalian ingat ? ingat ?okay kalau ingat bagus tandanya korang ni membaca blog ni ahad lepas, sebab kalau dah bukan pembaca tanya la trillion kali pun , nak ingat ape  kan? hehehe. okay setelah menangis satu malam suntuk *ini tipu* abah tergerak hati nak baiki laptop aku, sebab dia takut aku ambik laptop kesayangan dia yang bentuk kayu yang memang aku minat tu.
jadi untuk mengelakkan laptop dia jadi mangsa rakus anak pertama dia yang memang kalau tak ada laptop boleh sawan, dia telah memutuskan untuk membaiki laptop aku . *bunga api*
 
 
 
 
 pagi isnin tu , subuh-subuh hening lagi abah nak kejut sembahyang subuh macam biasalah lepas sembahyang subuh biasanya aku baring balik .
*ceh baring balik konon cakaplah kau tidur balik una oiii* . plastik
tapi pagi tu aku tak dapat baring semula lantaran terkenangkan laptop kesayangan, yang patah berderai hancur, kalau korang tengok pun mesti korang kata dah dah lah tu bawak bawaklah beli laptop baru.
tapi abah mempunyai pandangan berbeza, bagi dia selagi ada harapan lebih baik di repair *sebab dia sayang duit dan dia sangat penjimat* jadi abah bagi kepercayaan sepenuhnya pada kawan baik dia , uncle X . dia cina, dan sememangnya uncle X ni boleh dipercayai . servis dia sangat-sangat first class. kenapa panggil uncle x? sebab aku tak tahu nama dia, kalau aku tahu nama dia dah konfirm-konfirm aku tulis nok, macam korang jugak kalau aku terjumpa korang tapi tak kenal mungkin korang boleh dapat nama minah atau mamat  x , y , z dan sebagainya  tehee :D. aku memang suka suka letak nama orang macam tu . konsep yang simple dan boleh dicuba kalau korang bukan jenis makhluk peramah di pertemuan pertama  gituuu.
dah kenapa aku cakap servis dia first class? sebabnya aku hantar isnin pagi. hari selasa aku dah dapat laptop aku balik.dan aku dapat free adapter  *angkat kening*. seronok bukan? 
 
jadi ini adalah gambar laptop aku setelah mendapat sentuhan uncle X.
tatatata tadaaaa
 
 
dulu banyak scratch atas ni, tapi uncle buat apa entah sampai jadi begini licin :)
 
dulu belakang ni hancur, tapi uncle dah tukar baru *jejoget*





 
uncle uncle baik betul.. kenapa uncle taknak tukar jadi ini?


 
 
ahhh kau una, dah bagi kfc nak kenny rogers .
 
 
 
 
 
p/s: bersyukur sangat laptop dah pulih bolehlah blogwalking dan sevagainya :)

October 30, 2012

ALLAH lebih sayangkan dia....

yang hidup pasti akan mati, tak kira usia bila ajal menjemput mati itu pasti. sudah termetri janji antara kita denganNYA.
 
 
 
 
 
 
pagi semalam aku dikejutkan dengan berita opah saudara aku opah lang dimasukkan ke ward ICU . aku telefon mama di tempat kerja, abah tak berapa sihat, jadi kami putuskan nak pergi melawat esoknya iaitu hariini akan tetapi tuhan lebih sayangkan dia, pukul 8.15 malam mohaini binti muhammad telah kembali ke rahmatullah. mama seakan terkilan, aku pun kerana tak dapat berjumpa saat sebelum dia meninggal. walaupun dia cuma opah saudara aku tapi pertalian kami agak rapat kerana dia adik kepada opah aku. tadi aku tengok opah sayu, tapi dia cuba kawal airmatanya, dia taknak arwah seksa , aku pun cuba menahan air mata dan aku saksikan dari saat arwah di bacakan yassin,dimandikan, dikafankan dan juga di kebumikan.alhamdulilah arwah dimandikan oleh semua anak-anaknya biarpun mereka sedih dan tak dapat mengawal air mata, tapi tiada yang teresak-esak tadi, cuma air mata yang mengalir.muka arwah bercahaya dan aku dapat rasakan dia tergolong dalam orang yang baik-baik, kerana cuaca yang terik bertukar jadi mendung semasa saat arwah hendak dikebumikan, proses pengkebumian juga lancar, baik-baik disana ya opah lang? ijat sedekahkan alfatihah untuk opah lang yer?
 
