Skip to main content

hardest decision i have ever made.



assalamualaikum hai.

semalam lepas balik kerja, cousin cousin kesayangan ajak aku keluar date  bagi menghilangkan stress aku yang menggila sejak dua menjak ni. macam macam benda jadi yang terlalu private untuk aku cerita dalam blog ni.yang pasti, aku tengah try nak cari kerja lain. kerja baru lagi? hmm itulah dia.. 
aku dah selesa dengan tempat sekarang, kawan kawan okay. kalau ditakdirkan aku dapat kerja baru nanti sah sah aku menangis sebab rindukan diorang. aku sayang diorang sebenarnya. macam adik beradik aku dah.


Tapi yelah, i've got no choice. mungkin bulan 12 ni last month aku bersama diorang. aku ingat nak masuk part time je kat oulet tu and full time kat tempat lain. tengoklah kalau dapat kerja area bangsar senang sikit.



kenapa aku sayang nak tinggalkan tempat tu? 


1) boss dia baik. yess, aku jarang jumpa boss sebaik yang sekarang ni.dia punya tahap garang tahap fussy aku boleh terima. dia lebih rasional jenis boleh bawak bincang. aku suka. and boss dia comel juga, hahaha seriously miss caren memang comel. ini bukan entry bodek ye. tak ada faedah aku bodek dalam entry yang dah tentu tentu dia tak baca ni.


2)kawan kawan . kawan kat situ banyak yang satu kepala. walaupun dari outlet lain tapi boleh bertegur sapa, bersembang ibarat tiada hari esok. ko bayangkan part timer sunway pyramid pun aku boleh kenal . bayangkan! hahaha. orang kat tempat baru ni kenal aku sebagai seorang manusia peramah, mudah berbual padahal diorang tak tahu betapa awkwardnya manusia ni dulu? tempat ni banyak dah ubah aku :).


3) People Skill aku improved. sebab semakin hari semakin lama confident level aku semakin okay. kadang kadang tu insecure gak tengok badan sendiri yang tak lawa. tapi nak ceritanya dulu aku nak cakap dengan orang pun gagap gagap. sekarang no more.  siap boleh senyum sampai telinga lagi. cakap pun fluent je. ini bukan entry berlagak tapi ini kenyataan. selama  ni aku tulis status bahasa inggeris bla bla bla untuk brush up bahasa inggeris aku. siap berkawan dengan mat salleh yang dah jadi bestfriend aku namun, yang betul betul fluentkan bahasa inggeris aku adalah dengan cara aku bercakap dengan bahasa itu bukan sekadar menulis.practice practice and practice! verbally! XD



4)aku dapat shopping dengan harga jauh lebih murah.sebab apa? sebab aku kerja dalam shopping mall jadi aku lebih alert dengan sale sale yang berlaku kat situ. contohnya sekarang padini tengah buat sale gila gila. aku baru je meranapkan duit aku semalam. namun aku bahagia. banyak gila kot aku dapat. hahaha nanti aku letak gambar kat bawah. selain sebab sale jugak, bila kau dah kerja dalam shopping mall kau akan dapat kawan kawan dari kedai lain yang selalu offer kau harga staff. kau ingat orang lain dapat benda benda camtu? hahaha. kitorang build relationship with each other.



5)aku belajar skill baru. skill aku belajar yang aku takkan dapat dekat luar. aku belajar teknik buat kek secara percuma dan dibayar! hahaha. ko tahu class buat cake yang ada art ni berapa kena bayar? mahal do serious. and because cake cake semua ni handmade maka aku mesti kena tahu dan belajar buat setiap jenis kek. fyi, cake kat situ aku dekat 100++ jenis flavour icing dia. jadi kalau aku sekarang ni nak balik rumah and buat cake sendiri dah boleh dah.aku belajar cara buat icing yang betul, aku belajar cara hasilkan cake yang sedap dan moist. aku belajar cara buat cream cheese. aku belajar cara buat salted caramel. aku belajar cara piping atas cake secara berseni. aku belajar handle manusia. yelah aku kan bahagian management sebenarnya. lepastu aku belajar basic basic perniagaan f&b cara nak handle store, handle inventory. semualah! 


