Skip to main content

tips kelihatan cantik,segar, bergaya tetapi simple

untuk kelihatan fresh, cantik tetapi simple sebenarnya mudah
cuma ramai yang tak mempraktikkan
ada sesetengah golongan yang terlalu taksub dengan make up
sehingga nak ke warung pak seman pun make up tebalnya kalah tv 24 inchi di rumah tu



dan ada pula golongan yang tak suka make up sampai dibiarkannya pucat lesi sehingga tak dapat beza dengan kulit mayat..
ish3.. salah tu (sambil geleng kepala)

begini la cara yang agak simple tetapi mudah diikuti rakan rakan sekalian

1) wapkan muka  dengan air suam sebelum tidur,
benda murah, apesal tak nak ikut? kadangkala orang tanya apa kaitan?
ingatlah mencegah lebih baik dari merawat. tahukah anda air suam yang diwapkan dimuka mampu membuka liang liang di kulit dan mengeluarkan minyak, bila minyak keluar itu jerawat tidak naik la kawan :)

2) pilih baju yang berona dan berwarna ceria,
kenapa?automatik kita akan nampak fresh dengan pemilihan warna ceria,
kalau harini dah merah esok tukar la warna lain,baru la nampak segar tetapi simple. walaupun ianya cuma t shirt.(t shirt itu comel tahu? )

3)pilih seluar yang sesuai
seluar , kalau boleh jangan beli yang cawat pendek bukan sahaja tak senonoh di mata masyarakat tapi diri sendiri tak selesa, betul ke tak betul?karang mula la tertarik sana, tertarik sini.lebih baik mengenakan sesuatu yang tidak menyeksa diri dan mata orang lain.


4)solekan nipis
untuk kelihatan fresh, elakkan pakai eyeshadow, shimmering blush dan solekan tebal lebih lebih lagi jika anda hanya ingin ke warung pak seman (pak seman lagi),ke rumah bedah ,ataupun ke rumah meon,(melainkan kenduri khawin yang menyebabkan anda rasa anda perlu make up tebal untuk kalahkan pengantin),
seboleh-bolehnya eyeliner pun tak perlu pakai.cukuplah sekadar lip balm sheer rose atau lip ice yang bila di tonyoh ke bibir kalian mampu memerahkan bibir sedikit.
pernah dengar perkataan simple but nice? kalau nak pakai eyeliner boleh tapi tak perlu wing, sekadar ikut garis mata sudah.


5)senyum
senyumlah ,senyuman itu asli tak pernah fake, bila kita senyuma dari hati yang suci dan murni maka bertambah-tambah lah seri kat muka tu .


the best make up for girls are her smile :)
3 comments

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…