Skip to main content

smartphone manakah yang harus jadi pilihan anda?

zaman sekarang semua orang terkejar-kejar nak pakai smartphone, bermacam orang bermacam tujuan, tapi ada  segelintir orang yang macam aku ni, memakainya untuk keperluan. jadi bila aku dah selidiki dan aku juga salah seorang pengguna  smartphone, aku rasa blackberry adalah salah satu smartphone yang sesuai untuk digunakan ramai.kenapa blackberry? okay meh sini aku nak jelaskan
 


 
 
 
 
cas internet yang murah berbanding smartphone lain.
BIS atau nama panjangnya blackberry internet service, untuk celcom korang cuma perlu topap rm25 sebulan, dan maxis rm20 sebulan kalau smartphone lain mahal dah tu , ada rm75 ada rm90 . jadi nampak tak betapa murahnya  blackberry?. kenapa celcom mahal? dah aku taknak jawab korang tanya sendiri pemilik telco terbabit. tapi untuk celcom meh aku kasi penerangan panjang lebar sikit sebab aku pengguna BIS celcom :) . rm25 ni tak sia-sia sebab korang boleh dapat bonus kredit panggilan 3 peratus tiap-tiap bulan (aku selalu dapat)dannn korang dapat free  250 Mb broadband, di mana bila korang cucuk blackberry korang di laptop ianya bleh jadi broadband dengan nilai mb percuma tadi. haaa gunalah sampai habis tu. tiap-tiap bulan dapat tau! :).
 
ada email dan notification
email sangat penting bagi manusia macam aku. kenapa? okay senang je reasonnya sebab aku sekarang menganggur,so aku selalu mohon kerja melalui email jadi bila pakai blackberry ni aku jadi alert dengan setiap email yang masuk inbox, tak kiralah pasal kerja ke bussines ke, samaada aku email dengan kawan yang jauh ke, ada siapa2 hack facebook aku ke, jadi email ni akan notify aku dan aku berbunyi. nampak tak betapa effisyennya blackberry ni? :)

 
bbm, whatsapp, twitter,facebook
 
okay sekarang ni boleh kata ramai jugaklah yang kaki online, so banyak application untuk online dimana sahaja tanpa ada cas tambahan. well rm25 untuk semua ni? bukankah ianya berbaloi?. disaat  kredit habis, bbm boleh jadi penyelamat untuk berhubung dengan kawan-kawan yang sama-sama pakai blackberry. ini adalah gaya hidup penuh penjimatan hehehehe. (aku memang kedekut jadi korang kena faham kenapa aku pakai blackberry ni). whatsapp pula fungsinya lebih kurang sama macam bbm tapi ianya lebih meluas, andai kata kawan kita pakai samsung galaxy ke (selain blackberry) kita boleh contact dia guna whatsapp double jimat! .(seee.. dah kata saya seorang penjimat tapi bergaya *batuk*)

 
kalendar
kalendar dalam blackberry ni special sikit. betapa specialnya dia sebab dia boleh link kan ke facebook. u get me? okay macam ni, bila dah link ke facebook dan facebook link ke kalander, setiap kali ada birthday kawan kita kat facebook kalander ni akan kasitahu, dan siap boleh taip terus wish tanpa pergi selidik birthday siapa harini. selain itu kita juga boleh update blog guna blackberry . hebat tak? hebat tak? ... itulah dia smartphone :)
 
 
murah
okay semua orang tahu yang blackberry dah murah sekarang. well korang tak perlu beli yang mahal-mahal sangat sebenarnya, most of blackberry function sama je. jadi boleh aku katakan blackberry sekarang antara smartphone yang murah.

 
 

produk apple memang cute, tapi aku tak berduit  jadi kita harus pandai memikirkan smartphone manakah yang boleh memenuhi keperluan kita. untuk show off? better jauhkan! :)


 
blackberry mungkin tak ada instagram, tak boleh main talking tom, tak boleh nak tengok cuaca diluar , kamera pun okay-okay sahaja tak macam i phone 8 GB. tapi bagi aku cukuplah kita pakai sesuatu yang kita mampu. if korang ade duit lebih it's okay boleh pakai i phone .
tapi kalau tak ada tak perlu bergolok gadai demi smartphone untuk menunjuk-nunjuk pada orang okay? sekian sahaja review penuh semangat dari aku.
 