6)last but not least.aku jadi independent. sebelum ni bukan aku tak independent eah. cuma sekarang lebih lagi. aku tahu cara nak survive dekat kl ni macam mana. aku buat banyak kesilapan dan aku belajar banyak jugak dari kesilapan aku and sekarang aku nak perbetulkan balik kesilapan aku tu. korang doakan aku berjaya dunia akhirat ye? semoga aku jumpalah solution untuk masalah aku tu! :)






Comments

Popular posts from this blog

Music and me : kenali siapa insomniacks

hello happy cracky people!  sebelum aku nak introduce korang kepada ahli group insomniacks ni , apa kata korang bukak video dekat atas ni dulu. 

okay dah  dengar cover diorang?  i know what you guys think.cool gila kan? susah nak jumpa orang boleh cover lagu blink182 ni dengan jayanya dan sesedap ini. and kalau korang perasan diorang ada tambah lirik sendiri dekat belakang.


aku dapat tahu pasal diorang ni start diorang buat cover dengan johanis sani. siapa tak kenal jo?angkat tangan? okaylah  siapa yang layan vine dekat sini dan familiar dengan viner acidgaf?
yelah acidgaf tu jo lah.

semua orang tahu jo ni suara dia sedap. come on... walaupun dia ni ramai haters sebab keseksian dia tapi please put aside those negativity. as a music lover, i appreciate her talent and selalu la jugak aku pergi layan cover dia dekat youtube. so start dari situ aku discover this group.



insomniacks dianggotai oleh
syed amir iqbal,danial,iskandar dan gavin

Tutorial Edit Video Guna Imovie

hai.
zaman instagram kini dah lebih advanced. Bila mana kita tengok ramai insta famous yang upload video mempunyai background music yang memikat hati. Rata rata golongan hipster sekarang mempunyai smartphone dan smartphone pilihan mereka samaada Samsung atau iphone.Kalau Guna Samsung mungkin tak ada  masalah nak edit video ada music tapi bagaimana jika menggunakan iphone?


semua orang tahu tahap kedekut iphone ni macam mana kan? Nak music free boleh je download. tapi tak boleh guna buat ringtone dengan mudah. Kalau pakai software iMovie nak edit video dan ada background music  Lagu kena beli kan?  kalau taknak beli  kena buat banyak kerja sikit. Step nak dapat music free for iphone yang boleh guna untuk segala apps ada disini. Click for tutorial.


Baca tutorial tu kemudian datang baca sini semula okay?

dah baca ? okay cool.

cara nak edit video ni mudah je. Mula mula..

1)  download  iMovie dan Squaready for video di apple store.




2) Masukkan video /photo yang nak diedit di iMovie



3)Kalau video k…

HANNAN MEDISPA HONEST REVIEW & GET WELL SOON MOM

hi everyone! today i'm gonna do a quick review on hannan medispa treatment. 100% genuine and this is not a sponsored post because i am not that famous, i don't really have a reader which makes my entry is just an honest review.
where is it located?  dekat twosquare pj state but in the map they stated that it is at damansara. but it is actually located  at two square.
so this is bella on her 3rd treatemnt. my cousin got a severe acne problem and pigmentation. and she is PANTANG JUMPA  kinda person. she cannot eat seafood and belacan. hopefully she gonna stop eating that for a while. since this treatment cost her a lot of money already.
so this is how the front desk of hannanmedispa looks like.

and this is the logo . looks good!


okay this is inside the treatment room. i really like every inch of this place. the decoration is very clean and air feel fresh as well. the staff were also very friendly and well trained.
bella took the 6 session of treatment which comes with a package. based on doc…