Skip to main content

cara tingkatkan traffik blog dan earning yang amat berkesan

sebenarnya ramai yang tak tahu macam mana nak tingkatkan traffik blog.
traffik tu bermaksud blog ramai pengunjung.
una dah tak guna kata ganti aku sebab ada orang kata macam kurang sopan
ye una mencuba lebih sopan kepada semua memandangkan ada pembaca yang lebih berusia daripada una yang comel muda ni

okay abaikan itu

jangan letak lagu
ini yang patut anda tahu
1)ramai orang tak suka blog yang ada lagu,alasannya sebab terkejut  lagi-lagi autoplay maka jika anda inginkan trafik tinggi buanglah lagu terbabit, jika anda tak kisah pengunjung sikit sukahati andalah nak letak patploh lagu pun :)

ping blog anda
2)ping blog anda di laman disediakan seperti innit, googleping.com,  dan tempat-tempat lain. ping tu maksudnya apa? maksudnya letak blog korang dekat situ contohnya innit, kalau ade post terbaru lekatlah kat situ berserta url entry post anda tu, maka ramailah pengunjung,kalau tak percaya trylah..

letak iklan banyak tempat
3)jangan kedekut space dengan nuffnang, letak iklan di tiga tempat iaitu, sidebar , between post dan juga header nescaya peluang nak dapat BE tu pun cerah :)

rajin hantar ticket(bukan ticket wayang)

4)rajin-rajin la hantar  ticket ke nuffnang, ticket tu apa? anda ade nuffnang? mula-mula log in,kemudian klik getting started , kemudian korang akan nampak do and donts baca perenggan kedua terakhir ade ayat helpdesk sila klik disitu.. TADAAAAAA. ha nampak kan ade create new ticket?

jangan main tipu
5) jangan klik iklan sendiri , nuffnang boleh check menggunakan ip address anda so janganlah main tipu , maka nuffnang akan menganggap anda cuba menipu mereka.dulu una selalu buat(jujur) tapi bukan niat menipu sebab una malas nak taip nuffnang kat new tab untuk check traffik, maka itulah padahnya sebab tu la earning lambat betul nak naik.

rajin update
6) rajin-rajinkan diri update,kalau dah sebulan sekali update jangan haraplah nak dapat earning banyak, melainkan anda semua sudah segah yuyu zulaikha, hanis zalikha,fatin liyana, ataupun aily rozanna.

mudahkan pengunjung
7) mudahkan pengunjung, biasanya pengunjung tak suka welcome note yang setiap kali nak baca post kena tekan pangkah, menyemak bukan? dan juga blog yang lambat loading. bagi mereka yang suka design blog cantik2 tapi nak cepat loading, tinggalkan komen una boleh ajar :)

tulis benda berinfo
8)tulis sesuatu yang berguna buat pembaca, buatlah lawak ke, info ke, una dulu selalu syok sendiri tulis pasal diri sendiri, dah la tak lawak macam mana nak ramai pengunjung, maka una ubahlah sikit sekarang demi kebaikan blog ini juga, teheeee :D *gelak comel*

jangan tulis warna warni sangat macam saya :P
9)jangan tulis bewarna warni sangat, ummie nadhirah je yang tak takut warna , tapi masih ade pak seman, nenek melah  dan kakak joy yang takut warna. jangan ingat mereka seperti ummie okay? maka font tu jangan la semua nak bewarna silau mata meon.
(terasa kutuk diri sendiri pulak,dulu aku pun macam tu)

guna keyword popular
10) masukkan sekali keyword paling hot minggu itu, maksud una hot topics walaupun tak ada kena mengena dengan entry anda , sebab?
6 comments

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…