Skip to main content

beberapa ketul tips kulit untuk semua,sesuai untuk masalah jerawat besar gajah dan kulit berminyak kalah petrol pum!

regarding to our topic today,una nak sertakan sikit beberapa tips yang tak ramai orang tahu,antara masalah kulit yang paling obvious jerawat,oily skin,wrinkle
there's no need expensive treatment,you can try this at home.

korang jangan risau,cik una amat peka kalau bab2 jaga kulit muka
semua orang nak yang terbaik tapi murah so bahan2 yang digunakan boleh kata semuanya boleh dapat di rumah anda :)

tips 1: mengurangkan kulit muka berminyak

rebuskan serai  ruapkan dimuka selama mana yang boleh
10 minit,pastikan seluruh muka kena,sejukkan muka sebentar dan lap muka dengan tisu bersih, korang akan lihat minyak2muka melekat pada tisu :)
minyak muka dikawal,and jerawat akan berkurangan.

tips 2: melembapkan kulit  supaya sentiasa berseri

betik,korang bukan sahaja boleh makan,malah korang boleh tonyoh2 kat muka sesedap rasa,biarkan sampai kering bilas dengan air suam ;)
kulit akan rasa lebih segar umpama di new york :P


tips 3: mencerahkan kulit,menyegarkan ;)

okay yang ni korang boleh tonyoh2 jugak
tomato ni amat-amat berkesan ,buat sekerap mungkin
sesiapa lepas sunburn ke you must try :)


tips 4:kulit putih berseri, buang sel kulit mati
serbuk kunyit

yogurt


campurkan yogurt dan serbuk kunyit dengan sebati,
lumurkan pada kulit muka .. kulit badan pun boleh
-beauty tips ni kebanyakan digunakan di thailand that's why diorang punya kulit cantik


additional tips
 serbuk teh juga bagus untuk kulit,lepas korang minum teh,
jangan buang lumurkan pada kulit ,serbuk teh mampu mencerahkan kulit,buang sel kulit mati
dan effect kulit merah-merahan..


p/s: if kulit korang ade alahan dengan benda2 kat atas ni jangan cuba, beauty tips ni michelle phan pun guna ;)

1 comment

Popular posts from this blog

Product Review : Laneige BB Cushion

Salam , hai


sabtu lepas, aku pergi ambik barang dekat rumah lama which is dekat dengan setia city mall. Mama
pulak kebetulan nak beli bb cream baru and kawan dia cadangkan beli bb cushion dari laneige .Dan kebetulan jugak cousin cousin aku pun pakai laneige ni . Sambil menyelam minum air la katakan . alang alang mama nak beli barang so kami singgah la tempat wajib lepak aku setiap minggu sepanjang aku menetap dekat situ dulu. Mana lagi kalau bukan setia city mall! Sampai je kitorang terus masuk parkson dan cari counter laneige. So mama pun dah try , mama nak beli yang whitening and moisturizing ni tapi stock dah habis! sebabkan bb cushion ni ada 2 jenis whitening and moisturizing dan pore filler untuk kulit bermasalah. dan cuma pore filler je ada stock waktu tu. Aku cakaplah kat mama, ambik jelah nanti lain kali kita beli yang lain.ini pun okay gak mama. macam aku pulak yang kerja kat situ.. bukannya aku dapat komisyen pun. hekeleh sangat!. Budak jaga counter tu senyum je .. senang kerj…

kisah benar : spirit of the coin antara seronok dan bala.

siapa yang belum tonton video kat atas boleh tengok dulu. bercakap tentang spirit coin budak-budak yang lahir sekitar 90 an mesti tahu. sebab spirit coin agak famous satu ketika dulu, sampai  macam jadi trend dan "kebanggaan" budak-budak sekarang tak tahu mungkin, sebab sekarang orang main gadjet je.jadi sekarang ni apa yang aku nak cerita ialah realiti dan kisah benar dari pengalaman aku sendiri. waktu zaman kanak-kanak aku, aku pun teruja nak main benda ni, sehinggalah satu ketika sepupuku balik  bercuti di kampung, aku memang 24/7 di sana sebab aku tinggal dengan opah. kami rahsiakan dari parents, aku ''pinjam'' duit syiling lama opah, dimana bentuknya lebih kurang macam video kat atas ni. opah tak tahu pun aku pinjam sebenarnya
masa tu petang, kami rancang nak main di tengah malam dimana semua orang dalam rumah tu dah tidur. rumah opah aku ni, dua tingkat bahagian bawah besar dan selalu guna,bahagian atas jarang. untuk pengetahuan korang dekat atas tu ada sa…

Pengalaman membeli dari Goshop 2

assalamualaikum , hai 
haritu aku adalah belikan magic saw set untuk atuk aku sebab dia teringin benda tu.(rujuk entry ini)aku order 25 mac and barang tu sampai on my birthday which is 27 mac  1991 wohoo. esoknya atuk terus datang rumah aku ditemani cousin aku untuk ambik barang dia tu. oleh sebab dia berpuas hati dengan servis dari goshop ni tadi dia dengan senang hatinya nak  order item lain plak. sebagai cucu mithali *konon* aku pun tolonglah belikan . kali ni dia nak chefline chocowine frying pan. harga dia tak mahal pun rm 299 termasuk Gst and dia ada 5 pan . Free delivery lagi tu.


so apa tunggu lagi pergi beli cepat!  :D










macam biasa kalau nak order sign up dulu kat website senang sikit nak trace barang . bila post bila sampai. previous item aku beli gdex yang hantar dapat je tracking number aku boleh track terus and service dia memang cepat. tapi lebih baik jangan expect melampau lampau kau bagilah masa dalam 2,3 hari . inshaallah sampailah barang tu. :D

P/s: ini bukan entry berbayar…