September 15, 2012

kekecewaan yang jelas.pudarkah semangat?

semua orang tahu
harini result rayuan sambung degree keluar.
ya.. harini 15 september 2012
keputusannya agak mendukacitakan aku.
budak-budak kelas aku pun ramai tak dapat
hurmm mungkin tiada rezeki
aku redha
cuma bila aku tengok muka mama yang kecewa
aku yang lebih lebih kecewa
tapi aku tetap berpegang pada kata-kata
"nothing goods get away"
mungkin bukan dalam kamus hidup aku
tapi demi menunaikan hajat mama
aku nak kerja sambil study kot
mama tak tahu lagi
aku bertindak drastik bukan sebab kekecewaan dan harapan saja
tapi untuk diri sendiri
 
entahlah. kita tunggu je la apa akan jadi esok lusa
aku masih berfikir.
 
kawan aku tanya kenapa taknak tunggu sambung belajar tahun depan?
aku cakap aku kena fikirkan banyak benda sekarang
hidup ni bukan cuma aku sahaja
 ada orang lain
ada adik beradik 
aku 21 tahun ni. tahun depan 22
untuk kos aku (kejuruteraan awam) perlukan 4 tahun
jika aku bermula di usia 22 tahun aku habis belajar umur 26
saat2 genting bagi seorang wanita
dari digelar andartu ya!
andartu.
masa umur tulah kena bina kerjaya, masa tu lah fikir bila penamat status hidup bujang.
dan bla bla bla. rumah , kereta.
mama abah.. bla bla.
 
setidak-tidaknya jika aku kerja sambil belajar.
aku sudah ade kerjaya. dalam masa yang sama sambung degree
walaupun aku  bukan jenis orang yang boleh buat multiple task
 tapi apa salahnya aku cuba kan?
 
aku sekarang tengah jam dan cuba bertenang.
semoga hikmah yang tersirat segera terpancar
 
p/s: bangkit dari kekecewaan adalah manis.
Post a Comment