Skip to main content

ENTRY BEREMOSI : PENDATANG ASING BERPERANGAI SYAITAN.

tadi aku baca blog ben ashaari. aku tiba-tiba emosi siapa tak baca lagi, sekarang boleh pergi baca.
 
 
 

 
 
 
jujur aku rasa marah bila aku baca entry ini. rasa aura membunuh tiba-tiba muncul . my potency cannot be denied.
 
 
10 orang myanmar culik, dan rogol wanita tempatan yang sedang menunggu bas ke tempat kerja pada pukul 3 petang di subang jaya.
kejadian ni bukan berlaku di tempat gelap, dan bukan juga diwaktu malam.
diacukan parang. diculik menggunakan kereta.banyak pulak duit orang myanmar ni beli kereta kan?
 
aku sebagai kaum hawa sedang berharap kerajaan akan buat suatu undang-undang baru untuk pendatang asing. aku betul-betul benci, jijik, geram, marah dengan apa yang terjadi.kalau boleh aku nak sumbangkan idea yang tiba-tiba pop up dalam minda aku.
 
 
pendatang asing yang ambik lesen dimalaysia wajib:
 
1) buat urine test samaada bebas dadah atau sebagainya.
 
2)jika memiliki kenderaan di malaysia, sangat wajib daftar no pendaftaran di balai polis. tiap-tiap balai polis di malaysia harus ada no pendaftaran kenderaan.WAJIB.
 
3)jika meminjam atau menggunakan kenderaan atau kereta sewa orang tempatan, pemilik kenderaan wajib REKOD butir pengenalan diri, log masa pinjam .
 
4)Jika membeli dan memiliki kenderaan di malaysia, WAJIB tampal pelekat Kenderaan khas untuk foreigner.(polis boleh buat pemantauan bila-bila masa)
 
 
 
okay dan antara perkara lain yang kerajaan perlu pandang serius ialah
 
1)kuota : kurangkan jumlah masuk warga asing, jika perlukan yang baru, yang lama WAJIB dihantar pulang.
 
2)tempoh masa: tempoh masa individu tak boleh lebih 5 tahun di malaysia . TAK BOLEH!!!!
 
3)pantau : pantau segala pintu masuk ke malaysia dari negara jiran, kawalan seketat-ketatnya.
 
4)kewarganegaraan : tak boleh mintak kewarganegaraan kalau tak lebih 10 tahun tinggal di MAlAYSIA.kalau nak kewarganegaraan pun kena selidik sebabnya, kalau tak cukup kukuh sebab jangan bagi.
 
5) wujudkan cukai : wujudkan cukai untuk foreigner.
 
 
aku berharap MALAYSIA tak mengamalkan dasar buka pintu sangat-sangat.bandar KLANG aku tengok dah tak macam bandar KLANG. dah macam ibu negara negara luar. MYANMAR, BANGLADESH,INDONESIAN bersepah-sepah.tak kurang juga yang berniaga secara haram. siapa yang bagi lesen berniaga aku pun tahu.
 
hopefully DS najib buat sesuatu, sebab majoriti kaum di MALAYSIA seharusnya MELAYU ,CINA DAN INDIA, dan kaum lain di sabah sarawak bukannya kaum BANGLADESH,INDONESIAN,MYANMAR DLL.
 
 
 
 
 
p/s: i hope malaysia stay in peace.



Post a Comment

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…