July 19, 2020

pelangi selepas hujan




hi guys..
apa khabar semua!!! (apa tak dengar?)

krik krik...   i anggap semua sihat ..

HAHAHAHHA syok sendiri!!!




tahu tak tahun 2020 ni walaupun seluruh dunia dilanda bandai tapi  ada sesetengah orang mendapat pelangi selepas hujan. contohnya  saya! 2018 and 2019 not a good year from me.  i tak pernah share dekat blog ni tapi that's the fact. and dekat instagram or twitter pun orang tengok my life normal je. actually banyak thunderstorm, tsunami, 
banyak sangat yang kalau i tulis pun tak sanggup. i seems happy before sebab i taknak share to public.
ada la 2,3 orang yang tahu. it's great that i manage to lalui that phase. di fasa jatuh terduduk yang i dont know to describe what happened. too personal to share anyway. kepada yang tahu terima kasih kerana menyimpan rahsia.

tahun 2020, 
i ada kerja baru. tempat baru cuma saya dari awal memang work from home sebab pkp.  banyak sangat nikmat ALLAH bagi tahun ni. sometimes rasa unworthy because i am not  good servant to ALLAH. tapi syukurlah untuk hadiah ni.

tahun ni tahun i banyak habis duit untuk beli barang rumah . and baru je tambah satu komitmen baru iaitu kereta . my first car after 29 years hidup . kereta family adalah tapi bukan sendiri punya kan. so tak consider .
i beli kereta proton iriz 1.6 executive je . dah bayar downpayment tunggu keretanya keluar je. i dah usha kereta ni since last year. walaupun i minat honda tapi i tak suka saving setiap bulan terlalu sedikit. siapa suka saving macam saya angkat tangan! eh taknampak la angkat kaki pulak! yay hahaha . tapi one day kalau gaji okay sikit inshallah i beli. macam dekat entry lepas i cakap. my monthly saving adalah 2k. 
bagi orang lain saving kalau 2k gaji kau sebenarnya berapa una? rahsia!!! tapi i memang nak maintain saving banyak ni sebulan.
ada jugak kawan yang cakap iriz tak bagus la apa la. tapi sebenarnya iriz bagus tau guys. i selalu tengok review dekat youtube dari roda pusing and any other channel . safety wise i pilih ni. sebab body dia kukuh. lagipun dia comel.
i baru sign agreeement and bayar dp selasa lepas. so maybe 2 weeks kot baru dapat. nanti dah dapat i update entry baru untuk dia . haahaha

last year masa kerja as tsr gaji tak banyak seperti sekarang. boleh hidup, boleh tengok movie makan kat luar semua boleh. cuma beli kereta je tak boleh sebab jenis contract setahun renew. setahun renew. i pulak jenis kadang2 sale okay kadang tak okay. so commission tak sebanyak orang lain . sebab last year selalu sangat sakit. (itu salah satu ujian saya last year). 

then i decided tukar kerja masuk customer service cuma jodoh dengan cs tak lama. i kerja untuk support singapore side selalu kerja malam balik pagi. masa untuk diri sendiri pun kadang kadang tak ada , suami lagilah.

maybe sebab hari hari kena maki dengan singaporean HAHAHA, hati jadi tak happy. Allah aturkan jodoh i dengan company tu for 3 months je.1 month menganggur masuk company baru. semoga company ni bertahan lama.


so far this is the best job scope i kena buat sepanjang i hidup  semoga kekal la kerja sini. rezeki kerja sini
alhamdulillah wfh sampai sekarang. which means dah 4 bulan work from home. masa dengan husband banyak.
boleh masak kalau lapar. Allah mudahkan perjalanan mungkin sebab 2 tahun ujian kan. tahun ni i dapat pelangi.

syukur alhamdulillah segala puji bagi Allah :)


sekarang i fokus kumpul harta je dan secara ajaibnya i dah minat emas. sesiapa yang kenal i dah lama 
mesti tahu i jenis tak suka pakai apa apa kat tangan kecuali jam. kalau ada akesori pun pakai kejap lepastu simpan dalam bag. maybe sebab faktor umur i dah suka emas. so lepas ni boleh la kumpul emas untuk investment heheheheh..


hurmm pasal part 2 entry lepas minta maaf lambat sikit la update ye. masih ada belum complete.

ni i nak share i punya wishlist yang tinggal for this year



walaupun orang cakap eh dah nak keluar iphone 12 kan beli la iphone 12.
taknak !!! sebab tak ada lavender colour. i memang minat colour ni even my husband
cakap better tunggu iphone 12 :D.
kebetulan my current phone pun dah nak rosak so beli je la.
inshallah gaji nanti sis beli.





yang ni i memang minat sebab design dia warna dia tapi 
rasa nak beli macbook pro. kenapalah macbook pro tak ada warna ni kan? 




actually ni wishlist tahun depan . sebab wishlist i tahun ni tinggal macbook dengan iphone je.
sebab sekarang i pakai iphone 7 dah nak rosak . sebenarnya sempat je nak beli 
iwatch ni tahun ni. cuma sebab rasa nak beli untuk husband sekali 
so kalau sempat beli 2 beli tahun ni. tak sempat tahun depan saja. hahahaha

takkan nak guna saving pulak no no no.

sekian tu je kot entry kali ni.



ingat  korang .. nak beli apa apa beli je .
tapi saving jangan lupa wajib ada 



till then
ttyl

una mn 







1 comment:

W A H I D A H B M E said...

Alhamdulillah. Chaiyok² sahabatku. Selepas kesusahan pasti ada kesenangan. Moga dipermudahkan urusan hidupmu. Aamiin Ya Rabbal'alamin 😘

My First Car and next target?