Skip to main content

what it's like to live in suburbs?





hello , assalamualaikum


so today i wanna talk about " what it's like to live in suburbs?

this is based on my experience . Yup guys, i live in suburbs. I know i never mentioned where my house is located , i might gave you hints before but not a specific location. So let it be my secret for the mean time.but it is somewhere in selangor ( not too far from kl and not too close. GUESS!)


i was born in the city and raised by my grandparents in perak until age 12 . and i live with my parents from age 13 until now . my parents moved to suburbs which makes me a " kampung girl" with a little city girl heart.



so what it's like to live in suburbs?

1) you get judged easily by so called city dwellers
after spm i chose private college for my diploma and  i need to attend 1 month college orientation.i dressed like a city girl and judged by a few city girl group when i told them where do i live. that was something i will never forget.


2) you don't have cool places to go
there is no starbucks,chatime here, no shopping mall just supermarket with less fashion clothes option. a few years back there were no kfc,secret recipe, mcdonald or pizza. we just had mamak stall back then but it's fine because i don't really have friends to hang out with. 


3)You get judged when you speak English
being a malaysian kampung girl who love english, being judged is a normal thing that happened to you. Luckily,social media exist!so i could talk to anyone who has the same interest with me or people who speaks the language. I have a friend from united states of america and this year is the 5th year of our friendship ( hi scott!)


4)Save
i tend to save more money living here because the basic neccessity are way cheaper. You don't have to buy parking coupon or paying for tolls.

5) Road is clear even in peak hours
the traffic in suburbs is much much better compared to the city. accidents are rarely happen.

6)You need to moved out to find a better job
this is what i did 2 1/2 years ago. i moved out to shah alam and klang .
i work for 2 years and i quit because of a few reason. And this week i might be moving out again to bandar sunway. wish me luck please please please?


there are pros and cons living in suburbs but let's appreciate what we have now because there's always someone who wants to be you! :)



P/s : building a stable career life is my top priority now. Please make du'a for me okay? till then. XOXO.





3 comments

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…