Skip to main content

Movie Review : Chappie








chappie mengisahkan deon pencipta robot yang bekerja di bawah sebuah syarikat milik michelle bernama tetravaal yang  bertempat di johannesburg afrika selatan. Polis di afrika selatan menggunakan robot polis ciptaan deon bagi mengurangkan kadar jenayah dan kadar kematian pegawai polis. kejayaan deon dalam penciptaan robot polis berskala besar dicemburui rakan sekerjanya vincet yang juga seorang pereka robot(moose bersaiz gergasi) yang masih belum mendapat kelulusan michelle . Dana vincent yang dipotong akibat kegagalannya mencipta robot yang mampu menarik minat pembeli (polis) menyebabkan dia semakin cemburu kepada deon. Dalam diam, deon rupanya telah mengusahakan satu program robot yang mampu membuat robot meniru mimik manusia dan berperasaan. Niatnya untuk menguji program terbarunya kepada robot yang rosak ditentang michelle. Dia akhirnya mencuri robat rosak itu untuk dibuat uji kaji. Dalam masa yang sama kartel dadah merancang untuk menculik deon untuk mendapatkan robot supaya mereka dapat merompak demi menyelamatkan nyawa mereka dari dibunuh kartel dadah terbesar di johannseburg(akibat berhutang). Deon di bawa ke sebuah bangunan lama dan disitu la "chappie" dipasang. chappie haruslah dilatih kerana dia umpama bayi yang baru lahir. Deon telah dihalau oleh ninja ketua kumpulan kartel kecil itu namun deon tetap berkeras untuk menemui chappie pada keesokan harinya . Tanpa disedarinya, deon telah diekori vincent . Di scene lainnya menunjukkan chapie telah dipukul dan program yang terlekat dibadannya telah dicuri vincent. kerana cemburu vincent yang membara, dia telah memuat naik virus ke dalam program robot polis  mengakibatkan robot polis gagal berfungsi dan jenayah besar besaran berlaku di bandar itu. Vincent kemudiannya mengambil kesempatan dengan meminta penghapusan robot polis ciptaan deon secara besar besaran menggunakan robotnya moose. Nyawa deon menjadi taruhan disaat dia mulai menyayangi hasil ciptaan chappie. Nyawa "keluarga" baru chappie juga diancam moose . Dapatkah chappie menyelamatkan penciptanya, dan keluarga barunya itu? mampukah dia menghentikan huru hura yang berlaku di johannesburg? Bagaimanakah nasib industri robot setelah kejadiaan itu? saksikan di pawagam berhampiran! :)


antara fav scene aku dalam filem ni. Siapa dah tengok mesti tahu time ni chappie buat apa.


Movie Genre : Action 
Star Rated : 5 star ( masih boleh diperbaiki)
Cast Members : Dev Patel Sebagai Deon
                       Hugh Jackman Sebagai Vincent
                       Sharlto Copley Sebagai Chappie
                       Watkin Tudor Sebagai Ninja (Daddy)
                       Yolandi Visser Sebagai Yolandi (Mummy)
                        


adakah aku suggest korang tengok filem ni? yesss!! walaupun cerita ni sedikit ganas .. kanak kanak perlu bimbingan orang dewasa tapi ada jugak part part kelakar dalam cerita ni. Antaranya scene ketika deon dan yolandi mengajar chappie bercakap. Chappie ni sangat sangat lurus dan comel pada awalnya. Dan pada akhirnya chappie adalah  sebuah robot yang mempunyai naluri kemanusiaan yang sangat tinggi.Salute to chappie .



P/s: Banyak jugak filem filem best akan muncul tahun ni kan?

Post a Comment

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…