February 14, 2015

Tutorial Edit Video Guna Imovie



hai.
zaman instagram kini dah lebih advanced. Bila mana kita tengok ramai insta famous yang upload video mempunyai background music yang memikat hati. Rata rata golongan hipster sekarang mempunyai smartphone dan smartphone pilihan mereka samaada Samsung atau iphone.Kalau Guna Samsung mungkin tak ada  masalah nak edit video ada music tapi bagaimana jika menggunakan iphone?


semua orang tahu tahap kedekut iphone ni macam mana kan? Nak music free boleh je download. tapi tak boleh guna buat ringtone dengan mudah. Kalau pakai software iMovie nak edit video dan ada background music  Lagu kena beli kan?  kalau taknak beli  kena buat banyak kerja sikit. Step nak dapat music free for iphone yang boleh guna untuk segala apps ada disini. Click for tutorial.


Baca tutorial tu kemudian datang baca sini semula okay?

dah baca ? okay cool.

cara nak edit video ni mudah je. Mula mula..

1)  download  iMovie dan Squaready for video di apple store.




2) Masukkan video /photo yang nak diedit di iMovie



3)Kalau video korang tu ada sound dan korang nak tambah background music. "Mute" Kan video korang dengan click dekat video nanti dia keluar macam dekat bawah ni. lepas tu korang click dekat gambar sound and then drag dia ke kiri supaya tak ada suara lagi dah. Tengok gambar di bawah.



4) Bila dah mute, nak masuk background music pulak korang  click pada audio. nanti dia keluar macam dekat bawah ni. Korang click dekat recently added


5) Lepas pilih lagu dah edit video, korang save.


6) Korang akan dapati video korang tu kecik je tapi takpe itulah dia gunanya korang download Squaready for video tadi.

7) Bukak apps squaready tekan simbol tambah  di sebelah kiri tu. nanti korang Nampak video korang semakin membesar.

8)Tekan start seperti dibawah untuk ambik "point" mana korang nak mula save video tersebut . Bila nak save korang tekan je button save tu ikut suka hati korang bila bila masa nak stop.
9) siap!!!!




tips: masa download squaready for video tu mungkin dia mintak payment method. benda tu free je sebenarnya. kalau korang ada atm card maybank. korang masukkan je info card tu. And then korang dah boleh download. Habis download korang delete je balik no card korang tu. 1 sen tak charge. :D
Post a Comment