opahlang adalah contoh yang terbaik buat aku,kematian suami 21 tahun lepas dan terpaksa membesarkan anak-anak sendiri sehingga tiap-tiap mereka berjaya ke menara gading dan anak sulungnya belajar di UK walaupun dia tak bekerja . dan masih aku teringat gelaran yang dia beri kepada aku walaupun nama tu tak ada kena mengena dengan aku dipanggil aku bibah, dan sebenarnya sampai sekarang aku masih terbayang-bayang wajahnya , senyumnya, sukar nak terima orang yang kita pernah kenal dan pernah lihat dia hidup tiba-tiba dia tak ada kan? tapi sebagai manusia kita kena terima sebab itu adalah proses biasa kehidupan dan sebagai islam kita harus percaya makhluk akan kembali kepada penciptanya.
 
 
tadi ada satu kejadian yang buat aku sebak, kucing peliharaan opah lang seakan-akan tahu tuannya telah pergi, dia mengiau kuat saat opahlang dimandikan, mama ingat dia lapar, mama bagi dia makanan.. bila makanan diberi dia masih mengiau, dan orang yang ada disitu bagi laluan dekat kucing tu sebab pelik, kucing tu menjenguk, setelah dia dapat lihat wajah tuannya buat kali terakhir dia terus duduk dan berhenti mengiau lagi. aku tewas. aku menangis sebab aku menyaksikan seekor haiwan yang tak ada akal seakan-akan mengerti yang tuannya telah pergi. ternyata haiwan punya perasaan cuma tak akan ada siapa benarkan kucing tu nak cium dahi tuannya kan?
 
 
 
semoga rohnya dicucuri rahmat
 janjinya dengan pencipta telah sampai , cuma kita yang masih tinggal menunggu tarikh luput yang kita sendiri tak pasti
 
 
wallahualam
 
 
 
 
 
 
 
p/s:  sedekahkan alfatihah kalau sudi.

October 29, 2012

kegembiraan yang direntap, sedih bertandang (entry penuh kepiluan)

baru sahaja dapat kegembiraan, tiba-tiba kegembiraan tu bagai direntap-rentap, di carikcarik. remuk hati melihat laptop tak mahu on.


mula-mula hati kemain berbunga riang, berbunga dan riang kerana tudung teal english yang ditempah dari tudung people telah pun sampai . sebenarnya parcel dah sampai hari khamis lagi, tapi masa sampai tu aku kat kampung nak sambut raya haji kata ko .






dan setelah kesedihan yang terjadi aku jadi tak ada mood  sangat -sangat. down betul semangat.
sebab selama 3 tahun aku bersama laptop kesayangan, akhirnya ianya tumpas jua. hati mana tak sedih? jiwa mana tak pilu? aku sengsara sungguh :( . jiwa melara, merana rasa nak menjerit . aku mintak jugak kat mama tapi dia kata adik banyak pakai duit kakak, kalau kau nak beli baru pakai duit sendiri.  


namun ku tetap menunggu samaada laptop sayang dapat dibaiki atau beli baru sahaja. :')




p/s: i miss my laptop, mama why don't you buy me a brand new laptop? :(

October 23, 2012

smartphone manakah yang harus jadi pilihan anda?

zaman sekarang semua orang terkejar-kejar nak pakai smartphone, bermacam orang bermacam tujuan, tapi ada  segelintir orang yang macam aku ni, memakainya untuk keperluan. jadi bila aku dah selidiki dan aku juga salah seorang pengguna  smartphone, aku rasa blackberry adalah salah satu smartphone yang sesuai untuk digunakan ramai.kenapa blackberry? okay meh sini aku nak jelaskan
 


