Skip to main content

tutorial buat header guna photoshop cs5

hai korang, so malam ni una nak ajar korang cara edit atau membuat header menggunakan photoshop, jangan risau mudah je ni.
so tanpa membuang masa jom tengok step kat bawah ni.

1) buka photoshop anda


2) klik file >new
kemudian akan keluar kotak macam bawah ni setkan ikut berapa luas dan tinggi blog korang ,kalau nak transparent header, so background tu setkan transparent


3) kemudian bila dah tekan ok akan muncul kotak macam gambar bawah ni,tekan text (simbol T) di bahagian sebelah KIri untuk masukkan text
so korang boleh tulis nama blog korang



4)tengok contoh dibawah una tulis nama blog una,highlightkan dan  klik button layer , sila cari layer style kemudian cari pula stroke ,klik pada stroke



5) dah klik? tulisan akan berubah dekat  situ  seperti dibawah ini
nampak tak kat kotak tu ade tulis inner glow, outer glow kan? itu effect untuk tulisan, so kalau korang nak tulisan tu cantik trylah effect ni :)
opss lupa nak tukar warna tulisan boleh tengok kotak sebelah kanan dalam photoshop,highlight tulisan kemudian korang tukar la warna dia sesedap rasa.




macam mana nak letak gambar? dekat header?
tekan  file cari place, klik place kemudian korang ambil gambar yang orang nak letak di header
(untuk kesan yang lebih kemas pastikan sudah diedit dan dibuang background gambar terbabit)

so jadi seperti dibawah ini



6) kemudian  seila tekan semula button "T"  untuk text,
di tepi sebelah kiri,akan keluar satu kotak kecil ,
tekan place pada kotok kecik yang keluar tu
dan image akan jadi seperti gambar bawah ini...




7) dah puas hati? maka boleh la save kan
klik file>save as
letak nama dia eh nanti dulu belum habis lagi bawah file name tu ade format betul?
format dia mestilah PNG, jangan guna format photoshop tak jadi karang.

kemudian save. :)



 p/s: selamat mencuba tak tahu sila tanya.

7 comments

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…