Skip to main content

sikap menunjuk dan serangan emosi?

lain orang lain pendapat
biar rambut sama hitam tapi cara berfikir mereka lain


kadang-kadang orang tak boleh terima pendapat aku  kerana aku terlalu bercita-cita tinggi. bagi aku biarlah aku bercita-cita tinggi at least kalau aku tak dapat capai pun aku tak menyesal sebab aku pernah bercita -cita kan?


kali ke 2 ku minta tak berjaya, mungkin sebab aku kurang meminta pada DIA
anda dah minta? servis meminta percuma tauuu :)


ada jugak yang tegur sebab aku terlalu realistik. sebenarnya kita semua tahu hidup ni semua ni di tangan ALLAH. kita usaha-usaha kalau ALLAH kata jadi-jadilah.
tapi untuk jadi tu usaha kena ada, so kalau orang nak perkecilkan cita-cita aku tu lantaklah dia.walau kadang-kadang sakit hati jugak hehe jujur ni..

bagi aku tu kira macam satu "serangan terhadap emosi" bertujuan untuk mematahkan semangat. haaa amboihh saintifiknya ayat ko una.

serangan emosi ni kadang-kadang lebih berkuasa dari serangan fizikal. kalau orang cederakan kita , kita terluka je.. luka boleh pulih tapi kalau emosi.... sekali semangat jatuh susah tuu nak naikkan balik semangat. jadi aku kira orang yang bisa menangkis bulu tangkis segala serangan emosi dengan hebatnya adalah sangat awesome.



 ni kira nak cerita kau ni awesome la una?

tidakk bukan itu tujuan dia.. sebenarnya aku nak ajar korang macam mana nak tangkis segala serangan emosi bertujuan kepentingan peribadi .

contohnya si A DENGKI GILAAA HABESSSS kat si B sebab si B nak sambung belajar tapi si A tak dapat


A: ko lupakanlah pasal study ko kerja macam aku.. gaji boleh naik lama-lama.

B: ala tapi aku nak sangat la kelulusan ni :)

A: kita ni kena pandai cari kerja, tengok sedara aku bla bla bla kaya je .. ade sijil je bla bla bla.. tak payah sambung buang masa je bla bla..

B: .....


anda di tempat B, anda buat ape? kalau aku.. inilah aku buat..


hurmm bagi pendapat aku la, inilah kepuasan hidup aku kalau aku dapat capai apa yang aku inginkan bukan ape kelulusan ni penting jugak kadang-kadang mungkin tak menjanjikan apa-apa tapi at least kita tahu peluang lebih terbuka pada orang yang berkelulusan dan bukan orang yang tangan kosong.. ko faham maksud aku kan?

ok pedass tapi berlapik ..ni je cara kita nak tegakkan pendirian kita yang bukannya basah dah terang-terang bersimen.terlalu mendalam ke?
tak kan? aku memang macam ni.. semua benda nak di perumpamakan.




kalau kita nak argue dengan sesiapa make sure kita cakap bukan bertujuan nak sakitkan hati dia ,perlu ade point yang buat dia paham. kalau dia tak faham jugak better re-check mungkin dia bukan manusia OH NO!

kita kena mengaku yang kita selalu berdoa untuk minta je tapi tak pernah berterima kasih kan..
mungkin sebab kita kufur nikmat kita sukar perolehi kejayaan. mungkin



kadang-kadang aku tak faham jugak dengan sesetengah spesis manusia yang beli sesuatu untuk tunjuk kat semua orang "heyy saya ada ini"

bukan yang jenis upload picture kat facebook tu bukan ...bukan... ni lagi ekstrem.
dia sendiri cakap tujuan dia beli tu untuk tunjuk kat semua orang yang dia mampu bergaya . walau kadang-kadang melampau. dia tahu dia tak mampu tapi dia nak beli jugak rela tak makan asal dapat tunjuk.. itu kes berat! :) actually kita tak perlu pun buat semua tu, bagi aku baik kita stabilkan kewangan kita . buat apa kita beli semua yang kita sebenarnya tak perlu pun untuk tunjuk kat orang. satu hari orang kagum lepas seminggu orang akan lupa yang tanggung hutang pun kita, yang tak makan pun kita. orang yang kita cuba impressed tu rilek je tak rasa ape. siapa bodoh kita ke mereka?

