August 15, 2012

magiknya ramadhan?




sila pasang lagu diatas untuk effek ramadhan menusuk kalbu

ramadhan dah nak habis, ada yang sedih sebab bulan puasa ni dah nak habis
ada yang suka sebab dah nak raya
*kena mengaku yang una ada sikit suka sebab nak raya *
tapi sebenarnya terasa bulan puasa ni banyak bagusnya

una bukan nak cerita dari segi pahala yang kita dapat di ramadhan
ramai dah cerita una nak share benda yang lain sikit
antaranya perasaan takut pada hantu syaitan akan berkubur pada bulan puasa
korang mesti penah rasa kan , tiba-tiba malam rasa takut hantu pastu

fikir alah ni bulan puasa mana ada hantu. kan kan?

tapi bila 1 syawal je automatik rasa takut tu datang balik.
mentaliti orang melayu memang macam gitu .

tak semua tapi kebanyakan
 maaf bukan nak menyindir bangsa sendiri
ini kira macam nak cerita mentaliti orang kita la.

satu lagi boleh kurangkan aktiviti perbomohan.
mesti korang pelik kan zaman macam gini ade ke lagi orang percaya bomoh bomoh ni?

LIKE SERIOUSLY?


waktu bulan puasa kuranglah aktiviti bomoh-bomoh ni
kalau dia buat juga tak tahu nak kata macam mana
samaada yang jumpa bomoh tu sewel atau bomoh tu sewel.
*actually dua-dua sewel*

engko nak  tangkap setan kejadah , setan ALLAH dan kurung satu bulan u know?

and selain itu antara hikmahnya, bila bulan puasa
ramai muda-mudi tetiba rindu nak balik kampung makan masakan omak
selalunya ilek ilek je lepak 40 jam kat luar, tapi bila tiba je bulan puasa je hati serta merta jadi tisu.



serta merta je.
haa magik tak bulan puasa?



lagi satu bila bulan puasa ni otomatik orang tunggu azan maghrib
bulan-bulan lain orang tak tunggu pun bulan puasa je orang tunggu

yang tunggu maghrib waktu bulan lain  tu alahai cantik dan hensemnya kalian
yang hensem tu bak mai no phone bagi ceq sat, nak buat list calon suami hahaha *aku ni mengundang betul*




selain tu keluarga tiba-tiba je nak bersatu padu
yang selalu makan lain-lain time
boleh berganding bahu tunggu waktu puasa
nampak tak semangatnya disitu?

jadi dengan ramadhan yang berbaki beberapa harini,janganlah kita sibuk-sibuk pikir raya je ye. yang ade bonus 500 hengget tu, kot kot la ade baju raya tak muat tahun tahun lepas punya ke
ape kata sedekah kat orang fakir miskin ke orang-orang yang memerlukan ke? so raya ni bukan bermakna untuk kita je tapi untuk semua.

p/s : esok una balik kampung , doakan una selamat sampai ok?


Post a Comment

FENTY BEAUTY BY RIHANNA REVIEW

           hi guys harini aku nak update sikit pasal satu make up brand yang tengah hot giler diperkatakan masyarakat umum. tak lain ...