Skip to main content

Bagaimana jadikan hobi sebagai kerjaya ? ikuti kaedahnya dan bussines part time saya


Bila bercakap topik ni  mesti kadang kadang kita terbayang . betapa seronoknya kalau dapat jadi boss. Tak payah apply cuti ,  tak perlu nak pening kepala pasal gaji tak cukup. Sebab kita kan boss? hehek. *gelak kepit*

tapi segala angan angan adalah sia sia kalau kita tak pernah terfikir untuk merealisasikan impian tersebut. Selari dengan pergerakan arus modern dan gelombang inflasi ( kenaikan harga barang) menyebabkan kita ni mencari cari peluang lain untuk buat duit poket. Ada yang memilih MLM, ada yang memilih berniaga kecil kecilan. ADA JUGA YANG TERPENGARUH DENGAN SCAMMER.
dan dengan rendah diri dan tersipu sipu malu, saya Una Mn, mengakui pernah juga terlibat dengan scammer ini sebagai pelabur konon konon aktif. Mula mula tu okay lepastu lesap. Dan selepas itu saya serik dan mula memikirkan cara untuk memperbaiki kehidupan dengan rezeki yang lebih diberkati. Dengan itu sekarang saya mempunyai dua career yang saya patut imbangi. Site engineer dan part time business. Inilah usaha yang Berjaya saya lakukan setakat ini selepas bertahun tahun merancang berniaga tapi kemain liat nak mulakan langkah pertama. Dan minggu lepas saya dah mulakan langkah pertama saya . nanti saya cerita produk apa saya jual.

tuntasnya, saya memang jenis manusia kalau dah bercerita kadang kadang lupa point utama yang patut saya tekankan. ececey macam gaya penceramah pulak dah.


okay berbalik pada point utama. Bila kita hidup dengan menjalankan perniagaan atau membuat sesuatu yang kita sukai / menjadikan hobi kita sebagai punca pendapatan  kita.. maka sekaligus kita tak akan rasa seperti kita bekerja.dan ianya buat kita lebih gembira . Ala macam korang tengok cerita mat salleh tu, ketuk ketuk besi buruk pun boleh hidup. Dan dizaman sekarang,di Malaysia khususnya bukan senang nak menjadikan perkara sebegitu menjadi realiti.
Perlu usaha yang tanpa kenal erti lelah, kena ada semangat yang tinggi dan putus asa. sebenarnya ada cara, cuma belum terkenal meluas lagi.

Aku ambik contoh ni ya ..

budak budak belajar marketing.

1) boleh cari duit jual ebook macam mana nak Berjaya dalam perniagaan walaupun diorang tu tak pernahnya berniaga besar, tapi tu lah.. sometimes, your words is money too.

2)boleh buat business apa apa dan inshaallah kalau dia gunakan teknik marketing waktu dia belajar dulu tu, produk dia jual boleh laku.The Key is confident,again... words is money too!


budak budak yang suka online, pandai apps itu ini, terrer gila bapak bab coding ni semua.

1) boleh berniaga dengan orang yang berniaga. haaaa Nampak deep kan?
aku tak boleh cerita kat sini  sebab akan effect banyak pihak kalau korang nak tahu comment email korang nanti aku cerita kat orang dalam email. This is your golden chance . Macam ticket korang untuk senang. Kalau tak kaya pun, senang tu boleh dapat :D

2)kalau pandai buat games atau apps iphone boleh jual kat apple. Setakat ni aku cuma kenal seorang game developer , budak melayu baru berumur 18 tahun. Habib al attas nama dia. Memang tabik spring kat budak tu. aku pakai iphone aku pun terkial kial nak update apps dan game.. dia boleh cipta game. gempak tak gempak?



hobi melawak, suka bercerita, kalau sehari tak menaip rasa nak demam

1)kategori ni pun boleh buat duit. silap haribulan lagi mahal daripada kerja makan gaji ni. Bakat yang ada ni gunakan sebaik baiknya. caranya, macam page page dekat facebook korang Nampak tu. hari hari diorang bercerita. habis sampai kisah kiki stering lock la, mamat kejam kat kucing tu la, semua cerita kejap je korang tahu. korang ingat diorang cerita cerita tu kosong je ke tak ada duit? silaplah.. entah entah pendapatan sebulan cukup nak bayar duit muka kereta Honda atau golf gti. jangan main-main.

2)caranya buat website sendiri bubuh la roticanai(dot)com ke apa apa la korang suka. contoh Manusia Berjaya sebagai blogger kat Malaysia ni redmummy,justkhai pemilik oh media tu ben ashaari, yuyu zulaikha, fatin liyana dan banyak lagi tak larat aku nak cerita. kategori manusia pemalas macam aku ni susah sikit nak buat duit dengan berblogging. mana taknya dah la isi tu kelaut. Graphic lagi tak payah cerita . Hareeee.


dah cukuplah dulu contoh contoh itu kalau korang nak Tanya lelebih komen jer la nanti aku reply. (bajet bajet ada pembaca la konon kononya ni)

oh berbalik pada bussines tadi sebenarnya aku sekarang adalah salah seorang stokis sah bagi negeri Selangor untuk produk FLORAL MASK ni.

jadi kalau korang nak cuba boleh order dengan aku kliksini

Produk ni ramai dah guna termasuklah blogger blogger popular yang aku senaraikan kat atas tadi.
malas cakap banyak banyak meh layan gambar



 
 
 
 korang jangan risau produk ni berkesan inshaallah. Aku sendiri pengguna setia sejak tahun lepas. Dah pernah aku featured pun dalam blog aku ni.


harga floral mask (50ml)? >>> rm 39.90 sahaja  <<< free postage
tahan 2 bulan

kalau korang rasa mahal rm39.90 tu, cuba korang fikirkan sekejap.
kalau korang jenis selalu guna mask kat Watson yang harga rm6 sekeping tu cuba kira jap sebulan kos berapa. katalah seminggu pakai 2 kali .

rm6 x2 = rm 12 seminggu = rm 48 sebulan. Haaaa Nampak?
kalau floral masl 50ml plak boleh tahan 2 bulan. macam mana ya?
macam mana boleh tahan 2 bulan ya? mesti korang tertanya Tanya.

pakai seminggu 2 kali sahaja. boleh tahan 2 bulan. percayalah kat cheq ni.. sebab cheq ni sebelum jual cheq dah test dulu hampir setahun macam tu la kaedahnya..  ;D

1) 100% produk keluaran bumiputra (dijamin halal dan suci)
2) Lulus KKM (selamat untuk semua jenis kulit)
3) Jimat Banyak, produk jenis cecair ikut suka nak sapu tebal ke sapu nipis.
4) Boleh menanggalkan whitehead/blackhead dan minyak minyak di muka.

bertindak sekarang!
=================================================
Floral Mask beli 1 rm39.90 Free Pos Laju = Jimat Rm 6
Floral Mask beli 2 rm70 Free Pos Laju = Jimat Rm 15.80

setiap unit floral mask ada free gift. makin banyak beli makin banyak free gift.
==================================================


khusus untuk orang yang tinggal area Klang,shah alam, COD AVAILABLE.
kalau korang salah seorang pembaca blog ni . inshaallah discount diberi. bukan janji tapi pasti. (DISCOUNT COD only) ;)


P/S: No pain no gain, nak kulit cantik kena keluar modal sikit :)
Post a Comment

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…