Skip to main content

magiknya ramadhan?




sila pasang lagu diatas untuk effek ramadhan menusuk kalbu

ramadhan dah nak habis, ada yang sedih sebab bulan puasa ni dah nak habis
ada yang suka sebab dah nak raya
*kena mengaku yang una ada sikit suka sebab nak raya *
tapi sebenarnya terasa bulan puasa ni banyak bagusnya

una bukan nak cerita dari segi pahala yang kita dapat di ramadhan
ramai dah cerita una nak share benda yang lain sikit
antaranya perasaan takut pada hantu syaitan akan berkubur pada bulan puasa
korang mesti penah rasa kan , tiba-tiba malam rasa takut hantu pastu

fikir alah ni bulan puasa mana ada hantu. kan kan?

tapi bila 1 syawal je automatik rasa takut tu datang balik.
mentaliti orang melayu memang macam gitu .

tak semua tapi kebanyakan
 maaf bukan nak menyindir bangsa sendiri
ini kira macam nak cerita mentaliti orang kita la.

satu lagi boleh kurangkan aktiviti perbomohan.
mesti korang pelik kan zaman macam gini ade ke lagi orang percaya bomoh bomoh ni?

LIKE SERIOUSLY?


waktu bulan puasa kuranglah aktiviti bomoh-bomoh ni
kalau dia buat juga tak tahu nak kata macam mana
samaada yang jumpa bomoh tu sewel atau bomoh tu sewel.
*actually dua-dua sewel*

engko nak  tangkap setan kejadah , setan ALLAH dan kurung satu bulan u know?

and selain itu antara hikmahnya, bila bulan puasa
ramai muda-mudi tetiba rindu nak balik kampung makan masakan omak
selalunya ilek ilek je lepak 40 jam kat luar, tapi bila tiba je bulan puasa je hati serta merta jadi tisu.



serta merta je.
haa magik tak bulan puasa?



lagi satu bila bulan puasa ni otomatik orang tunggu azan maghrib
bulan-bulan lain orang tak tunggu pun bulan puasa je orang tunggu

yang tunggu maghrib waktu bulan lain  tu alahai cantik dan hensemnya kalian
yang hensem tu bak mai no phone bagi ceq sat, nak buat list calon suami hahaha *aku ni mengundang betul*




selain tu keluarga tiba-tiba je nak bersatu padu
yang selalu makan lain-lain time
boleh berganding bahu tunggu waktu puasa
nampak tak semangatnya disitu?

jadi dengan ramadhan yang berbaki beberapa harini,janganlah kita sibuk-sibuk pikir raya je ye. yang ade bonus 500 hengget tu, kot kot la ade baju raya tak muat tahun tahun lepas punya ke
ape kata sedekah kat orang fakir miskin ke orang-orang yang memerlukan ke? so raya ni bukan bermakna untuk kita je tapi untuk semua.

p/s : esok una balik kampung , doakan una selamat sampai ok?


15 comments

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…