October 23, 2012

smartphone manakah yang harus jadi pilihan anda?

zaman sekarang semua orang terkejar-kejar nak pakai smartphone, bermacam orang bermacam tujuan, tapi ada  segelintir orang yang macam aku ni, memakainya untuk keperluan. jadi bila aku dah selidiki dan aku juga salah seorang pengguna  smartphone, aku rasa blackberry adalah salah satu smartphone yang sesuai untuk digunakan ramai.kenapa blackberry? okay meh sini aku nak jelaskan
 


 
 
 
 
cas internet yang murah berbanding smartphone lain.
BIS atau nama panjangnya blackberry internet service, untuk celcom korang cuma perlu topap rm25 sebulan, dan maxis rm20 sebulan kalau smartphone lain mahal dah tu , ada rm75 ada rm90 . jadi nampak tak betapa murahnya  blackberry?. kenapa celcom mahal? dah aku taknak jawab korang tanya sendiri pemilik telco terbabit. tapi untuk celcom meh aku kasi penerangan panjang lebar sikit sebab aku pengguna BIS celcom :) . rm25 ni tak sia-sia sebab korang boleh dapat bonus kredit panggilan 3 peratus tiap-tiap bulan (aku selalu dapat)dannn korang dapat free  250 Mb broadband, di mana bila korang cucuk blackberry korang di laptop ianya bleh jadi broadband dengan nilai mb percuma tadi. haaa gunalah sampai habis tu. tiap-tiap bulan dapat tau! :).
 
ada email dan notification
email sangat penting bagi manusia macam aku. kenapa? okay senang je reasonnya sebab aku sekarang menganggur,so aku selalu mohon kerja melalui email jadi bila pakai blackberry ni aku jadi alert dengan setiap email yang masuk inbox, tak kiralah pasal kerja ke bussines ke, samaada aku email dengan kawan yang jauh ke, ada siapa2 hack facebook aku ke, jadi email ni akan notify aku dan aku berbunyi. nampak tak betapa effisyennya blackberry ni? :)

 
bbm, whatsapp, twitter,facebook
 
okay sekarang ni boleh kata ramai jugaklah yang kaki online, so banyak application untuk online dimana sahaja tanpa ada cas tambahan. well rm25 untuk semua ni? bukankah ianya berbaloi?. disaat  kredit habis, bbm boleh jadi penyelamat untuk berhubung dengan kawan-kawan yang sama-sama pakai blackberry. ini adalah gaya hidup penuh penjimatan hehehehe. (aku memang kedekut jadi korang kena faham kenapa aku pakai blackberry ni). whatsapp pula fungsinya lebih kurang sama macam bbm tapi ianya lebih meluas, andai kata kawan kita pakai samsung galaxy ke (selain blackberry) kita boleh contact dia guna whatsapp double jimat! .(seee.. dah kata saya seorang penjimat tapi bergaya *batuk*)

 
kalendar
kalendar dalam blackberry ni special sikit. betapa specialnya dia sebab dia boleh link kan ke facebook. u get me? okay macam ni, bila dah link ke facebook dan facebook link ke kalander, setiap kali ada birthday kawan kita kat facebook kalander ni akan kasitahu, dan siap boleh taip terus wish tanpa pergi selidik birthday siapa harini. selain itu kita juga boleh update blog guna blackberry . hebat tak? hebat tak? ... itulah dia smartphone :)
 
 
murah
okay semua orang tahu yang blackberry dah murah sekarang. well korang tak perlu beli yang mahal-mahal sangat sebenarnya, most of blackberry function sama je. jadi boleh aku katakan blackberry sekarang antara smartphone yang murah.

 
 

produk apple memang cute, tapi aku tak berduit  jadi kita harus pandai memikirkan smartphone manakah yang boleh memenuhi keperluan kita. untuk show off? better jauhkan! :)


 
blackberry mungkin tak ada instagram, tak boleh main talking tom, tak boleh nak tengok cuaca diluar , kamera pun okay-okay sahaja tak macam i phone 8 GB. tapi bagi aku cukuplah kita pakai sesuatu yang kita mampu. if korang ade duit lebih it's okay boleh pakai i phone .
tapi kalau tak ada tak perlu bergolok gadai demi smartphone untuk menunjuk-nunjuk pada orang okay? sekian sahaja review penuh semangat dari aku.
 
 
 
salam penuh keterujaan , una
 
 
 
 
 
 
 
 


Post a Comment