 
 
salam penuh keterujaan , una
 
 
 
 
 
 
 
 


Comments

Awana Suzanna said…
xtahu plak wana sebulan celcom RM25 rgt.. owes bek mgu.. kena tukar plan BIS lah mcm ni... mcm ner nak wat bb jd bband tu?? cerr wat tutor cikit una.. wana xtahu mcm ner nak wat..
~emi~ said…
Sangat setuju! Haritu dah survey yg pasal kadar plan internet tu. Time tu kengkonon nak kena beli android sbb utk kegunaan projek tahun akhir. Tp mcm lg suka blackberry. tgk kwn2 ramai pakai..mcm teringin plak. so survey dy punya kadar internet. mmg blackberry lg affordable n sesuai klu utk student. no wonder la majority students pilih blackberry berbanding android.
izzati husna said…
awana: yup memang rm25 je.. mcm xcaya kan? ^^
izzati husna said…
emi : yup jadi kalau nak beli smartphone better guna blackberry :)
asyiqin nasir said…
gune bb memang best!
Pondok Usang said…
saya juga gune bb.. meh sini bbpin.. Salam Aidiladha.. =)
berkas askep said…
i just have nokia 1202
shar90 said…
woo... bestnye klu pkai bb... nak jgk... huuu

Popular posts from this blog

Music and me : kenali siapa insomniacks

hello happy cracky people!  sebelum aku nak introduce korang kepada ahli group insomniacks ni , apa kata korang bukak video dekat atas ni dulu. 

okay dah  dengar cover diorang?  i know what you guys think.cool gila kan? susah nak jumpa orang boleh cover lagu blink182 ni dengan jayanya dan sesedap ini. and kalau korang perasan diorang ada tambah lirik sendiri dekat belakang.


aku dapat tahu pasal diorang ni start diorang buat cover dengan johanis sani. siapa tak kenal jo?angkat tangan? okaylah  siapa yang layan vine dekat sini dan familiar dengan viner acidgaf?
yelah acidgaf tu jo lah.

semua orang tahu jo ni suara dia sedap. come on... walaupun dia ni ramai haters sebab keseksian dia tapi please put aside those negativity. as a music lover, i appreciate her talent and selalu la jugak aku pergi layan cover dia dekat youtube. so start dari situ aku discover this group.



insomniacks dianggotai oleh
syed amir iqbal,danial,iskandar dan gavin

Tutorial Edit Video Guna Imovie

hai.
zaman instagram kini dah lebih advanced. Bila mana kita tengok ramai insta famous yang upload video mempunyai background music yang memikat hati. Rata rata golongan hipster sekarang mempunyai smartphone dan smartphone pilihan mereka samaada Samsung atau iphone.Kalau Guna Samsung mungkin tak ada  masalah nak edit video ada music tapi bagaimana jika menggunakan iphone?


semua orang tahu tahap kedekut iphone ni macam mana kan? Nak music free boleh je download. tapi tak boleh guna buat ringtone dengan mudah. Kalau pakai software iMovie nak edit video dan ada background music  Lagu kena beli kan?  kalau taknak beli  kena buat banyak kerja sikit. Step nak dapat music free for iphone yang boleh guna untuk segala apps ada disini. Click for tutorial.


Baca tutorial tu kemudian datang baca sini semula okay?

dah baca ? okay cool.

cara nak edit video ni mudah je. Mula mula..

1)  download  iMovie dan Squaready for video di apple store.




2) Masukkan video /photo yang nak diedit di iMovie



3)Kalau video k…

HANNAN MEDISPA HONEST REVIEW & GET WELL SOON MOM

hi everyone! today i'm gonna do a quick review on hannan medispa treatment. 100% genuine and this is not a sponsored post because i am not that famous, i don't really have a reader which makes my entry is just an honest review.
where is it located?  dekat twosquare pj state but in the map they stated that it is at damansara. but it is actually located  at two square.
so this is bella on her 3rd treatemnt. my cousin got a severe acne problem and pigmentation. and she is PANTANG JUMPA  kinda person. she cannot eat seafood and belacan. hopefully she gonna stop eating that for a while. since this treatment cost her a lot of money already.
so this is how the front desk of hannanmedispa looks like.

and this is the logo . looks good!


okay this is inside the treatment room. i really like every inch of this place. the decoration is very clean and air feel fresh as well. the staff were also very friendly and well trained.
bella took the 6 session of treatment which comes with a package. based on doc…