Skip to main content

Entry Bergambar : Kesalahan Besar Ketika Make Up dan Make up look sesuai untuk anda




sebenarnya ramai perempuan suka make up tapi tak ramai yang tahu mengaplikasikannya dengan betul. Make up can make or break your face. The famous quotes by make up guru michelle phan.


antara kesalahan besar yang dibuat oleh seseorang wanita ketika menggunakan make up ialah di bahagian:

1) Kening
Melukis kening secara membabi buta adalah satu kesalahan besar yang dilakukan ramai wanita.Lukisan kening haruslah seimbang .Warna di tulang kening haruslah lebih pekat daripada pangkal kening. Melukis kening dengan terlalu memberi tekanan pada pensel membuatkan kening anda kelihatan terlalu tebal. Ingat..
anda  mahu mencantikkan kening bukan memusnahkan kening anda .



2)Bluser
Blusher pipi adalah optional. untuk kelihatan cantik dan lebih natural anda disarankan membeli cream blush bertekstur ringan. Sapuan ringan adalah cukup untuk menyerikan pipi anda. Kesalahan biasa dilakukan ketika make up ialah menggunakan blush jenis powder yang warnanya tidak sesuai dengan tona kulit dan disapu secara berlebihan. Ianya menyebabkan wajah  anda kelihatan seperti badut McDonald.


3)Eyeliner.
Adalah wajib bagi anda untuk mengenali bentuk mata dan jenis mata anda.Eyeliner wing sesuai untuk membentuk mata agar lebih bundar dan besar. Teknik wing liner ini biasa digunakan mereka bermata sepet,Kesalahan biasa dilakukan sewaktu menggunakan eyeliner ialah jenis eyeliner digunakan. untuk aktiviti yang akan buat korang lebih mudah berpeluh,.cari eyeliner yang takkan comot. Sebagai contoh liquid eyeliner from silky girl. Mudah je nak tanggal .. tak ada masalah mata panda.. tak perlu genyeh mata dengan make up remover berjam jam semata mata nak tanggalkan kesan kesan eyeliner. Ingat,. pilih eyeliner sesuai dengan keadaan.


4)Lipstain/Lipice/Lipstick
Untuk lippies pula kesalahan yang biasa dilakukan ialah tidak menggunakan lip liner. Bagi pengguna lipstick tegar.. anda pasti tahu lipstick adalah sangat mudah pudar. Bagi student yang kurang berkemampuan... boleh guna lip tint sahaja..
Kalau nak rasa fancy shemancy .. boleh guna lipstain dari Nyx. Sesuai untuk fresh look. Elakkan guna lipstick berwarna garang ke kelas, ketika menziarahi pesakit dan ketika bekerja.

5)Foundation
Pilih foundation yang sesuai dengan warna kulit anda. Mac adalah pilihan yang tepat. Memilih foundation yang tidak sesuai dengan tona kulit anda hanya akan membuatkan kulit anda kelabu.

6)Eyeshadow
pemilihan eyeshadow yang berwarna agak striking adalah salah satu kesalahan besar yang anda lakukan. Ya.. kita harus bereksperiman.. tapi ingat "less is more"
Kalau rasa rasa teringin sangat nak pakai eyeshadow .. pakai warna coklat sebagai pembayang mata .. anda akan kelihatan lebih fresh dan menawan.

bonus tips

salah satu rahsia hasil make up yang cantik adalah kualiti produk yang digunakan dan teknik blending yang dilakukan. Make up yang cantik adalah make up yang "blend in" dengan tona kulit si pemakai.



Sandra Alwie  : antara figura yang aku dah kenal lama dalam dunia maya.
Aplikasi make up simple ni boleh dipraktikkan bersama.

Niena Baharun actress, model dan figura yang aku minati jugak. Dia punya skin memang dah cantik
tapi make up dia boleh dicontohi ..Light, soft and sweet. Hijabster yang simple ni adalah ikon fesyen aku.
aku tak berapa suka sepsis pintal sana pintal sini.. boleh maut tercekik main pintal pintal ni :D


Ini pulak adalah contoh make up berat sedikit sesuai untuk perkhawinan
mesra fotografi. CREDIT : NABBY BADJENID
daripada instagram dia. Ni adalah bride yang dia make up kan. Nice kan?



P/s: Next inshallah aku akan up entry jenama jenama make up yang anda boleh cuba. :D
5 comments

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…