November 3, 2011

tips kelihatan cantik,segar, bergaya tetapi simple

untuk kelihatan fresh, cantik tetapi simple sebenarnya mudah
cuma ramai yang tak mempraktikkan
ada sesetengah golongan yang terlalu taksub dengan make up
sehingga nak ke warung pak seman pun make up tebalnya kalah tv 24 inchi di rumah tu



dan ada pula golongan yang tak suka make up sampai dibiarkannya pucat lesi sehingga tak dapat beza dengan kulit mayat..
ish3.. salah tu (sambil geleng kepala)

begini la cara yang agak simple tetapi mudah diikuti rakan rakan sekalian

1) wapkan muka  dengan air suam sebelum tidur,
benda murah, apesal tak nak ikut? kadangkala orang tanya apa kaitan?
ingatlah mencegah lebih baik dari merawat. tahukah anda air suam yang diwapkan dimuka mampu membuka liang liang di kulit dan mengeluarkan minyak, bila minyak keluar itu jerawat tidak naik la kawan :)

2) pilih baju yang berona dan berwarna ceria,
kenapa?automatik kita akan nampak fresh dengan pemilihan warna ceria,
kalau harini dah merah esok tukar la warna lain,baru la nampak segar tetapi simple. walaupun ianya cuma t shirt.(t shirt itu comel tahu? )

3)pilih seluar yang sesuai
seluar , kalau boleh jangan beli yang cawat pendek bukan sahaja tak senonoh di mata masyarakat tapi diri sendiri tak selesa, betul ke tak betul?karang mula la tertarik sana, tertarik sini.lebih baik mengenakan sesuatu yang tidak menyeksa diri dan mata orang lain.


4)solekan nipis
untuk kelihatan fresh, elakkan pakai eyeshadow, shimmering blush dan solekan tebal lebih lebih lagi jika anda hanya ingin ke warung pak seman (pak seman lagi),ke rumah bedah ,ataupun ke rumah meon,(melainkan kenduri khawin yang menyebabkan anda rasa anda perlu make up tebal untuk kalahkan pengantin),
seboleh-bolehnya eyeliner pun tak perlu pakai.cukuplah sekadar lip balm sheer rose atau lip ice yang bila di tonyoh ke bibir kalian mampu memerahkan bibir sedikit.
pernah dengar perkataan simple but nice? kalau nak pakai eyeliner boleh tapi tak perlu wing, sekadar ikut garis mata sudah.


5)senyum
senyumlah ,senyuman itu asli tak pernah fake, bila kita senyuma dari hati yang suci dan murni maka bertambah-tambah lah seri kat muka tu .


the best make up for girls are her smile :)
Post a Comment