Skip to main content

Movie Review : Chappie








chappie mengisahkan deon pencipta robot yang bekerja di bawah sebuah syarikat milik michelle bernama tetravaal yang  bertempat di johannesburg afrika selatan. Polis di afrika selatan menggunakan robot polis ciptaan deon bagi mengurangkan kadar jenayah dan kadar kematian pegawai polis. kejayaan deon dalam penciptaan robot polis berskala besar dicemburui rakan sekerjanya vincet yang juga seorang pereka robot(moose bersaiz gergasi) yang masih belum mendapat kelulusan michelle . Dana vincent yang dipotong akibat kegagalannya mencipta robot yang mampu menarik minat pembeli (polis) menyebabkan dia semakin cemburu kepada deon. Dalam diam, deon rupanya telah mengusahakan satu program robot yang mampu membuat robot meniru mimik manusia dan berperasaan. Niatnya untuk menguji program terbarunya kepada robot yang rosak ditentang michelle. Dia akhirnya mencuri robat rosak itu untuk dibuat uji kaji. Dalam masa yang sama kartel dadah merancang untuk menculik deon untuk mendapatkan robot supaya mereka dapat merompak demi menyelamatkan nyawa mereka dari dibunuh kartel dadah terbesar di johannseburg(akibat berhutang). Deon di bawa ke sebuah bangunan lama dan disitu la "chappie" dipasang. chappie haruslah dilatih kerana dia umpama bayi yang baru lahir. Deon telah dihalau oleh ninja ketua kumpulan kartel kecil itu namun deon tetap berkeras untuk menemui chappie pada keesokan harinya . Tanpa disedarinya, deon telah diekori vincent . Di scene lainnya menunjukkan chapie telah dipukul dan program yang terlekat dibadannya telah dicuri vincent. kerana cemburu vincent yang membara, dia telah memuat naik virus ke dalam program robot polis  mengakibatkan robot polis gagal berfungsi dan jenayah besar besaran berlaku di bandar itu. Vincent kemudiannya mengambil kesempatan dengan meminta penghapusan robot polis ciptaan deon secara besar besaran menggunakan robotnya moose. Nyawa deon menjadi taruhan disaat dia mulai menyayangi hasil ciptaan chappie. Nyawa "keluarga" baru chappie juga diancam moose . Dapatkah chappie menyelamatkan penciptanya, dan keluarga barunya itu? mampukah dia menghentikan huru hura yang berlaku di johannesburg? Bagaimanakah nasib industri robot setelah kejadiaan itu? saksikan di pawagam berhampiran! :)


antara fav scene aku dalam filem ni. Siapa dah tengok mesti tahu time ni chappie buat apa.


Movie Genre : Action 
Star Rated : 5 star ( masih boleh diperbaiki)
Cast Members : Dev Patel Sebagai Deon
                       Hugh Jackman Sebagai Vincent
                       Sharlto Copley Sebagai Chappie
                       Watkin Tudor Sebagai Ninja (Daddy)
                       Yolandi Visser Sebagai Yolandi (Mummy)
                        


adakah aku suggest korang tengok filem ni? yesss!! walaupun cerita ni sedikit ganas .. kanak kanak perlu bimbingan orang dewasa tapi ada jugak part part kelakar dalam cerita ni. Antaranya scene ketika deon dan yolandi mengajar chappie bercakap. Chappie ni sangat sangat lurus dan comel pada awalnya. Dan pada akhirnya chappie adalah  sebuah robot yang mempunyai naluri kemanusiaan yang sangat tinggi.Salute to chappie .



P/s: Banyak jugak filem filem best akan muncul tahun ni kan?

Comments

Popular posts from this blog

Music and me : kenali siapa insomniacks

hello happy cracky people!  sebelum aku nak introduce korang kepada ahli group insomniacks ni , apa kata korang bukak video dekat atas ni dulu. 

okay dah  dengar cover diorang?  i know what you guys think.cool gila kan? susah nak jumpa orang boleh cover lagu blink182 ni dengan jayanya dan sesedap ini. and kalau korang perasan diorang ada tambah lirik sendiri dekat belakang.


aku dapat tahu pasal diorang ni start diorang buat cover dengan johanis sani. siapa tak kenal jo?angkat tangan? okaylah  siapa yang layan vine dekat sini dan familiar dengan viner acidgaf?
yelah acidgaf tu jo lah.

semua orang tahu jo ni suara dia sedap. come on... walaupun dia ni ramai haters sebab keseksian dia tapi please put aside those negativity. as a music lover, i appreciate her talent and selalu la jugak aku pergi layan cover dia dekat youtube. so start dari situ aku discover this group.



insomniacks dianggotai oleh
syed amir iqbal,danial,iskandar dan gavin

Tutorial Edit Video Guna Imovie

hai.
zaman instagram kini dah lebih advanced. Bila mana kita tengok ramai insta famous yang upload video mempunyai background music yang memikat hati. Rata rata golongan hipster sekarang mempunyai smartphone dan smartphone pilihan mereka samaada Samsung atau iphone.Kalau Guna Samsung mungkin tak ada  masalah nak edit video ada music tapi bagaimana jika menggunakan iphone?


semua orang tahu tahap kedekut iphone ni macam mana kan? Nak music free boleh je download. tapi tak boleh guna buat ringtone dengan mudah. Kalau pakai software iMovie nak edit video dan ada background music  Lagu kena beli kan?  kalau taknak beli  kena buat banyak kerja sikit. Step nak dapat music free for iphone yang boleh guna untuk segala apps ada disini. Click for tutorial.


Baca tutorial tu kemudian datang baca sini semula okay?

dah baca ? okay cool.

cara nak edit video ni mudah je. Mula mula..

1)  download  iMovie dan Squaready for video di apple store.




2) Masukkan video /photo yang nak diedit di iMovie



3)Kalau video k…

HANNAN MEDISPA HONEST REVIEW & GET WELL SOON MOM

hi everyone! today i'm gonna do a quick review on hannan medispa treatment. 100% genuine and this is not a sponsored post because i am not that famous, i don't really have a reader which makes my entry is just an honest review.
where is it located?  dekat twosquare pj state but in the map they stated that it is at damansara. but it is actually located  at two square.
so this is bella on her 3rd treatemnt. my cousin got a severe acne problem and pigmentation. and she is PANTANG JUMPA  kinda person. she cannot eat seafood and belacan. hopefully she gonna stop eating that for a while. since this treatment cost her a lot of money already.
so this is how the front desk of hannanmedispa looks like.

and this is the logo . looks good!


okay this is inside the treatment room. i really like every inch of this place. the decoration is very clean and air feel fresh as well. the staff were also very friendly and well trained.
bella took the 6 session of treatment which comes with a package. based on doc…