Skip to main content

Degree logic.

 



Baru baru ni aku ada berjumpa dengan seorang kawan lama, kami berbual panjang dan dia bertanya apa yang aku buat sekarang, dan ya aku duduk di rumah  sebab mama tak izinkan aku bekerja lagi di sana dia berharap aku dapat sambung degree.

kawan aku ni dah sambung degree part 2 di uitm  .



A : ijat kau taknak sambung degree ke?
aku : eh naklah.. tapi tak ada rezeki je lagi.. kenapa ?
A:oh kau mintak uitm tak?
aku: mintak, tapi tak tahu lagi aku dapat ke tak .*jawabku jujur*


A: aku rasakan kau mintak je kos apa-apa , janji kau dapat sambung degree.
aku : taknaklah , aku nak mintak kos yang aku nak belajar je .
A: kau ni janganlah demand sangat, ambik je apa-apa.



okay tujuan aku buat post ni bukan nak menceritakan keburukan kawan aku, atau keburukan diri sendiri. bagi aku, aku berhak demand sebab aku bayar apa yang aku belajar. betul atau tak?


kita di malaysia perlu bayar yuran pengajian sehingga berbelas ribu dan berpuluh ribu untuk belajar, dan kemudian mencari kerja sendiri. sekarang cuba fikir dahlah kita berhutang untuk belajar  kenapa pulak kita tak boleh memilih bidang yang kita nak pelajari? . oh come onnnn guys.


aku tak suka menjadi manusia yang mengejar sesuatu "kejayaan" hanya untuk memberitahu semua orang "hai saya ada segulung ijazah, saya sungguh pandai ! ambillah saya bekerja" padahal at the end of the day, kita cuma jadi manusia yang ada sehelai kertas yang kita kejar padahal otak kita kosong sebab kita tak  berminat dengan apa yang kita buat, jadilah kita antara manusia yang menganggur tanpa kerja walaupun belajar bertahun-tahun berhempas pulas menghadap assignment, test dan sevagainya.


So apa yang aku nak tekankan disini, kalau nak buat sesuatu, buat dengan hati dan niat yang betul kalau awal-awal lagi niat dah salah, ijazah pun belum tentu dapat bantu kita dapat tempat yang terbaik. dan yang paling penting kita kena sedar semua orang ada goal masing-masing . tak semua orang nak jadi doktor,lecturer,accountant , mahupun engineer .  Jadi sebelum kita bagi pendapat kita pada orang kita kena ingat yang orang tu bukan kita, dan dia mempunyai minat  yang berlainan dari diri kita.





*weh ayat kau macam terasa je*

ha memang pun, siapa tak terasa kalau orang merendahkan cita-cita kita?
macam cerita dalam tv tu cakap, kalau nak bermimpi biar sampai ke bintang, nanti kalau gagal sekurang-kurangnya langit kita dah capai. :)




dan kepada kawan aku tu semoga berjaya dalam apa yang kau buat.ingat susah dulu senang kemudian. Bermalas-malasan itu tak elok, aku dah belajar dari kesilapan dulu. Semoga kau pun dapat belajar  apa yang aku dah belajar dulu  masa diploma , boleh kata aku dah serik main-main zaman college dulu.baru sem 2 sempat lagi nak ubah pointer tu dan ingat belajar masa zaman kau stpm dengan degree tak sama. GOOD LUCK! ;)






p/s: crack your head guys, kejayaan tak datang menyembah di kaki, do what you believe . amin.





Comments

Popular posts from this blog

Music and me : kenali siapa insomniacks

hello happy cracky people!  sebelum aku nak introduce korang kepada ahli group insomniacks ni , apa kata korang bukak video dekat atas ni dulu. 

okay dah  dengar cover diorang?  i know what you guys think.cool gila kan? susah nak jumpa orang boleh cover lagu blink182 ni dengan jayanya dan sesedap ini. and kalau korang perasan diorang ada tambah lirik sendiri dekat belakang.


aku dapat tahu pasal diorang ni start diorang buat cover dengan johanis sani. siapa tak kenal jo?angkat tangan? okaylah  siapa yang layan vine dekat sini dan familiar dengan viner acidgaf?
yelah acidgaf tu jo lah.

semua orang tahu jo ni suara dia sedap. come on... walaupun dia ni ramai haters sebab keseksian dia tapi please put aside those negativity. as a music lover, i appreciate her talent and selalu la jugak aku pergi layan cover dia dekat youtube. so start dari situ aku discover this group.



insomniacks dianggotai oleh
syed amir iqbal,danial,iskandar dan gavin

Tutorial Edit Video Guna Imovie

hai.
zaman instagram kini dah lebih advanced. Bila mana kita tengok ramai insta famous yang upload video mempunyai background music yang memikat hati. Rata rata golongan hipster sekarang mempunyai smartphone dan smartphone pilihan mereka samaada Samsung atau iphone.Kalau Guna Samsung mungkin tak ada  masalah nak edit video ada music tapi bagaimana jika menggunakan iphone?


semua orang tahu tahap kedekut iphone ni macam mana kan? Nak music free boleh je download. tapi tak boleh guna buat ringtone dengan mudah. Kalau pakai software iMovie nak edit video dan ada background music  Lagu kena beli kan?  kalau taknak beli  kena buat banyak kerja sikit. Step nak dapat music free for iphone yang boleh guna untuk segala apps ada disini. Click for tutorial.


Baca tutorial tu kemudian datang baca sini semula okay?

dah baca ? okay cool.

cara nak edit video ni mudah je. Mula mula..

1)  download  iMovie dan Squaready for video di apple store.




2) Masukkan video /photo yang nak diedit di iMovie



3)Kalau video k…

HANNAN MEDISPA HONEST REVIEW & GET WELL SOON MOM

hi everyone! today i'm gonna do a quick review on hannan medispa treatment. 100% genuine and this is not a sponsored post because i am not that famous, i don't really have a reader which makes my entry is just an honest review.
where is it located?  dekat twosquare pj state but in the map they stated that it is at damansara. but it is actually located  at two square.
so this is bella on her 3rd treatemnt. my cousin got a severe acne problem and pigmentation. and she is PANTANG JUMPA  kinda person. she cannot eat seafood and belacan. hopefully she gonna stop eating that for a while. since this treatment cost her a lot of money already.
so this is how the front desk of hannanmedispa looks like.

and this is the logo . looks good!


okay this is inside the treatment room. i really like every inch of this place. the decoration is very clean and air feel fresh as well. the staff were also very friendly and well trained.
bella took the 6 session of treatment which comes with a package. based on doc…