 
 
 
 
cas internet yang murah berbanding smartphone lain.
BIS atau nama panjangnya blackberry internet service, untuk celcom korang cuma perlu topap rm25 sebulan, dan maxis rm20 sebulan kalau smartphone lain mahal dah tu , ada rm75 ada rm90 . jadi nampak tak betapa murahnya  blackberry?. kenapa celcom mahal? dah aku taknak jawab korang tanya sendiri pemilik telco terbabit. tapi untuk celcom meh aku kasi penerangan panjang lebar sikit sebab aku pengguna BIS celcom :) . rm25 ni tak sia-sia sebab korang boleh dapat bonus kredit panggilan 3 peratus tiap-tiap bulan (aku selalu dapat)dannn korang dapat free  250 Mb broadband, di mana bila korang cucuk blackberry korang di laptop ianya bleh jadi broadband dengan nilai mb percuma tadi. haaa gunalah sampai habis tu. tiap-tiap bulan dapat tau! :).
 
ada email dan notification
email sangat penting bagi manusia macam aku. kenapa? okay senang je reasonnya sebab aku sekarang menganggur,so aku selalu mohon kerja melalui email jadi bila pakai blackberry ni aku jadi alert dengan setiap email yang masuk inbox, tak kiralah pasal kerja ke bussines ke, samaada aku email dengan kawan yang jauh ke, ada siapa2 hack facebook aku ke, jadi email ni akan notify aku dan aku berbunyi. nampak tak betapa effisyennya blackberry ni? :)

 
bbm, whatsapp, twitter,facebook
 
okay sekarang ni boleh kata ramai jugaklah yang kaki online, so banyak application untuk online dimana sahaja tanpa ada cas tambahan. well rm25 untuk semua ni? bukankah ianya berbaloi?. disaat  kredit habis, bbm boleh jadi penyelamat untuk berhubung dengan kawan-kawan yang sama-sama pakai blackberry. ini adalah gaya hidup penuh penjimatan hehehehe. (aku memang kedekut jadi korang kena faham kenapa aku pakai blackberry ni). whatsapp pula fungsinya lebih kurang sama macam bbm tapi ianya lebih meluas, andai kata kawan kita pakai samsung galaxy ke (selain blackberry) kita boleh contact dia guna whatsapp double jimat! .(seee.. dah kata saya seorang penjimat tapi bergaya *batuk*)

 
kalendar
kalendar dalam blackberry ni special sikit. betapa specialnya dia sebab dia boleh link kan ke facebook. u get me? okay macam ni, bila dah link ke facebook dan facebook link ke kalander, setiap kali ada birthday kawan kita kat facebook kalander ni akan kasitahu, dan siap boleh taip terus wish tanpa pergi selidik birthday siapa harini. selain itu kita juga boleh update blog guna blackberry . hebat tak? hebat tak? ... itulah dia smartphone :)
 
 
murah
okay semua orang tahu yang blackberry dah murah sekarang. well korang tak perlu beli yang mahal-mahal sangat sebenarnya, most of blackberry function sama je. jadi boleh aku katakan blackberry sekarang antara smartphone yang murah.

 
 

produk apple memang cute, tapi aku tak berduit  jadi kita harus pandai memikirkan smartphone manakah yang boleh memenuhi keperluan kita. untuk show off? better jauhkan! :)


 
blackberry mungkin tak ada instagram, tak boleh main talking tom, tak boleh nak tengok cuaca diluar , kamera pun okay-okay sahaja tak macam i phone 8 GB. tapi bagi aku cukuplah kita pakai sesuatu yang kita mampu. if korang ade duit lebih it's okay boleh pakai i phone .
tapi kalau tak ada tak perlu bergolok gadai demi smartphone untuk menunjuk-nunjuk pada orang okay? sekian sahaja review penuh semangat dari aku.
 
