February 3, 2011

tutorial transparent image dan header

selamat pagi korang
harini una nak ajar macam mana nak buat gambar jadi transparent
dan transparent header
senang sebenarnya
jadi una akan tunjuk satu persatu
mesti korang hantuk kepala kat dinding
apesal aku tak tahu buat benda ni sebelum ni
padahal kacang gila?
=-=' sorry mungkin una jer yang hantuk kepala macam tu
ok let's start bebeyh.

1)download adobe photoshop cs5 kerana edit pakai benda tu begitu kacang


2)tekan file dan open ambiklah gambar ape2 yang korang nak..una pilih spongebob dengan patrick

3)nampak tak simbol pemadam @ eraser? right klik dan pilih yang no3 (untuk background putih)
     kalau background dia bukan warna putih anda terpaksa la memadam manual pilih no 1
4)oleh kerana background imej berwarna putih pilih saja no 3
dan klik seperti gambar di bawah

5)''save as'' PNG dan siap.. jika ingin jadikan header bolehla tambah text disitu



selamat mencuba
adobe photoshop cs5 tu una download kat 4shared je


p/s: kita buat senang2 dulu.. nanti una ajar yang susah2 plak



Post a Comment