Skip to main content

kalah dan menang patut bersama



ammar : aku nak malaysia menang malam ni kak.
aku : apa-apalah woi aku lapar . pergilah masak.


ini antara dialog aku dengan adik aku yang nombor 4 tadi. aku mintak jangan dijudge  sikap aku yang malas masak tu sebab last-last aku jugak yang kena masak  tadi =-=' .





jadi setelah masak burger cheese kegemaran diorang kami kumpul depan tv makan sama-sama . adik aku dah kalut cari siaran bola. dengan terpaksa aku pun kena tonton sekali. untuk pengetahuan korang aku tak minat bola sebab aku rasa aku rabun walaupun tak pakai cermin mata. aku jadi pening tengok orang kejar-kejar bola yang satu. teringin aku jadi bola dekat manchester united tu. terasa teruja jugak kalau dikejar mamat hensem sekalian alam kan. kannnn.dari pengalaman aku tengok bola 2 tahun kebelakangan ni sebab dah bosan dah tak ada apa nak buat , aku rasa kagum juga tengok team malaysia main dengan penuh semangat 2 tahun lepas. teruja jugak dengar lagu lagu bola yang gemuruh tu. sungguh aku teruja daripada dulu tak suka langsung sekarang boleh la layan sikit-sikit . yang aku kurang berkenan ialah supporters malaysia ada yang bila menang menjulang bila kalah mencampak . sikap macam tu aku tak berapa suka. ape orang panggil? "lalang" . eh tapi aku bukan suka suka nak label lalang cuma pendapat aku kalau player kurang semangat bagilah semangat jangan jatuhkan semangat .keji caci maki yang bukan-bukan effect kalah dengan singapore ahad lepas la tu :3 .and kepada wartawan atau journalist please... stop gossiping player okay? . mereka bukan artis .cukup-cukuplah tu jaga hal tepi kain orang .
 



malaysia cantik  dan semoga perangai rakyat malaysia pun sama-sama cantik :)
 
 
 
kepada harimau malaya congratulation atas kemenangan melawan laos 4-1 tadi. semoga terus fokus untuk next game. and kepada malaysian people kalau lepas ni malaysia kalah atau menang ingatlah  menang atau kalah itu adat permainan. takkan sentiasa menang je kan? take it easy . janganlah stress sangat sampai tumbuk dinding ke nak potong kemaluan ke nak lari bogel depan pavillion ke no no no...jangan buat deal macam tu next time. it is just a game. ya aku tahu game macam ni mampu menaikkan malaysia di mata dunia but for me lebih baik malaysia naik di mata dunia dengan adab dan sopan , dengan cendekiawan, dengan tatasusila, dengan teknologi dan paling penting dengan agamanya. aku ingin tengok malaysia yang macam tu. kalah kita akur menang kita sorak .stop jadi lalang and be nice :)








 
 
p/s: till the next entry




4 comments

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…