siapa untung ? kita atau mereka? :)

kepada yang dah bekerjaya nasihat aku simpanlah sekurang-kurangnya 10% dari hasil pendapatan setiap bulan untuk masa akan datang. jangan dah kerja joli habis.. ini tips aku ambik bukan dari sebarangan buku tau.. ni tips dari zaman nabi lagi. siapa nak kaya cer try :)



oh by the way  last message(sebagai penutup entry)



Comments

Crew Fathi said…
Apa2 jua rintangan... Yang perlu kita buat.. Adalah sabar.. Sebab sabar tu adalah kunci utama untuk menyelesaikan sesuatu masaalah.. Kerana sabar akan membuatkan kita tenang dan dapat memikirkan masaalah kita... ^_^
izzati husna said…
betul sabar tu kunci.. tapi iyelah.. orang sekeliling yang memaksa kita bertindak luar batas kesabaran ni patut faham sebenarnya :)

Popular posts from this blog

Music and me : kenali siapa insomniacks

hello happy cracky people!  sebelum aku nak introduce korang kepada ahli group insomniacks ni , apa kata korang bukak video dekat atas ni dulu. 

okay dah  dengar cover diorang?  i know what you guys think.cool gila kan? susah nak jumpa orang boleh cover lagu blink182 ni dengan jayanya dan sesedap ini. and kalau korang perasan diorang ada tambah lirik sendiri dekat belakang.


aku dapat tahu pasal diorang ni start diorang buat cover dengan johanis sani. siapa tak kenal jo?angkat tangan? okaylah  siapa yang layan vine dekat sini dan familiar dengan viner acidgaf?
yelah acidgaf tu jo lah.

semua orang tahu jo ni suara dia sedap. come on... walaupun dia ni ramai haters sebab keseksian dia tapi please put aside those negativity. as a music lover, i appreciate her talent and selalu la jugak aku pergi layan cover dia dekat youtube. so start dari situ aku discover this group.



insomniacks dianggotai oleh
syed amir iqbal,danial,iskandar dan gavin

Tutorial Edit Video Guna Imovie

hai.
zaman instagram kini dah lebih advanced. Bila mana kita tengok ramai insta famous yang upload video mempunyai background music yang memikat hati. Rata rata golongan hipster sekarang mempunyai smartphone dan smartphone pilihan mereka samaada Samsung atau iphone.Kalau Guna Samsung mungkin tak ada  masalah nak edit video ada music tapi bagaimana jika menggunakan iphone?


semua orang tahu tahap kedekut iphone ni macam mana kan? Nak music free boleh je download. tapi tak boleh guna buat ringtone dengan mudah. Kalau pakai software iMovie nak edit video dan ada background music  Lagu kena beli kan?  kalau taknak beli  kena buat banyak kerja sikit. Step nak dapat music free for iphone yang boleh guna untuk segala apps ada disini. Click for tutorial.


Baca tutorial tu kemudian datang baca sini semula okay?

dah baca ? okay cool.

cara nak edit video ni mudah je. Mula mula..

1)  download  iMovie dan Squaready for video di apple store.




2) Masukkan video /photo yang nak diedit di iMovie



3)Kalau video k…

HANNAN MEDISPA HONEST REVIEW & GET WELL SOON MOM

hi everyone! today i'm gonna do a quick review on hannan medispa treatment. 100% genuine and this is not a sponsored post because i am not that famous, i don't really have a reader which makes my entry is just an honest review.
where is it located?  dekat twosquare pj state but in the map they stated that it is at damansara. but it is actually located  at two square.
so this is bella on her 3rd treatemnt. my cousin got a severe acne problem and pigmentation. and she is PANTANG JUMPA  kinda person. she cannot eat seafood and belacan. hopefully she gonna stop eating that for a while. since this treatment cost her a lot of money already.
so this is how the front desk of hannanmedispa looks like.

and this is the logo . looks good!


okay this is inside the treatment room. i really like every inch of this place. the decoration is very clean and air feel fresh as well. the staff were also very friendly and well trained.
bella took the 6 session of treatment which comes with a package. based on doc…