Skip to main content

Pengalaman interview di one city subang jaya

 
 
hai! 2 hari lepas aku Berjaya menghadirkan diri untuk temu duga di one city.
Interview kali ni bukan aku yang cari tapi orang tu yang cari aku.
ceritanya begini, aku ada upload iklan dekat majalah.com bahawa aku tengah cari kerja. Then 2,3 hari sebelum interview iaitu ketika aku di rumah maklong di tanjung malim aku menerima 1 email yang merupakan interview arrangement!
 
terkejut teruja semua ada.cuma agak misteri sikit sebab dia tak cakap jawatan apa ditawarkan. Aku punya preparation? zero! aku adalah buat research sikit berdasarkan nama company tersebut . *** logistic sdn bhd. GOOGLE SANA GOOGLE SINI
there is no way for me to gain any information about this company. Mula mula aku dah fikir taknak pergi dah. Tapi bila fikir balik. Hmmm dia yang cari aku kan? mungkin peluang tu cerah sikit . Lagipun akudah bagi tahu background study and experience aku. kalau tak sesuai kenapa dia nak panggil interview kan?
 
 
 
 
so dengan perasaan 50-50 aku call mama nak ajak teman. Korang tahu jelah aku ni mana ada kereta sendiri. So kalau pergi one city tu bukan senang jauh dari segala kemudahan public transport tu.  Interview pukul 4. tapi kami sampai awal. bayangkan 2 jam sebelum interview bermula kami dah sampai! .
For the first time I laid my eyes to the building , I was amazed! the interior were designed beautifully. Modern , stylish and they still save spots for green area.
So for 2 hours , kami berlegar legar di bangunan pejabat yang aku kira mall ni.
ada cinema, subway, secret recipe, sushi, and many more , dekat level 3 kalau tak silap siap ada jual perabot, sports attire and even gymnasium were there . Nama pun business suite  kan?
Lift dia pun jenis glasses.Actually banyak je company construction dan non construction dekat sini. Cuma tulah ye.. 2 hari lepas adalah first time aku ke sana.
dekat dalam tu pun ada kolej tau. Megatech college. beruntung student yang study situ. Boleh cuci mata selalu. Surau bersih, toilet cantik.
 
Okay aku melalut banyak dah ni. tepat pukul 4. aku tekan loceng.
so sampai sampai je aku diberi borang dan kena duduk menunggu mr F.
dalam 15 minit macam tu start interview. Dalam banyak banyak interview yang aku pernah pergi. Inilah first time interview aku "diberi" white board suruh cerita pengalaman. nak tahu berapa lama? 1  jam setengah weh dalam tu. Macam macam soalan cepu mas dia bagi. mr f okay.  dia punya director je agak strict sikit. interview dalam English . aku tak kisah. cuma director tu selidik habis latar belakang aku.
sampai mak ayah kerja apa, adik adik belajar mana. dah berapa lama habis belajar. sampai hobi, kelemahan, kekuatan aku dia selidik. benda benda tak ada kena mengena pun dia nak ambik tahu. Dasyat betei. ni nak interview cari pekerja ke cari calon menantu? sampai rasa nak nangis la aku duduk situ. mujurlah lepastu ada orang panggil dia lepas tu. kalau tak mahu sampai ke subuh esok tak habis interviewnya. Mr f yang panggil aku ke interview aku tu simple orangnya. dia cakap sebenarnya jawatan kosong tu sebagai assistant dia je. assistant dia tu buat kerja office, monitor bahagian import export. Ikut pergi meeting. terjemahkan ayat panjang berjela ke bentuk flow chart proses supaya semua orang paham. and ada beberapa tugas lain. so dia kata 2 minggu lagi baru keluar result. Tapi dalam hati aku dah rasa macam tak dapatlah tu. Hahaha! sebenarnya dalam 1 1/2 jam interview dengan boss tu pun aku dah tawar hati dah. HEHEHE
 
DAN SEKARANG AKU BUAT APA?
 
 
apa lagi cari kerja la. tapi kali ni aku selidik habis habis dulu. Sebarang email panggil interview aku selidik company tu dulu. Yang tak berpotensi aku tak ambik. apa apa pun.. aku rasa bersyukur gak. bertambahlah pengalaman interview kerja aku. rasa macam lepas ni nak buat compilation pulak lah
 
tajuk seperti berikut
 
" aku dan pengalaman pengalaman interview ku"
 
"1001 pengalaman interview ku"
 
"koleksi pengalaman beronak liku ketika interview"
 
 
" una and the interview stories"
 
 
hahaha k nyampah kat diri sendiri. sesiapa yang menganggur ketika ini tak tahu nak cari kerja kat mana?
 
sini senarai website harus cuba
 
1) jobstreet
2) mudah.my
3) maukerja.my
 
p/s: cuba jangan tak cuba ^^V
 
 
 
 
Post a Comment

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…