November 28, 2012

kalah dan menang patut bersama



ammar : aku nak malaysia menang malam ni kak.
aku : apa-apalah woi aku lapar . pergilah masak.


ini antara dialog aku dengan adik aku yang nombor 4 tadi. aku mintak jangan dijudge  sikap aku yang malas masak tu sebab last-last aku jugak yang kena masak  tadi =-=' .





jadi setelah masak burger cheese kegemaran diorang kami kumpul depan tv makan sama-sama . adik aku dah kalut cari siaran bola. dengan terpaksa aku pun kena tonton sekali. untuk pengetahuan korang aku tak minat bola sebab aku rasa aku rabun walaupun tak pakai cermin mata. aku jadi pening tengok orang kejar-kejar bola yang satu. teringin aku jadi bola dekat manchester united tu. terasa teruja jugak kalau dikejar mamat hensem sekalian alam kan. kannnn.dari pengalaman aku tengok bola 2 tahun kebelakangan ni sebab dah bosan dah tak ada apa nak buat , aku rasa kagum juga tengok team malaysia main dengan penuh semangat 2 tahun lepas. teruja jugak dengar lagu lagu bola yang gemuruh tu. sungguh aku teruja daripada dulu tak suka langsung sekarang boleh la layan sikit-sikit . yang aku kurang berkenan ialah supporters malaysia ada yang bila menang menjulang bila kalah mencampak . sikap macam tu aku tak berapa suka. ape orang panggil? "lalang" . eh tapi aku bukan suka suka nak label lalang cuma pendapat aku kalau player kurang semangat bagilah semangat jangan jatuhkan semangat .keji caci maki yang bukan-bukan effect kalah dengan singapore ahad lepas la tu :3 .and kepada wartawan atau journalist please... stop gossiping player okay? . mereka bukan artis .cukup-cukuplah tu jaga hal tepi kain orang .
 



malaysia cantik  dan semoga perangai rakyat malaysia pun sama-sama cantik :)
 
 
 
kepada harimau malaya congratulation atas kemenangan melawan laos 4-1 tadi. semoga terus fokus untuk next game. and kepada malaysian people kalau lepas ni malaysia kalah atau menang ingatlah  menang atau kalah itu adat permainan. takkan sentiasa menang je kan? take it easy . janganlah stress sangat sampai tumbuk dinding ke nak potong kemaluan ke nak lari bogel depan pavillion ke no no no...jangan buat deal macam tu next time. it is just a game. ya aku tahu game macam ni mampu menaikkan malaysia di mata dunia but for me lebih baik malaysia naik di mata dunia dengan adab dan sopan , dengan cendekiawan, dengan tatasusila, dengan teknologi dan paling penting dengan agamanya. aku ingin tengok malaysia yang macam tu. kalah kita akur menang kita sorak .stop jadi lalang and be nice :)








 
 
p/s: till the next entry




Post a Comment