Skip to main content

Movie Review : The Hobbit And The battle of the Five Army


Sinopsis

the hobbit and the battle of the five army merupakan sambungan dan pelengkap siri the hobbit.
Seperti semua orang tahu the hobbit mempunyai banyak cast members dimana agak mustahil untuk aku ingat semua. Pada part 1 ceritanya lebih simple, melibatkan bilbo baggins , the dwarf (kelompok atau sekumpulan orang kerdil yang berasal dari erebor diketuai thorin dan disertai oleh seorang ahli sihir bernama gandalf).
Dward mempunyai rancangan untuk menakluk semula erebor yang ditawan seekor naga bernama smaug. 
dalam part 2 mereka telah berjaya membuka pintu masuk erebor , dan permulaan awal part 3 adalah babak babak dimana the smaug telah ke laketown dan menyembur api ke seluruh pelusuk kota itu.Ramai yang terkorban .The smaug akhirnya dibunuh bart (yang dulunya berketurunan raja dari dale) dengan panah hitam.

bard and legolas. Both were dashing in the movie.. i just cant even! :"D

setelah kematian smaug, bart dan penduduk laketown datang ke erobor untuk menuntut janji daripada thorin.
Thorin menjanjikan emas pada seluruh penduduk laketown jika mereka sudi menolong the dwarf untuk masuk ke erebor. Thorin yang dirasuk semangat naga yang taksubkan emas dan menjadi tamak. Dia mengerahkan dward lainnya termasuk bilbo mencari arkenstone.arkenstone kemudiannya ditemui oleh bilbo namun tidak diserahkannya pada thorin kerana ketamakan thorin .

di scene lain gandalf yang di tangkap oleh orcs telah di selamatkan oleh saruman, lady of galadriel dan satu lagi watak yang aku tak ingat namanya ( elf).Gandalf mengambil keputusan untuk ke erobor untuk memberitahu thorin bahawa orc dan bala tenteranya akan datang menyerang mereka. Sementara thorin dengan kedegilannya yang menolak perjanjian damai dengan raja elf dan bart , Tauriel dan  legolas pula menemui kubu lama orcs yang bertempat di gundabad



keadaan semakin meruncing, seluruh erebor dan dale ditumpahi darah. Adakah thorin masih dengan sikap tamaknya? mampukan bilbo menyelamatkan rakan-rakanya dari dibunuh orcs?
siapakah yang akhirnya memiliki arkenstone? Mampukah legolas mencuri hati tauriel?


kena tengok sendiri. Actually banyak aku tak ulas. Cerita ni boleh diperbaiki sebenarnya. 
anyway cerita ni tetap woww!

1 of the epic movies i watched in 2014.

well done peter jackson.

Legolas and tauriel. They should be together in real life.
T_T







Post a Comment

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…