October 27, 2011

cara tingkatkan traffik blog dan earning yang amat berkesan

sebenarnya ramai yang tak tahu macam mana nak tingkatkan traffik blog.
traffik tu bermaksud blog ramai pengunjung.
una dah tak guna kata ganti aku sebab ada orang kata macam kurang sopan
ye una mencuba lebih sopan kepada semua memandangkan ada pembaca yang lebih berusia daripada una yang comel muda ni

okay abaikan itu

jangan letak lagu
ini yang patut anda tahu
1)ramai orang tak suka blog yang ada lagu,alasannya sebab terkejut  lagi-lagi autoplay maka jika anda inginkan trafik tinggi buanglah lagu terbabit, jika anda tak kisah pengunjung sikit sukahati andalah nak letak patploh lagu pun :)

ping blog anda
2)ping blog anda di laman disediakan seperti innit, googleping.com,  dan tempat-tempat lain. ping tu maksudnya apa? maksudnya letak blog korang dekat situ contohnya innit, kalau ade post terbaru lekatlah kat situ berserta url entry post anda tu, maka ramailah pengunjung,kalau tak percaya trylah..

letak iklan banyak tempat
3)jangan kedekut space dengan nuffnang, letak iklan di tiga tempat iaitu, sidebar , between post dan juga header nescaya peluang nak dapat BE tu pun cerah :)

rajin hantar ticket(bukan ticket wayang)

4)rajin-rajin la hantar  ticket ke nuffnang, ticket tu apa? anda ade nuffnang? mula-mula log in,kemudian klik getting started , kemudian korang akan nampak do and donts baca perenggan kedua terakhir ade ayat helpdesk sila klik disitu.. TADAAAAAA. ha nampak kan ade create new ticket?

jangan main tipu
5) jangan klik iklan sendiri , nuffnang boleh check menggunakan ip address anda so janganlah main tipu , maka nuffnang akan menganggap anda cuba menipu mereka.dulu una selalu buat(jujur) tapi bukan niat menipu sebab una malas nak taip nuffnang kat new tab untuk check traffik, maka itulah padahnya sebab tu la earning lambat betul nak naik.

rajin update
6) rajin-rajinkan diri update,kalau dah sebulan sekali update jangan haraplah nak dapat earning banyak, melainkan anda semua sudah segah yuyu zulaikha, hanis zalikha,fatin liyana, ataupun aily rozanna.

mudahkan pengunjung
7) mudahkan pengunjung, biasanya pengunjung tak suka welcome note yang setiap kali nak baca post kena tekan pangkah, menyemak bukan? dan juga blog yang lambat loading. bagi mereka yang suka design blog cantik2 tapi nak cepat loading, tinggalkan komen una boleh ajar :)

tulis benda berinfo
8)tulis sesuatu yang berguna buat pembaca, buatlah lawak ke, info ke, una dulu selalu syok sendiri tulis pasal diri sendiri, dah la tak lawak macam mana nak ramai pengunjung, maka una ubahlah sikit sekarang demi kebaikan blog ini juga, teheeee :D *gelak comel*

jangan tulis warna warni sangat macam saya :P
9)jangan tulis bewarna warni sangat, ummie nadhirah je yang tak takut warna , tapi masih ade pak seman, nenek melah  dan kakak joy yang takut warna. jangan ingat mereka seperti ummie okay? maka font tu jangan la semua nak bewarna silau mata meon.
(terasa kutuk diri sendiri pulak,dulu aku pun macam tu)

guna keyword popular
10) masukkan sekali keyword paling hot minggu itu, maksud una hot topics walaupun tak ada kena mengena dengan entry anda , sebab?
Post a Comment