Skip to main content

Tutorial Membeli barang dari Nile.com.my



hello para shoppaholic sekalian alam


aku tahu ada diantara korang yang dah mengenali website nile.com.my . sebab dah ramai pun blogger hebat seperti cikepal dan namee roslan yang dah buat review pasal website ni.Nile ni dia berkonsepkan online shopping sama je macam lazada,zalora cuma beza dia harga dia jauh lebih murah.setiap website ada kelebihan dia. cuma Nile ni menawarkan barangan mampu milik

sesuai dengan ekonomi rakyat malaysia.


macam macam barangan ada.


pakaian lelaki , pakaian perempuan , kasut tumit,flat,sneakers,jam tangan,even peralatan gym pun ada jual. ha? terkejut? tak percaya pergi lah tengok!







cara nak beli dekat nile.com.my

1) sign up macam biasa. pastikan guna email yang korang ingat password

2) lepas sign up isi dulu detail diri korang, alamat rumah penuh, no telefon.

3) pilih barang nak dibeli dengan cara click button add to chart

4) dah siap pilih?korang  click checkout now.


5)part bayaran ni quite tricky. so sila fahamkan betul betul kaedah aku cakap ni.

aku cadangkan korang guna kaedah bank transfer. siapa yang ada visa
or mastercard boleh guna sistem ipay88. isi dekat form tu. siapa yang tak pakai kredit card tapi maybank korang  ada visa dan korang ragu ragu nak letak dekat situ aku sarankan buat bank transfer je dari maybank2u.com.my. cara nak dapatkan no akaun nile? click dekat bank transfer nanti dia bagi no akaun. pilih je salah satu. aku ambik maybank sebab aku transfer dari maybank. so jimat sikit! :D. lepas buat bayaran tu dia akan tulis print receipt kan? so korang click je print receipt walaupun tujuan korang bukan nak print. lepas click tu dia akan keluar simbol disket, ko click simbol disket tu lepastu dia akan keluar pop up untuk korang choose save dekat mana.save je dekat desktop supaya senang cari.



sekarang korang kembali kepada nile.com.my dia akan suruh korang buat bayaran kan?
so korang click je dekat bank transfer.nanti dia macam suruh upload bukti pembayaran. dan itulah dia gunanya receipt yang korang dah save dalam bentuk pdf tadi. upload je receipt tu. lepastu nanti korang akan perhatikan. dekat ruangan kotak pembelian korang tu. yang payment korang akan di
veryfied dulu. so korang bertenang je. chill je jangan nak risau sangat. once dia dah semak dan menerima bayaran korang. dia akan cakap payment verified. dan kalau barang korang dah dibungkus untuk penghantaran. dia akan keluar macam dekat bawah ni tau



nak aku preview sikit tak apa je yang ada kat situ?


jap aku belanja gambar. nak beli atau tak. sukahati




Harga baju ni rm31.90. murah kan? kualiti sebijik macam dalam gambar. size pun ada sampai size xl.
harga tak termasuk postage. tapi kalau korang nak beli tu alang alang kumpul la order kawan kawan, adik beradik.
siapa nak beli sekali. so bila beli lebih rm48 kan dah free postage dah tu by gdex?
tak ke jimat namanya? haritu 2 july harga blouse no tengah promo rm19.90 je weh
nangis weh.. sebab aku lambat beli. T_T kalau tak dapat harga rm19.90


harga shades ni rm7.50 je hahaha
murah kan? 


antara jam yang murah terdapat dekat situ.
design dia aku suka. banyak lagi design cantik.-cantik

kalau kat luar bag pack ni kalau tak cecah seratus tak sah
cuba teka berapa korang boleh dapat nile ni?
90?80?70?
hahaha jawapan dia rm50++ je
sesuailah sesiapa yang bercadang nak beli tak beli beli
lagi tu.
 
harga dia tak sampai rm40 pun
murah kan? kat instagram rm60, rm70
tak masuk postage pulak tu. 
yang ni lagilah murah
nak menangis . biasa jumpa
dekat insta jual rm40 ke atas
belum campur kos postage.
kalau dekat nile cuba teka berapa?
rm28++ je weh. 


ni pun salah satu yang menguji iman.
kasut ni boleh buat kasut jogging ke
main badminton ke
nak merentas desa ke ikut suka hati la
sebab harga dia yang mesra poket
tak sampai rm40 pun.



harga sneakers ni rm30++ je . ko rasa?
tak ke berbaloi sangat sangat tu?
 banyak lagi benda lain aku tak upload. takkan aku na upload semua kot?
hahaha pandai pandai la korang usha okay?aku suka share benda benda macam ni
apa salahnya kita berkongsi benda yang baik. lagipun minyak dah naik 1 july haritu
so ini adalah satu kaedah untuk berjimat. jimat minyak,
shopping online je k?



updates 7 july 2015

barang baru terima petang tadi. good quality i must say :)






P/s : AKU SEKARANG JADI PERSONAL SHOPPER UNTUK FAMILY AKU. YOU DECIDE, YOU PAY, I BUY FOR YOU. GITCHEWW. 




7 comments

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…