November 24, 2011

tutorial buat header guna photoshop cs5

hai korang, so malam ni una nak ajar korang cara edit atau membuat header menggunakan photoshop, jangan risau mudah je ni.
so tanpa membuang masa jom tengok step kat bawah ni.

1) buka photoshop anda


2) klik file >new
kemudian akan keluar kotak macam bawah ni setkan ikut berapa luas dan tinggi blog korang ,kalau nak transparent header, so background tu setkan transparent


3) kemudian bila dah tekan ok akan muncul kotak macam gambar bawah ni,tekan text (simbol T) di bahagian sebelah KIri untuk masukkan text
so korang boleh tulis nama blog korang



4)tengok contoh dibawah una tulis nama blog una,highlightkan dan  klik button layer , sila cari layer style kemudian cari pula stroke ,klik pada stroke



5) dah klik? tulisan akan berubah dekat  situ  seperti dibawah ini
nampak tak kat kotak tu ade tulis inner glow, outer glow kan? itu effect untuk tulisan, so kalau korang nak tulisan tu cantik trylah effect ni :)
opss lupa nak tukar warna tulisan boleh tengok kotak sebelah kanan dalam photoshop,highlight tulisan kemudian korang tukar la warna dia sesedap rasa.




macam mana nak letak gambar? dekat header?
tekan  file cari place, klik place kemudian korang ambil gambar yang orang nak letak di header
(untuk kesan yang lebih kemas pastikan sudah diedit dan dibuang background gambar terbabit)

so jadi seperti dibawah ini



6) kemudian  seila tekan semula button "T"  untuk text,
di tepi sebelah kiri,akan keluar satu kotak kecil ,
tekan place pada kotok kecik yang keluar tu
dan image akan jadi seperti gambar bawah ini...




7) dah puas hati? maka boleh la save kan
klik file>save as
letak nama dia eh nanti dulu belum habis lagi bawah file name tu ade format betul?
format dia mestilah PNG, jangan guna format photoshop tak jadi karang.

kemudian save. :)



 p/s: selamat mencuba tak tahu sila tanya.

Post a Comment

FENTY BEAUTY BY RIHANNA REVIEW

           hi guys harini aku nak update sikit pasal satu make up brand yang tengah hot giler diperkatakan masyarakat umum. tak lain ...