March 22, 2015

Movie Review : Chappie








chappie mengisahkan deon pencipta robot yang bekerja di bawah sebuah syarikat milik michelle bernama tetravaal yang  bertempat di johannesburg afrika selatan. Polis di afrika selatan menggunakan robot polis ciptaan deon bagi mengurangkan kadar jenayah dan kadar kematian pegawai polis. kejayaan deon dalam penciptaan robot polis berskala besar dicemburui rakan sekerjanya vincet yang juga seorang pereka robot(moose bersaiz gergasi) yang masih belum mendapat kelulusan michelle . Dana vincent yang dipotong akibat kegagalannya mencipta robot yang mampu menarik minat pembeli (polis) menyebabkan dia semakin cemburu kepada deon. Dalam diam, deon rupanya telah mengusahakan satu program robot yang mampu membuat robot meniru mimik manusia dan berperasaan. Niatnya untuk menguji program terbarunya kepada robot yang rosak ditentang michelle. Dia akhirnya mencuri robat rosak itu untuk dibuat uji kaji. Dalam masa yang sama kartel dadah merancang untuk menculik deon untuk mendapatkan robot supaya mereka dapat merompak demi menyelamatkan nyawa mereka dari dibunuh kartel dadah terbesar di johannseburg(akibat berhutang). Deon di bawa ke sebuah bangunan lama dan disitu la "chappie" dipasang. chappie haruslah dilatih kerana dia umpama bayi yang baru lahir. Deon telah dihalau oleh ninja ketua kumpulan kartel kecil itu namun deon tetap berkeras untuk menemui chappie pada keesokan harinya . Tanpa disedarinya, deon telah diekori vincent . Di scene lainnya menunjukkan chapie telah dipukul dan program yang terlekat dibadannya telah dicuri vincent. kerana cemburu vincent yang membara, dia telah memuat naik virus ke dalam program robot polis  mengakibatkan robot polis gagal berfungsi dan jenayah besar besaran berlaku di bandar itu. Vincent kemudiannya mengambil kesempatan dengan meminta penghapusan robot polis ciptaan deon secara besar besaran menggunakan robotnya moose. Nyawa deon menjadi taruhan disaat dia mulai menyayangi hasil ciptaan chappie. Nyawa "keluarga" baru chappie juga diancam moose . Dapatkah chappie menyelamatkan penciptanya, dan keluarga barunya itu? mampukah dia menghentikan huru hura yang berlaku di johannesburg? Bagaimanakah nasib industri robot setelah kejadiaan itu? saksikan di pawagam berhampiran! :)


antara fav scene aku dalam filem ni. Siapa dah tengok mesti tahu time ni chappie buat apa.


Movie Genre : Action 
Star Rated : 5 star ( masih boleh diperbaiki)
Cast Members : Dev Patel Sebagai Deon
                       Hugh Jackman Sebagai Vincent
                       Sharlto Copley Sebagai Chappie
                       Watkin Tudor Sebagai Ninja (Daddy)
                       Yolandi Visser Sebagai Yolandi (Mummy)
                        


adakah aku suggest korang tengok filem ni? yesss!! walaupun cerita ni sedikit ganas .. kanak kanak perlu bimbingan orang dewasa tapi ada jugak part part kelakar dalam cerita ni. Antaranya scene ketika deon dan yolandi mengajar chappie bercakap. Chappie ni sangat sangat lurus dan comel pada awalnya. Dan pada akhirnya chappie adalah  sebuah robot yang mempunyai naluri kemanusiaan yang sangat tinggi.Salute to chappie .



P/s: Banyak jugak filem filem best akan muncul tahun ni kan?

Post a Comment