Skip to main content

Misteri kehilangan pesawat MAS MH370 .




Seperti kita semua maklum pada 8/3/2014  pesawat boeing  777 , MAS MH 370 telah pun hilang pada 2.40 pagi semasa berada di perairan laut china selatan menuju ke beiljing. Timbul berbagai spekulasi yang ada kalanya masuk akal juga. Kehilangan pesawat ni menjadi lebih misteri dengan kewujudan 2 orang yang menggunakan passport palsu menaiki pesawat terbabit.

gambar sumber google, 2 individu yang menggunakan passport curi.


Mesti korang tertanya Tanya kemana perginya pesawat tu kan? samalah macam aku . Lagi memeningkan bila ramai pula rakyat Malaysia ni berubah profession menjadi perisik antarabangsa. Masing masing mengeluarkan teori masing masing. Yang jenis alim sedikit mengatakan kapal tersebut di sorok jin , yang jenis percaya pada sains menganggap kapal terbang tu  di hijack, di serang US, dan jatuh menjunam di dalam laut. Dan ada juga yang meramalkan dengan mengeluarkan terjemahan surah yassin dengan menyamakan angka angka surah dengan waktu kejadian.

Pendapat aku pulak?

pendapat aku, kita tak payah susah susah fikir, memang naluri ingin tahu tu tinggi tapi lebih afdhal berdoa untuk kesejahteraan mereka yang terlibat.



Secara jujur, sebagai rakyat Malaysia aku rasa marah juga dengan dua perempuan aussie tu, sebab menyebarkan gossip tentang co pilot fariq abd rahman. Pendapat aku dalam soal ini, tindakan perempuan aussie tu adalah melampau dan tindakan CNN menyiarkan berita itu adalah berat sebelah. Kenapa aku berkata sedemikian? Sebab CNN menyiarkan berita ketika mana fariq tidak boleh bercakap bagi pihak dirinya . Sangat tak adil bagi fariq dan keluarganya. Sudahlah keluarga beliau tengah bersedih, disiarkan pulak berita yang memburukkan dia. Dan yang lebih menyakitkan hati bila ada rakyat Malaysia yang terus memburuk burukkan fariq , percaya bulat bulat cerita luar . Agaknya semua orang dah hilang akal?

Dan kemunculan bomoh vip yang membuat upacara secara terang terangan di KLIA. Mungkin niatnya baik untuk membantu(prasangka baik). Cuma caranya tak kena. Bagi aku kalau kita ikhlas nak menolong, tak perlu exposed , dan terdapat unsur unsur tahyul biarpun menggunakan ayat Al Quran. Dan sekarang satu dunia mentertawakan kita. Aku malas nak ulas panjang panjang hal ni.
Rakyat Malaysia pun tolong berhentilah men "famous"kan orang orang begini. Cukup cukuplah tu. Jangan Bash orang lagi. Mungkin tok bomoh tu silap, tapi dia juga manusia macam kita. Bukannya kita maksum, entah entah silap kita juga bertimbun ye tak?



selain daripada isu di atas ada juga segelintir yang menuding jari kepada pitbull secara tiba tiba. kerana lirik lagunya yang berbunyi begini



Big news, Pitbull, Tom Cruise, Mumbai
I lit up their December nights like the Fourth of July, Vanilla Sky
Thriller in Manila, knocking them out like Pacquiao
No Ali, No Frazier, but for now it's off to Malaysia
Two passports, three cities, two countries, one day
Now that's worldwide, if you think it's a game, let's play (dale)



kerana ada nama Malaysia dan 2 passport  ada segelintir manusia yang aku tak tahu letak dalam kategori bijak ataupun terlalu bijak mengatakan pitbull terlibat dalam kehilangan pesawat MAS MH370. dah jadi viral dah pun. astaghfirullahalzim...