 
 
salam penuh keterujaan , una
 
 
 
 
 
 
 
 


October 20, 2012

short filem yang brilliant , mari tengok :)


 
bagi korang yang dah bosan tengok filem-filem hantu melayu yang semakin merepek kat wayang sekarang ni, aku suggest korang tengok video ni.  filemnya pendek tapi padat. idea dia brilliant . nothing much i can say.  so enjoy...
 
 

October 19, 2012

keyakinan diri yang hilang ?

assalamualaikum
ini nak cerita dilemma wanita . ceh wanita sangat.  mula -mula sekali korang tengok dulu gambar aku  bawah ni.
 
 
 
 
nampak tak pipi tu? nampak tak betapa tembamnya ia?
okay sebenarnya bukan kat pipi je seluruh badan pun tapi takkan aku nak tunjuk kot seluruh badan? ambooiii melampau pulakkk sampai satu badan nak tunjuk? ;P . okay sebagai perempuan yang meningkat dewasa, bujang pulak tu, bersaiz comel besar jadi aku rasa rendah diri setiap kali disamping orang kecil molek, lagi-lagi kalau ada majlis
sebab tu aku tak suka pergi majlis, aku rasa macam semua mata pandang aku semua tengah mengutuk. (pernah rasa tak macam ni?)
kadang orang tak faham perasaan orang macam aku ni, badan je besar hati kecik tau  *lap hingus*  :/ tapi ape boleh buat kadang-kadang aku fikir semua ni salah aku jugak, sifat semulajadi manusialah memuji yang cantik, mengeji yang buruk ye tak?
 
 
 
dan sebab itulah aku jarang ambil gambar , dan sebab itu jugaklah blog ni sepi tanpa gambar aku yang terbaru, ada sesetengah blogger tu beruntung muka cantik badan slim pulak , hari-hari ada gambar baru. aku? 4 bulan sekali pun belum tentu ada gambar baru korang tahu? ni gambar baru ni pun aku ambik sebab  aku saja nak nak buat kenangan masa aku keluar dengan member study diploma dulu, kalau tak..
hampagassss nan hado aku nak letak ;P
 
 
 
 
 
semua ni gara-gara pertambahan berat badan, sejak aku masuk kolej tak malu aku katakan aku naik 20 kilo :(
aku segan, aku hilang keyakinan diri, aku selalu kena ejek
yerlah aku sedar muka pun macam talam orang pun nak taknak jer kawan dengan aku. aku tak kisah kalau orang taknak kawan dengan aku sebab rupa aku macam ni sebab bagi aku kalau yang datang nak berkawan tu biarlah ikhlas janganlah sebab rupa semata-mata.
kadang-kadang aku bersyukur di jadikan gemuk begini sekurang-kurangnya aku tahu yang mana ikhlas yang mana tak yang mana pilih bulu yang pilih intan. tak apalah jika diizinkan ALLAH aku cubalah turunkan sedikit lagipun tak baik untuk kesihatan aku ni , maklumlah orang berpenyakit tapi aku taknak cerita pasal tu biar jelah aku yang tahu lagipun tak bestlah entry nak cerita sesedih yer tak?
 
 
 
sesambil aku tengah bersemangat nak kurus kononnya (harini la hari lain tak tahu). apa kata korang suggest cara nak dapatkan v shape untuk pipi? aku teringin nak pipi V Lah..
barulah feeling gita gutawa eh?
 
 
 
 
p/s: sorry kalau entry boring.
 
 
 
 
 
 
 

October 17, 2012

convocation day : october 16

semalam merupakan hari yang terindah buat aku, dan  buat kami semua yang meraikan hari konvokesyen di UTM skudai . menyedari hakikat yang selepas ni mungkin kami sukar hendak berjumpa kami, cukup buat kami menghargai masa-masa yang ada. pipah rancangkan satu slot photoshoot untuk DDA( dda stand for civil engineering). aku tak dapat nak upload lagi gambar-gambar masa photoshoot, photographer belum sempat berikan pada pipah. tapi bila tak dapat nak letak gambar letak "memori" pun jadilah kan?



