Skip to main content

Misteri kehilangan pesawat MAS MH370 .




Seperti kita semua maklum pada 8/3/2014  pesawat boeing  777 , MAS MH 370 telah pun hilang pada 2.40 pagi semasa berada di perairan laut china selatan menuju ke beiljing. Timbul berbagai spekulasi yang ada kalanya masuk akal juga. Kehilangan pesawat ni menjadi lebih misteri dengan kewujudan 2 orang yang menggunakan passport palsu menaiki pesawat terbabit.

gambar sumber google, 2 individu yang menggunakan passport curi.


Mesti korang tertanya Tanya kemana perginya pesawat tu kan? samalah macam aku . Lagi memeningkan bila ramai pula rakyat Malaysia ni berubah profession menjadi perisik antarabangsa. Masing masing mengeluarkan teori masing masing. Yang jenis alim sedikit mengatakan kapal tersebut di sorok jin , yang jenis percaya pada sains menganggap kapal terbang tu  di hijack, di serang US, dan jatuh menjunam di dalam laut. Dan ada juga yang meramalkan dengan mengeluarkan terjemahan surah yassin dengan menyamakan angka angka surah dengan waktu kejadian.

Pendapat aku pulak?

pendapat aku, kita tak payah susah susah fikir, memang naluri ingin tahu tu tinggi tapi lebih afdhal berdoa untuk kesejahteraan mereka yang terlibat.



Secara jujur, sebagai rakyat Malaysia aku rasa marah juga dengan dua perempuan aussie tu, sebab menyebarkan gossip tentang co pilot fariq abd rahman. Pendapat aku dalam soal ini, tindakan perempuan aussie tu adalah melampau dan tindakan CNN menyiarkan berita itu adalah berat sebelah. Kenapa aku berkata sedemikian? Sebab CNN menyiarkan berita ketika mana fariq tidak boleh bercakap bagi pihak dirinya . Sangat tak adil bagi fariq dan keluarganya. Sudahlah keluarga beliau tengah bersedih, disiarkan pulak berita yang memburukkan dia. Dan yang lebih menyakitkan hati bila ada rakyat Malaysia yang terus memburuk burukkan fariq , percaya bulat bulat cerita luar . Agaknya semua orang dah hilang akal?

Dan kemunculan bomoh vip yang membuat upacara secara terang terangan di KLIA. Mungkin niatnya baik untuk membantu(prasangka baik). Cuma caranya tak kena. Bagi aku kalau kita ikhlas nak menolong, tak perlu exposed , dan terdapat unsur unsur tahyul biarpun menggunakan ayat Al Quran. Dan sekarang satu dunia mentertawakan kita. Aku malas nak ulas panjang panjang hal ni.
Rakyat Malaysia pun tolong berhentilah men "famous"kan orang orang begini. Cukup cukuplah tu. Jangan Bash orang lagi. Mungkin tok bomoh tu silap, tapi dia juga manusia macam kita. Bukannya kita maksum, entah entah silap kita juga bertimbun ye tak?



selain daripada isu di atas ada juga segelintir yang menuding jari kepada pitbull secara tiba tiba. kerana lirik lagunya yang berbunyi begini



Big news, Pitbull, Tom Cruise, Mumbai
I lit up their December nights like the Fourth of July, Vanilla Sky
Thriller in Manila, knocking them out like Pacquiao
No Ali, No Frazier, but for now it's off to Malaysia
Two passports, three cities, two countries, one day
Now that's worldwide, if you think it's a game, let's play (dale)



kerana ada nama Malaysia dan 2 passport  ada segelintir manusia yang aku tak tahu letak dalam kategori bijak ataupun terlalu bijak mengatakan pitbull terlibat dalam kehilangan pesawat MAS MH370. dah jadi viral dah pun. astaghfirullahalzim...


Untuk pengetahuan korang lagu ni dh di upload tahun 2012 lagi, dan lagu ni dibuat kerana pitbull nak meraikan kejayaan konsert dia pada tahun 2011, konsert tahun 2011 tu menyebabkan dia kena pergi ke banyak Negara termasuk malaysia. Kan tahun 2011 ada konsert pitbull kat Malaysia ni. pasal passport tu pulak, dah bila orang selalu travel ke banyak Negara stamp dah penuh mestilah kena ada passport baru sebab tak ada tempat nak stamp dah.Ate kome dah lupa ke pitbull penah datang sini? aku yang tak suka gi konsert pun tahu.Lagipun aku rasa lagu ni tak pelik langsung, bukan dia ada cakap pasal kapal terbang yang terhempas pun. Biasalah tu kalau dalam lagu dia ada nama Negara tu kan dah lirik wajib bagi dia. Tu ha tengok betul betul selain Malaysia ada nama manila which is located in philipines and Mumbai , India. 

untuk penerangan lebih lanjut boleh baca blogserius



P/s: Satu demi satu ujian diturunkan di Negara kita, wahai rakyat Malaysia bersatulah dan hentikan menjadi manusia paranoid sila kembangkan sel sel otak anda agar berhubung dengan sewajarnya.

P/s2 : Kurangkan spekulasi, lebihkan doa. Amin.






1 comment

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…