Untuk pengetahuan korang lagu ni dh di upload tahun 2012 lagi, dan lagu ni dibuat kerana pitbull nak meraikan kejayaan konsert dia pada tahun 2011, konsert tahun 2011 tu menyebabkan dia kena pergi ke banyak Negara termasuk malaysia. Kan tahun 2011 ada konsert pitbull kat Malaysia ni. pasal passport tu pulak, dah bila orang selalu travel ke banyak Negara stamp dah penuh mestilah kena ada passport baru sebab tak ada tempat nak stamp dah.Ate kome dah lupa ke pitbull penah datang sini? aku yang tak suka gi konsert pun tahu.Lagipun aku rasa lagu ni tak pelik langsung, bukan dia ada cakap pasal kapal terbang yang terhempas pun. Biasalah tu kalau dalam lagu dia ada nama Negara tu kan dah lirik wajib bagi dia. Tu ha tengok betul betul selain Malaysia ada nama manila which is located in philipines and Mumbai , India. 

untuk penerangan lebih lanjut boleh baca blogserius



P/s: Satu demi satu ujian diturunkan di Negara kita, wahai rakyat Malaysia bersatulah dan hentikan menjadi manusia paranoid sila kembangkan sel sel otak anda agar berhubung dengan sewajarnya.

P/s2 : Kurangkan spekulasi, lebihkan doa. Amin.






Comments

MUHAWA said…
Terbaik una ! :) Tu la kn, tak payah cakap banyak-banyak. Doa, doa ja selain usaha mencari...

Waktu isu semasa besar camni jadilah kita boleh nampak macam-macam perangai manusia. Geleng kepala jela.

Popular posts from this blog

Music and me : kenali siapa insomniacks

hello happy cracky people!  sebelum aku nak introduce korang kepada ahli group insomniacks ni , apa kata korang bukak video dekat atas ni dulu. 

okay dah  dengar cover diorang?  i know what you guys think.cool gila kan? susah nak jumpa orang boleh cover lagu blink182 ni dengan jayanya dan sesedap ini. and kalau korang perasan diorang ada tambah lirik sendiri dekat belakang.


aku dapat tahu pasal diorang ni start diorang buat cover dengan johanis sani. siapa tak kenal jo?angkat tangan? okaylah  siapa yang layan vine dekat sini dan familiar dengan viner acidgaf?
yelah acidgaf tu jo lah.

semua orang tahu jo ni suara dia sedap. come on... walaupun dia ni ramai haters sebab keseksian dia tapi please put aside those negativity. as a music lover, i appreciate her talent and selalu la jugak aku pergi layan cover dia dekat youtube. so start dari situ aku discover this group.



insomniacks dianggotai oleh
syed amir iqbal,danial,iskandar dan gavin

Tutorial Edit Video Guna Imovie

hai.
zaman instagram kini dah lebih advanced. Bila mana kita tengok ramai insta famous yang upload video mempunyai background music yang memikat hati. Rata rata golongan hipster sekarang mempunyai smartphone dan smartphone pilihan mereka samaada Samsung atau iphone.Kalau Guna Samsung mungkin tak ada  masalah nak edit video ada music tapi bagaimana jika menggunakan iphone?


semua orang tahu tahap kedekut iphone ni macam mana kan? Nak music free boleh je download. tapi tak boleh guna buat ringtone dengan mudah. Kalau pakai software iMovie nak edit video dan ada background music  Lagu kena beli kan?  kalau taknak beli  kena buat banyak kerja sikit. Step nak dapat music free for iphone yang boleh guna untuk segala apps ada disini. Click for tutorial.


Baca tutorial tu kemudian datang baca sini semula okay?

dah baca ? okay cool.

cara nak edit video ni mudah je. Mula mula..

1)  download  iMovie dan Squaready for video di apple store.




2) Masukkan video /photo yang nak diedit di iMovie



3)Kalau video k…

HANNAN MEDISPA HONEST REVIEW & GET WELL SOON MOM

hi everyone! today i'm gonna do a quick review on hannan medispa treatment. 100% genuine and this is not a sponsored post because i am not that famous, i don't really have a reader which makes my entry is just an honest review.
where is it located?  dekat twosquare pj state but in the map they stated that it is at damansara. but it is actually located  at two square.
so this is bella on her 3rd treatemnt. my cousin got a severe acne problem and pigmentation. and she is PANTANG JUMPA  kinda person. she cannot eat seafood and belacan. hopefully she gonna stop eating that for a while. since this treatment cost her a lot of money already.
so this is how the front desk of hannanmedispa looks like.

and this is the logo . looks good!


okay this is inside the treatment room. i really like every inch of this place. the decoration is very clean and air feel fresh as well. the staff were also very friendly and well trained.
bella took the 6 session of treatment which comes with a package. based on doc…