February 24, 2015

Entry Bergambar : Kesalahan Besar Ketika Make Up dan Make up look sesuai untuk anda




sebenarnya ramai perempuan suka make up tapi tak ramai yang tahu mengaplikasikannya dengan betul. Make up can make or break your face. The famous quotes by make up guru michelle phan.


antara kesalahan besar yang dibuat oleh seseorang wanita ketika menggunakan make up ialah di bahagian:

1) Kening
Melukis kening secara membabi buta adalah satu kesalahan besar yang dilakukan ramai wanita.Lukisan kening haruslah seimbang .Warna di tulang kening haruslah lebih pekat daripada pangkal kening. Melukis kening dengan terlalu memberi tekanan pada pensel membuatkan kening anda kelihatan terlalu tebal. Ingat..
anda  mahu mencantikkan kening bukan memusnahkan kening anda .



2)Bluser
Blusher pipi adalah optional. untuk kelihatan cantik dan lebih natural anda disarankan membeli cream blush bertekstur ringan. Sapuan ringan adalah cukup untuk menyerikan pipi anda. Kesalahan biasa dilakukan ketika make up ialah menggunakan blush jenis powder yang warnanya tidak sesuai dengan tona kulit dan disapu secara berlebihan. Ianya menyebabkan wajah  anda kelihatan seperti badut McDonald.


3)Eyeliner.
Adalah wajib bagi anda untuk mengenali bentuk mata dan jenis mata anda.Eyeliner wing sesuai untuk membentuk mata agar lebih bundar dan besar. Teknik wing liner ini biasa digunakan mereka bermata sepet,Kesalahan biasa dilakukan sewaktu menggunakan eyeliner ialah jenis eyeliner digunakan. untuk aktiviti yang akan buat korang lebih mudah berpeluh,.cari eyeliner yang takkan comot. Sebagai contoh liquid eyeliner from silky girl. Mudah je nak tanggal .. tak ada masalah mata panda.. tak perlu genyeh mata dengan make up remover berjam jam semata mata nak tanggalkan kesan kesan eyeliner. Ingat,. pilih eyeliner sesuai dengan keadaan.


4)Lipstain/Lipice/Lipstick
Untuk lippies pula kesalahan yang biasa dilakukan ialah tidak menggunakan lip liner. Bagi pengguna lipstick tegar.. anda pasti tahu lipstick adalah sangat mudah pudar. Bagi student yang kurang berkemampuan... boleh guna lip tint sahaja..
Kalau nak rasa fancy shemancy .. boleh guna lipstain dari Nyx. Sesuai untuk fresh look. Elakkan guna lipstick berwarna garang ke kelas, ketika menziarahi pesakit dan ketika bekerja.

5)Foundation
Pilih foundation yang sesuai dengan warna kulit anda. Mac adalah pilihan yang tepat. Memilih foundation yang tidak sesuai dengan tona kulit anda hanya akan membuatkan kulit anda kelabu.

6)Eyeshadow
pemilihan eyeshadow yang berwarna agak striking adalah salah satu kesalahan besar yang anda lakukan. Ya.. kita harus bereksperiman.. tapi ingat "less is more"
Kalau rasa rasa teringin sangat nak pakai eyeshadow .. pakai warna coklat sebagai pembayang mata .. anda akan kelihatan lebih fresh dan menawan.

bonus tips

salah satu rahsia hasil make up yang cantik adalah kualiti produk yang digunakan dan teknik blending yang dilakukan. Make up yang cantik adalah make up yang "blend in" dengan tona kulit si pemakai.



Sandra Alwie  : antara figura yang aku dah kenal lama dalam dunia maya.
Aplikasi make up simple ni boleh dipraktikkan bersama.

Niena Baharun actress, model dan figura yang aku minati jugak. Dia punya skin memang dah cantik
tapi make up dia boleh dicontohi ..Light, soft and sweet. Hijabster yang simple ni adalah ikon fesyen aku.
aku tak berapa suka sepsis pintal sana pintal sini.. boleh maut tercekik main pintal pintal ni :D


Ini pulak adalah contoh make up berat sedikit sesuai untuk perkhawinan
mesra fotografi. CREDIT : NABBY BADJENID
daripada instagram dia. Ni adalah bride yang dia make up kan. Nice kan?



P/s: Next inshallah aku akan up entry jenama jenama make up yang anda boleh cuba. :D
Post a Comment

FENTY BEAUTY BY RIHANNA REVIEW

           hi guys harini aku nak update sikit pasal satu make up brand yang tengah hot giler diperkatakan masyarakat umum. tak lain ...