sukar aku nak bayangkan perasaan aku ketika itu, sebenarnya dalam gembira ada sedikit sedih sebabnya kami tak cukup. ya! "keluarga kami" masih ada di kuantan. irfan,onchair,paan, abe,ajiq,syuk,penang,charles,fifi,navy,topek,shawn dan lain-lain masih ada di kuantan. kami dah biasa ramai-ramai , dah biasa gelak sama-sama. paling terasa ketidakhadirannya ialah kerana mereka lah yang banyak bergila-gila. aku masih ingat kenangan di kuala terengganu, dan segala kenangan lain di kuantan. kejap aku nak lap air mata kejap.. aku sedih :').

macam kenangan di bawah ni :')


biarkan gambar ceritakan segalanya :')
 
 
 
ini kami waktu dulu :')
 
 
 
kemudian ni kami waktu sekarang
 
 


afiq dan que saja lelaki yang ada, ustad bergambar dengan family, mamat hilang. jadi ini saja kaum lelaki kos kami tinggal ,mujur diorang berdua ni riuh juga :)
 
 

masa ni photographer tengah snap gambar kami sebab tu mata pandang lain.
 



dalam sedih-sedih aku mampu juga ketawa tengok gelagat sorang -sorang kawan aku contohnya macam ni...

 


 
keceriaan ikhlas dari muka cik wawa betul-betul buat gambar ni "hidup"
teringat pulak aku peristiwa cikwawa bergambar sambil angkat ketiak :)
 
 
 
kijah yang selalu excited, lepas ni mesti kita susah nak jumpa.
kijah orang sabah, sama macam irfan .
 
tapi masa yang ada, dan orang yang ada disekeliling kita harus diserikan dengan  keceriaan
jadi masa dalam dewan aku sempat snap picture ni :)
 
 masa ni aku ingat, aku ade terflash sekali muka mimi, kesian kat mimi hehe, susah kalau orang dah besar perangai dok nak terkinja-kinja lagi ;P
 

 
gambar ivy, buat kenangan dia anggap aku kawan baik dia katanya
aku hargainyaaa..:)
masa dalam dewan tu aku giliran aku 265,cikwawa 266,mimi 267 dan wawa 268 . suasana dewan gamat bila lagu congratulation dimainkan, aku ingat ade campak2 topi rupanya tak ada, nak main campak-campak kat luar rupanya hehehe. so masa tu gambar dengan letupan belon dan lagu congratulation ,aku nak berterima kasih kepada budak kos eletrik kot belakang aku tu yang ceria sangat orangnya sampai aku tergelak-gelak tak ingat dunia , setiap kali nama manusia pelik-pelik disebut diorang ulang-ulang dengan suara yang pada pendengaran aku kelakar, hehe bagi korang aku tak tahu. terima kasih bagi semua yang menceriakan hari itu
 
 
 
 
 
 
semua kekinjaan tadi aku sambung di luar dewan.
tapi tak lama sebab adik aku hilang. aku perlu bersabar  -.-'
 
lepas jumpa je adik aku, aku pergi join yang lain buat photoshoot di depan dewan satu lagi. daripada shoot berdiri gaya bebas, duduk, sampai baring kami buat.
jap jap yang baring tu tak jadi.. aku siap baring dah tapi aku segan photo-g cakap macam susah je nak baring-baring sebab kami tak ramai sangat nak buat curve so kami duduk jer.. dari atas bukit sampai bawah bukit. kesian pipah hajat dia nak photoshoot depan waterfall tak sampai sungguh kesian tapi masa tu ramai dah penat nak turun ok je , nak naik je takut tak sanggup :')
 
jadi sekarang ni aku tak boleh nak cerita banyak, nanti gambar dapat aku update lagi.
salam sayang buat korang.
 
by the way, ini kejayaan kita sama-sama tau :)
 
 
 
 

FENTY BEAUTY BY RIHANNA REVIEW

           hi guys harini aku nak update sikit pasal satu make up brand yang tengah hot giler diperkatakan masyarakat umum. tak lain ...